Selecteer een pagina

Vrijstad Christiania in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Vrijstad Christiania – Kopenhagen – Denemarken

Vrijstad Christiania is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen. De vrijstad bevindt zich in het stadsdeel Christianshavn op het eiland Amager. Het kanaal Stadsgraven deelt de vrijstad doormidden. De beide delen van Christiania zijn echter wel met elkaar verbonden door de voetbrug Dyssebroen. Het gebied is 7,7 hectare groot en het aantal bewoners is geschat op 850 à 1000. Dit zijn veelal krakers, hippies, anarchisten, kunstenaars en andere mensen die er moeite mee hebben zich te conformeren aan de maatschappij.

Christiania is gesticht in 1970, toen een groep hippies de verlaten militaire kazerne Bådsmandsstrædes Kaserne kraakte. In het begin probeerde de Deense regering de krakers te verwijderen, maar vanaf het einde van de jaren zeventig is de vrijstad als een ‘sociaal experiment’ getolereerd.

Toegangspoort

Christiania is toegankelijk via verschillende toegangspoorten, privéauto’s zijn op het terrein niet toegestaan. Behalve het centrum (met overwegend gekraakte bestaande bebouwing) kent de vrijstad ook een stukje bos van ongeveer een kilometer lengte, waarin enkele huisjes en boerderijtjes te vinden zijn. De bewoners hebben deze huisjes veelal zelf gebouwd met gerecycled materiaal. Christiania heeft geen eigen school, wel kinderopvang, enkele kruidenierswinkeltjes, een postkantoor voor lokale post, een bibliotheek, een stedelijk museum en een eigen vuilnisdienst.

Kopenhagen - Christiania
Kopenhagen - Christiania

Drugshandel

De bekendste straat in Christiania is Pusher Street, waar vrijelijk in softdrugs wordt gehandeld. Harddrugs zijn er verboden. Op de foto hier linksonder zie je Pusher Street. In de Pusher Street heerst een fotoverbod, dus ik kon geen foto’s van dichtbij maken. Dit heeft ook weer te maken met de handel in softdrugs. De dealers willen niet op de foto of film en dat schreeuwen ze je ook toe als je je telefoon pakt om een foto te maken. In 2004 werden de hasjhandelaars door een grootse politie-inval uit Christiania verwijderd. Het resultaat was dat de hasjhandel daarna over de hele stad werd verspreid. In 2005 waren er schietpartijen tussen strijdende groepen van drugshandelaren. Tijdens een schietpartij werd een man doodgeschoten en drie anderen verwond. Enkele keren per maand valt de politie Christiania binnen om softdrugs te verwijderen, met wisselend succes.

Kopenhagen - Christiania

Het centrum van Christiania bestaat uit verschillende kroegjes en restaurantjes. In mei 2009 verloor de Vrijstad een rechtszaak waarin ze probeerden te bewijzen dat ze eigendom van het gebied hadden verkregen omdat ze het langer dan 20 jaar in gebruik hadden gehad. Christiania wilde echter wel hun plek behouden. Ze gaven daarom volksaandelen uit. De aandelen hebben een symbolische waarde en zijn eigenlijk een donatie. Het doel was om geld binnen te halen voor het aankopen van de grond van de staat. Hiervoor was 10 miljoen euro benodigd. 

Kopenhagen - Christiania
Kopenhagen - Christiania

Kleurrijk

Christiania is eigenlijk gewoon 1 groot kunstwerk. Het is geweldig al die tekeningen en kleuren te zien.

Kopenhagen - Christiania

Christiania

Je kunt Christiania gratis bezoeken. In 2011 is het gebied tijdelijk gesloten geweest voor bezoekers, maar later werd ze weer opengesteld. Zeker een aanrader om even door de vrijstad heen te lopen. Je wordt er helemaal vrolijk van.