Selecteer een pagina

Blog Portugal – Lissabon

‘Trams en tegeltjes’

31 mei t/m 5 juni 2023

Lissabon was eigenlijk bedoeld als een citytrip tussendoor. Natuurlijk had ik me wel voorbereid op deze vakantie, maar we hadden niet kunnen denken dat het zo’n mooie stad zou zijn! We zijn er 6 dagen geweest, maar dat hadden er makkelijk 10 kunnen zijn. We hebben het gevoel dat we nog lang niet alles hebben gezien. Maar goed, je moet soms ook een reden hebben om nog eens ergens naar terug te gaan.

31 mei 2023 – Heenvlucht + noordelijke wandeling

Heenvlucht

We hebben geluk. Transavia heeft een tekort aan vliegtuigen en heeft meerdere vluchten geschrapt richting het zuiden van  Europa. Als we een dag later hadden geboekt dan hadden we pech gehad. Onze vlucht ging gelukkig wel.

Parijs -

Sonia’s Guesthouse

Onze vlucht gaat heel erg vroeg, wat betekent dat we ook vroeg in Lissabon aankomen. We kunnen pas om 15:00 uur inchecken, maar we moeten toch ergens heen met onze koffer. Daarnaast is 15:00 uur een rottijd die net even leuk je dag doormidden breekt. We laten ons bij het Guesthouse afzetten en gokken erop dat er iemand aanwezig is. Hopelijk kunnen we in ieder geval onze koffer daar alvast neerzetten. De eigenaresse was er helaas niet, dus we stonden voor een dichte deur. Net op het moment dat we haar willen appen, komt er iemand langs die vraagt of we gasten van het Guesthouse zijn. Gelukkig was het iemand van het Guesthouse en we mogen onze koffer in de woonkamer neerzetten. De sleutel zou in de deur van de kamer gelaten worden, zodat we niet helemaal weer terug hoeven te komen voor de incheck. Het is een prachtig guesthouse!

Sonia's Guesthouse in Lissabon

Openbaar vervoer

Het trein/bus/metrostation ligt op een steenworp afstand van het Guesthouse. Eenmaal daar aangekomen bekijken we de openbaar vervoerkaart. Het treinpersoneel staakt vandaag, dus die makkelijke treinlijn naar het centrum kunnen we vandaag niet gebruiken helaas. Het is een flinke wirwar qua bussen en we komen er niet helemaal uit. We zien maar 2 buslijnen op onze halte staan en proberen de stop uit te zoeken die het dichtst bij het centrum ligt. Campo Grande wordt het. Lissabon heeft een Lisboa Card, maar we weten niet zeker of we dat er uit kunnen halen vandaag, dus kopen we een dagkaartje. Deze kun je ook weer opwaarderen als de tijd verlopen is, een soort van OV-chipkaartje eigenlijk, maar dan van papier.

Buslijnen Lissabon
Lissabon Metrolijnen

Campo Grande

Dan komen we aan bij Campo Grande. Dit is een prachtig park! We eten even wat bij de Mac Donalds en lopen daarna het park door.

Campo Grande Park in Lissabon

Rotunda Entrecampos

We komen erachter dat het Campo Grande helemaal niet zo dicht bij het centrum ligt. Dit is een behoorlijke tegenvaller. We proberen een bus richting het centrum te nemen, maar die rijdt vol voor onze neus weg. De volgende komt pas over een half uur. We besluiten te gaan lopen. Het is nog wel even een tippeltje, maar goed, het is vakantie en we hebben geen haast. Onderweg komen we ook nog prachtige dingen tegen, zoals bijvoorbeeld het Monumento Aos Heróis da Guerra Peninsular op de Rotunda Entrecampos.

Rotunda Entrecampos in Lissabon

Campo Pequeno

Wat we ook onderweg zien, is het Campo Pequeno. Dit blijkt een winkelcentrum te zijn met een aren erboven waar nog stierengevechten worden gehouden. Ik heb niets met stierengevechten, maar het pand is wel erg mooi!

Campo Pequeno in Lissabon

Monumentenpanden

We komen onderweg nog meerdere prachtige monumentenpanden tegen. Dat is dan wel weer het leuke van zo’n spontane, ongeplande wandeling.

Junta de Freguesia de Avenidas Novas te Lissabon
Avenida Fontes Pereira de Melo nr. 28 in Lissabon

Parque Eduardo VII

Nog zo’n prachtige verrassing, het Parque Eduardo VII. Er blijkt een grote jaarlijkse openlucht boekenmarkt te zijn. dit zijn helaas allemaal Portugese boeken, dus we hebben er niet zoveel aan. Het doet echter wel knus aan. Het park zelf is ook prachtig!

Het Parque Eduardo VII in Lissabon

Marques de Pombal Monument

Vlakbij het Parque Eduardo VII zien we het Marques de Pombal Monument. Dit is wel kolossaal! 

Het Marquês de Pombal Monument in Lissabon

Trottoirkunstwerken

Hier valt mijn oog voor het eerst op de trottoirs. Wat is dat allemaal prachtig, al die kleine mozaïeksteentjes met al die prachtige figuren! Later zien we nog veel meer trottoirkunstwerken.

Trottoirtegeltjes in Lissabon

Monumento aos Mortos da Grande Guerra

We zijn inmiddels aangekomen op de Av da Liberdade. Aan deze straat zien we het mooie Monumento aos Mortos da Grande Guerra.

Het Monumento aos Mortos da Grande Guerra in Lissabon

Av da Liberdade

De Av da Liberdade zelf is ook een prachtige straat. Onderweg zien we meerdere standbeelden en fonteintjes. Je ziet hier ook veel van die kleine kioskachtige terrasjes. Het valt ons op dat er hier veel sjieke mensen in dure kleding rondlopen. Later blijkt dit ook een wat duurdere wijk van Lissabon te zijn.

De Neptunus Fontein aan de Av Da Liberda in Lissabon

Praca dos Restauradores

En dan komen we eindelijk in het centrum uit bij het Praca dos Restauradores. Een mooi plein met het Pálacio Foz, het Monumento aos Restauradores en het Hardrock Café.

Het Praça dos Restauradores in Lissabon

Hardrock Café

Natuurlijk moeten we even wat drinken in het Hardrock Café. Dat is altijd even een must. De obers maken er weer een show van met hun cocktailkunsten achter de bar.

Het Hardrockcafé in Lissabon

Ascensor da Glória

We zagen het trammetje al staan toen we aankwamen op het Praca dos Restauradores, de Ascensor da Glória. Natuurlijk moeten we ook dat hier een keer gedaan hebben. We besluiten het trammetje naar boven te nemen.

De Ascensor da Glória in Lissabon

Miradouro de Sao Pedro de Alcantara

Eenmaal boven gaan we naar het Miradouro de Sao Pedro de Alcantara. Dit is een schitterend uitkijkpunt van Lissabon. Je kunt hier de hele stad bekijken. Een mozaïekplattegrond geeft aan wat we allemaal zien. Dit is echt een punt waar je gewoon geweest moet zijn als je in Lissabon bent. Schitterend mooi gewoon!

Miradouro de São Pedro de Alcântara in Lissabon

Igreja de São Roque

We lopen nu richting het zuiden en komen langs de Igreja de São Roque. Ik ben blij dat ik deze kerk online al had gevonden, anders was ik er denk ik zo voorbij gelopen. De buitenkant van de kerk is namelijk heel saai. Absoluut niet representatief voor de binnenkant van de kerk die werkelijk prachtig is!

De Igreja de São Roque Kerk in Lissabon
De binnenkant van de Igreja de São Roque Kerk in Lissabon

De Igreja de São Roque kerk heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze prachtige kerk, klik op de knop:

Praça Luís de Camões

We hebben een restauranttip gekregen van mijn broer Harald en zijn vrouw Ellis. We zoeken het restaurant op, maar dit blijkt nog gesloten te zijn. Het personeel is er al wel, ze zijn aan het eten. We kunnen wel reserveren voor 18:00 uur, dus dat doen we. We moeten nu dus nog even een klein uurtje overbruggen en dat doen we op het Praça Luís de Camões.

Het Praça Luís de Camões in Lissabon

Restaurant Tantura

En dan op naar Restaurant Tantura. En wat een supergoede tip was dat zeg! We hebben hier heerlijk gegeten voor een schappelijke prijs.

Restaurant Tantura in Lissabon

We raadplegen Google maar even om nu een wat gerichtere terugroute met de bus te nemen richting ons Guesthouse. Morgen weer een lange maar mooie dag voor de boeg, dus we kunnen onze rust wel even gebruiken.

1 juni 2023 – Torre de Belém & Mosteiro dos Jerónimos

We zouden vandaag beginnen bij het Mosteiro dos Jerónimos. Als we hier echter aankomen, zien we zo’n gigagrote rij staan dat de moed ons meteen in de schoenen zakt. We besluiten daarom eerst maar richting de Torre van Belém te gaan en later op de dag terug te komen voor het klooster.

Padrão dos Descobrimentos Monument

De wandeling onderweg naar de Torre de Belém is overigens ook fantastisch! Wat een mooi stukje Lissabon is dit! Als eerste komen we het Padrão dos Descobrimentos Monument tegen. Dit is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Via een lift is het dak te bereiken. Dat is iets dat wij helaas niet gedaan hebben. Ons schema van vandaag was te vol en we waren bang dat we het anders niet zouden redden. Het uitzicht vanaf dit monument moet overigens wel prachtig zijn.

Het Padrão dos Descobrimentos Monument in Lissabon

Boulevard

Zoals ik al zei, dit stukje Lissabon is echt prachtig!

Het uitzicht vanaf de boulevard in Lissabon

Vuurtoren van Belém

Onderweg komen we nog de vuurtoren van Belém tegen. Deze schijnt puur voor de sier gebouwd te zijn voor de Portugese wereldtentoonstelling van 1940.

De vuurtoren van Belém in Lissabon

Aardbeving 1755

Lissabon is op 1 november 1755, om 9:40 uur ’s morgens getroffen door een aardbeving. Dit was een van de meest vernietigende en dodelijke aardbevingen in de geschiedenis, met tienduizenden doden. De beving werd gevolgd door een tsunami en een brand die vrijwel heel Lissabon vernielde. Geologen vermoeden dat de aardbeving van Lissabon een sterkte van 9 op de schaal van Richter bereikte. Door de aardbeving zie je dus maar weinig historie van voor 1755. Hoeveel impact deze aardbeving heeft gehad op Lissabon, merk ik pas als ik dit Tsunami waarschuwingsbord zie bij de Torre de Belém. Wat dan overigens wel weer apart is, is dat ze vluchtwegen aangeven over smalle bruggetjes of in tunneltjes. Ik denk niet dat die tunnels of bruggetjes je gaan helpen als er een tsunami aan komt stormen.

Waarschuwingsbord voor Tsunami in Lissabon

Torre de Belém

En dan komen we aan bij de Torre de Belém. De Toren van Belém werd in het begin van de 16de eeuw opgericht als ceremoniële toegangspoort tot Lissabon en als onderdeel van het verdedigingssysteem voor de Taag en het nabijgelegen klooster. De violist die speelt voor de toren maakt dit toch echt wel een sprookjesachtig gebeuren. En natuurlijk willen we de Torre van Belém ook even van binnen zien. Dat is echt een aanrader. Dit is een prachtige toren!

De buitenkant van de Torre de Belém in Lissabon
Torre de Belém in Lissabon

De Torre de Belém heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze prachtige toren, klik op de knop:

Mosteiro dos Jerónimos

En dan gaan we toch nog maar eens checken hoe het ervoor staat bij het Mosteiro dos Jerónimos. Dit 16e-eeuws hiëronymietenklooster is 1 van de grootste bezienswaardigheden (meer dan een miljoen bezoekers per jaar) van Lissabon. Het klooster wordt beschouwd als het hoogtepunt van de manuelijnse architectuur. We komen aanlopen door de prachtige tuinen. De rij is gelukkig al flink geslonken, dus we durven het aan. Het is inmiddels ook al 14:00 uur. Eenmaal in de rij komen we erachter dat we eerst kaartjes moeten halen bij het verkooppunt. Gelukkig komen we er nog wel vrij snel achter, zodat we niet al te veel tijd hebben verloren in de rij. Ook dit klooster is een aanrader. Het ziet er prachtig uit!

Het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon
Het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon
Het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon

Het Mosteiro de Jerónimos heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over dit prachtige klooster, klik op de knop: 

Igraja Santa Maria de Belém

Naast het Klooster van Jerónimos ligt de Igraja Santa Maria de Belém. Dit is de kerk die bij het Klooster van Jerónimos hoort en die men ziet als een van de belangrijkste hallenkerken van Europa.

De buitenkant van de Igreja Santa Maria de Belém in Lissabon
De binnenkant van de Igreja Santa Maria de Belém in Lissabon

De Igraja Santa Maria de Belém heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over deze prachtige kerk, klik op de knop:

Fruithapje

Na ons bezoek aan de kerk besluiten we nog wat vers fruit te kopen bij een kraampje vlakbij het klooster. Even zitten en wat uitrusten op een bankje. We zien nog een klas voorbij lopen. Alle kinderen hebben een groen hoedje op. Zo kun je de groep natuurlijk ook bij elkaar houden.

Parijs - Uitzicht Eiffeltoren
Stoet schoolkinderen met groene hoedjes in Lissabon

Ponte 25 de Abril

En dan gaan we met de bus naar de overkant van de Taag. De bus rijdt over de Ponte 25 de Abril brug. Deze brug is als Ponte Salazar (Salazarbrug) geopend in 1966. De brug was vernoemd naar de premier/dictator Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie (25 april 1974) werd, onder leiding van de revolutionaire Sofia des Reu, de naamplaat verwijderd en werd de brug demonstratief met verf omgedoopt in ’25 aprilbrug’. Wat een mooie gebeurtenis op mijn 5-jarige verjaardag ?.  Deze brug is trouwens gebouwd door dezelfde bouwer van de San Francisco-Oakland Bay Bridge. Dat was niet een grote verrassing. De brug lijkt daar namelijk sprekend op. Net als in Californië moest hier rekening gehouden worden met aardbevingen. De tol zit gelukkig al in de busprijs inbegrepen. Als je met de auto de brug over wilt, dan betaal je echter € 1,90 per personenauto (alleen in noordelijke richting).

Ponte 25 de Abril gezien vanaf het Santuário de Cristo Rei in Lissabon

Santuário de Cristo Rei

Aan de overkant van de Taag ligt het Santuário de Cristo Rei (Heiligdom van Christus Koning). Dit is een katholiek monument en heiligdom gewijd aan het Heilig Hart van Jezus Christus. Het beeld staat bovenop een uitkijkpunt met uitzicht op de stad Lissabon. De inspiratie voor het beeld is ontstaan nadat de kardinaal-patriarch van Lissabon het standbeeld van Christus de Verlosser van Rio de Janeiro had bezocht. Het gigantische standbeeld is opgericht om dankbaarheid uit te drukken, omdat de Portugezen gespaard zijn gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Santuário de Cristo Rei in Lissabon
Santuário de Cristo Rei in Lissabon

Santuário de Cristo Rei heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over dit prachtige Jezusbeeld, klik op de knop:

Restaurant Rampa do Pragal

Het is inmiddels etenstijd, dus we zoeken een restaurantje op in de buurt. Vlakbij het Santuário de Cristo Rei vinden we restaurant Rampa do Pragal. Op Google stond dat ze gesloten waren, maar het terras staat opgesteld buiten, er lopen mensen rond en de deur staat open. We vragen of ze open zijn en dat waren ze. Nadat we al een tijdje met een drankje voor onze neus zitten te wachten, vragen we toch maar eens of we wat kunnen bestellen qua eten. Op dat moment komen we erachter  dat de keuken dus niet open is. Dat is wel even een teleurstelling. Het is namelijk al best laat en we moeten nog iets anders zien te vinden. 

Restaurant Rampa do Pragal in Lissabon

Bushaltes

We besluiten terug te gaan richting ons Guesthouse. We hebben nog wat tips van restaurantjes in de buurt daarvan gekregen en zien dat ze beiden nog open zijn tegen de tijd dat we terug zijn. Via via komen we met de bus uit bij het Winkelcentrum Amoreiras, waar we overstappen met een bus die richting ons hotel gaat. Onderweg komen we nog een schattige bushalte tegen met een uitklapstoeltje als wachtbankje. Erg grappig dit!

Bushalte met een stoeltje in Lissabon

In de bus leek het of we een FBI-inval kregen. Bij een halte sprong er ineens bij elke deur een man in uniform de bus in. Er rende er 1 naar ons toe en dreigend stond hij half gebogen over ons heen en riep: “Ticket!!!” Ik wist niet hoe snel ik mijn kaartje moest pakken. Zo gaat een controle er dus aan toe in Lissabon. 

Winkelcentrum Amoreiras in Lissabon

Restaurant Panças

En dan komen we rond een uurtje of 20:00 aan bij Restaurant Panças. Het restaurant had wat weg van een vreetschuur, maar de recensies waren goed en het was een tip van ons Guesthouse. Toen we voor ons allebei een entrecote bestelden, zei de ober: “zullen we maar 1 portie doen voor jullie samen?” Edwin keek de ober vragend aan en vroeg: “Is dat wel genoeg dan?” De ober verzekerde ons dat dat genoeg was. En genoeg was het….. genoeg voor zeker 5 personen. Allemachtig. Nu snapte ik ook al die blauwe tasjes op de tafels. Dat was de verzameling doggybags. Iedereen nam de ‘restjes’ mee naar huis namelijk. Aangezien het vlees ontzettend lekker was en aangezien wij een guesthouse hebben met een keuken waar je zelf kan koken, liepen wij dus ook trots met een blauw tasje het restaurant uit, dwars door de groep mensen heen die buiten stonden te wachten op een tafeltje. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. We hebben voor € 45 gegeten inclusief toetjes, koffie, 1/2 liter wijn, een pul bier en een doggybag.

Restaurant Panças in Lissabon

En natuurlijk zijn we nu lekker dicht bij ons Guesthouse, waar we nog even gezellig chillen onder het genot van een glaasje wijn.

2 juni 2023 – Sintra

Ontbijten Cafetaria Station Benfica

Ons Guesthouse heeft geen ontbijt, maar bij het Cafetaria van Station Benfica kunnen we elke ochtend broodjes eten en koffie drinken. Ook dit moet natuurlijk even vastgelegd worden.

Ontbijten Cafetaria Station Benfica

Onze gids

We hebben geen gids geboekt voor Sintra, maar er komt van alles naar ons toe lopen als we de trein uit stappen. Een man vertelt ons dat hij ons voor € 10 naar boven wil brengen en vooraf een korte rondleiding wil geven in het historisch centrum van Sintra. Dat lijkt ons wel wat, dus we nemen zijn aanbod aan. Achteraf ook een goede set. Zijn prijs is net zo duur als de bus en nu hebben we een mooi verhaal om naar te luisteren onderweg.

Historische huisjes binnenstad

De gids neemt ons als eerste mee langs een aantal prachtige huisjes, zoals het Chalet Saudade Vintage Guest House aan de R Dr. Alfredo da Costa nummer 23 en het Sintra Bliss Hotel in dezelfde straat.

Chalet Saudade Vintage Guest House R. Dr. Alfredo da Costa 23 in Sintra
Hotel R. Dr. Alfredo da Costa 15 in Sintra

Câmara Municipal

En dan komen we aan bij het prachtige stadhuis van Sintra, het Câmara Municipal. De gids maakt allerlei selfies van ons voor wat mooie pandjes en zo ook 1 van ons voor het stadhuis.

Selfie Bliss Hotel en Stadhuis in Sintra
Câmara Municipal de Sintra (Stadhuis) in Sintra

Sintra Heuveltop

We lopen richting de auto van de gids. Onderweg zien we de heuvel al liggen waar alle paleizen en kastelen te vinden zijn. Dat ziet er al veelbelovend uit!

Heuveltop in Sintra

Palácio Nacional de Sintra

En dan komen we langs het Palácio Nacional de Sintra lopen. Het is niet zo vreemd dat de koning van Portugal juist hier zijn paleis heeft gebouwd vroeger. Helaas zijn wij er niet meer aan toe gekomen om dit paleis te bezoeken. We krijgen achteraf te horen dat je deze eigenlijk toch wel bezocht moet hebben als je hier bent. Dat is dus een dikke helaas…..

Palácio Nacional de Sintra

Biester paleis

Als je naar boven toe rijdt, kom je al vrij snel langs het Biester Paleis. Dit prachtige paleis is de filmset geweest van ‘Ninth Gate’ van Roman Polanski met Johnny Depp. Je kunt het ook bezoeken. Ook hier hebben wij geen tijd meer voor gehad helaas.

Het Biester Paleis in Sintra

Castelo dos Mouros

Wij beginnen onze tour in Sintra bij het Castelo dos Mouros (Moorse kasteel). Dit kasteel is door de Moren gebouwd in de 8e eeuw, vlak nadat ze het Iberisch schiereiland veroverden. De Moren zochten een manier om hun gebieden rond Sintra, Lissabon, Mafra en Cascais te verdedigen. Wat een pracht is dit! Je hebt er een prachtig uitzicht en de wandeling over de muren is ook erg indrukwekkend. Zeker een aanrader dus.

Castelo dos Mouros in Sintra
Castelo dos Mouros in Sintra

Castelo dos Mouros heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van dit prachtige kasteel, klik op de knop:

Palácio Nacional da Pena

En dan het Palácio Nacional da Pena. Wat een pareltje! Het is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het staat op de top van een heuvel, op 450 meter hoogte. We hebben kaartjes met een tijdslot. Je moet ook echt op tijd boven zijn, anders mag je er niet meer in. Ze zeggen er alleen niet bij dat je dan bij het paleis moet zijn en niet bij het hek. Vanaf het hek is het zeker nog een minuut of 20 klimmen naar het paleis. We komen dan ook ietsjes te laat aan, maar mogen gelukkig nog wel naar binnen.

Palácio Nacional da Pena in Sintra
Palácio Nacional da Pena in Sintra

Palácio Nacional da Pena heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over dit prachtige paleis, klik op de knop:

Tuk Tuk ritje

We hebben nog kaartjes voor het Quinta da Regaleira Paleis. Als we dit paleis nog een beetje goed willen zien, moeten we snel beneden zijn. We nemen daarom een Tuk Tuk voor € 5.

Ritje in de TukTuk

Quinta da Regaleira

We zijn de heuvel inmiddels alweer af. De Tuk tuk heeft ons bij het Quinta da Regaleira Paleis afgezet. Dit is ook echt een supermooi paleis! Ook een aanrader dus.

De tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra
Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Het Quinta da Regaleira paleis heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van dit prachtige paleis, klik op de knop:

Dineren bij Casa das Queijadas

Na het Quinta da Regaleira paleis gaan we op zoek naar magneetjes voor op ons magneetbord. We moeten dit regelen voordat de winkels sluiten, waardoor we een restaurantje voorbij moeten lopen waar we eigenlijk zouden eten. Het was een beste tippel vanaf Quinta da Regaleira, dus we besluiten niet nog een keer terug te lopen. We zijn best moe en zoeken een eettentje vlakbij het station. Dit stelde niet zo heel veel voor trouwens, maar goed, we hebben wat te eten gehad.

Dineren bij Casa das Queijadas de Sintra

Limousine

Tijdens het eten komt er een enorme limousine langsrijden. Zo’n grote limousine heb ik nog nooit gezien! Daar moet wel een heel beroemd iemand inzitten. Eenmaal thuis komen we erachter dat the Weeknd in Sintra was de dag dat wij daar waren. Dat moet vast en zeker zijn limousine zijn geweest. Na het eten gaan we weer terug met de trein naar ons Guesthouse. Het was een lange dag met veel lopen. We zijn dus eigenlijk best wel moe. 

Sintra heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van de bezienswaardigheden van deze schitterende stad, klik op de knop:

3 juni 2023 – Castelo de São Jorge & Praça do Comércio

Ontbijten met Pasteis de nata

We hebben inmiddels een tip gekregen van mijn schoonzus. Lissabon staat bekend om de Pasteis de nata. De ‘echte’ hebben we eergisteren helaas gemist. Dat verkooppunt schijnt vlakbij de Torre de Belém te liggen. We willen het toch een keer proberen, dus we kopen ze bij ons ontbijttentje. En er is niets teveel over gezegd, dit is heerlijk!

Pasteis de nata

Martim Moniz

Vandaag beginnen we bij het Martim Moniz plein, waar we nog een mooi monument zien liggen.

Fontein Martim Moniz in Lissabon

Tram 28

De reden waarom we naar het Martim Moniz plein zijn gegaan, is omdat dit het beginpunt is van Tram 28. We willen met het trammetje naar het kasteel. Als je dit trammetje wilt nemen, dan kom je er eigenlijk alleen hier maar in. Er staat dan ook een flinke rij bij de halte als we er om 10:00 uur aankomen. Om 10:00 uur begint de tram daar te rijden. We doen nog wel een poging om in de rij te gaan staan, maar al snel komt er een vrouwtje langs met een karretje. Zij vertelt ons dat er ook een roltrap is naar het kasteel. Deze moet qua wandeling ook goed te doen zijn, zegt ze. 

Tram 28 in Lissabon

Onderweg naar Castelo de São Jorge

We besluiten de tip van de vrouw aan te nemen en gaan richting de roltrap. Dit blijkt niet alleen maar een roltrap te zijn, maar dus ook nog wel meerdere gewone trappen en nog wat straten waar we om het kasteel heen moeten lopen. We zijn dus stiekem toch nog wel even onderweg. Het is  overigens wel een mooie route.

Onderweg naar Castelo de São Jorge in Lissabon

Castelo de São Jorge

Maar dan komen we toch eindelijk bij Castelo de São Jorge uit. Dit kasteel ligt op de hoogste heuvel van de stad en kijkt uit over rivier de Taag. De fundamenten van het kasteel stammen al uit de 6e eeuw voor Christus. In 1147 werd het kasteel tijdens het Beleg van Lissabon op de Moren veroverd. Vanaf de burcht heb je een prachtig uitzicht over de stad. Voor deze bezienswaardigheid is het overigens wel aan te raden om je kaartjes van tevoren online te kopen. De rij is flink, dus we moeten nog best wel even wachten (± 45 minuten).

Castelo de São Jorge in Lissabon
Buitenplaatsen van Castelo de São Jorge in Lissabon
Archeologisch Museum van het Castelo de São Jorge in Lissabon

Castelo de São Jorge heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over dit prachtige kasteel, klik op de knop:

Lunchen Santiago Tapas

Na ons bezoek aan het kasteel zoeken we even een leuk plekje uit waar we kunnen lunchen. Dit wordt Santiago Tapas. Achteraf ook een goede keuze, want we hebben hier heerlijk gegeten! Ze hadden heerlijke en niet alledaagse tapas. 

Lunchen bij Santiago Tapas in Lissabon

Praça da Figueira

We hebben nog een leuke kerk op het programma staan en onderweg komen we nog over een gezellig plein heen lopen. Dit is het Praça da Figueira. Hier staan weer van die leuke kleine autootjes die we al eerder gezien hebben. Ze proberen je hier wel bijna de auto in te trekken overigens. Daar heb ik dan wel weer een hekel aan. Het pleintje zelf is leuk.

Praça da Figueira in Lissabon

Standbeeld koning João I

Midden op het plein staat een standbeeld van koning João I.

Standbeeld van Koning João I op het Praça da Figueira in Lissabon

Igreja de São Domingos

En dan komen we bij onze kerk aan, de Igreja de São Domingos. Van buiten ziet de kerk er misschien uit als 1 uit duizenden, maar van binnen is dit echt een kerk die je gezien moet hebben. In 1959 brandde de kerk namelijk compleet uit. Portugal was in die tijd erg arm en had geen middelen de kerk te herstellen. De tot 1994 durende restauratie heeft de brandschade zichtbaar gelaten, de brandsporen op het marmer en de beelden, en de geblakerde pilaren vormen nu een integraal deel van de inrichting hetgeen de kerk een bijzonder somber en spookachtig aanzien geven. Anders dan anders dus en zeker de moeite waard om van binnen te bekijken.

Igreja de São Domingos in Lissabon

De Igreja de São Domingos heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van deze prachtige kerk, klik op de knop:

Rossioplein

We lopen via het Rossioplein naar de Justa lift. Op het Rossioplein schuifelt er een klein mannetje met ons mee die zachtjes iets riep. “Hoorde ik dat nou goed?” dacht ik bij mezelf. Ik loop door, maar nu hoor ik het hem nog een keer tegen Edwin zeggen, terwijl hij een klein zakje open rolt: “Cocaïne?” Dat was de 1e van de totaal 4 keer vandaag dat ze met drugs op ons af komen. Steeds bij het Rossioplein. Ook de Marihuana was in de aanbieding vandaag. 

Het Rossio Plein in Lissabon

Fonte do Rossio

De fonteinen op het Rossioplein zijn trouwens erg mooi! Er staan er 2 die identiek aan elkaar zijn. Eentje aan de noordkant en één aan de zuidkant. Prachtig!

Fonte Norte do Rossio op het Rossio Plein in Lissabon

Elevador de Santa Justa

Na de lunch zijn we naar de Santa Justa-Lift gegaan. We wilden namelijk wel even bij de rooftop-bar kijken, maar die was helaas gesloten. Dat maakte voor de rij overigens niets uit. Die was net zo lang (denk ik). Misschien wist ook niet iedereen dat de rooftop-bar dicht was. Het stond wat raar aan de buitenkant van de rij op een bordje namelijk. Als de rooftopbar wel open is, kun je trouwens ook via een winkeltje in de straat achter de Elevador de Santa Justa naar boven. Dat is gratis en scheelt je een uur wachten. 

Elevador de Santa Justa in Lissabon
Carmo Rooftopbar in Lissabon

Afvalkunstwerk Bordalo II

We hebben de Santa Justa lift niet gepakt. Naast de Samnta Justa lift zien we nog een prachtig kunstwerk van pelikanen dat gemaakt is van afval. Bordalo II is een artiest die de straten van Lissabon opvrolijkt met zijn kunstwerken. Wij hebben er helaas maar 2 gezien, maar hij heeft er minimaal 12 gemaakt die je in het centrum en net daarbuiten kunt bewonderen.
Afvalkunstwerk Pelikanen van Bordalo II in Lissabon

Carmoklooster

Dan lopen we door naar het Carmoklooster. Ook hier hadden we weer de pech dat het museum gesloten was. Wel wat apart voor zo’n grote bezienswaardigheid in zo’n grote stad en dat dat dan gesloten is in de weekenden. Helaas geen kloosterruïnes voor ons dus, waar ik echt van baal, want dit leek me machtig mooi om te zien, die ruïnes.
Het Carmoklooster en Fontein in Lissabon

Drankje bij Quiosque do Carmo

Het is wel een gezellig plein en we hebben inmiddels ook alweer best wat kilometers gemaakt deze week, dus we besluiten een drankje te nemen bij Quiosque do Carmo. De Aperol Spritz beviel prima en we zijn dus ook lekker lang blijven hangen. Dat zitten beviel ons wel!

Drankje bij Quiosque do Carmo in Lissabon

Casa do Ferreira das Tabuletas

We willen nu richting het Praça do Comércio, waar we onderweg nog een prachtig gebouw zien aan de Rua da Trindade, nr. 26 tot 34. Dit is de Casa do Ferreira das Tabuletas.

Casa do Ferreira das Tabuletas in Lissabon

Teatro Nacional de São Carlos

We lopen ook nog even langs het Teatro Nacional de São Carlos. Prachtig gebouw ook met een mooie muurschildering ernaast.

Teatro Nacional de São Carlos in Lissabon

Stadhuis

Vlakbij het Praça do Comércio lopen we nog even langs het prachtige stadhuis van Lissabon en hier zien we het tweede kunstwerk van Bordalo II.

Stadhuis en Kunstwerk Sabao II Rode-Figuurtjes in Lissabon

Crafts Market

Vlakbij het Praça do Comércio zien we een galerij waar een Crafts Market gehouden wordt. Dit is een markt met zelfgemaakte spulletjes. Echt superleuk!

Gallerij Crafts Market aan het Praça do Comércio in Lissabon

Praça do Comércio

En dan komen we aan bij het Praça do Comércio. Dit is een soort van Marco Polo plein, maar dan in Lissabon. Het is gelukkig wel iets rustiger dan de Italiaanse versie.

Praça do Comércio in Lissabon

Arco da Rua Augusta

Hier staat ook de Arco da Rua Augusta. Deze poort is gebouwd ter nagedachtenis aan de verschrikkelijke aardbeving van 1755 waarbij veel mensen en gebouwen zijn omgekomen. Geen overwinningspoort dus deze keer.

Arco da Rua Augusta aan het Praça do Comércio in Lissabon

Standbeeld koning José I

In het midden van het plein staat een standbeeld van koning José I. Het lange gebouw om het plein heen was vroeger trouwens een paleis.

Standbeeld van D. José I op het Praça do Comércio in Lissabon

Restaurant Can the Can

Aan het Praça do Comerció ligt het restaurant Can the Can. Ook dit was een erg leuk en origineel restaurantje met een terras aan het plein. We gaan hier wat eten, overigens wel pas nadat we de menukaart met bijbehorende prijzen hebben bekeken. Mijn Marco Polo koffietje van € 12,50 lag me namelijk nog vers in het geheugen. Dit waren gelukkig nog betaalbare prijzen. Het toilet is hier trouwens leuk! Dat was wel een aparte verrassing met een spiegel zo voor je neus. Je kunt jezelf bekijken tijdens de boodschap. Het eten was hier ook weer overheerlijk. Dit is dus zeker een aanrader.

Restaurant Can the Can op het Praça do Comércio in Lissabon
Restaurant Can the Can op het Praça do Comércio in Lissabon

Fado Bar

De beroemdste Portugese muziek is fado, muziek die vaak gaat over verlangen, liefde, verlies en verdriet. Dit muziekgenre is het meest karakteristieke geluid van Portugal en is wereldwijd populair. Fado begon op te vallen in de 19e eeuw, maar werd echt beroemd in de jaren 1930 en 1940, toen het in de bioscoop, het theater en op radiozenders kwam. Fado is zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst gekomen. Dat moesten we natuurlijk zien, dus zochten we een Fado-Locatie op Google. Google vond een Fado-bar die om 19:30 open ging. We arriveerden daar om 20:00 uur. Helaas bleek het geen Fado-bar, maar een Fado-restaurant, waar ook nog eens iedereen sjiekdefriemel in 3-delig pak naar binnen ging. Helaas…. De welbekende Portugese Fado (soort van gitaar) hebben we dus niet gezien. 

Kathedraal van Lissabon

Nu we toch wat tijd over hebben, lopen we alvast langs de kathedraal. Dat scheelt morgen weer en deze ligt hier toch in de buurt. En weer hebben we pech, de kathedraal wordt verbouwd dus we kunnen niet naar binnen en het gebouw staat in de steigers. Het is een beetje een gesloten dag vandaag, de Rooftopbar, het Carmoklooster en nu ook de kathedraal….. Misschien moeten we hier dan toch nog maar eens een keer terugkomen, we hebben de Fado-muziek immers ook al gemist.

De Kathedraal van Lissabon

R. Augusta

Via de R. Augusta lopen we terug naar het Rossio Station. We zien hier allerlei eettentjes in de straat liggen. Dat is een mooie locatie voor het eten morgen ?

R. Augusta in Lissabon

Estação do Rossio

En dit is dan station Rossio. Ook een mooi pand.

Estação do Rossio in Lissabon

Standbeeld Fado

Voor het station zien we nog een standbeeld dat is opgericht ter ere van de Fado muziek. 

Standbeeld Fado Muziek voor het Rossio station in Lissabon

En dan weer op naar  ons Guesthouse. Nog even chillen met een glaasje wijn en dan heerlijk slapen.

4 juni 2023 – Palácio Nacional da Ajuda & Militair Museum

We beginnen vandaag bij het Palácio Nacional da Ajuda, dus we nemen de bus richting het paleis. Het is even zoeken hier soms waar je er uit moet met de bus. Niet alle bussen hebben schermen namelijk waar je kunt zien welke haltes er aankomen en waar je precies bent. Soms is het dus tellen geblazen en maar hopen dat de bus niet een halte voorbij is gereden. Bij de haltes zelf staat de naam er nog wel, maar alleen op het bord bij het bushokje en in erg kleine letters die je vanuit de bus bijna niet kunt ontcijferen. Maar het is gelukt met dank aan een aantal lieve medereizigers in de bus.

Palácio Nacional da Ajuda

Het Palácio Nacional da Ajuda ligt ook in het westelijke deel van Lissabon. Het paleis was de officiële residentie van de Portugese koninklijke familie vanaf het bewind van D. Luís I (1861-1889) tot het einde van de monarchie, in 1910. En dit paleis is echt prachtig. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Palácio Nacional da Ajuda in Lissabon
De standbeelden van het Palácio Nacional da Ajuda in Lissabon
Het museum van Palácio Nacional da Ajuda in Lissabon
Het paleis van Palácio Nacional da Ajuda in Lissabon

Het Palácio Nacional da Ajuda heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer foto’s en informatie zien van dit prachtige paleis, klik dan op de knop:

Militair Museum

Na het Palácio Nacional da Ajuda gaan we met de bus naar het Militair Museum. Dit museum is gevestigd in het Largo dos Caminhos de Ferro pand in Lissabon, wat een enorm mooi pand is. Hierdoor is het dus eigenlijk een dubbel museum. Het is het grootste militaire museum van Portugal en een van de oudste musea van de stad Lissabon. De hoofdentree van het museum heeft nog een monumentale portiek die de aardbeving van 1755 heeft overleefd.

De Buitenkant van het Militair Museum in Lissabon
Militair Museum in Lissabon

Het Militair Museum heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van dit prachtige museum, klik op de knop:

Drankje bij Restaurante Farol

Je krijgt wel honger en dorst van al die musea. We zoeken een terrasje op om iets kleins te eten, maar het personeel van de eerste tent waar we gaan zitten (Bistro Terminal), negeert ons compleet! De dame in kwestie loopt een paar keer langs om tafeltjes schoon te maken met een doekje, maar kijkt bewust onze kant niet op. Na een kwartier zwaaien en wachten zijn we het zat. We wijken uit naar Restaurante Farol, waar we wel worden geholpen en waar we iets kleins kunnen eten met een drankje erbij.

De Buitenkant van het Militair Museum in Lissabon

Panteón Nacional

Na onze break gaan we naar het Panteón Nacional. Dit is een 17e eeuws monument in Lissabon. Oorspronkelijk is het gebouwd als de kerk Igreja de Santa Engrácia. Tijdens de Eerste Portugese Republiek, is men in 1916 begonnen met het omvormen van de kerk tot Nationaal Pantheon. In het Panteón Nacional liggen belangrijke Portugese personen begraven. De kerk heeft ook meerdere cenotafen. Prachtig Pantheon is dit! Echt een aanrader! Vooral het dakterras is prachtig.

Panteón Nacional in Lissabon

Het Panteón Nacional heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van dit prachtige museum, klik op de knop:

Mosteiro de São Vicente de Fora

En nu moeten we rennen om nog een glimp van het Mosteiro de São Vicente de Fora te kunnen bekijken. Dit is een 16e eeuws klooster waar alle aartsbisschoppen begraven liggen in het Pantheon van de patriarchen van Lissabon. Wij waren helaas te laat. Het klooster en de kerk waren al dicht. We konden alleen nog even een snelle blik werpen in de tuin. 

Mosteiro de São Vicente de Fora in Lissabon
Igreja de São Vicente de Fora in Lissabon

Torre da Igreja do Castelo de São Jorge

Het is nog wat te vroeg om te gaan eten (17:00 uur). Ik heb de Torre da Igreja do Castelo de São Jorge nog geselecteerd staan op mijn Google-kaart. Dit moet ook een leuke kerktoren zijn die je kunt beklimmen. Je mag zelfs de 18e-eeuwse klokken luiden bovenin. Het was een beste tippel nog en we waren helaas te laat toen we aankwamen. De toren was al gesloten. 

Torre da Igreja do Castelo de São Jorge in Lissabon

Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo

Naast de toren zien we nog een kerk liggen. Dit blijkt achteraf trouwens dezelfde kerk te zijn die we gezien hebben toen we bij het archeologisch centrum van het kasteel stonden. Het is de Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo. Deze kerk diende de koninklijke familie als doopkerk voor hun kinderen die in de Paço da Alcáçova woonden. We bekijken deze kerk nog snel even van binnen.

Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo in Lissabon
Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo in Lissabon

Largo do Correio Mor

We lopen nu richting het centrum voor een diner. Gisteren hadden we daar immers die gezellige tafeltjes gezien in de R. Augusta. Onderweg komen we nog een knus pleintje tegen met een fonteintje en met vrolijke versiering tegen de achterwand. Dit blijkt het Largo do Correio Mor te zijn.

Largo do Correio Mor in Lissabon

Casa Macário

Op de R. Augusta zoeken we een eettentje uit. Het wordt Casa Macário. Het was op zich niet een verkeerd tentje, want de ambiance was natuurlijk prachtig zo met een violist op de achtergrond, maar het eten zelf vond ik niet zo speciaal. Het was erg standaard en mijn vis had ook behoorlijk wat graten. Dat was een grote puzzel die ik uiteindelijk toch maar heb opgegeven. 

Dineren bij Casa Macário in Lissabon

Lissabon

En dat was Lissabon, wat een prachtige stad zeg! We hadden zelfs niet genoeg aan 6 dagen, dus we zullen er denk ik toch nog een keer naar terug moeten. Helemaal omdat er toch ook nog een aantal bezienswaardigheden gesloten was. In dit blog heb ik ook niet alle bezienswaardigheden van Lissabon genoemd. Dat is puur om de laadtijd van de pagina te beperken. Als je alle bezienswaardigheden die we gezien hebben wilt zien, kijk dan even op de reislocatie Lissabon. 

Daar vertel ik ook meer over de bezienswaardigheden zelf.

5 juni 2023 – Terugvlucht

Transfer

We hebben een ontzettend vroege vlucht deze keer. 9:40 uur vliegen we, dus we moeten minimaal 7:40 uur op het vliegveld staan. Dat is een vroegertje, dus we hebben voor de zekerheid toch maar een transfer geregeld vanaf ons Guesthouse.

Terugvlucht

We worden nog even op een leuke manier uitgezwaaid vanuit Lissabon met een vrolijke smiley ?.

Lissabon vanuit de lucht