Selecteer een pagina

Rosenborg & Kongens Have in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Rosenborg & Kongens Have – Kopenhagen

Het renaissancekasteel Rosenborg is gebouwd in de jaren 1606-1634, het is een cultuurhistorisch museum. Rosenborg verbergt enkele van de grootste culturele schatten van Denemarken, de kroonjuwelen en de Deense kroonregalia (kroon, scepter, etc.). Het museum brengt de geschiedenis van de Deense koningen meer dan 300 jaar over. Van Christian IV eind 16e eeuw tot Frederik VII in de 19e eeuw. Rosenborg heeft veel bezienswaardigheden, namelijk de ridderzaal met de kroningstroon, drie zilveren leeuwen en de drie schatkamers onder het kasteel.

Kopenhagen - Rosenborg

De bouw van het kasteel

In 1606 koopt Christian IV 40 privépercelen buiten de noordoostelijke stadswallen van Kopenhagen voor zijn lusttuin, die Kongens Have (koningstuin) wordt genoemd. In de tuin bouwt hij een kasteel van twee verdiepingen met slotgracht en ophaalbrug. 7 jaar later, na het einde van de Kalmaroorlog in 1613, stortte Christian IV zich weer op bouwactiviteiten. De gebouwen van het kasteel worden uitgebreid met erkers en een trappentoren en de koning verfraait het met kunst. Voor de winterkamer koopt hij 75 Hollandse schilderijen, die verwerkt worden in de lambrisering van de muren. De kamer is vandaag vrijwel ongewijzigd. Rosenborg is het favoriete kasteel van de koning, hij overlijdt in 1648 dan ook in zijn slaapkamer.

Kopenhagen - Rosenborg

Na de bouw van kasteel Frederiksborg (18e-eeuw) is de tijd van Rosenborg als koninklijke residentie voorbij. In plaats daarvan gebruikt de koninklijke familie de zalen, kelders en kamers van het paleis om de persoonlijke kunstschatten van de koninklijke familie op te slaan. In 1833 wordt het kasteel en zijn collecties een museum. Vijf jaar later wordt het voor het publiek geopend.

Kopenhagen - Rosenborg

Kongens Have

Kongens Have is sinds de jaren 1770 open voor het publiek en is tegenwoordig een populair toevluchtsoord en een attractie voor veel Kopenhagenaren en toeristen. De tuin wordt jaarlijks bezocht door ca. 3 miljoen mensen en vormt het decor voor vele evenementen, van de besloten picknick tot georganiseerde evenementen en openbare evenementen. Tegenwoordig zijn groene gazons, boomgaarden en bloembedden vervangen door sier- en nuttige planten. De paden liggen grotendeels op dezelfde plek als Christian IV ze heeft gelegd, maar verder is er niet veel meer over van de oorspronkelijke tuin.

Kopenhagen - Kongens Have
Kopenhagen - Kongens Have - Plattegrond

Rozentuin

Vlakbij het kasteel ligt de rozentuin. Deze is in 1963 ontworpen door Ingwer Ingwersen, de hoofdtuinier van Kongens Have. Het is een moderne interpretatie van een ingesloten en intieme Renaissance tuin. De tuin heeft een sterpatroon in zowel de bestratingen als de plantenboxen.

Kopenhagen - Rosenborg Rozentuin

Standbeeld Koningin Caroline Amalie

In de rozentuin staat het standbeeld van Koningin Caroline Amalie. Caroline Amalia van Sleeswijk Holstein Sonderburg Augustenburg (1796-1881) was koningin-gemalin van Denemarken als de tweede vrouw van koning Christiaan VIII van Denemarken. Zij huwde met prins Christiaan in 1815, nadat deze teruggekeerd was naar Denemarken na zijn kortstondig koningschap in Noorwegen (1814). In 1839 werd haar man koning van Denemarken. Dit standbeeld is in 1896 gemaakt door de Deense beeldhouwer Vilhelm Bissen (1836-1913).

Kopenhagen - Rosenborg - Standbeeld Koningin Caroline Amalie by Vilhelm Bissen en Hans Jørgen Holm

Hercules Pavilion

We lopen de tuin (zeg maar gerust park) wat verder in, waar we nog allerlei mooie dingen tegenkomen, zoals bijvoorbeeld het Hercules Pavilion. Het Hercules paviljoen is een voormalig koninklijk paviljoen dat nu wordt gebruikt als café. De geschiedenis gaat terug tot de oprichting van het park in 1606, maar het werd in 1773 door Caspar Frederik Harsdorff aangepast aan de huidige neoklassieke stijl nadat de tuinen voor het publiek waren geopend. Het paviljoen ontleent zijn naam aan een standbeeld van Hercules dat in een diepe nis in de gevel is geplaatst. Dit beeld is gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Giovanni Baratta. Koning Frederik IV heeft dit meegenomen tijdens zijn bezoek aan Italië.

Kopenhagen - Kongens Have - Hercules Pavilion

De speeltuin

Kongens Have heeft ook een speeltuin. Deze is heel apart, niet zo standaard dus.

Kopenhagen - Kongens Have - Speeltuin

Standbeeld Hans Christian Andersen

In Kongens Have staat ook een standbeeld van Hans Christian Andersen. Dit standbeeld is in 1880 gemaakt door de Deense beeldhouwer August V. Saabye (1823-1916).

Kopenhagen - Kongens Have - Standbeeld Hans Christian Andersen

Toiletten

Zelfs de toiletten zijn bijna kunstwerken.

Kopenhagen - Kongens Have

Krumspringet

In het midden van de tuin zie je het Krumspringet (dwaze tuin). Hier zie je ook veel rozen.

Kopenhagen - Kongens Have - Krumspringet

Informatie

Openingstijden

Rosenborg heeft een puzzel qua openingstijden. Dit is per halve maand verschillend qua openingstijd. De ene keer is dit 10:00 uur en de andere keer 11:00 uur. Daarnaast verschilt het of het kasteel de maandag open is ja of nee. Het kasteel sluit om 16:00 uur.

Entreeticket

In 2022 betaal je 125 DKK (€ 16,80) voor een kaartje voor een volwassenen, een leerling betaalt 80 DKK ( € 10,75) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis.

Website

Kasteel Rosenborg heeft een mooie website met veel uitleg over het kasteel, bekijk het menu maar eens! Je vindt hier ook informatie over de openingstijden en de tickets. Als je meer informatie wilt over dit prachtige kasteel, kijk dan even bij ze zelf op de website.