Selecteer een pagina

De botanische tuin in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Botanische tuin – Kopenhagen – Denemarken

De Botanisk Have (Botanische Tuin) is van de Universiteit van Kopenhagen. De tuin ligt tegenover kasteel Rosenborg. Het is bekend vanwege zijn prachtige kassen die dateren uit 1874. De tuin is een onderdeel van het Nationaal Natuurhistorisch Museum van Denemarken, wat op haar beurt onderdeel is van de Faculteit der Wetenschap van de Universiteit van Kopenhagen. De tuin wordt gebruikt voor onderzoek, onderwijs en recreatie. Hieronder zie je de plattegrond.

Kopenhagen - Botanische Tuin - Plattegrond

De oorsprong

De allereerste botanische tuin (Hortus Medicus) werd opgericht op 2 augustus 1600 na de donatie van een stuk land door koning Christian IV. Het bevond zich toen in Skidenstraede (het huidige Krystalgad). De professoren van de universiteit verzorgden de tuin. Zij woonden in het huis bij de tuin. In 1621 kreeg Ole Worm de verantwoordelijkheid over de tuin en hij verrijkte de tuin met een groot aantal medicinale planten en exotische soorten die hij ontving van zijn vele buitenlandse contacten.

Een tweede botanische tuin werd aangelegd door Georg Christian Oeder in 1752 in het nieuwe Frederiksstadendistrict. Deze tuin werd voorzien van een kas en werd in 1763 voor het publiek geopend. In 1769 doneerde Christian VII geld aan de universiteit voor de botanische tuin. Met het geld voor de uitbreiding, maar een gebrek aan ruimte voor uitbreiding, besloot de universiteit Oeder zijn tuin over te nemen. Oeder werd de eerste directeur van de botanische tuin.

Kopenhagen - Botanische Tuin - Pand Gothersgade 130

Beide tuinen werden in 1778 gesloten nadat de koning het land aan de Amaliegade terugkreeg. Tegelijkertijd doneerde hij een stuk land achter het Charlottenborg Paleis voor een nieuwe en grotere botanische tuin. De eerste kas werd in 1784 toegevoegd aan de tuin en na financiële hulp van de koning werden er in 1803 en 1837 meer kassen bijgevoegd. Naarmate de jaren verstreken werd de tuin te krap en kwam er een noodzaak voor uitbreiding.

De huidige botanische tuin werd in 1870 aangelegd en vier jaar later (in 1874) kreeg het zijn grote kascomplex, naar een initiatief van de oprichter van Carlsberg J.C. Jacobsen, die het ook financierde.

Herbarium & Vlindertuin

De botanische tuin is tegenwoordig een informele tuin met gratis toegang. Zowel het botanische museum van de universiteit als het herbarium bevinden zich in de tuin. Je vindt hier een uitgebreide collectie naslagwerken en meer dan twee miljoen gedroogde plantensoorten. Je vindt hier ook een vlindertuin.

Kopenhagen - Botanische Tuin - Vlindertuin

De kassen

Er bevinden zich meer dan 13.000 verschillende soorten planten in de botanische tuin, die bijna allemaal in het wild zijn verzameld. De tuin is onderverdeeld in verschillende secties, waaronder een sectie met Deense planten die zo’n 600 soorten bevat. De tuin heeft 27 kassen, waarvan de grootste maar liefst 3000 m² groot is. Deze kas stamt uit 1874. Je kunt de kassen heel mooi zien vanaf het water.

Kopenhagen - Botanische Tuin

Østervold Observatorium

Het Østervold Observatorium ligt ook in de botanische tuin. Je moet er wel even een heuveltje voor opklimmen, maar het is een prachtig gebouw! Østervold Observatorium is een voormalig astronomisch observatorium. Het opende in 1861 als vervanging voor het oude observatorium van de universiteit in Rundetaarn. Begin van de 19e eeuw werden de astronomische instrumenten namelijk steeds groter en groter, terwijl de toren niet kon worden uitgebreid. Tegelijkertijd zorgden lichtvervuiling (vanuit de omliggende stad) en trillingen (door het steeds toenemende verkeer in de straten) ervoor dat de waarnemingen onnauwkeuriger werden. In 1861 werd het observatorium verplaatst naar Østervold in de botanische tuin. De bekende Russisch-Duitse astronoom, Heinrich Louis d’Arrest werd gekozen om dit nieuwe observatorium te maken.

Kopenhagen - Botanische Tuin - Astronomische Observatorium

Natuurhistorisch Museum

Het natuurhistorisch museum ligt in een hoek van de tuin. De collecties van het museum omvatten ca. 14 miljoen objecten die gedurende 400 jaar verzameld zijn. Je vindt er huiden, skeletten, insecten op naalden, herbariumplanten, fossielen, mineralen en meteorieten. Daarnaast zijn er ook de levende collecties in de Botanische Tuin, waaronder ca. 12.000 verschillende plantensoorten, zoals orchidee, cactus, vleesetende planten en exotische boomsoorten. Je kunt de tickets van het museum bij de ingang van de botanische tuin kopen, maar ook online. Je hebt dan toegang tot het museum en het Palmenhuis in de Botanische Tuin. Het combiticket is 48 uur geldig en het kost DKK 105 (€ 14,12) voor volwassenen en DKK 50 (€ 6,72) voor kinderen.

Kopenhagen - Botanische Tuin - Natuurhistorisch Museum

Standbeeld Athena Lemnia

Je vindt meerdere standbeelden in de botanische tuin, zoals bijvoorbeeld het Standbeeld van Athena Lemnia. Athena Lemnia is een oude Griekse godin die wordt geassocieerd met wijsheid, oorlogvoering en handwerk. Ze werd later vergeleken met de Romeinse godin MinervaAthena werd beschouwd als de patroonheilige en beschermster van verschillende steden in heel Griekenland. Het originele standbeeld van Athena Lemnia is rond 450–440 voor Christus gemaakt door beeldhouwer Phidias. Dit betreft een reconstructie die in 1891 gemaakt is door Adolf Furtwängler (

Kopenhagen - Botanische Tuin - Standbeeld Athena Lemnia by Phidias

Standbeeld Artemis met Hert

Een ander standbeeld dat je ziet, is het Standbeeld van Artemis met Hert. Artemis is de godin van de jacht, de vrouwen en godin van de maan. Dit is een reconstructie van het origineel (circa 330 voor Chr.), dDiana van Versailles. Diana van Versailles is een levensgroot marmeren beeld van de Griekse godin Artemis (de Romeinse godin Diana) met een hert. Een Romeinse kopie, uit de eerste of tweede eeuw, staat in het Louvre in Parijs. Het origineel zou gemaakt zijn door Leochares, een Atheense beeldhouwer uit de 4e-eeuw voor Christus. Deze reconstructie is gemaakt door Praxitelex.

Kopenhagen - Botanische Tuin - Standbeeld Artemis met Hert by Praxitelex

Botanische tuin

Een rondje door de botanische tuin is een aanrader. Het is hier prachtig en gratis!