Selecteer een pagina

Dokkum – Friesland – Nederland

Dokkum is een van de elf steden in Friesland. Het stadje heeft 12.600 inwoners (2019). In 1298 kreeg Dokkum (na Stavoren, Harlingen en IJlst) als vierde stad van Friesland stadsrechten. Dokkum heeft internationale bekendheid omdat Bonifatius in 754 in de omgeving van Dokkum werd vermoord.

Als je het centrum van Dokkum komt binnen lopen, dan zie je als eerste deze mooi versierde palen staan:

Dokkum-Standbeeld-3-BlauwePalen

De Waag

De Waag van Dokkum met de bijbehorende tol (ik dacht eerst eikel) valt ook meteen in het oog. Dit gebouw is gebouwd in 1754, precies 1000 jaar na de stichting van Dokkum. Het heeft vier ionische pilasters met gebeeldhouwde stadswapens en een klokkoepel. Op de gevel staat nog steeds de tekst weegt en waakt. Dit in verband met de tweeledige functie die het vroeger had. Ten eerste werd hier de zuivel gewogen en ten tweede waren hier soldaten gelegerd.

Dokkum-DeWaag
Dokkum-Standbeeld-Tol

Grote- of Sint-Martinuskerk

In de 10e-eeuw werd de eerste kerk op deze plaats gebouwd. De huidige kerk is gebouwd zo rond 1590. Tussen 1588 en 1593 vond een verbouwing plaats. Vroeger heette deze kerk de Kleine Kerk. Deze naam werd later veranderd in Grote of Sint-Martinuskerk. 

Dokkum-Sint-Martinuskerk

11 Friese fonteinen

Dokkum heeft net als de 10 andere stadjes van Friesland een fontein gekregen in 2018. De betonnen/metalen fontein van Dokkum staat op de Markt, vlakbij de Sint-Martinuskerk. Deze fontein heeft de naam ‘de IJsfontein’ gekregen van de Nederlandse maakster Birthe Leemeijer.

Dokkum-11-Friese-Fonteinen

RK Parochie HH Martinus Bonifatius

Dokkum heeft nog een kerk, namelijk de rooms-katholieke kerk die gewijd is aan de H. Martinus en HH. Bonifatius en Gezellen. In 1871 begon men met de bouw van de driebeukige basilikale kruiskerk. In 1878 was de kerk voltooid. Restauraties vonden plaats in de jaren zeventig en tachtig. De kerk is een rijksmonument.

Dokkum-RK-Parochie-HH-Martinus-Bonifatius

Stadhuis Dokkum

Het stadhuis van Dokkum is gebouwd tussen 1607 en 1610.  In de 18de eeuw werd het stadhuis te klein. In 1756 besloot de magistraat (burgemeester) om het naast het stadhuis gelegen pand te kopen. Dit werd tussen 1761 en 1762 zo gebouwd dat de vloeren op de verdiepingen aansloten met die van het stadhuis. Ook werd zo het dak op dezelfde hoogte verplaatst. In 1835 volgde een grote verbouwing.

Dokkum-Stadhuis
Dokkum-Standbeeld-DeSchelp

Grachten

De grachten van Dokkum zijn ook mooi, helemaal met de molens op de achtergrond.

Stadhuis Dokkum

Voor het stadhuis van Dokkum staat het standbeeld ‘De Schelp’.

Dokkum-Gracht-Molen

Dat was het stadje Dokkum in Friesland alweer. Ook hier moesten we snel doorheen om in Leeuwarden nog de tijd te hebben iets te kunnen bekijken.