Selecteer een pagina

De Verlosserskerk in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Verlosserskerk – Kopenhagen – Denemarken

De bouw van de huidige Verlosserskerk is begonnen in 1682, naar het ontwerp van de Noorse architect Lambert van Haven. Het kerkgebouw kon 14 jaar later, in 1696, worden ingewijd door Christian V. De toren was toen echter nog niet gebouwd. Pas tijdens de regering van koning Frederik V werd de bouw van de toren weer op de agenda geplaatst. Hiervoor werd de architect Lauritz de Thurah aangetrokken, die de oorspronkelijke plannen van Van Haven liet varen. In 1752 was de toren en daarmee dus ook de Verlosserskerk klaar. De koning heeft de toren zelf ook beklommen in 1752. In de 4 hoeken zie je overigens de 4 evangelisten Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes die over de stad uitkijken.

Kopenhagen - Verlosserskerk

Binnenin de toren

We waren te laat voor de kerk zelf, maar gelukkig konden we de toren nog wel beklimmen. Binnenin de toren zie je meteen al allerlei informatie en foto’s.

Kopenhagen - Verlosserskerk

De trappen

Dan gaan we de klim beginnen in de toren. Dit is nog wel even een beste klim. Het begin is nog vrij breed, met een mooi uitzicht zo op de trappenhal. Later worden de trappen steeds smaller en lastiger te beklimmen. De trappen hebben totaal 400 treden van beneden tot aan de top.

Kopenhagen - Verlosserskerk trappen

Engelenbeelden

Dan komen we op een tussenetage uit, waar we allerlei engelenbeelden achter de hekken zien liggen.

Kopenhagen - Verlosserskerk engelenbeelden

Beiaard & Carillon

Dan komen we op een tweede tussenetage uit, waar we een groen apparaat zien staan. Het is me niet helemaal duidelijk waar dit voor dient, maar ik vermoed dat het bij het carillon hoort. In de toren bevindt zich het grootste carillon van Scandinavië, met afmetingen van 285 cm breed en 295 cm hoog. Het originele carillon is in 1697-1700 door klokkengieter Johann Mercki gebouwd. 

Kopenhagen - Verlosserskerk

In 1891 raakte het carillon defect en was reparatie onmogelijk. In 1920 is het oude carillon in ere hersteld door Bertram Larsen. De huidige klokken dateren van 1928 tot 1932. Er werden eerst 33 kleine klokken geplaatst die later aangevuld zijn met 11 grote klokken. De grootste klok weegt 3600 kg, het totale gewicht van alle klokken bij elkaar is ongeveer 16 ton. Het hele carillon werd in 1981 uitgebreid met 48 klokken van de Nederlandse firma Petit & Fritsen. De grootste klokken hangen in de top van de toren, de kleintjes in de open lantaarn van de spiraal. De speeltafel bevindt zich op de vloer. De klokken spelen automatisch op elk hele uur van 8 uur ’s ochtends tot middernacht.

Kopenhagen - Verlosserskerk carillon

Wachterskamer

Nog een verdieping hoger zie je de wachterskamer, waar de wachters ’s nachts verbleven. De staafpiano van de beiaard en het oude meubilair van de wachters staat nog in de kamer.

Kopenhagen - Verlosserskerk kamer klokkenist

Wachtgang & Torenspits

En dan komen we bij de torenspits uit. De torenspits bestaat uit een buitentrap met vier windingen. Deze trap heeft 150 treden van de in totaal 400 treden en is voorzien van een verguld ijzeren rooster aan de buitenkant. Bovenop de toren zie je de vergulde wereldbol met een diameter van 2,5 meter, waar een (eveneens verguld) Christusfiguur met een vaandel over de stad uitkijkt. De kunstenaar achter het 3 meter hoge Christusfiguur is de kopersmid Jacob Høvinghof. De torenspits is 90 meter hoog, van het kerkplein naar de top van de Christuswaaier. 

Kopenhagen - de buitenkant van de toren Verlosserskerk

Trap Terug

En dan gaan we de trap weer af. Ook dit is best een dingetje met die smalle trap, maar het lukt wel met een beetje geduld.

Kopenhagen - Verlosserskerk

Informatie

Openingstijden

Wij waren er pas om 16:00 uur en toen was de kerk zelf helaas al gesloten. Gelukkig konden we nog wel reserveren voor de toren voor 16:30 uur. Dat was het laatste tijdslot van die dag. Normaal gesproken is de kerk van 9:00 tot 20:00 uur open.

Entreetickets

Je kunt de Verlosserskerk gratis bezoeken, op de toren na. De toren kun je alleen bezoeken als je een kaartje hebt. De entree voor de toren bedraagt € 8,60 (2022) als je deze vooraf online bestelt. Dat is zeker wel een aanrader, want het is er soms erg druk en vol is vol. Je kunt per half uur reserveren. Hou er echter wel rekening mee dat de toren gesloten wordt bij slecht weer. De treden zijn dan ook erg glad. Daar hadden wij namelijk ook al wat last van, doordat het begon te regenen toen we boven waren. Als je de toren niet kan beklimmen doordat deze gesloten is, dan krijg je je geld terug als je van tevoren gereserveerd hebt.

Website

Als je meer informatie wilt over de openingstijden en de entreeprijzen, kijk dan even bij de Verlosserskerk zelf op hun website.