Selecteer een pagina

Het Kongens Nytorv Plein in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Kongens Nytorv Plein – Kopenhagen – Denemarken

Kongens Nytorv (Nieuw Koningsplein) is een plein in het centrum van Kopenhagen. Het plein werd in 1670 aangelegd door koning Christiaan V bij de uitbreiding van de stadsomwalling. Kongens Nytorv is het grootste plein van de stad.

Ruiterstandbeeld Christiaan V

In het midden van het plein staat het ruiterstandbeeld van Christiaan V. Dit beeld is in 1688 ontworpen door de Franse beeldhouwer Abraham-César Lamoureux. Het origineel is het oudste beeld in Scandinavië, het is gemaakt van verguld lood. In de 20e eeuw werd het origineel vervangen door een bronzen exemplaar.

Op het beeld zie je de koning gekleed als een imperator. Op de vier hoeken van de sokkel zijn allegorische figuren geplaatst. Aan de kant van Charlottenborg staan Minerva en Alexander de Grote als symbool van wijsheid en heldendom. Aan de andere kant staan Hercules en Artemisia als personificatie van kracht en eer. Ze werden aangebracht door Claude Lamoureux, die het project overnam na de dood van zijn broer.

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein

Het paard moest in draf, maar dit zorgde voor stabiliteitsproblemen. De constructie moest daarom versterkt worden en hiervoor werd een naakte man gekozen (allegorische voorstelling van jaloezie) die onder het paard ligt en met zijn knie het zwakste punt ondersteunt. Ondanks deze versterking bleven er problemen met de constructie bestaan, vooral met de voorste poten die los kwamen. Uiteindelijk heeft professor Einar Utzon-Frank van de Koninklijke Deense Kunstacademie het beeld opnieuw gegoten in brons. Dit gebeurde van 1939 tot 1942. Het bronzen beeld is op 22 mei 1946 ingehuldigd. Het oude beeld kan bezichtigd worden in het Tojhusmuseum.

Gebouwen

Er liggen veel mooie gebouwen aan het Kongens Nytorv Plein. Zo zie je hieronder op de foto’s van links naar rechts: Magasin du Nord (een groot warenhuis), het gebouw van de Europees Milieuagentschap, de Franse Ambassade en Brønnum (een cocktailbar).

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein

Store Nordiske Telegrafselskab & Kiosk

Een ander mooi pand op het Kongens Nytorv Plein, is het pand van The Great Northern Telegraph Company. Dit is een Deense fabrikant van hoortoestellen en headsets. Tegenwoordig zitten Bistro Royal København en een winkel van Chanel in het pand. Voor het pand staat nog een schattige neobarokke kiosk met koperen dakbedekking en handgemaakte versieringen. Deze kiosk stamt uit 1913. Vroeger was dit de eerste telefooncel in Kopenhagen. Tegenwoordig wordt er een klein café in geëxploiteerd.

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein - Store Nordiske Telegrafselskab

Hotel d’Angleterre

Een ander mooi pand is Hotel d’Angleterre, een hotel in het hart van Kopenhagen.

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein - Hotel D'Angleterre

Deense Bank

Het pand van de Deense bank ziet er ook kleurrijk uit met de gekleurde pijlers. 

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein - Deense Bank

Koninklijke Theater

Een ander prachtig pand aan het Kongens Nytorv Plein is die van het Koninklijke Theater. Het Koninklijk Deens Theater (Det Kongelige Teater) is zowel de nationale Deense instelling voor podiumkunsten als een naam die wordt gebruikt om te verwijzen naar de oude speciaal gebouwde locatie uit 1874 aan het Kongens Nytorv Plein.

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein - Koninklijke Theater

Standbeelden Adam Oehlenschlager & Ludvig Holberg

Voor het Koninklijke Theater zie je 2 standbeelden staan van Adam Oehlenschlager en Ludvig Holberg. Adam Gottlob Oehlenschläger (17791850) was een Deens dichter en toneelschrijver. Hij schreef het liedDer er et yndigt land’ dat nu het Deense volkslied is. Hij schreef ook een gedicht over de diefstal van de Gallehus-hoorns. Dat gedicht is vaste kost op Deense scholen. Zijn standbeeld is in 1861 gemaakt door de kunstenaar Herman Wilhelm Bissen. Ludvig Holberg (1684-1754) was een Noors-Deense toneelschrijver. Zijn standbeeld is in 1875 gemaakt door Theobald Stein.

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein - Standbeelden Adam Oehlenschlåger en Ludvig Holberg

August Bournonvilles Passage

Naast het theater zie je de poort van de August Bournonvilles Passage. Aan de overkant van August Bournonville’s Passage (voorheen onderdeel van Tordenskjoldsgade) bevinden zich ‘Stærekassen’ en ‘Nye Scene’, die in 1929-1931 werden gebouwd onder leiding van Holger Jacobsen (1876-1960). De grote bronzen reliëfs zijn gemaakt door de beeldhouwer Einar Utzon-Franck (1888-1955) en het mozaïekplafond in de boog is in de periode 1932-1939 gemaakt door de schilder Einar Nielsen (1872-1956).

Kopenhagen - Kongens Nytorv Plein - August Bournonvilles Passage

Charlottenborg Paleis

Charlottenborg Paleis (Charlottenborg Slot) is een groot herenhuis dat op de hoek van het Kongens Nytorv Plein en Nyhavn ligt. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd als residentie voor Ulrik Frederik Gyldenløve. Het paleis was in 1677 klaar. Op Ulrik zijn oude dag werd het grote landhuis te groot voor hem en hij verkocht het in 1700 aan de weduwe koningin Charlotte Amalie (vandaar de naam). Sinds 1754 heeft het paleis alleen gediend als de basis van de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten. Tegenwoordig herbergt het ook Kunsthal Charlottenborg (een instelling voor hedendaagse kunst) en Danmarks Kunstbibliotek (de Koninklijke Bibliotheek).

Kunsthal Charlottenborg in Kopenhagen

Kongens Nytorv Plein

Het Kongens Nytorv Plein is een gezellig plein. Zeker een bezoekje waard. Het plein ligt aan het eind van de winkelstraat Strøget. Aan de andere kant van het plein begint de bekende Nyhavn. Vanaf Kongens Nytorv lopen verschillende bredere wegen de stad in. In het metrostation Kongens Nytorv hebben alle vier metrolijnen hun haltes.