Selecteer een pagina

De tuin van de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Tuin Koninklijke Bibliotheek – Kopenhagen – Denemarken

De tuin van de Koninklijke bibliotheek bevindt zich bovenop het voormalige terrein van de oude marinehaven van Christian IV. In 1867 werd de marine verplaatst naar Holmens Kanal en werd de oude haven gedempt. De tuin van de Koninklijke Bibliotheek is in 1920 ontworpen door tuinarchitect Jens Peder Andersen en Christiansborgs architect Thorvald Jørgensen. Als herinnering aan het maritieme verleden is in het midden van de tuinen een kleine vijver bewaard gebleven en aan het einde van de tuinen is in het metselwerk een oude aanlegsteiger gebouwd van het type dat in de 17e en 18e eeuw door schepen werd gebruikt.

Entree

We moesten echt even flink zoeken naar de ingang van de tuin van de Koninklijke Bibliotheek. Deze ligt tegenover de binnenplaats van Rigsdagsgarden van het Christiansborg Paleis. Dit zijn 3 kleine boogpoortjes waarbij je echt even twijfelt als je er doorheen loopt. Gelukkig zaten we wel goed. Later bleek dat er wel meerdere in- en uitgangen waren, maar goed, we hebben het gevonden.

Kopenhagen - Tuin van de Koninklijke Bibliotheek

Standbeeld Peder Griffenfeld

Meteen aan het begin zie je een soort van binnenplaatsje waar het standbeeld van Peder Griffenfeld staat. Peder Schumacher Griffenfel was een Deense politicus die leefde van 1635 tot 1699. Het standbeeld is in 1922 gemaakt door de Deense beeldhouwer Carl Martin-Hansen (1877-1941). 

Kopenhagen - Tuin van de Koninklijke Bibliotheek Standbeeld Peder Griffenfeld van Carl Martin Hansen

Koperen Fontein

De tuin van de Koninklijke Bibliotheek heeft een ondiep zwembad in het midden. In het midden van dit zwembad staat een acht meter hoog koperen beeld dat op het hele uur watervallen spuit. Het koperen beeld is ontworpen door beeldhouwer Mogens Møller. Het beeld was een geschenk van de Ny Carlsberg Foundation aan de Koninklijke Bibliotheek ter ere van de opening van de uitbreiding van het Black Diamond gebouw aan de waterkant aan de andere kant van het oude bibliotheekgebouw.

Kopenhagen - Tuin van de Koninklijke Bibliotheek

De tuin

De tuin van de Koninklijke Bibliotheek heeft de reputatie een van de rustigste plekken van het centrum van Kopenhagen te zijn. Dit is ook echt zo. Heerlijk, die rust! De tuin heeft vele verschillende bloemen en meerdere bankjes waar je even heerlijk kunt gaan zitten. Je ziet vier met gras begroeide hoekstukken en de hoofdas door de tuinen vormt een verbinding tussen de binnenplaats naar het Deense Nationale Archief en de hoofdingang van de Koninklijke Bibliotheek. Aan de zijkant zie je nog de 2 identieke en symmetrisch geplaatste witte paviljoens.

Kopenhagen - Tuin van de Koninklijke Bibliotheek

Standbeeld Soren Aabye Kierkegaard

Aan de westkant van de tuin van de Koninklijke Bibliotheek vind je het standbeeld van Soren Aabye Kierkegaard. Soren was een Deense filosoof die leefde van 1813 tot 1855. Het standbeeld is in 1918 ontworpen door Louis Hasselriis en gemaakt door de 2 Deense beeldhouwers Carl Aarsleff (1852-1918) en HP Petersen-Dan (1859-1939). Het grappige van dit standbeeld is dat het een pratend standbeeld is. De Talking Statues is een project dat werd gestart en uitgevonden door David Peter Fox. In Kopenhagen vind je 10 standbeelden die bij dit project horen. Door de QR-code op het standbeeld te scannen wordt het systeem geactiveerd en krijg je een telefoontje van het standbeeld. Je moet hier overigens wel een app voor installeren.

Kopenhagen - Tuin van de Koninklijke Bibliotheek Standbeeld Søren Aabye Kierkegaard van Louis Hasselriis

Tuin Koninklijke Bibliotheek

Je kunt de tuin van de Koninklijke Bibliotheek gratis bezoeken.