Selecteer een pagina

Blog – Italië – Midden-Italië

‘Outdoorcamper, vulkanen en historie’

September/oktober 2012

Dit is een blog over mijn rondreis met wederom de outdoorcamper door Midden-Italië. De reis begon in Pisa. Het is eigenlijk de aansluitende reis van de reis door Toscane die ik in 2011 met de outdoorcamper heb gemaakt. Deze trip strekt zich een stuk verder uit met Napels en het eiland Capri als meest zuidelijke bestemmingen. De groep is deze keer veel groter dan die van 2011, waardoor ook de kleine boltentjes ingeschakeld moeten worden. Deze worden rondom de camper neergezet. Niet iedereen past in de mosselachtige tentjes bovenop de camper.

Net als in 2011 werden we weer door de outdoorcamper opgepikt van het vliegveld in Pisa om vervolgens weer door te reizen naar de eerstvolgende camping, deze keer in de buurt van Rome. In het programma waren 2 dagen opgenomen om deze stad te bezoeken. Dit is natuurlijk veel te weinig voor een stad van die omvang, dus er moesten keuzes worden gemaakt. De eerste dag collectief met zijn allen naar het Colosseum van Rome, de tweede dag was eigenlijk een keus tussen ofwel de Sint Pieter of de Sixtijnse Kapel. Ik koos hier voor de laatste.

30 september 2012 – Rome – dag 1 – Colosseum

De dag na aankomst stond zoals gezegd in het teken van het Colosseum in Rome. Vanaf de camping gingen we met behulp van busjes van de camping naar een voorstad van Rome om aldaar met de metro de stad in te trekken. Dit is wel een aanrader, want laten we eerlijk zijn, het is een megagrote en drukke stad. Over parkeren daar durf ik niet eens na te denken.

Het Colosseum, het Flavisch Amfitheater, dat gebouwd is in de 1e eeuw na Chr., is het grootste amfitheater van het Romijnse rijk. Het Colosseum werd gebouwd door de zogenaamde Flavische keizers. 

Bouw

De bouw werd begonnen ten tijde van Vespasianus in 72 en gefinancierd met de opbrengsten van de plundering van Jeruzalem in 70. Nadat de bouw volbracht was in 80 werd het ingewijd door de keizer Titus. De spelen bij de opening duurden 100 dagen. Al wandelend door Rome gaan we naar dit prachtige stukje historie. Een gids verteld vooraf over de geschiedenis en de vooral bloedige taferelen die zich daar hebben afgespeeld.

Colosseum

Daarna gaan we naar binnen om het Colosseum te bekijken. Vervolgens wordt er ook een rondleiding gegeven door de omgeving van het Colosseum. Ondanks dat het nu natuurlijk grotendeels in verval is geraakt is het nog steeds zeer indrukwekkend om hier rond te lopen en alles te bekijken.

Verderop in de tour komen we het Forum Romanum tegen. Dit was in vroegere tijden het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad.

Na deze rondleiding met gids hadden we nog tijd genoeg om Rome zelf wat verder te verkennen. Via het Monument Vittorio Emanuelle II, het Pantheon en de Fontana Del Pantheon, (bekend van de film de Da Vince Code met Tom Hanks) en de Engelenbrug eindigden we in de avond bij de Trevi Fontijn en de Spaanse trappen. Deze trappen horen bij de kerk Trinitá dei Monti.

Het Monument Vittorio Emanuelle II:

Het Pantheon:

En de Fontana Del Pantheon:

De engelenbrug en burcht:

De Trevi Fontijn:

De Spaanse trappen bij de kerk Trinitá dei Monti:

1 oktober 2012 -Rome – dag 2 – Sixtijnse Kapel

De tweede dag in Rome stond in het teken van een bezoek aan de Sint Pieterbasiliek of de Sixtijnse Kapel. Hier heb ik dus voor de laatste gekozen. Deze kapel  is de bekendste in het Apostolisch Paleis, de verblijfplaats van de paus in Vaticaanstad. Het is één van de meest bekende gebouwen ter wereld, mede door de fresco’s van Michelangelo, die letterlijk complete plafonds versieren.

Conclaaf

Dit is ook het gebouw waar een nieuwe paus wordt gekozen. Wanneer de kardinalen hebben gekozen door middel van diverse stemronden, dan wordt dit bekend gemaakt aan de bevolking door middel van de witte rook. Zoals gezegd, trek hier rustig een dag voor uit want het is echt megagroot en door de zeer vele toeristen kun je niet zeggen dat je er even vlot doorheen kan wandelen.

De buitenkant van de kapel is al minstens net zo indrukwekkend als de binnenplaatsen en binnenin de kapel zelf.

Grappige anekdote is wel de laatste zaal waar je uiteindelijk uitkomt. Hier staan op een verhoging een stuk of 5 “zaalwachters” constant de menigte letterlijk te sussen met een heel irritant gessssssssshhh!! In de rest van de kapel maakt het niet zoveel uit, maar in die laatste zaal dient iedereen opeens stil te zijn. Komisch maar ook best wel irritant.

Sint Pieter

Nadat we de tour door de kapel hadden gemaakt gingen we terug naar het Sint Pietersplein om die ook nog even in je op te nemen en de nodige foto’s te maken. Dit was tegelijkertijd ook het verzamelpunt om de rest van de groep op te wachten die de Sint Pietersbasiliek hadden bezocht. Uiteidelijk vanaf daar weer terug via openbaar vervoer naar de camping.

Terugwandelend door Rome komen we nog dit plaatje tegen.  De Galleria Borghese is een kunstmuseum in de voormalige Villa Borghese Pinciana, gelegen in het park Villa Borghese.

2 oktober 2012 – Pompeï

Na het indrukwekkende bezoek aan Rome werd de tocht verder gezet richting Pompeï en Napels. Er werd weer kamp opgeslagen op een naburige camping. Nadat we geïnstalleerd waren gingen we op pad voor een excursie naar Pompeï. Dit verhaal is waarschijnlijk bij menigeen wel bekend. De Romeinse stad die door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in 79 werd bedekt door een laag as. Het is hierdoor één van de best bewaarde Romeinse steden geworden.

Ook een bezoek aan deze plaats is, net als Rome, zeer indrukwekkend te noemen. Mede door het feit hoe goed alles nog bewaard is gebleven, als ook door de tragedie en droefheid die het met zich meebrengt. Handig is het wel om dit bezoek met een gids te doen, anders sta je alleen naar wat oude overblijfselen te kijken. Met het juiste verhaal erbij wordt het allemaal veel intenser.

Lopend door de overblijfselen van Pompeï krijg een geweldig zicht op de vulkaan de Vesuvius, de grote boosdoener destijds.

Wat heel indrukwekkend was, waren de “overblijfselen” van de doden van Pompeï. Dit zijn eigenlijk een soort van mallen die men tijdens opgravingen kon maken. Het waren dan een soort van holtes in de as die van een mens of van hout of bouwwerk konden zijn. Ze vulden deze mallen dan op met gips zodat ze de oorspronkelijke vorm terug kregen. Die mallen liggen dus ook ter bezichtiging in Pompeï. Heel veel vazen en ander huisraad maar dus ook menselijke vormen.

Heel mooi om te zien zijn de straten van Pompeï. Je kunt nog de sporen terugzien waar in de oudheid de wielen van de wagens hebben doorgereden.

De tour eindigt in het Amfitheater. Dit is het oudste bekende  Romeinse Amfitheater. Het is gebouwd rond 80 voor Chr. en werd gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren.

3 oktober – Capri eiland

Vandaag stond een bezoek aan het eiland Capri op het programma. Dit is een eiland gelegen in de baai van Napels. Aangezien we op een camping verbleven in de nabijheid van Napels, waren we dus eerst ff bezig om in de stad zelf te geraken. Eenmaal hier aangekomen moesten we naar de veerboot voor de overtocht. Ik kan me nog herinneren dat hier nog wel even op gewacht moest worden. De overtocht zelf is best leuk en duurt ook niet al te lang.

Op het eiland aangekomen werd iedereen de vrijheid gegund om het eiland op eigen houtje te verkennen. Het schijnt zo te zijn dat je er regelmatig filmsterren kan tegenkomen omdat de paparazzi er niet veel komt. Ik ben er geen eentje tegengekomen. In verband met de vertrektijden van de veerdiensten hadden we helaas ook niet echt veel tijd om specifiek attracties te bezoeken. Helaas…

Er zijn hier voldoende gelegenheden om nog even snel een terrasje te pakken tussen alle bedrijven door.

Aangezien we hier op een eiland zijn, kom je dus letterlijk aan alle kanten de meest prachtige uitzichten tegen.

4 oktober – Vesuvius – Napels

Deze dag was heel vroeg opstaan. Eerst zou de vulkaan de Vesuvius bezocht worden, om daarna door te gaan naar Napels om de stad zelf te bekijken. Om de Vesuvius op te komen moet er best een aardig klimmetje gemaakt worden. Omdat je steeds hoger komt en het nog wat vroeg op de dag is, is dit best wel een frisse aangelegenheid. Sommigen lieten het dan halverwege ook afweten en gingen weer naar beneden. Jammer, want het uitzicht is adembenemend net als de vulkaan zelf.

Na deze geweldige ervaring gingen we verder richting Napels. De rest van de dag hebben we in deze stad doorgebracht. Dit is een havenstad en de derde stad van Italië. Het heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen dialect. 

Vuilnis

Wat opvalt wanneer je de stad binnenkomt is de enorme herrie van claxonerende auto’s en hoe smerig de stad is. Het huisvuil waait je letterlijk om de benen. Nu schijnt het zo te zijn dat de maffiosi de “vuilafhaal” in handen hebben. Maar dit gebeurt nou niet echt zoals we dat in Nederland gewend zijn.

Al wandelend komen we onder andere langs de Obelisk van Immaculata, de Chiesa del Gesu Nuovo wat een kerk is aan het gelijknamige plein, een Neptunus fontein en het Castel Nuovo.

Met enkele pauzes tussendoor in de lokale horeca, komen we verder ook nog langs het winkelcentrum Galleria Umberto (waar ook veel levende standbeelden staan), het plein Piazza Del Plebiscito, het Koninklijk Paleis en de kerk San Francesco Di Paola.

Aan het einde van deze lange dag waarbij veel gewandeld werd, is het even lekker uitwaaien aan de kust van Napels. Met wederom een mooi uitzicht op de al eerder bezochte Vesuvius.

5 oktober – Pisa

Vandaag staat een lange rit op het programma van Napels terug naar Pisa. Dit omdat de we de volgende dag redelijk vroeg op het vliegveld moeten zijn. Deze dag is dus tegelijkertijd de enige mogelijkheid om Pisa zelf nog even te bezichtigen. We zitten al ruim in de namiddag wanneer we de hotspots van Pisa kunnen bewonderen. Uiteraard de scheve toren van Pisa, de Battistero Doopkapel, de Kathedraal en de Composanto.

Italië - Pisa - Battistero
Italië - Pisa - Kathedraal

6 oktober – Terugreis

Laatste dag van de vakantie. Terug naar Nederland. Valt niet veel over te zeggen, behalve heel vroeg opstaan, met de bus richting vliegveld en that’s it. Op naar de volgende reis.