Selecteer een pagina

Het Quinta da Regaleira Paleis is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia en Edwin in 2023 naar Lissabon.

Quinta da Regaleira Paleis – Sintra

In 1892 kocht de bouwheer Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes (een Braziliaanse handelaar in koffie en edelstenen 1848-1920) het land voor het Quinta da Regaleira Paleis. Het paleis (in Manuelstijl) is ontworpen en gebouwd door de architect Luigi Manini (1848-1936). Het gebouw werd in 1997 eigendom van de stad, die het domein en de gebouwen restaureerde. Quinta da Regaleira is 4 hectare groot.

Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Plattegrond

Hieronder zie je de plattegrond van het Quinta da Regaleira Paleis.

Plattegrond van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Het paleis

Je kunt de begane grond van het paleis bezoeken. Dit is echt een plaatje! De entree zelf is meteen al een eyecatcher.

Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Eetkamer

De eetkamer heeft een (bijna) zeshoekige vorm, met grote panoramische ramen op het zuidoosten. Hierdoor heeft deze kamer veel zonlicht en een weids uitzicht over het koninklijk paleis van Sintra, het Moorse kasteel en het Pena-paleis. Deze kamer heeft als hoofdthema de jacht. De kamer heeft een handgemaakt gewelf en een Venetiaans mozaïekbestrating. De muren waren oorspronkelijk bedekt met tegels en met handbeschilderde Latijnse motto’s en renaissance ornamentmotieven.

De Eetkamer van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Woonkamer

De woonkamer is een gezellige, intieme kamer, waar de herinnering aan de familiebanden en het sacrament van het huwelijk tussen Carvalho Monteiro en zijn vrouw wordt gevierd door de portretten in het midden van de kamer. Het motto António Augusto e Perpétua wordt opzettelijk herhaald in de medaillons verspreid over de muren.

De Woonkamer in het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Muziekkamer

De muziekkamer is een huiskamer die zijn naam ontleent aan de muziekinstrumenten die op de rugleuning van elke stoel te zien zijn. Je ziet hier namelijk de viool, fluit, hobo, banjo-bandolin en de lier. De stoelen zijn van Braziliaans palissander gemaakt en ze verwijzen naar de muziekinstrumentencollectie van Carvalho Monteiro. Ze dragen ook Carvalho zijn monogram. De kamer werd voornamelijk gebruikt om de dames te ontvangen die hier samenkwamen om te spelen, kletsen of borduren. Het gewaad aan de muren is gemaakt door de schilder Baeta Dias. Deze is in 1949 geretoucheerd door José Ferreira Basalisa (1871-1961).

De Muziekkamer in het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Koningskamer

De koningskamer is een kamer die is ingericht met meerder foto’s en afbeeldingen van de koningen van Portugal. Ook dit is weer een prachtig gedecoreerde kamer.

De Koningskamer in het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Rookkamer

De rookkamer werd gebruikt voor bord- en kaartspellen. Hier kwamen de mannen samen, vooral na het eten om te roken, te spelen en te kletsen. Vroeger had deze kamer een eenvoudige decoratieve muurschildering in groen met een fries met rolwerk. In 1949 schilderde José Basalisa het opnieuw met hetzelfde vegetalistische motief als de biljartkamer.

De Rookkamer in het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Tuinen

De tuinen van Quinta da Regaleira zijn werkelijk schitterend! Het is een park met fonteinen, verschillende paviljoens en een kapel met ondergrondse crypte. Het domein bevat ook twee initiatieputten die negen verdiepingen onder de grond afdalen. Op elk niveau zijn onderaardse gangen aangesloten die via een labyrint van gangen lopen naar andere verborgen plaatsen en ingangen op het domein.

De tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra
De tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra
Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Lago da Cascata

We beginnen bij het Lago da Cascata (watervalmeer). Dit meer heeft een kunstmatige waterval en een meer op de bodem van de waterval. Er zijn kleine voetstappen geplaatst in het meer om over te steken naar de grot. Een grot gaat rond het meer en aan de achterkant van de waterval.

Lago da Cascata van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Zigurate

Dan zien we van verre al een toren staan. Het blijkt de Zigurate Toren (tempeltoren) te zijn.

Zigurate Tempeltoren van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Portal dos Guardiães

Tegenover de Zigurate tempeltoren ligt het Portal dos Guardiães (portaal van de wachters). Dit is een halfronde loopbrug met aan beide kanten een toren. Aan de basis vind je 2 bewakers (tritons) die rond een schelp cirkelen.

Portal dos Guardiães van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Je kunt bovenop de Portal dos Guardiães komen via het rechtse torentje. Hier heb je een mooi uitkijkpunt in het midden liggen.

Portal dos Guardiães van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Poço Imperfeito

Dan komen we aan bij de Poço Imperfeito (initiatieput). Dit is een 9 verdiepingen tellende wenteltrap die bedekt is met mos. De put vertegenwoordigt die Inferno, Purgatorio en Paradiso uit Dante’s Goddelijke Komedie. Er zijn 15 treden op elk niveau van deze spiraalvormige galerij. Het geheel wordt ondersteund door kolommen. Het totale aantal niveaus van deze put is 9 en het aantal is geen toeval maar een symbolisch cijfer. Er waren 9 van de eerste Tempeliers, de ridders die de Tempel stichtten en degenen die aan de oorsprong staan van de Portugese Orde van Christus. De putval betekent ook een achteruitgang in zichzelf, op zoek naar de diepten van zijn eigen ziel. Vanuit deze put leiden tunnels naar all’Entrada dos Guardiães (Guardians’ Entrance) naar Lago da Cascata (The Waterfall Lake) en naar Poço Imperfeito (Onvoltooide Put), een andere put.

Poço Imperfeito van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Poço Iniciático

En hier staat het Quinta da Regaleira bekend om. Je ziet het op alle kaartjes en posters. Het is een ondergrondse galerij met een wenteltrap, die ondersteund wordt door gebeeldhouwde zuilen. Net als de Poço Imperfeito, bestaat deze trap uit 9 niveaus gescheiden door secties van elk 15 treden. Ze verwijzingen naar Dante’s Goddelijke Komedie, die de 9 cirkels van de hel, het paradijs of het vagevuur vertegenwoordigen. Op de bodem van de put zie je een marmeren vloer met een roos van de winden (achtpuntige ster). Op een tempelierskruis zie je 4 majeur of kardinaal en 4 mineur of onderpand op een heraldische embleem van Carvalho Monteiro. Dit embleem is tegelijkertijd indicatief voor de Rozenkruisersorde.

Poço Iniciático van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Gruta do Oriente

De put is ondergronds verbonden met andere punten van de Quinta, zoals de ingang van de Guardians, het Cascade Lake en de Imperfect Well. Er lopen verschillende galerijen of tunnels naar deze locaties. De grotten heten Gruta do Oriente en de tunnels zijn bedekt met steen dat geïmporteerd is van de kust van de regio Peniche, steen die de suggestie geeft van een ondergedompelde wereld.

Gruta do Oriente van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Fonte da Abundância

Eenmaal weer bovengronds, komen we aan bij de Fonte da Abundância (fontein van overvloed). Deze fontein is versierd met inlays en sculpturale elementen op de muur, waar je de letters ‘CM’ ziet staan. Dit zijn de initialen van Carvalho Monteiro.

Fonte da Abundância van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Capela de Quinta da Regaleira

Dan komen we aan bij het kapelletje, de Capela de Quinta da Regaleira. Dit is een neo-Manueel meesterwerk die tussen 1903 en 1908 gebouwd is door de Coimbra school voor beeldhouwers. Namen zoals João Machado, António Gomes en Luís Gomes hebben hier aan meegewerkt. De entree en de kroning van de maagd Maria kunstwerk op het altaar zijn gemaakt van mozaïek.

Capela da Quinta da Regaleira van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Patamar dos deuses

Dan komen we aan bij het Patamar dos deuses (plateau van de Goden). Dit gedeelte van de tuin bestaat uit 9 beelden van de Grieks-Romeinse goden. De klassieke mythologie was een van Carvalho Monteiro’s inspiratiebronnen voor de tuinen van Regaleira.

Patamar dos Deuses in de tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Casa dos Ibis

We zien ook nog het mooie Casa dos Ibis met een fonteintje aan de voorkant.

Casa dos Ibis in de tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Bankjes

Door het park heen vind je de allermooiste bankjes.

Bankjes in de tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Loggia

En aan de rand van het park vind je de Loggia.

De Loggia in de tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Gruta do Labirinto

Als laatste komen we aan bij de Gruta do Labirinto. Ook dit zijn weer prachtige grotten in combinatie met water.

Gruta do Labirinto in de tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Buitenmuur

De muren rondom het landgoed zijn ook prachtig. Alleen een wandeling daarlangs is al een lust voor het oog.

De tuinen van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Informatie

Openingstijden

Quinta da Regaleira is geopend van 10:00 tot 17:30 uur. Het paleis, de kapel en de exposities sluiten om 18:30 uur en de tuinen sluiten om 19:00 uur. Op 1 januari en 24 & 25 december is het gesloten.

Entreeticket

Een entreeticket voor Quinta da Regaleira kost € 11 voor een volwassene en € 6 voor een kind van 6 tot en met 17 jaar. 65-plussers betalen ook € 6. Kinderen tot en met 5 en ouderen ouder dan 80 mogen  gratis naar binnen. Het kasteel geeft ook een familiekorting. Als je met 2 volwassenen en 4 kinderen komt, mag je totaal voor € 28 naar binnen.

Je kunt je entreetickets aan de deur kopen, maar je kunt ze ook vooraf online bestellen. Als je ze online bestelt, bestel ze dan hier, want dan betaal je de normale prijs. Je ziet veel tickets online die stukken duurder zijn.