Selecteer een pagina

Kopenhagen in Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen en een vakantie van Guido in 2018 naar Kopenhagen.

Kopenhagen – Denemarken

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. In 2022 telde de gemeente Kopenhagen 647.509 inwoners, waarmee het de grootste gemeente van Denemarken is. Midden in de gemeente Kopenhagen ligt de geheel omsloten stadsgemeente Frederiksberg. Dit district is dus niet opgenomen in de eigenlijke stad, net zoals bijvoorbeeld de districten Hellerup, Charlottenlund, Klampenborg, Gladsaxe en Tårnby.

Uitgelichte Foto - Kopenhagen - Pictogrammen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is best goed geregeld in Kopenhagen. Een dagkaart kost hier zo’n € 11 (2022) per persoon. Met zo’n kaart mag je overal in, dus zowel de trein als de bus of de metro. Je kunt ook zones uitkiezen. Ons kaartje was geldig in de zones 1 t/m 4 en dat was voldoende om Kopenhagen goed te kunnen zien. Hoe meer zones, hoe duurder het kaartje.

De metrokaart van Kopenhagen

De metro gaat hier overigens compleet automatisch. Er zit geen chauffeur in en je kunt dus helemaal vooraan of achteraan gaan zitten. Dat is best een leuke ervaring. Ik denk dat kinderen dat helemaal geweldig vinden.

De metro in Kopenhagen

Cabinn Apartments

We verbleven bij Cabinn Apartments, een budgethotel. Het hotel zelf beviel ons goed en het ontbijt ook, maar de bedden waren verschrikkelijk. Ze waren maar 1.40 meter breed en ze stonden ook nog tegen de muur aan. Ik was degene die tegen de muur aan mocht liggen en ik voelde me daardoor net het worstje van een worstenbroodje. Ik kon geen kant op en heb de hele week dan ook erg slecht geslapen. Het uitzicht vanuit de kamer was overigens wel mooi, vooral ’s avonds.

Cabinn Apartments in Kopenhagen, Denemarken

Standbeeld Jeg en Jetpilot & dineren bij Foodcorner

Vlakbij Cabinn Appartments ligt het kleine eettentje Foodcorener. Hier kun je tenminste voor een betaalbare prijs eten! Zeker een aanrader dus. Schuin voor Foodcorener staat het standbeeld Jet en Jetpilot uit 1996 van Harvey Martin (1942-2014).

Kopenhagen - Dineren Foodcorner
Kopenhagen - Standbeeld Jeg en Jetpilot by Harvey Martin

Nordhavn

We beginnen onze toer in Kopenhagen in het noorden, bij Nordhavn. Dit is het havengebied aan de kust van de Øresund. De haven is aan het einde van de 19e eeuw gesticht en het heeft een oppervlakte van meer dan 2 km².

Kopenhagen - Nørdhavn

Noahs Ark

De reislocatie heet Noahs Ark, maar er lag niets. Ik vermoed dat de replica van de Ark van Noah hier heeft gelegen. Dat doet er overigens niets aan af dat je hier een prachtig uitzicht hebt!

Kopenhagen - Nørdhavn - Noahs Ark

Kaptajn Nalle

In Kopenhagen zijn meerdere reuzentrollen van kunstenaar Thomas Dambo verstopt. De trollen zijn allemaal gemaakt van gerecyclede materialen. Het was even zoeken naar de trol Kaptajn Nalle, helemaal omdat de weg er naartoe afgezet was en we via een andere toegangsweg moesten lopen. Gelukkig hebben we hem toch gevonden, want deze was wel erg leuk. Je moet er overigens wel even een stukje voor lopen als je bij station Nordhavn staat.

Kaptajn Nalle by Thoma Dambo, Nørdhavn in Kopenhagen
Kopenhagen - Nørdhavn - Kaptajn Nalle by Thoma Dambo

Folke Bernadottes Alle 45

Vanuit Nordhavn gaan we richting het centrum, waar we nog een mooi gebouw zien aan de Folke Bernadottes Alle 45.

Kopenhagen - Folke Bernadottes Allé 45

Standbeeld IJsbeer met Jongen

En dan gaan we naar de Langeliniekade, waar we in het noordelijke deel beginnen. De langeliniekade staat vol met standbeelden, die we allemaal even langs gaan. Als eerste zien we het standbeeld van een ijsbeer met Jongen.

Kopenhagen - Langeliniekade - Standbeeld IJsbeer met Jongen

MS Jutlandia Monument

Schuin naast het standbeeld van de ijsbeer met jongen, staat het MS Jutlandia Monument. Denemarken nam deel aan de Koreaanse Oorlog van januari 1951 tot juli 1953. Het Deense hospitaalschip MS Jutlandia is in die tijd naar Korea gestuurd. In totaal zijn er 187 bemanningsleden en 91 artsen en verpleegkundigen ingezet. In 999 dagen tijdens haar dienst in Korea, verzorgde het ziekenhuis van Jutlandia 4.981 gewonde geallieerde soldaten uit 24 verschillende landen en meer dan 6.000 burger Koreanen. Het monument is gebouwd met steen uit Korea en herdenkt de vertreklocatie van de MS Jutlandia.

Kopenhagen - MS Jutlandia Monument

Standbeeld Ejnar Mikkelsen

Een ander standbeeld dat we zien aan de Langeliniekade, is die van Ejnar Mikkelsen, een Deense ontdekkingsreiziger die van 1880 tot 1971 leefde.

Kopenhagen - Langeliniekade - Standbeeld Ejnar Mikkelsen

Maritieme Monument

Een ander monument dat we zien aan de Langeliniekade, is het Maritieme Monument. Dit monument is ter nagedachtenis aan burger Deense zeelieden die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument is een bronzen sculptuur van een gevleugelde vrouwenfiguur die de Herinnering voorstelt. Ze is geplaatst op een ruitvormig podium met een reeks verhalende reliëfs op zijn zijkant.

Kopenhagen - Maritime Monument

Standbeeld Efter Badet

Een stukje verder naar het zuiden op de Langeliniekade zien we het Standbeeld Efter Badet van kunstenaar Carl Aaresleff. Dit is een standbeeld van een man die zichzelf afdroogt na het nemen van een bad. Het standbeeld stamt uit 1909.

Kopenhagen - Langeliniekade - Standbeeld Efter Badet by Carl Aaresleff

Standbeeld de Kleine Zeemeermin

En dan komen we bij het wereldberoemde standbeeld van Kopenhagen, namelijk het standbeeld van de kleine zeemeermin. Dit standbeeld stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Het beeld van de kleine zeemeermin werd gemaakt door Edvard Eriksen in opdracht van Carl Jacobsen, van de brouwerij Carlsberg. De kleine zeemeermin is 1,25 meter groot en werd op 23 augustus 1913 op een rots in de haven gezet. Het is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties in Kopenhagen en dat was ook te merken. De 1e keer dat we er waren deze week was ’s avonds. Toen was het heerlijk rustig! Later die week stonden er drommen met mensen om het beeld. We konden bijna niet eens meer in de buurt komen, dus we waren erg blij dat we al geweest waren.

Kopenhagen - Langeliniekade - Standbeeld de Kleine Zeemeermin

Ivar Huitfeldt Column

We lopen nu richting de Nordre Toldbod, waar we onderweg nog een aantal standbeelden zien. We komen ook de Ivar Huitfeldt Column tegen. Dit is een monument dat gebouwd is ter herdenking van de dood van admiraal Ivar Huitfeldt en zijn mannen van HDMS Dannebroge. De HDMS Dannebroge explodeerde en zonk in 1710 tijdens de Slag om Køge Bat tijdens de Grote Noordelijke Oorlog. Huitfeldt en zijn 497 bemanningsleden kwamen om. 

Kopenhagen - Ivar Huitfeldt Column

De Ivar Huitfeldt Column is in 1886 gebouwd naar een ontwerp van Vilhelm Dahlerup. Ferdinand Edvard Ring was verantwoordelijk voor het standbeeld van de Romeinse godin van de overwinning, Victoria op de hoge granieten sokkel. Carl Brummer was verantwoordelijk voor de reliëfs. Victoria staat ongeveer 19 meter hoog. De 4 bronzen reliëfs op de voet van het monument tonen het portret van Huitfeldt, zijn wapen, zijn schip en een korte tekst. Het ontwerp bevat de kanonskogellopen en het scheepsanker is bevestigd aan de plint.

Standbeeld Prinses Marie

Een stukje verderop zien we het standbeeld van Prinses Marie. Prinses Marie trouwde in 1885 met Prins Valdemar van Denemarken, de jongste zoon van koning Christiaan IX. Ze behield haar katholieke geloof terwijl hij luthers was. Voor de tijd dat ze leefde, streefde ze een meer informeel leven na binnen de formele rechtbank en was ze ook politiek actief. Het standbeeld is in 1912 gemaakt door Carl Martin-Hansen.

Kopenhagen - Standbeeld Prinses Marie

Standbeeld Koning Frederik IX

Nog weer een klein stukje verderop staat het standbeeld van Koning Frederik IX. Frederik IX kreeg de titel zeemanskoning en heel toepasselijk staat hij hier dicht bij het water. Knud Nellemose maakte het beeld in 1982.

Kopenhagen - Standbeeld Koning Frederik IX

Kunstwerk ZinkGlobal

Aan de Nordre Toldbod zit het kunstwerk ZinkGlobal van Kim Michael. Dit kunstwerk stamt uit 2012 en het is gemaakt van oude machineonderdelen. Ik vind het geweldig! Heel origineel.

Kopenhagen - ZinkGlobal - Kim Michael

Nordre Toldbod & Langeliniekade

Aan de kant van de Øresund kun je mooi langs de kades lopen op de Nordre Toldbod en de Langeliniekade. De Nordre Toldbot dankt zijn naam aan het douanekantoor (in het Deens: toldbod) dat daar staat. Je vind hier ook de koninklijke paviljoens.

Kopenhagen -De Nordre Toldbod en de Langeliniekade

Nordre Toldbod Frihavnsporten

Vanuit de Nordre Toldbot kun je richting de Gefion Fontein. Hiertussen staat nog de Frihavnsporten, het hek met standbeelden van Mercury en Neptunus.

Kopenhagen - Nordre Toldbod - Hekstandbeelden

Gefion Fontein

En dan komen we aan bij de Gefion Fontein. Dit is een fontein met een groep dierenfiguren die worden voortgedreven door de Noorse godin Gefjon. De fontein is in 1908 gebouwd door de Deense beeldhouwer Anders Bundgaard. Het was een cadeau van de Carlsberg Foundation ter ere van hun vijftigjarig bestaan. Op het moment dat wij er waren was er een energiecrisis door de oorlog van Rusland met Oekraïne. Denemarken wilde een goed voorbeeld geven, waardoor de fontein maar op halve kracht water spoot. Moet je nagaan hoe mooi deze fontein zal zijn als de kraan volledig openstaat!

Kopenhagen - Gefion Fontein

Sint-Albanuskerk

Vlakbij de Gefion fontein, zien we de Sint-Albanuskerk. Wat is dit een prachtige kerk zeg! Ik krijg de schoonheid van de kerk niet goed op de foto. De Sint-Albanuskerk is speciaal voor de Engels sprekende Christenen van Kopenhagen gebouwd. Voorheen huurden ze overal zaaltjes, maar in 1887 kregen ze hun eigen kerk. De toenmalige prinses Alexandra was getrouwd met een man uit Wales. Zij was gebaat bij de kerk en heeft de eerste steen gelegd in 1885. De buitenkant van de kerk is gemaakt van witte Faxe kalksteen en geslepen vuursteen. De torenspits is gemaakt van geslepen steen en het dak is bedekt met Brosely tegels. Dit geheel geeft een prachtig effect.

Kopenhagen -Sint Albanuskerk

Ook binnenin de kerk is gebruik gemaakt van witte Faxe kalksteen. Het orgel met 1480 pijpen is gebouwd door J.W. Walker & zoon. De klokken in de toren zijn 15 originele Harrington buisklokken. De ramen zijn gebrandschilderd. Ze komen uit 3 periodes. 

Kopenhagen -Sint Albanuskerk binnenin

Standbeeld Saret Kvinde

Als we richting het Kastellet lopen, zien we nog een geinig standbeeld staan. Het is het standbeeld Saret Kvinde (gewonde vrouw) van Bernard Reder.

Kopenhagen - Standbeeld Såret Kvinde [Gewonde-Vrouw] van Bernard Reder

Kastellet

Kastellet is een vestingwerk uit 1626 dat is aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. In Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen. Het complex is eigendom van het Deense Ministerie van Defensie. Kastellet is niet alleen een militair terrein, maar ook een cultureel-historisch monument, een museum en een park.

Kopenhagen - Kastellet -
Kopenhagen - Kastellet

Kastellet heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over dit prachtige vestingwerk, klik op de knop:

Poort Mandalsgade

Aan de Mandalsgade staat nog een mooie poort.

Kopenhagen - Poort Mandalsgade

Zio & Nonna

1 van de restaurantjes die we in Kopenhagen hebben uitgekozen, was Zio & Nonna. Dit restaurantje ligt vlakbij de poort aan de Mandalsgade. We hebben hier heerlijk gegeten en achteraf bleek dat de prijzen hier nog redelijk goed waren, vergeleken met de rest van Kopenhagen. Een aanrader dus.

Kopenhagen - Dineren bij Zio & Nonna

Østerport Station

Het Østerport Station is ook een plaatje om te zien, helemaal in het donker. Dit station werd ontworpen door Heinrich Wenck en gebouwd in 1896-1897.

Kopenhagen - Station Østerport

Memorial Standbeelden Churchillparken

We lopen inmiddels over de Esplanaden richting Amalienborg, waar we onderweg deze memorial standbeelden tegenkomen in het Churchillpark. 1 van de memorial standbeelden is die van majoor Anders Lassen, de enige Deen die de Victoria Cross kreeg voor zijn inspanningen in de Tweede Wereldoorlog. Dit beeld is ontworpen door Svend Lindhard. Een ander beeld dat hier staat is van Private Thomas Dinesen, een lid van het Quebec Regiment van de Canadese Black Watch. Hij kreeg ook een Victoria Cross in de 1e wereldoorlog (1918). Een ander beeld dat je hier tegenkomt is die van Kaj Birksted. Dit was een Deense vliegenier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij diende de Royal Air Force, met de uiteindelijke rang van Wing Commander en luitenant-kolonel bij de Koninklijke Noorse luchtmacht. Naast de memorial standbeelden staat een Hoornmijn.

Kopenhagen - Hoornmijn
Kopenhagen - Memorial Standbeelden

Design Museum

We komen ook langs het Design Museum lopen. Dit is een 18e-eeuws Rococo gebouw met een museum dat gewijd is aan vormgeving (design) en toegepaste kunst. Het is het grootste museum van Denemarken voor Deens en internationaal design. De permanente collectie biedt een overzicht van 20e-eeuwse Deense vormgeving en toegepaste kunst. De collectie van buitenlands werk omvat onder meer Chinees aardewerk, 18e-eeuws Frans en Duits porselein en Brits en Frans meubilair. Ook heeft het museum een verzameling prenten, tekeningen en affiches en een mode- en textielverzameling. Naast de vaste collecties presenteert het museum wisselende tentoonstellingen.

Kopenhagen - Design Museum

Sint-Alexander Nevsky Kerk

De Alexander Nevski kerk is de enige Russisch-orthodoxe kerk in Kopenhagen. De kerk werd tussen 1881 en 1883 gebouwd door de Russische regering, ingegeven door het huwelijk van prinses Dagmar van Denemarken met Alexander Alexandrovich op 9 november 1866. Alexander Alexandrovich beklom later de Russische troon als tsaar Alexander III van Rusland. De kerk is gewijd aan de Russische patroonheilige Alexander Nevsky en ontworpen door de Russische architect David Ivanovich Grimm. De gevel is uitgevoerd in rode en grijze baksteen met zandsteenornamenten. Hoog op de gevel, in een nis boven de klokken, staat een icoon van Alexander Nevsky, de patroonheilige van de kerk. Alexander is geschilderd door Fjodor Bronnikov.

Kopenhagen - Sint Alexander Nevsky Kerk

Frederikskerk

Vlakbij de Sint Alexander Nevsky Kerk vind je de Frederikskerk, ook wel marmeren kerk genoemd. De kerk werd in 1740 ontworpen door de Deense architect Nicolai Eigtved, maar de eerste steen werd pas in 1749 gelegd door koning Frederik V. Na de dood van Eigtved in 1754, werden de plannen voor de kerk aanzienlijk gewijzigd door de Franse architect Nicolas Henri Jardin. De bouw zou in Noors marmer worden uitgevoerd, maar dat bleek zo kostbaar dat in 1770 in opdracht van Johann Friedrich Struensee de bouw werd gestaakt. Twee jaar later werd Struensee geëxecuteerd. Hierna mislukten alle plannen om weer met de bouw te beginnen en de kerk bleef bijna 150 jaar lang als ruïne staan.

In 1874 verkocht de Deense Minister van Financiën de ruïne van de onvoltooide kerk en het kerkplein aan Carl Frederik Tietgen. Tietgen nam de architect Ferdinand Meldahl in de hand om het door hem gefinancierde kerkgebouw in zijn definitieve vorm te ontwerpen. Wegens financiële beperkingen liet men het plan varen om de hele kerk van marmer te bouwen. Alhoewel er bij de bouw van de kerk veel Noors marmer is toegepast, bestaan de bovenste delen van de kerk uit verschillende bouwmaterialen, waaronder kalksteen. Op 19 augustus 1894 werd de kerk voor het publiek geopend.

Kopenhagen - Frederikskerk

Boven de ingang van de kerk zijn in vergulde letters de woorden HERRENS ORD BLIVER EVINDELIG aangebracht. Dit betekent: Het woord des Heren, blijft in der eeuwigheid. De kerk heeft met een doorsnee van 31 meter de grootste koepel van Scandinavië. De koepel rust op 12 zuilen en vertoont gelijkenissen met de Sint-Pieter te Rome. Rondom de kerk staan allerlei beelden. De beelden stellen een aantal bekende figuren voor uit de Deense kerkgeschiedenis, variërend van Mozes tot Maarten Luther.

Kopenhagen - Frederikskerk standbeelden

Amalienborg

Vanuit de Frederikskerk kijk je uit op Amalienborg. Amalienborg is de residentie van de Deense vorstin Margrethe II van Denemarken en haar twee zonen Frederik en Joachim met hun families. De gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als koninklijke residentie. De vier, vrijwel identieke, paleizen staan in een vierkant rond een achthoekige plein met in het midden het standbeeld van Frederik V. De vier paleizen zijn vernoemd naar Deense vorsten. Op de foto’s hieronder zie je de volgende paleizen:

Paleis Christian VIII (noordelijke vleugel). De officiële naam van dit paleis is Paleis Levetzau. De benedenverdieping is ingericht als museum en op de bovenverdieping bevindt zich het appartement van prins Joachim.

Paleis Frederik VIII (oostelijke vleugel). De officiële naam van dit paleis is Paleis Brockdorff. Dit is het woonpaleis van kroonprins Frederik met zijn gezin.

Kopenhagen -Amalienborg

En op de foto’s hieronder zie je de volgende paleizen:

Paleis Christian IX (zuidelijke vleugel). De officiële naam van dit paleis is Paleis Schack. Dit is het woonpaleis van koningin Margrethe II.

Paleis Christian VII (westelijke vleugel). De officiële naam van dit paleis is Paleis Moltke. Dit is het gastenverblijf dat is opengesteld voor publiek als er geen gasten verblijven.

Kopenhagen - Amalienborg

Doordat de paleizen bewoond worden door de koninklijke familie, is er constante bewaking aanwezig. Je ziet overal wachters lopen.

Kopenhagen - de wachters van het Amalienborg

Amalienborg Ruiterstandbeeld

Middenin het plein van de Amalienborg, staat het ruiterstandbeeld van Frederik V. Het duurde 14 jaar om dit ruiterstandbeeld te voltooien en het kostte zelfs meer dan alle 4 de paleizen van Amalienborg bij elkaar. De Franse beeldhouwer Jacques-François-Joseph Saly heeft een paar jaar over het gipsen beeld gedaan. In 1764 heeft Pierre Gors het beeld in brons gegoten, maar toen moest het beeld nog naar zijn plaats. Het 22-tons monument werd door 200 matrozen op een slee getrokken van Kongens Nytorv (waar de werkplaats was) naar Amalienborg. Hier hebben ze 2 dagen over gedaan. Uiteindelijk is het standbeeld in 1768 gehuldigd, 4 jaar na de dood van Frederik V.

Kopenhagen - het ruiterstandbeeld van Amalienborg

Amalie Gardens

Tussen het operagebouw en de Frederikskerk in liggen de Amalie Gardens of ook wel Amaliehaven genoemd. Mærsk Mc-Kinney Møller gaf dit park cadeau aan de stad Kopenhagen in 1983. Het park is ontworpen door de Belgische landschapsarchitect Jean Delogne en versierd met sculpturen van de Italiaanse kunstenaar Arnaldo Pomodoro. De fontein die in het midden staat is ook prachtig!

Kopenhagen - Fontein Amalie Gardens by Arnaldo Pomodoro

Operagebouw

Aan de overkant van het water bij de Amalie Gardens, ligt het Operagebouw. Dit is het nationale operagebouw van Denemarken dat bijna volledig omgeven is door water. Het Operagebouw is ontworpen door Henning Larsen en werd in 2005, na een bouwperiode van iets meer dan drie jaar, in gebruik genomen. Koningin Margrethe II was bij de opening aanwezig. Het gebouw is volledig met privégeld gebouwd, namelijk met het geld van Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, een gepensioneerde reder en zoon van de grondlegger van de A.P. Møller-Mærsk Group en naar verluidt de rijkste persoon van Denemarken. De kostprijs bedroeg 335 miljoen euro.

Kopenhagen - Operagebouw

Gebouw Siteimprove Sankt Annæ Pl. 28

Hierna lopen we over de Sankt Annae Pl., waar we nog een mooi gebouw op nummer 28 zien. Dit is het gebouw van Siteimprovement, een internetmarketingbedrijf.

Kopenhagen - Gebouw aan de Siteimprove Sankt Annæ Pl. 28

Sankt Annæ Pl.

De Sankt-Annae-Pl. zelf is ook een geinige laan met veel groen, wat bomen en meerdere standbeelden.

Kopenhagen - Sankt Annæ Pl

Garnisonskerk

Aan de Sankt-Annae-Pl. vind je ook de Garnisonskerk. De Garnizoenskerk die in 1706 werd gebouwd in opdracht van koning Frederik IV ten behoeve van het garnizoen van Kopenhagen. Vanaf 1804 werd de parochie ook opengesteld voor de gewone burgers van het gebied rond de kerk. 

Kopenhagen - Garnisonskerk

Nyhavn

Nyhavn (Nieuwe Haven) is een haven en een belangrijke toeristische trekpleister van Kopenhagen. Aan de haven zijn veel restaurants en bars te vinden met overvolle terrassen. Ook onder de lokale bevolking is Nyhavn een populaire uitgaansplaats. Bovendien is het de aanlegplaats voor een aantal rondvaartboten. De oudste huizen die hier te vinden zijn, zijn meer dan 300 jaar oud. Het oudste huis, op nummer 9, werd gebouwd in 1681. De haven werd in opdracht van koning Christiaan V gebouwd en heeft een tijd een slechte reputatie gehad vanwege de vele bars en cafés voor zeelieden met het bijbehorende vrouwelijke vermaak.

Kopenhagen - Nyhavn

Voormalige woning Hans Christian Anderson

Aan de overkant van de gekleurde (terras)huisjes van Nyhavn, ligt de voormalige woning van Hans Christian Anderson.

Kopenhagen - Nyhavn - Voormalige Woning Hans Christian Anderson

Kongens Nytorv Plein

Kongens Nytorv (Nieuw Koningsplein) is een plein in het centrum van Kopenhagen. Het plein werd in 1670 aangelegd door koning Christiaan V bij de uitbreiding van de stadsomwalling. Kongens Nytorv is het grootste plein van de stad.

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein

Het Kongens Nytorv Plein heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over dit plein, klik op de knop:

Standbeeld Niels Juel

Tegenover het pand van de Deense bank, staat het standbeeld van Niels Juel. Niels Juel is een Deense zeeheld die geleefd heeft van 1629 tot 1697. Het standbeeld is in 1881 gemaakt door Theobald Stein (1829-1901).

Kopenhagen - Standbeeld Niels Juel

Inderhavnsbroen

Hierna gaan we naar het eiland Christianshavn, waar we de Inderhavnsbroen (Inderhavensbrug) nemen. Dit is een 180 meter lange gecombineerde voetgangers- en fietsbrug. De brug verbindt Nyhavn met Christianshavn. De brug is in 2016 geopend, ontworpen door Flint & Neill met Studio Bednarski en Hardesty & Hanover.

Kopenhagen - Inderhavnsbroen

Cosmic Space – Tróndur Patursson

Vlak na de brug zien we rechts een aparte kubusachtige iglo liggen. We gaan er even kijken. Het is het kunstwerk Cosmic Space van Trondur Patursson van 2002. De inspiratie voor deze glazen- en spiegelkamer komt van een ervaring die Tróndur had tijdens 1 van zijn avontuurlijke reizen op een van de grote oceanen toen zijn primitieve boot op het punt stond te vertrekken. De bemanning van de boot stond tot hun middel in het water, omringd door wat een oneindige lucht en oceaan leek. Dit gevoel jezelf in een oneindige ruimte te bevinden, is waar Tróndur naar op zoek is in zijn glas- en spiegelinstallaties. De Cosmic Space iglo is ’s nachts verlicht en werkt bijna als een blauwgekleurde vuurtoren. De Cosmic Room wordt gefinancierd door de Carlsberg Foundation.

Kopenhagen - Cosmic Space van Trondur Patursson

Nordatlantens Brygge

Achter het kunstwerk Cosmic Space ligt Nordatlantens Brygge. Dit is een cultureel centrum dat is gevestigd in een oud maritiem pakhuis uit 1767 aan de haven in de wijk Christianshavn. Het gebouw is gelegen aan het Groenlandse Handelsplein, dat 200 jaar lang een handelscentrum was van en naar de Faeröer (Schapeneilanden), Finnmark (Lapland), IJsland en in het bijzonder Groenland. Droge vis, gezouten haring, walvisolie en huiden behoren tot de goederen die in en rond het magazijn werden opgeslagen voordat ze werden verkocht aan Europese markten.

Kopenhagen - Nordatlantens Brygge

Tegenwoordig is Nordatlantens Brygge een cultureel centrum dat is gewijd aan het behouden, promoten en communiceren van cultuur en kunst uit het Noord-Atlantische gebied.

Het gebouw omvat drie galerijen en conferentiefaciliteiten. Het centrum herbergt ook de IJslandse ambassade en de permanente vertegenwoordigingen van Groenland en de Faeröer. In het gebouw vinden tentoonstellingen, evenementen, concerten en debatten, met alles van hedendaagse kunst, dans, muziek, optredens en films tot lezingen plaats.

Woning Overgaden Oven Vandet

We lopen langs het water verder het eiland op, waar we dit mooie grachtenpandje nog zien liggen aan de Overgaden Oven Vandet. Er staan 3 van deze pandjes vlakbij elkaar, wat een erg leuk gezicht geeft.

Kopenhagen - Woning Overgaden Oven Vandet

Prinsessegade

Een stukje verderop kunnen we niet meer verder lopen langs het water, dus we besluiten richting het midden van het eiland te lopen. We komen uit op de Prinsessegade, waar de kleuren ons al tegemoet schieten.

Kopenhagen - Prinsessegade

Christiania

En dan komen we aan bij Christiania. Vrijstad Christiania is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen. De vrijstad bevindt zich in het stadsdeel Christianshavn op het eiland Amager. Het kanaal Stadsgraven deelt de vrijstad doormidden. De beide delen van Christiania zijn echter wel met elkaar verbonden door de voetbrug Dyssebroen. Het gebied is 7,7 hectare groot en het aantal bewoners is geschat op 850 à 1000. Dit zijn veelal krakers, hippies, anarchisten, kunstenaars en andere mensen die er moeite mee hebben zich te conformeren aan de maatschappij.

Kopenhagen - Christiania

Vrijstad Christiania heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over dit kleurrijke hippiedorp, klik op de knop:

Verlosserskerk

Een stukje verder, in dezelfde straat als Christiania, vind je de Verlosserskerk. Dit is een kerk uit 1682 die het grootste carillon van Scandinavië heeft met afmetingen van 285 cm breed en 295 cm hoog. Een ander mooi onderdeel van de Verlosserskerk, is de torenspits. Deze bestaat uit een buitentrap met vier windingen. Deze trap heeft 150 treden van de in totaal 400 treden en is voorzien van een verguld ijzeren rooster aan de buitenkant. Bovenop de toren zie je de vergulde wereldbol met een diameter van 2,5 meter, waar een (eveneens verguld) Christusfiguur met een vaandel over de stad uitkijkt. De torenspits is 90 meter hoog, van het kerkplein naar de top van de Christuswaaier.

Kopenhagen - Verlosserskerk

De Verlosserskerk heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over deze prachtige kerk, klik op de knop:

SontBrug

Vanaf de Verlosserskerk kun je overigens heel mooi de Sontbrug (Øresundsbron) zien liggen. De Sontbrug is een 16 kilometer lange verbinding voor weg- en spoorverkeer over de Sont tussen Denemarken en Zweden. George Rothne ontwierp de brug en het ingenieursbureau Arup tekende de constructie van de brug. De grootste overspanning van deze tuibrug is 490 meter en de hoogste pyloon is 204 meter. Naar schatting weegt de brug in totaal 82 miljoen kg. De maximale hoogte van het wegdek is 57 meter.

Kopenhagen - Resund Brug
Malmö - Resund Brug

De Sontbrug is een tolbrug. Je betaalt 565 Zweedse kronen (€ 52) voor een enkele reis met de auto. Een retourtje kost niet goedkoper, je betaalt dan gewoon het dubbele, namelijk 1.130 Zweedse kronen (€ 103). Als je er toch voor wilt kiezen om een dagje over te steken naar Zweden, dan kun je nog het beste met de trein gaan. Je kunt bij het station Ørestad op de trein stappen naar Malmö. Dit kost je € 12,50 van Kopenhagen naar Centraal station Malmö, Zweden en € 10 terug van Zweden naar Kopenhagen.

Onderweg naar Malmö

Knippelsbro Brug

We gaan het eiland Christianshavn weer af via de Knippelsbro brug. Dit is een basculebrug die Børsgade aan Slotsholmen verbindt met Torvegade op Christianshavn. Het is een van de slechts twee bruggen die motorvoertuigen over de haven in het centrum van Kopenhagen vervoeren, de andere brug is Langebro. Op deze plaats hebben eerder 4 andere bruggen gelegen, deze 5e brug is ontworpen door Kaj Gottlob en gebouwd door Wright, Thomsen & Kier in samenwerking met Burmeister & Wain. De brug is 115 meter lang en werd in 1937 ingehuldigd.

Kopenhagen - Knippelsbro Brug

Ministerie Hoger Onderwijs en Wetenschap

Vanaf de Knippelsbro brug zie je het prachtige pand van het Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap liggen. Het staat wel deels in de steigers, maar gelukkig kunnen we het nog wel wat bewonderen.

Kopenhagen - Ministerie Hoger Onderwijs en Wetenschap

Dit is echt een prachtige straat! We zien de prachtige panden al liggen van Børsen en Christiansborg.

Kopenhagen - Børsen 17e-eeuws Beursgebouw + Christiansborg

Børsen

Børsen is een 17e-eeuws beursgebouw, dat 1 van de oudste beursgebouwen ter wereld is. Het werd begin jaren 1620 gebouwd in opdracht van koning Christiaan IV. Christiaan IV wilde Kopenhagen uitbreiden tot een belangrijk handelscentrum dat met Amsterdam kon concurreren. De bouwmeesters waren Lorenz van Steenwinckel en Hans van Steenwinckel de Jonge. Het gebouw werd opgeleverd in 1624, de spiraalvormige toren stamt uit 1625 en de oostelijke gevel was pas in 1640 helemaal af. Sindsdien is het gebouw een aantal keer verbouwd, tot het in 1883 het huidige uiterlijk kreeg. Børsen meet ongeveer 128 bij 21 meter. De kenmerkende spiraalvormige toren, Dragespiret (drakentoren), stelt vier in elkaar gedraaide drakenstaarten voor.

Kopenhagen - Børsen 17e-eeuws Beursgebouw

Børsen diende oorspronkelijk als goederenbeurs, met een aantal kramen die werden verhuurd aan handelaren. Het behield deze functie tot in de 19e eeuw. Tot 1974 was de effectenbeurs Københavns Fondsbørs hier gevestigd. Sinds 2007 is Dansk Erhverv eigenaar van het gebouw. Deze bedrijfsvereniging is opvolger van Grosserer-Societetet, een vereniging voor (groot)handelaren die in 1857 Børsen kocht van koning Frederik VII toen die om geld verlegen zat.

Ministerie van Financiën

Tussen Børsen en Christiansborg in, zie je het pand van het Ministerie van Financiën.

Kopenhagen - Ministerie van Financiën

Kerk van Holmen

Aan de overkant van de straat zie je de Kerk van Holmen liggen. Oorspronkelijk was de kerk van Holmen een in 1562 gebouwde ankersmederij voor een militaire inrichting voor de reparatie en controle van schepen. Koning Christiaan IV liet het gebouw in 1619 verbouwen tot een kerk voor het personeel van de Koninklijke Marine. In 1641 werd de kerk door de van oorsprong Nederlandse en aan het Deense hof werkzame architect Leonhard Blasius verbouwd tot de kruiskerk zoals we die tegenwoordig kennen. In de jaren 1705 tot 1708 werd de grafkapel toegevoegd. Koningin Margrethe II werd op 14 mei 1940 in de Holmens Kerk gedoopt en trad er op 10 juni 1967 in het huwelijk met prins Hendrik. De kerk bevindt zich nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

Kopenhagen - Kerk van Holmen

Christiansborg

En dan het paleis Christiansborg. Dit is een paleis waar het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste minister van Denemarken zijn gevestigd. Verschillende delen van het paleis, waaronder de koninklijke ontvangstzaal, de paleiskapel en de Koninklijke stallen, worden ook gebruikt door het Deense koningshuis. Het paleis is vernoemd naar Christian VI. 

Kopenhagen - Christiansborg

Christiansborg heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over dit prachtige paleis, klik op de knop:

Tuin Koninklijke Bibliotheek

Aan de zuidkant van het Christiansborg paleis, vind je de tuin van de Koninklijke bibliotheek. Deze tuin bevindt zich bovenop het voormalige terrein van de oude marinehaven van Christian IV. Je moet er even voor zoeken, maar als je het hebt gevonden, dan heb je ook wat gevonden. Het is een prachtige tuin die zeker een bezoekje waard is.

Kopenhagen - Tuin van de Koninklijke Bibliotheek

De tuin van de Koninklijke Bibliotheek heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over deze prachtige tuin, klik op de knop:

Det Kongelige Bibliotek

En een tuin aan de achterkant heeft ook een pand aan de voorkant natuurlijk, det Kongelige Bibliotek (de koninklijke bibliotheek). Deze bibliotheek is de grootste en belangrijkste van heel Scandinavië. Het pand bestaat uit een oud en een nieuw deel. Het oude deel is een pand uit 1906. In 1999 werd daar een nieuw deel aan toegevoegd, de ‘Zwarte Diamant’. Zo wordt het nieuwe gebouw van de Deense Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen genoemd. De uitbreiding langs het water huisvest twee galerieën: een voor cultureel-historische tentoonstellingen en een als extra ruimte voor het Nationaal Fotografiemuseum.

Kopenhagen - De- Zwarte Diamant
Kopenhagen - Det Kongelige Bibliotek

Tivoli

We maken een lusje naar beneden tijdens onze wandeling. We lopen naar Tivoli. Tivoli ligt vlak bij Rådhuspladsen (het Stadhuisplein). Het park is in 1843 opgericht door Georg Carstensen en is een van de oudste attractieparken ter wereld. Alleen het park Dyrehavsbakken (eveneens in Kopenhagen) is nog ouder. Tivoli is bekend binnen en buiten Denemarken.

Kopenhagen - Pretpark Tivoli

Op 15 augustus 1943 vierde Tivoli zijn honderdjarig bestaan en vestigde op die dag met 112.802 bezoekers een record voor de meeste bezoekers op een enkele dag. In 2016 bezochten maar liefst 4.640.000 mensen het park en in de jaren 50 heeft Walt Disney dit park bezocht om inspiratie op te doen voor de bouw van het eerste Disney park. In 2000 won het park een Thea Award.

Kopenhagen - Pretpark Tivoli

Kasteel Hans Christian Andersen

Tivoli heeft ook het kasteel van Hans Christian Andersen in bezit. Dit pand stamt uit 1873, Tivoli kocht het pand in 1978 en doopte het om tot H.C. Andersen Slot. Op het dak van het kasteelachtige gebouw staan naast de naam van het stadspark ook vuurwerkpijlen gemaakt van kleine lampjes. Hans Christian zijn standbeeld kijkt er vanaf zijn stoel aan de overkant naar.

Kopenhagen - Rådhuspladsen - Tivoli Kasteel Hans Christian Andersen

Standbeeld Hans Christian Andersen

Tegenover Tivoli staat het standbeeld van Hans Christian Andersen. Hans Christian Andersen (1805-1875) is een Deense auteur, sprookjesschrijver en dichter bekend om zijn kinderverhalen. Hans kijkt richting Tivoli. Het standbeeld is in 1961 gemaakt door de beeldhouwer Henry Luckow-Nielsen (1902-1992). Ook dit standbeeld is 1 van de 10 pratende standbeelden. Door de QR-code op het standbeeld te scannen wordt het systeem geactiveerd en krijg je een telefoontje van het standbeeld. Je moet hier overigens wel een app voor installeren.

Kopenhagen - Rådhuspladsen - Standbeeld Hans Christian Andersen by Henry Luckow Nielsen

Rådhuspladsen

Aan de Rådhuspladsen liggen meerdere gebouwen, zoals bijvoorbeeld het Scandic Palace Hotel, het gebouw aan Rådhuspladsen 45-47, de Axel Towers en het Industriens Hus. Er rijdt ook een treintje vanaf Rådhuspladsen.

Kopenhagen - Rådhuspladsen Scandic Palace Hotel
Kopenhagen - Rådhuspladsen 45-47
Kopenhagen - Rådhuspladsen Axel-Towers
Kopenhagen - Rådhuspladsen Hus Treintje

Raadhuis/stadhuis

Maar het mooiste van de Rådhuspladsen is toch wel het stadhuis. Het gebouw is ontworpen door architect Martin Nyrop en werd gebouwd in de periode 1892-1905. Nyrop liet zich voor het ontwerp inspireren door het stadhuis van Siena, Italië. Het stadhuis werd officieel op 12 september 1905 in gebruik genomen.

Kopenhagen - Raadhuis

Het gebouw heeft een imponerende voorgevel met in het midden, boven het balkon, een verguld gouden standbeeld van Absalon, de stichter van Kopenhagen. Het beeld van Absolon is in 1872 gemaakt door Vilhelm Bissen (1836-1913). Boven Absalon zie je een oudere versie van het wapen van Kopenhagen. Aan de linkerzijde staat de toren van het gebouw, die met zijn 105,6 meter het gebouw tot een van de hoogste van de stad maakt. Het geluid van de klokken van de stadhuistoren is bij veel Denen bekend, doordat de Deense publieke omroep het geluid bij het radionieuws van 12.00 uur afspeelt. Ook luiden de raadhuisklokken voor veel Denen rechtstreeks op tv het nieuwe jaar in.

Kopenhagen - Raadhuis
Kopenhagen - Raadhuis

Je kunt het stadhuis ook van binnen bekijken.

Kopenhagen - Stadhuis
Kopenhagen - Stadhuis

Pilaar Lur Blowers

Op de Rådhuspladsen staat ook de pilaar met het bronzen beeld ‘Lur Blazers’ op een hoge zuil. Het beeld is in 1914 gemaakt door de Deense architect Anton Rosen (1859-1928) en de Deense beeldhouwer Siegfried Wagner (1874-1952).

Kopenhagen - Rådhuspladsen Pilaar Lur Blowers

Bertel Thorvaldsens Plads + Fontein Water Feature van Jørn Larsen

We zijn weer terug gelopen richting Christiansborg, waar we over de Bertel Thorvaldsens Plads lopen. Hier vinden we de fontein Water Feature van Jørn Larsen. De fontein heeft een diameter van 16 meter en een geometrisch patroon dat er erg mooi uitziet! Het plein is geplaveid met grote kasseien, het wordt soms gebruikt voor markten.

Kopenhagen - Bertel Thorvaldsens Plads + Fontein Water Feature van Jørn Larsen

Thorvaldsens Museum

Een klein stukje verder zie je het Thorvaldsens Museum. Deze hebben we ook al deels gezien toen we op de Prins Jørgens Gård van Christiansborg stonden. Het museum is gewijd aan de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen (1770-1844) en is het oudste museum van Denemarken. De bouw van het museum heeft van 1839 tot 1848 geduurd en is begonnen nadat de beeldhouwer in 1838 uit Rome was teruggekeerd. Het ontwerp is van de Deense architect Michael Gottlieb Bindesbøll. Het museum toont naast de collectie modellen en tekeningen van vrijwel alle beelden, beeldengroepen en reliëfs, ook de privéverzameling van de kunstenaar. Daartoe behoren schilderijen van tijdgenoten, alsmede een grote collectie Griekse, Romeinse en Egyptische antiquiteiten, boeken, munten en diverse anderen objecten. Op de binnenplaats van het museum bevindt zich het eenvoudige, onopgesmukte graf van de beeldhouwer.

Kopenhagen - Thorvaldsens Museum

Christiansborg Castle Church

Op de hoek achter het Thorvaldt Museum, ligt de Christiansborg Castle Church. Dit is een prachtige kerk die gebruikt wordt voor grote koninklijke evenementen zoals doopfeesten, bruiloften, jubilea en begrafenissen.

Kopenhagen - Castle Church van Christiansborg

Standbeeld Vissersvrouw

Aan de overkant van het water staat het standbeeld Vissersvrouw. Dit standbeeld is in 1940 gemaakt door Charles Svejstrup Madsen (1883-1946). 

Kopenhagen - Vissersvrouw by Charles Svejstrup Madsen

Standbeeld Bishop Absalon

Een paar stappen verder zie je het standbeeld van bisschop Absalon (1128-1201). Bisschop Absalon was bisschop van Sjælland en stichter van Kopenhagen. Het standbeeld is in 1902 gemaakt door Vilhelm Bissen (1836-1913) en Martin Nyrop (1849-1921).

Kopenhagen - Standbeeld Bishop Absalon

Nikolaj Kunstcentrum

We lopen ondertussen de wijk in, waar we het Nikolaj Kunstcentrum tegenkomen. Dit is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Het gebouw bestaat voor een deel uit de overblijfselen (een toren) van de Sint-Niklaaskerk, die bij de brand van 1795 werd verwoest. Het oorspronkelijke kerkgebouw werd gebouwd in het begin van de dertiende eeuw. De brand in 1795 brandde het grootste deel van het gebouw af en vanaf 1805 was het geen officiële kerk meer. Hoewel de ruïnes van de kerk werden afgebroken, staat de toren nog steeds overeind. Het huidige gebouw, dat in 1912 werd geopend, is naar een ontwerp van de architect Hans Christian Amberg.

Kopenhagen - Nikolaj Kunstcentrum + HAY House

Het vertegenwoordigt een moderne reconstructie van de verwoeste kerk. De huidige torenspits is ook een moderne reconstructie van het origineel, gefinancierd in 1909 op initiatief en op kosten van de brouwer Carl Jacobsen. Hij financierde ook de reparaties van 1915–1917.

Kopenhagen - Nikolaj Kunstcentrum

Storkespringvandet

De Storkespringvandet (ooievaarsfontein) bevindt zich op Amagertorv in het centrum van Kopenhagen. Dit was een geschenk aan kroonprins Frederik (later Frederik VIII) en kroonprinses Louise in verband met hun zilveren huwelijksverjaardag in 1894. De fontein is ontworpen en gemaakt door Edvard Petersen en Vilhelm Bissen. De fontein bestaat uit een negenzijdige bak van steen. Het vangt water op uit de bronzen kom aan de bovenkant en de drie kleine cascades rond de randen van het centrale voetstuk. De sokkel is versierd met reliëfs van waterplanten; in het bassin zitten kikkers op dokbladeren en spuwen waterstralen. Op een plank op het voetstuk staan ​​drie ooievaars klaar om in drie verschillende richtingen te vliegen. Sinds 1950 is het een traditie dat net afgestudeerde vroedvrouwen rond de fontein dansen.  

Kopenhagen - Storkespringvandet Fontein

Generations Lifting Generations

We maken een omweggetje langs het water, waar we het standbeeld Generations Lifting Generations tegenkomen. Dit is een standbeeld uit 2000 van de Deense beeldhouwer Svend Wiig Hansen (1922-1997). 

Kopenhagen - Generations Lifting Generations

Helligaands Kerk

De Helligåndskirken (Heilige Geestkerk) is een lutherse kerk. Tot de reformatie behoorde de uit circa 1400 daterende kerk tot een katholiek klooster. Tijdens de stadsbrand van 1728 werd de oorspronkelijke inrichting van de kerk vernietigd. De kerk werd herbouwd en op 30 november 1732 opnieuw in gebruik genomen. Het bijgebouw van de kerk is het grootste nog intact zijnde middeleeuwse bouwwerk van de stad. Het wordt tegenwoordig voor tentoonstellingen gebruikt.

Kopenhagen - Helligaands Kerk

Voormalig Warenhuis Varehuset Messen

Aan de Købmagergade 42 vind je het Voormalige warenhuis Varehuset Messen. Dit is ook een erg mooi pand!

Kopenhagen - Voormalige Warenhuis Varehuset Messen

Monument Dichters JH Wessel en J Ewald van Otto Evens

Naast de Rundetaarn vind je meerdere standbeelden/monumenten. 1 daarvan is het Monument van de dichters Johannes Ewald (1743-1781) en Johan Herman Wessel (1742-1785). Het monument is in 1879 gemaakt door beeldhouwer Otto Evens (1826-1895).

Kopenhagen - Monument Dichters JH Wessel en J Ewald by Otto Evens

Rundetaarn

De Rundetaarn (Ronde toren) is een 34,8 meter hoge toren die onderdeel is van het Trinitatis-complex. Het Trinitatis-complex omvat de Trinitatis Kerk, een bibliotheek en de oudste sterrenwacht van Europa. Deze laatste is nog steeds in gebruik.

Kopenhagen - Rundetaarn
Kopenhagen - Rundetaarn - Planetarium

Rundetaarn heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over deze prachtige toren, klik op de knop:

Buste Tycho Brahe

Naast de Rundetaarn vind je de buste van Tycho Brahe. Tycho Brahe (1546-1601) is de Deense astronoom waarvan zijn ideeën zijn meegenomen in de bouw van de sterrenwacht, bovenin de Rundetaarn. Het standbeeld is in 1932 gemaakt door de Deense beeldhouwer Siegfried Wagner (1874-1952).

Kopenhagen - Buste Tycho Brahe by Siegfried Wagner

Kunstwerk Vandkunst [Waterkunst] van Anders Tinsbo

Aan de andere kant van de Rundetaarn, ligt het kunstwerk Vandkunst (Waterkunst). Dit kunstwerk is in 1970 gemaakt door de Deense beeldhouwer Anders Tinsbo (1938-1994).

Kopenhagen - Kunstwerk Vandkunst [Waterkunst] by Anders Tinsbo

Klok mediabedrijf Egmont

We lopen inmiddels richting het Rosenborg slot. Onderweg komen we nog een leuke klok tegen van het mediabedrijf Egmont.

Kopenhagen - Klok Egmont Mediabedrijf

Kongens Have

We komen aan bij Kongens Have (koningstuin). Kongens Have is de koningstuin van het Rosenborg kasteel en sinds de jaren 1770 open voor het publiek. Het park is tegenwoordig een populair toevluchtsoord en een attractie voor veel Kopenhagenaren en toeristen. De tuin wordt jaarlijks bezocht door ca. 3 miljoen mensen. De paden liggen grotendeels op dezelfde plek als Christian IV ze heeft gelegd, maar verder is er niet veel meer over van de oorspronkelijke tuin.

Kopenhagen - Kongens Have
Kopenhagen - Rosenborg

Rosenborg

En dan komen we door de koningstuin aan bij het Rosenborg kasteel. Dit renaissancekasteel is gebouwd in de jaren 1606-1634, het is een cultuurhistorisch museum. Rosenborg verbergt enkele van de grootste culturele schatten van Denemarken, de kroonjuwelen en de Deense kroonregalia (kroon, scepter, etc.). Het museum brengt de geschiedenis van de Deense koningen meer dan 300 jaar over. Van Christian IV eind 16e eeuw tot Frederik VII in de 19e eeuw. Rosenborg heeft veel bezienswaardigheden, namelijk de ridderzaal met de kroningstroon, drie zilveren leeuwen en de drie schatkamers onder het kasteel.

Kopenhagen - Rosenborg

Rosenborg en Kongens Have hebben een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over dit prachtige kasteel en de koningstuin, klik op de knop:

Botanische Tuin

De Botanisk Have (Botanische Tuin) is van de Universiteit van Kopenhagen. De tuin ligt tegenover kasteel Rosenborg. Het is bekend vanwege zijn prachtige kassen die dateren uit 1874. De tuin wordt gebruikt voor onderzoek, onderwijs en recreatie.

Kopenhagen - Botanische Tuin

De botanische tuin een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie wilt over dit mooie park en de bezienswaardigheden die hierin liggen, klik dan op de knop:

Sint-Andreaskerk

We lopen richting de Assistens Kirkegård Begraafplaats, waar we onderweg nog de Sint-Andreaskerk tegenkomen. Sint-Andreaskerk is een luthers kerkgebouw aan de Gothersgade. Het kerkgebouw werd ontworpen door de architect Martin Borch en gebouwd van 1897 tot 1901.

Kopenhagen - Sint Andreaskerk

Assistens Kirkegård Begraafplaats

In het westen van Kopenhagen, ligt de Assistens Kirkegård Begraafplaats. Assistens kirkegård werd ingewijd op 6 november 1760 en was oorspronkelijk een begraafplaats voor de armen. De begraafplaats is aangelegd wegens de overvolle begraafplaatsen binnen de ommuurde stad. 

Kopenhagen - Assistens Kirkegård Begraafplaats

Tijdens de Deense Gouden Eeuw in de eerste helft van de 19e eeuw werd de begraafplaats populair onder de notabelen en vele leidende figuren van dit tijdperk. Er liggen veel bekende Denen begraven op deze begraafplaats, zoals bijvoorbeeld sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, filosoof Søren Kierkegaard, kunstschilder Christoffer Wilhelm Eckersberg, kunstschilder Christen Købke, Nobelprijswinnende natuurkundige Niels Bohr en een aantal Amerikaanse jazzmusici die zich in de jaren 1950 en 1960 vestigden in Kopenhagen, zoals Ben Webster en Kenny Drew sr. In 2003 werd een oude paardenstal in een hoek van de begraafplaats ingericht als klein museum over de lokale schilder en kunstenaar Herman Stilling.

Nørrebro Superkilen

Superkilen is een openbaar park in de wijk Nørrebro. Het park is ontworpen om migranten en de lokale bevolking samen te brengen en daarbij tolerantie en eenheid te bevorderen in een van de meest etnisch diverse en sociaal uitdagende gemeenschappen van Denemarken. Het park is ook een toeristische trekpleister voor Kopenhagen. De Deense kunstgroep Superflex ontwierp het park met de medewerking van Bjarke Ingels Group (een Deens-New Yorks architectenbureau) en Topotek1 (een Duits landschapsarchitectenbureau). De naam van het, bijna kilometer lange, park verwijst naar de vorm: ‘kile’ is Deens voor ‘wig’. In juni 2012 werd het park geopend.

Kopenhagen - Wijk Nørrebro - Superkilen
Kopenhagen - Superkilen in de wijk Nørrebro

Brumleby Museum

Nadat de cholera-epidemie in Kopenhagen 4.743 levens had geëist, startte een kring van filantropische artsen een huisvestingsproject van gezonde en goedkope woningen voor de arme klassen buiten de wallen van Kopenhagen. Tijdens de hoogtijdagen bood de gemeenschap onderdak aan ongeveer 2.000 mensen, waaronder 800 kinderen. 

Kopenhagen - Brumleby Museum

Het bleek een perfect project voor de filantropische artsen om initiatieven te testen. Een toezichthouder en enkele huismeesters observeerden de dagelijkse bezigheden van de bewoners. De artsen hielden de gezondheidstoestand nauwlettend in de gaten en rapporteerden elk jaar aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over de ontwikkeling van epidemieën en kindersterfte. De gemeenschap diende om de gezondheidstoestand en de morele normen van de armen te verbeteren. Je kunt het museum bezoeken voor 25 DKK (€ 3,36). Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. De gemeenschap van het Brumleby museum heeft ook een geweldige speeltuin!

Kopenhagen - Brumleby Playground

Carlsberg Olifantenpoort

De Olifantentoren, ook bekend als Olifantenpoort, is een toren met vier grote granieten olifanten die de poort flankeren. De olifanten staan rug aan rug, ze dragen de toren op hun rug. In 1901 werd de olifantenpoort tegelijkertijd met de Ny Carlsberg Brewhouse. De architect was Vilhelm Dahlerup. Samen met het oorspronkelijke Ny Carlsberg-gebouw en de Dipylon vormde de toren het belangrijkste Ny Carlsberg-complex, gecentreerd rond een binnenplaats. De ruimte boven de toren deed oorspronkelijk dienst als watertoren en kruidensilo.

Kopenhagen - Carlsberg Olifant

Districten buiten Kopenhagen

Kopenhagen heeft een aantal districten die officieel niet bij Kopenhagen horen. Omdat ze toch als een soort van wijk van Kopenhagen voelen, heb ik ze hieronder toegevoegd, zodat je de pagina’s van die districten kan bekijken.