Selecteer een pagina

Palácio Nacional da Pena is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia en Edwin in 2023 naar Lissabon.

Palácio Nacional da Pena – Sintra

En dan het Paleis van Pena (Palácio Nacional da Pena). Wat is dit een pareltje! Het is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het staat op de top van een heuvel, op 450 meter hoogte. In het gebouw worden verschillende bouwstijlen gecombineerd, zoals de Moorse, de Manuelstijl, neoromaansestijl, de neorenaissance en de neogotiek. 

Palácio Nacional da Pena in Sintra

De bouw van het paleis

Het paleis werd gebouwd in opdracht van Ferdinand II van Portugal, de tweede echtgenoot van koningin Maria II van Portugal. Het werd gebouwd naar een ontwerp van Wilhelm Ludwig von Eschwege. Na de revolutie van 1910 werd Portugal een republiek. Sindsdien is het paleis een museum en is er aan het interieur weinig veranderd. Het paleis staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met een aantal andere paleizen in de omgeving.

Palácio Nacional da Pena in Sintra

Het paleis is beschilderd in blauw, roze en geel en op veel plaatsen zijn de muren betegeld met Azulejos (keramieken siertegels). Het gebouw heeft torens, kantelen, gouden koepels en waterspuwers. De kloostergang van het vroegere klooster is in het gebouw opgenomen.

Palácio Nacional da Pena in Sintra
Caminho de Ronda van Palácio Nacional da Pena in Sintra
Palácio Nacional da Pena in Sintra
Palácio Nacional da Pena in Sintra

Sala Interpretativa

In de Sala Interpretativa zie je 3 zalen. Hier krijg je informatie over de binnenlandse ervaring van de 19e eeuw en over de familie. In de zalen zie je veel ramen en veel licht. Dit is middeleeuws.

Sala Interpretativa van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Palacio Nacional da Pena

En dan gaan we het paleis zelf in, waar we prachtige kamers hebben gezien.

Caminho de Ronda van Palácio Nacional da Pena in Sintra
De Binnenplaats van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Porseleinkast

Eén van de eerste kamers die we zien, is de Pantry. Hier zie je 2 servieskasten met porselein dat van Ferdinand II (19e eeuw) was. Je ziet het monogram van de koning nog op het servies. Het servies met de lichtgroene band is gemaakt door Vista Alegra en het servies met de blauwe band is gemaakt door Pickman Seville. In het midden zie je een Limoges dineerservies van Haviland. Dit werd gebruikt tijdens de regeerperiode van Carlos I.

Porseleinkast van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Dineerkamer

Voorheen was dit het refter van de monniken. Koning Ferdinand II maakte er zijn eigen dineerkamer van, speciaal voor de intimi van het paleis. De tegels die je in de kamer ziet, zijn van Fábrica Roseira en de meubelen zijn in 1866 gemaakt door Casa Barbosa e Costa.

De Eetkamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kamer van de kamerheer

Dit was de kamer van de kamerheer van koning Carlos. De kamerheer was een bevoorrechte persoon voor een nobele die de taak kreeg om de slaapkamer van de koning te verzorgen. De kamerheer sliep altijd vrij dicht bij de koninklijke vertrekken.

Kamer van de Kamerheer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kantoor koning Carlos

Dit was voorheen de kapittelzaal van het klooster. Koning Ferdinand II maakte er een koffiekamer van en koning Carlos I gebruikte het als kantoor in 1890. Zijn zoon Manuel II gebruikte het ook als kantoor. De schilderijen op de lappen zijn nimfen en satires. Koning Carlos heeft deze gemaakt.

Het Kantoor van Koning Carlos in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Slaapkamer koning Carlos

Deze kamer was voorheen de kamer van de moeder van de gravin van Edla. Hierna werd het de slaapkamer van koning Carlos. De spullen die je in deze kamer ziet staan, kwamen uit zijn kamer van het paleis van benodigdheden uit Lissabon. In de hoek van de kamer zie je een toilet.

De Slaapkamer van Koning Carlos in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Badkamer

Het Palácio Nacional da Pena was een van de eersten die koninklijke vertrekken had voor sanitaire hygiëne. In de tijd van koning Carlos werd er veel gebouwd hiervoor, zo ook deze badkamer.

De Badkamer van Palácio Nacional da Pena in Sintra

Cel

Voordat het klooster werd beëindigd, werd deze ruimte gebruikt als cel, waar monniken werden vastgehouden als ze straf hadden. Koning Ferdinand II maakte er een wijnkelder van. De toiletten zijn tijdens de regeerperiode van koning Carlos aangebracht.

Een cel in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Nis

Dit is een oorspronkelijke nis uit het klooster van onze vrouw van Pena. Je ziet hier allemaal kleine steentjes, schelpen en porseleinen stukjes. Het standbeeld van St. Jerome is van klei. Deze kamer werd later als opslagkamer gebruikt.

Een nis in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Trap naar boven

We nemen inmiddels de trap naar boven. Ook deze is prachtig.

De trap naar boven in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Klokkentoren

Eenmaal boven komen we aan bij de klokkentorenkamer. De deur in de hoek, tussen het klooster en het koor van de monniken in de kerk, geeft toegang tot de klokkentoren. Ferdinand II heeft dit aangebracht, net als de klokken in de toren. Aan het einde van de gang ligt het toilet en de badkamer van de secretaris van de koningin.

Een Badkamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Binnenplaats

Ook de binnenplaats van het paleis is prachtig.

De Binnenplaats van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Nobele Piano

De bovenste verdieping van het klooster was origineel onderverdeeld in 14 cellen die aan een interne gang lagen. Ferdinand II heeft daar kamers van gemaakt met gewelfde bogen. Deze kamers zou hij later in gebruik nemen met zijn tweede vrouw, de gravin van Edla. Na 1890 werd deze etage tot 1910 gebruikt door koningin Amelia.

Piano Nobile in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Badkamer

Dit was de eerste badkamer van het paleis. De badkamer stamt uit de tijd van koning Ferdinand II. Achter de deur zie je een toilet.

Een Badkamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Slaapkamer van de secretaris

Dit was de voormalige slaapkamer van de gravin van Edla in de periode van 1860 tot 1890. Van 1890 tot 1910 veranderde deze kamer in de slaapkamer van de secretaris van koningin Amelia. De muurschildering is een illusie van hout met gipsen dennen en takken op de gewelfbogen.

De Slaapkamer van de Secretaris in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Slaapkamer hofdame

Dit was de kledingkast van de gravin van Edla. Later werd het de slaapkamer van de hofdame van koningin Amelia. De koningin had meerdere hofdames.

De Slaapkamer van de Hofdame in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Slaapkamer Ferdinand II & Koningin Amelia

Deze kamer was eerst de slaapkamer van Ferdinand II en gravin van Edla in de periode van 1860 tot 1880. In 1890 werd het de slaapkamer van koningin Amelia. Het Nieuw-Moorse pleisterwerk is aangebracht door Domingos Meira. Het hemelbed komt uit de 17e eeuw. Deze is gemaakt van rozenhout. De revival meubelen stammen uit de 19e eeuw.

De Slaapkamer van Koning Ferdinand en Koningin Amelia in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Badkamer

Dit was de kleedkamer van koning Ferdinand II van 1860 tot 1880. Later werd dit in 1895 omgebouwd tot badkamer van koningin Amelia, waarbij er stromend water kwam in het paleis van Pena. In die periode werden er ook houten afwerkingen en tegels gebruikt.

Een Badkamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kleedkamer koningin Amelia

Dit vertrek was het kantoor van koning Ferdinand II van 1860 tot 1880. Op het plafond en aan de muren zie je pleisterimitaties die hout moeten voorstellen.

De Kleedkamer van Koningin Amelia in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Theekamer

Dit was een kleine tussenruimte van het klooster, wat later gebruikt werd als privévertrekken van koning Ferdinand en de gravin van Edla. Koningin Amelia maakte er haar theekamer van. Deze kamer lag namelijk erg handig zo tussen haar kantoor en haar privévertrekken. Hier ontving ze haar meest intieme bezoekers.

De Theekamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kantoor koningin Amelia

Van 1860 tot 1880 is deze kamer door de gravin van Edla gebruikt als woonkamer. Later werd dit het kantoor van koningin Amelia. De muren zijn bedekt met gordijnen. De huidige muurschildering is gemaakt in 1917 door Eugénio Cotrim.

Het Kantoor van Koningin Amelia in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Telefoonkamer

In de tijd van Ferdinand II was dit de theekamer. Gedurende de periode van Carlos en Amelia, werd deze kamer gebruikt als telefoonkamer. Op het display zie je nog een switchboard.

De Telefoonkamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Zitkamer

Deze kamer heeft de enige muurschildering van het paleis waarin figuren te vinden zijn. De schildering is gemaakt door Paolo Pizzi in 1854. Op de panelen boven de ramen zie je views van het paleis zelf toen het nog onder constructie was. De meubels zijn antiek en hebben altijd op deze plaatst in het paleis gestaan.

De Zitkamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Groene kamer

De groene muurdecoraties zijn nog origineel. Deze kamer was de zitkamer. Je ziet hier 4 bustes, namelijk die van koning Pedro V, die van Louise van Orléans (koningin van België), die van Charles Albert (koning van Sardinië) en die van een Allegorie van winter.

De Groene Kamer in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Terras van de koningin

Het terras van de koningin ligt op het zuiden. Dit was meteen te betreden vanuit de vertrekken van koningin Amelia. Je hebt hier prachtige uitzichten!

Het Terras van de Koningin van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Sacristie

De voorbereidingen voor religieuze ceremonies vonden plaats in deze kamer. Je ziet hier een wasbassin, 2 handdoekstandaarden en een kast met laatjes. Het display heeft gouden en zilveren stukken van de koninklijke verzamelingen.

De Sacristie van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Galerij – eerste kamer

Deze kamer werd een galerij voor het oude en het nieuwe paleis. Je ziet een aantal artistieke interesses van koning Ferdinand II, zoals de antieke, Portugese meubels en de schilderijen met keramische schilderkunst die Ferdinand zelf uitoefende.

Eerste Kamer Galerij van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Atelier gravin van Edla

Dit was het atelier van de gravin van Edla. Je zier marmeren medaillons die de gravin zelf heeft gemaakt. Hierin zie je de profielen van Ferdinand II en prins Augusto.

Het Atelier van de Gravin van Edla van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Galerij – tweede kamer

Dit was het laatste deel van het klooster. Je ziet hier objecten die gemaakt zijn door Wenceslau Cifka. Zij maakte een portret van koning Ferdinand op een aantal van de borden. Je ziet hier ook een bas-relief van marmer dat ‘Cholera Morbus’ heet. Dit is gemaakt door Vítor Bastos. Deze kamer geeft toegang tot het nieuwe paleis dat in 1840 gebouwd werd.

De Tweede Kamer Galerij van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Rookkamer

De rookkamer is de eerste kamer van het nieuwe paleis. Het plafond heeft Islamitische invloeden en je ziet een stukje Moors, artistieke stijl. De kroonluchter komt uit de 19e eeuw. Het geeft de naturalistische smaak van koning Ferdinand II weer. De meubels zijn in 1866 gemaakt door Casa Barbosa e Costa. De eiken stoelen en divans zijn voorzien van asbakken.

De Rookkamer van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Trappen

We nemen de trap naar beneden. Hieronder zie je een aantal trappen van het paleis.

De Trap naar Beneden van het Palácio Nacional da Pena in Sintra
De Trap naar Boven in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Balzaal

In de balzaal vond het entertainment van het paleis plaats. In het midden zie je een biljardtafel die in 1865 geplaatst is.  Er zijn ook bewijzen van andere spellen gevonden, zoals domino’s en dammen. De meubels in deze kamer zijn in 1866 gemaakt door Casa Barbosa e Costa. De ramen hebben een Duitse compositie van glas en glas-in-lood. Dit is in 1859 besteld door koning Ferdinand II. Ook zie je 2 paar identieke levensgrote fakkeldragers met tulband.

De Grote Hal van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kantoor koning Manuel II

Deze kamer was eigenlijk bedoeld als appartement van koningin Maria II en koning Ferdinand II. Dit is het nooit geworden. Het is wel gebruikt als gastenvertrek na de dood van de koningin in 1853. Later werd dit het kantoor van koning Manuel II, de laatste koning van Portugal.

Het Kantoor van Koning Manuel II van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Slaapkamer koning Manuel II

De slaapkamer van koning Manuel II lag naast zijn slaapkamer. De koning woonde hier al toen hij nog prins was. Zijn broer, kroonprins Luís Filipe, bewoonde de bovenste verdieping.

De Slaapkamer van Koning Manuel II in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kamer Ferdinand II

Deze kamer werd tot 1910 gebruikt door Franz Kerausch, de leermeester van koning Manuel II. Vandaag wordt deze kamer gebruikt om Manuel II zijn grootvader (Ferdinand II) te eren met een aantal objecten dat zijn interesses aangeeft als een verzamelaar en een amateurartiest.

De Kamer van Ferdinand II in het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kamer van de laatste bewoners

In deze kamer zie je een museum dat is toegewijd aan de laatste monarchen die in het paleis hebben gewoond. Origineel was dit een kleedkamer en de voornaamste slaapkamer.

De Kamer van de Laatste Bewoners van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Hertenkamer

De hertenkamer is gebouwd als eetkamer voor het nieuwe paleis. Hier kwamen de gasten die niet in de privé eetkamer mochten komen. De decoratie toont jaagmotieven, inclusief hertenkoppen. Zo komt de kamer ook aan zijn naam. De banketten werden geserveerd op de cirkeltafel die een opening heeft en die om de centrale pilaar loopt.

De Hertenkamer in het Palácio Nacional da Pena in Sintra
De gang van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Keuken

Dit is de keuken. Achterin zie je 3 schoorstenen voor 3 fornuizen, waarvan er nog maar 2 over zijn. Je ziet ook een oven. Het koperen bestek is gegraveerd met het symbool PP (Palece of Pena) en het monogram van koning Ferdinand II.

De Keuken van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Kapel

Eenmaal buiten, lopen we richting de kapel. De kapel ‘Nossa Senhora da Pena’ is tussen 1528 en 1532 gebouwd door de Franse beeldhouwer Nicolas Chanterenne (1470-1551). Je ziet een hoofdaltaar van marmer en albast. Je ziet de scenes van de kerststal, de aankondiging, de aankomst bij de tempel, de aanbidding van de Magi en de vlucht naar Egypte met de wederopstanding van Christus. De tegels stammen uit de 17e eeuw.

De Kapel van het Palácio Nacional da Pena in Sintra

De glas-in-lood ramen van de kerk zijn in 1840 besteld door koning Ferdinand II. Ze zijn gemaakt door de Kellner workshop in Nuremberg. Op de ramen zie je koning Manuel I en Vasco da Gama bij de toren van Belém. Op de achtergrond zie je de dame van St. George. In de boog zie je een bol, een kruis van de orde van Christus en een wapenschild van Ferdinand II.

Palácio Nacional da Pena in Sintra
Palácio Nacional da Pena in Sintra

Pátio dos Arcos

Buiten de kerk vind je een prachtige binnenplaats, de Pátio dos Arcos (binnenplaats van bogen). Dit is echt prachtig hier! Het uitzicht is hier ook erg mooi.

De Patio Dos Arcos van het Palácio Nacional da Pena in Sintra
Uitzicht op Estátua do Guerreiro vanaf het Palácio Nacional da Pena in Sintra

De Rij

En dan lopen we weer terug, het paleis uit. We zien de flinke rij die hier voor het paleis staat. Je zal er maar in staan. Dit is 1 van de meest bezochte plaatsen van Sintra, dus een van tevoren een ticket kopen is hier echt een aanrader. Als je die niet hebt, dan heb je de kans dat je er niet meer in komt.

De lange rij bij het Palácio Nacional da Pena in Sintra

Informatie

Openingstijden

Het park zelf is open van 9:00 tot 19:00 uur. Het paleis is open van 09:30 tot 18:30 uur. De laatste entree is om 18:00 uur.

Palácio Nacional da Pena in Sintra

Entreetickets

Je kunt kiezen of je alleen het park in wilt, of het park en het paleis samen wilt bezoeken. Als je beiden wilt bezoeken, dan betaal je als volwassene € 14 (2023), senioren (65+) en kinderen van 6 tot en met 17 jaar betalen € 12,50 en een familieticket (2 volwassenen en 2 kinderen) is € 49. Als je alleen het park wil zien, dan betaal je als volwassene € 7,50, als senior of kind € 6,50 en als familie € 26.

De tickets worden overigens met tijdslot verkocht. Eenmaal bij de poort beneden heb je zeker nog een klein half uurtje nodig om het paleis te bereiken. Zorg dus dat je op tijd bij de poort staat met je ticket. Als je te laat bent, dan kom je er namelijk ook niet meer in. En ook hier worden er veel duurdere kaartjes verkocht. Wees slim en koop je kaartjes bij hen zelf op de website.