Selecteer een pagina

Charlottenlund in Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Charlottenlund – Denemarken

Charlottenlund is een plaats aan de kust, ten noorden van KopenhagenDenemarken. Het is de administratieve zetel van de gemeente Gentofte. Het is het een van de rijkste gebieden van Denemarken. De plaats dankt zijn naam aan het paleis Charlottenlund.

Station Charlottenlund & Jaegersborg Alle 6

Bij het treinstation Charlottenlund zie je het mooie stationspand, maar ook het prachtige pand op het adres Jaegersborg Alle 6.

Charlottenlund - Station Charlottenlund & Jægersborg Alle 6

Charlottenlund Paleis

Zoals ik hierboven al vermeldde, is de naam van de plaats ontstaan door het Charlottenlund Paleis dat hier ligt. Dit is een prachtig paleis. We bekijken eerst de plattegrond even.

Charlottenlund - Plattegrond Charlottenlund Slot

Voorkant Charlottenlund Paleis

We beginnen bij de voorkant (wat later de achterkant bleek) van het paleis. Het paleis is ontworpen door de Deense architect Johan Cornelius Krieger en werd tussen 1731 en 1733 gebouwd op de fundamenten van het paleis Gyldenlund. Charlottenlund is genoemd naar Charlotte Amalia, de dochter van Frederik IV van Denemarken en de zus van Christiaan VI van Denemarken. Van 1880 tot 1881 werd het kasteel door architect Ferdinand Meldahl aan beide zijden uitgebreid en voorzien van de karakteristieke koepel. De koninklijke familie heeft het paleis bewoond van 1869 tot 1935. Na 1935 wordt het paleis gebruikt door het Deense Instituut voor de Visserij.

Charlottenlund - Charlottenlund Paleis

Obelisk

In 1938 kwam de obelisk in de tuin van het paleis ter ere van Frederik VIII en koningin Lovisa. De obelisk is gemaakt van Groenlands marmer.

Charlottenlund - Charlottenlund Paleis

Memorial

We zijn inmiddels beland aan de achterkant van het paleis (eigenlijk dus voorkant), waar het Memorial in de tuin ligt. Deze gedenkplaat werd in 2005 op het krokusgazon geplaatst voor Haakon Vll.

Charlottenlund - Memorial - Charlottenlund Paleis

Achterkant Paleis

De achterkant (eigenlijk dus voorkant) van het paleis lijkt veel op de andere zijde van het paleis.

Charlottenlund - Charlottenlund Paleis - achterkant

Het Gele Huis

Een stukje van het paleis af, vind je het Gele Huis. Erg leuk om te zien ook!

Charlottenlund - Charlottenlund Paleis - Het Gele Huis

Fort Charlottenlund

Vlakbij het paleis, ligt Fort Charlottenlund. Dit fort is gebouwd van 1883 tot 1886. Het fort was onderdeel van de verdedigingslinie rondom de hoofdstad, de Stelling van Kopenhagen. Oorspronkelijk was het fort alleen een versterking met aarden wallen, maar tussen 1910 en 1912 werd het een kustfort. De bewapening bestond uit 12 houwitsers M.1910 met een kaliber van 29 centimeter en twee 120 mm-snelvuurkanonnen. De houwitsers staan opgesteld in drie batterijen van vier stuks.

Charlottenlund - Charlottenlund Paleis - Kanonnen

In 1932 verliet defensie het terrein en verviel de functie als verdedigingswerk. Tegenwoordig is het een camping. Je kan hier dus ook leuk overnachten vlakbij Kopenhagen.

Charlottenlund - Charlottenlund Paleis - Fort

Cafe Jorden Rundt

Na ons bezoek aan het Charlottenlund Fort en Paleis, hebben we even wat koffie gedronken bij Cafe Jorden Rundt. Dit is een klein café aan de kust. Vlakbij het café heb je de bushalte, vanwaar je makkelijk de bus kan nemen richting Kopenhagen.

Charlottenlund - Café Jorden Rundt

Charlottenlund

Charlottenlund is een mooie plaats. Je zit er vlakbij Kopenhagen en aan de kust. Ideaal voor een kampeersessie bij het fort.