Selecteer een pagina

De Rundetaarn in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Rundetaarn – Kopenhagen – Denemarken

De Rundetaarn (Ronde toren) is een 34,8 meter hoge toren die onderdeel is van het Trinitatis-complex. Het Trinitatis-complex omvat de Trinitatis Kerk, een bibliotheek en de oudste sterrenwacht van Europa. Deze laatste is nog steeds in gebruik. 

De bouw van de toren

Koning Christiaan IV van Denemarken gaf in 1637 opdracht de Rundetaarn te bouwen. De bouwmeester Hans van Steenwinckel de Jonge ontwierp de toren samen met Leonard Blasius die in 1639 bij de bouw werd betrokken. De eerste steen werd gelegd op 7 juli 1637 en in 1642 was de toren klaar. Door de grote stadsbrand van 1728 verbrandden de bibliotheek en de sterrenwacht, waarbij vele kostbare boeken verbrandden en de beroemde koperen hemelglobe van Tycho Brahe smolt, dit was het enig overgebleven instrument van hem dat zich nog in Denemarken bevond.

Kopenhagen - Rundetaarn - Trinitatis Kerk

Vervoersmiddelen in de toren

In 1716 bezocht de Russische tsaar Peter de Grote met zijn vrouw de Rundetaarn. Hij ging te paard naar boven, zijn vrouw volgde hem in een koets. In 1902 reed voor het eerst een auto naar boven.

De spiraalgang

De spiraalgang, die 192 meter lang en 4,5 meter breed is, heeft geen treden maar een oplopend pad dat in 7,5 windingen om de holle kern naar boven loopt. Vroeger liep dit pad door tot aan het astronomisch observatorium, maar het laatste gedeelte heeft nu gewoon trappen.

Kopenhagen - Rundetaarn

Bibliotheek

Onderweg naar boven kom je van alles tegen. Halverwege de klim kom je de bibliotheek tegen. Dit is een ruimte van 800 m², die gebruikt wordt voor tijdelijke en wisselende kunsttentoonstellingen. De bibliotheek is in 1657 ingehuldigd en bleef 200 jaar in die ruimte tot de ruimte in 1861 te klein werd. Op dat moment bevatte de collectie maar liefst 10.000 boeken. Een set regels stippelde nauwkeurig uit hoe je je in die tijd moest gedragen. Je mocht bijvoorbeeld de boeken niet beschadigen, goddeloos handelen, ruzie maken of overgeven!

Kopenhagen - Rundetaarn - Bibliotheek

Aan het begin van de bibliotheek liggen nog een aantal fotoboeken met krantenknipsels. Het is erg leuk om daar even doorheen te bladeren.

Kopenhagen - Rundetaarn - Bibliotheek

Het oude toilet

De toiletten stammen, net als de Rundetaarn, uit 1642. Het eerste toilet bevindt zich rechtsboven onder het observatorium. Deze was gereserveerd voor de astronomen. Het tweede toilet ligt net buiten de ingang van de bibliotheek.

Kopenhagen - Rundetaarn - Oude Toilet

Klokkentoren

Op de verdieping boven de bibliotheekzaal en twee verdiepingen boven de Trinitatiskerk bevindt zich de klokkentoren, van waaruit honderden jaren lang de kerkklokken werden geluid. De klokken hangen in een zogenaamde dakruiter aan het andere uiteinde van het dak van de kerk. De klokken zelf hebben maar een heel klein deel van het grote plafond gevuld. Natuurlijk kon deze ruimte niet onbenut gelaten worden. De klokkentoren is daarom voor verschillende doeleinden gebruikt. Theaterschilder Carl Lund (1855-1940) gebruikte het bijvoorbeeld als zijn atelier.

Kopenhagen - Rundetaarn - Klokkentoren

In die tijd werd de zolder ook gebruikt om veren op te slaan voor mooie dameshoeden en om kleding te drogen. In de vitrinekast op de vloer zie je een paar van de originele klemmen uit die tijd. Het was ook in de klokkentoren dat luitenant Bernarhd Olsen, voor het eerst in de jaren 1880, een museum voor de Deense boeren bijeenbracht en oprichtte, zij het zonder toegang voor het publiek.

Kopenhagen - Rundetaarn - Klokkentoren

Kijkgat

Op een gegeven moment zien we iemand bij een klein inhammetje naar binnen gaan. We zijn nieuwsgierig, dus blijven even wachten tot hij er weer uit komt. Het blijkt een soort van kijkgat te zijn waar je helemaal in de centrale as naar beneden kunt kijken. Dit is wel heel grappig! Er ligt een glazen plaat die ervoor zorgt dat je hier niet naar beneden kan vallen. Vroeger is de 12-jarige koorknaap August Nielsen namelijk 25 meter naar beneden gevallen toen hij op een zondag in 1880 verstoppertje speelde en dwaalde in de holle kern in het midden van de toren. Vroeger was dit overigens het nulpunt van Denemarken.

Kopenhagen - Rundetaarn - Kijkgat

Onderweg

Andere dingen die we onderweg naar boven tegenkomen, zijn de deur naar de Trinitatis-kerk en de marmeren plaat. Bij de restauratie van het orgel in de Trinity Church in 1931, werd onder het grote instrument een oude marmeren plaat gevonden. Vijf jaar later werd de marmeren tablet in de Spiral Ramp van de Rundetaarn geplaatst.

Kopenhagen - Rundetaarn - Deur Trinitatis Kerk
Kopenhagen - Rundetaarn - Gedenkplaat

Planetaire Machine

Het planetarium van de Rundetaarn, hangt aan de bovenkant van de Spiral Ramp. Het toont de posities van de planeten op dit moment met de zon in het midden. De Deense astronoom Ole Rømer heeft dit ontworpen in 1697 toen hij hoofd was van het observatorium in de ronde toren. Het werd zwaar beschadigd tijdens de brand van Kopenhagen in 1728 en is verschillende keren gerestaureerd. In 1822 werd het planetarium op de huidige plek geplaatst en zo’n 100 jaar later werd er een uurwerk op aangesloten dat eenmaal per week wordt opgewonden.

Kopenhagen - Rundetaarn - Planetaire machine

De deur en de trap

Bovenin bevindt zich inmiddels een trap die zo smal is, dat ze een stoplicht hebben neergezet, zodat je om de beurt heen of terug kan. Dit stoplicht nemen de bezoekers overigens wel heel letterlijk. Het telt namelijk af, en bij 0 schieten ze gewoon naar beneden, of dat er nou nog iemand op de trap staat of niet. Er kwamen bij 0 nog wat mensen die net de trap op geklommen waren. Het scheelde niet veel of ze werden weer gewoon met de meute meegesleurd naar beneden. Echt belachelijk! Ongeduld siert de mens niet….

Kopenhagen - Rundetaarn - Trap enDeur

Buiten

En dan zijn we buiten. We zien nog een informatiebordje op de vloer en ook de hekken zijn sierlijk en mooi.

Kopenhagen - Rundetaarn

Het uitzicht

Het uitzicht is hier prachtig! Overal zie je bordjes hangen met daarop een uitleg wat je op dat punt ziet en in welke richting dat je uitkijkt.

Kopenhagen - Rundetaarn - Uitzicht
Kopenhagen - Rundetaarn - Uitzicht
Kopenhagen - Rundetaarn - Uitzicht
Kopenhagen - Rundetaarn - Uitzicht

Observatorium/sterrenwacht

Het observatorium zit in het bovenste gedeelte van de toren. Dit is het oudste, nog werkende observatorium van Europa. Tycho Brahe was een wereldberoemde Deense astronoom die veel onderzoek had gedaan voor de astronomie. Tycho kreeg echter ruzie met Christian IV en werd verbannen naar Praag, waar hij in 1601 overleed. Zijn trouwe employee Christen Longomontanus heeft het observatorium echter afgebouwd met de invloeden en ideeën van Tycho. In 1642 was het observatorium klaar. Het Observatorium heeft in de loop van de geschiedenis echter verschillende veranderingen ondergaan. Het huidige observatorium dateert uit 1929. In hetzelfde jaar arriveerde de brekende telescoop, die een vergroting tussen 80 en 450 keer mogelijk maakte. 

Kopenhagen - Rundetaarn - Planetarium

We mochten even een blik door de sterrenkijker werpen. Deze stond gericht op een klok van een kerk in Kopenhagen. Adembenemend hoe dichtbij je dat dan ziet!

Kopenhagen - Rundetaarn - Planetarium

Trinitatis Kerk

De Rundetaarn staat tegen de Trinitatis Kerk aan. De eerste steen voor deze kerk werd gelegd op 7 juli 1637 en in 1656 is de kerk ingewijd. Omdat de kerk voor de universiteit werd gebouwd, lijken de afmetingen groot. Deze ruimte was echter nodig voor de universiteitsbibliotheek boven het kerkschip. Drie architecten werkten aan de bouw, namelijk Hans van Steenwinckel de Jonge, Leonhard Blasius en Albertus Mathiesen. Hieronder zie je het plafond van de Trinitatis Kerk.

Kopenhagen - Trinitatis Kerk Plafond

Informatie

Openingstijden

In de maanden oktober tot en met maart is de Rundetaarn elke dag open van 10:00 tot 18:00 uur, behalve op dinsdag en woensdag, dan is de toren open van 10:00 tot 21:00 uur. In de maanden april tot en met september is de toren elke dag geopend van 10:00 tot 20:00 uur. De toren is gesloten op 24 en 25 december en op 1 januari. Houd er rekening mee dat de toren op 31 december om 15 uur sluit.

Entreeticket (2022)

Een ticket voor de Rundetaarn kost 40 DKK (€ 5,40) voor een volwassene en 10 DKK (€ 1,35) voor kinderen van 5 tot 15 jaar oud. Kinderen onder de 5 jaar zijn gratis. Het oservatorium zit bij deze prijs inbegrepen.

Website

De Rundetaarn heeft een prachtige website met heel veel informatie. Als je meer wilt weten over deze prachtige toren of over de openingstijden/entreetickets, kijk dan even bij de Rundetaarn zelf op hun website.