Selecteer een pagina

Klampenborg in Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Klampenborg – Denemarken

Klampenborg is een noordelijke buitenwijk van Kopenhagen. Deze wijk valt officieel niet onder Kopenhagen. Klampenborg is de belangrijkste toegangspoort tot het uitgestrekte Jægersborg Deer Park, een van de meest populaire groene gebieden in Groot-Kopenhagen. Dit park staat bekend om het hertenbos en jachthuis de Hermitage. Grenzend aan het park ligt Dyrehavsbakken, het oudst werkende pretpark ter wereld. We zijn er langs gelopen. Dit ziet er een beetje Westernachtig uit, best grappig om te zien.

Station Klampenborg

Station Klampenborg is het noordelijke eindpunt van de trein van Kopenhagen. Het stationsgebouw is ontworpen door Heinrich Wenck en gebouwd in 1897.

Klampenborg - Station Klampenborg

Bellevue Beach

We beginnen eerst langs de kustlijn van Klampenborg, bij Bellevue Beach. Bellevue Beach is het een van de meest populaire stranden in de omgeving van Kopenhagen, met maar liefst 500.000 bezoekers per jaar. Het strand heeft een lengte van zo’n 700 meter. De karakteristieke blauw-gestreepte badmeestertorens en de geometrische kiosken zijn in 1932 ontworpen door de Deense architect en meubelontwerper Arne Jacobsen.

Klampenborg - Bellevue Beach

Skovfogedegen Oude Boom

Hierna lopen we een stukje langs de kust, waar we de Skovfogedegen boom tegenkomen. Dit is een oude holle eik die al sinds ± 1200 bestaat. Al het hout in het midden van de stam is weggerot, maar de boom leeft voort, doordat het transport van water en voedingsstoffen plaatsvindt in de groeilaag net onder de bast. De naam is te danken aan het feit dat een katholieke boswachter (Skovfoged=boswachter) in de 19e eeuw de boom als gebedsruimte gebruikte. De ruimte in de boom is ook gebruikt voor de opslag van turf.

Klampenborg - Skovfogedegen (Oude boom)

Jægersborg Dyrehave

Jægersborg Dyrehaven is een bospark in Klampenborg. Het beslaat ongeveer 11 km². In juli 2015 was het een van de drie bossen die zijn opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Jægersborg Dyrehaven staat bekend om zijn mix van enorme, oude eiken en grote populaties edelherten en damherten. Ze noemen het niet voor niets het Hertenpark. Het heeft kuddes van in totaal ongeveer 2100 herten, waaronder 300 edelherten, 1700 damherten en 100 sikaherten. Je kan er ook niet omheen. Meteen als je het bos in komt lopen, zie je de herten al staan. Wat is dat machtig mooi om daartussen te lopen.

Klampenborg - Jægersborg Dyrehaven Hertenpark

Steinkiste

Langs het doorgaande pad in het Jægersborg Dyrehave, staat een goed bewaard gebleven stenen kist. Een stenen kist is een depot voor skeletten of menselijke botten die uit de overgang van het stenen tijdperk naar de bronstijd stamt. Het monument heeft nr. 303014 uit 1937 gekregen.

Klampenborg - Jægersborg Dyrehaven -Steinkiste

Jachthuis Hermitage

Aan het einde van het doorgaande pad in het Jægersborg Dyrehave, staat het Jachthuis Hermitage. Het jachthuis is ontworpen door architect Lauritz de Thurah. Van 1734 tot 1736 is het jachthuis gebouwd voor Christian VI van Denemarken om koninklijke banketten te organiseren tijdens koninklijke jachten in Dyrehaven. Op het moment dat wij er waren, stond het gebouw in de steigers. Gelukkig hingen er nog wel informatieborden waar we foto’s van konden maken om te kunnen laten zien hoe het gebouw er normaal gesproken uitziet.

Klampenborg - Jægersborg Dyrehaven - Jachthuis Hermitage

Rode Port

We lopen via een andere route door het bos heen richting de Ordrup Krat Bunker. Bij de uitgang van het park komen we nog een mooie rode poort tegen. Alle in- en uitgangen van het park hebben zo’n karakteristieke rode poort en aan alle toegangspoorten is een identiek poorthuis bevestigd, dat dienst doet als woning van de boswachters.

Klampenborg - Jægersborg Dyrehaven - Røde Port

Ordrup Krat Bunker

Het was even zoeken, maar we hebben de Ordrup Krat Bunker toch gevonden. De bunker viel ons een beetje tegen. Dit is een bunker die in de 2e Wereldoorlog gebruikt is als flankerende schietpositie. Er was niet zoveel meer van over. Je kon er ook niet in.

Klampenborg - Ordrup Krat Bunker

Klampenborg

Klampenborg is officieel een plaats, maar onofficieel voelt het als een wijk van Kopenhagen. Het ligt dus ook dichtbij Kopenhagen. Het is zeker de moeite waard om even bij te kijken. Ik vond vooral het Jægersborg Dyrehave erg mooi. We hebben er heerlijk gewandeld! Het voelt als een bos vol met herten, midden in de stad.