Selecteer een pagina

Castelo dos Mouros is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia en Edwin in 2023 naar Lissabon.

Castelo dos Mouros – Sintra

Castelo dos Mouros (Moorse kasteel) ligt op de grote heuvel in Sintra. Toen de Moren in de 8e eeuw het Iberisch schiereiland veroverden, zochten zij een manier om hun gebieden rond Sintra, Lissabon, Mafra en Cascais te verdedigen. De bergrug rond Sintra bleek hiervoor van strategisch belang. In de 9e en 10e eeuw werd er daarom een groot kasteel gebouwd. In de 15e eeuw verloor het kasteel langzaam zijn functie. Het verval begon en in de 16e eeuw werd het kasteel verlaten. Koning Ferdinand II begon in 1830 een grootschalige renovatie. Het complex staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Plattegrond

Hieronder zie je de plattegrond van het Castelo dos Mouros.

Plattegrond van Castelo dos Mouros in Sintra

Tuinen

Als je de entree binnen bent gekomen, dan loop je door de prachtige tuinen van het kasteel.

Castelo dos Mouros in Sintra

Quinta do Monte Sereno

Hier heb je ook prachtige uitzichten! Zo zie je bijvoorbeeld het Quinta do Monte Sereno al snel liggen.

Uitzicht op Quinta do Monte Sereno vanuit Castelo dos Mouros in Sintra

Silo’s

Een stukje verder in de tuin, vind je de silo’s. Deze werden vroeger gebruikt om het graan en de groentes op te slaan.

Silo's van het Castelo dos Mouros in Sintra

Islamitische huisjes

De moslimbewoners van het Moorse kasteel hebben zich hier vroeger gevestigd. Ze hebben hier typische 10e en 12e eeuwse voorwerpen gevonden, zoals overblijfselen van herten, schapen, geiten, zwijnen, vossen, tuinbonen, perzik, pruim en olijven.

Islamitische Huizen bij het Castelo dos Mouros in Sintra

Igreja de São Pedro de Canaferrim

De Igreja de São Pedro de Canaferrim is een kerkje dat in 1147 gebouwd is door koning Afonso Henriques. Dit was de eerste parochie van Sintra. Het kerkje is tot de 14e eeuw gebruikt. Na 1840 is het een ruïne geworden. De muren en een deel van de apsis staat er nog. Je vindt hier nu een uitleg over de historie van het Moorse kasteel.

Igreja de São Pedro de Canaferrim van het Castelo dos Mouros in Sintra

Tombe

Buiten de kerk is een Christelijke begraafplaats gevonden. Een kleine tombe was dusdanig hoog gelegen, dat deze is blootgelegd. De hoofdsteen had een inscriptie: “Wat mensen hebben samengesteld kan alleen door God gescheiden worden.” Deze inscriptie is in de steen gezet, omdat er zowel Christenen als moslims begraven lagen in het grote graf.

Tombe bij het Castelo dos Mouros in Sintra

Middeleeuws Islamitische district

De Islamieten zijn hier gebleven tot 1147. Hierna heeft koning Afonso Henriques het district vernietigd en vervangen door een Christelijke begraafplaats. Er zijn meerdere personen in 1 graf gevonden, waaronder volwassenen en kinderen. Ook is hier een prachtige vaas gevonden van de 5e eeuw voor Christus.

Middeleeuwse Begraafplaats van het Castelo dos Mouros in Sintra

Kasteelmuur

De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter en deze omspannen een gebied van 1,2 hectare. De poorten hebben zogenaamde hoefijzerbogen. De muur is in 4 fases onder te brengen. De eerste (oranje) fase bestaat uit blokken graniet. Dit deel stamt uit de Islamitische periode rond het 2e deel van de 12e eeuw. De tweede (groen) fase is een reconstructie van de entreepoort. Deze was namelijk eerder ingestort. Je ziet hier middeleeuwse technieken uit de 12e en 13e eeuw. De derde (blauw) fase is een restauratie van koning Ferdinand II in de 19e eeuw. De vierde (rood) fase zijn interventies van het General Directorate of Buildings and National Monuments (DGEMN) in 1939.

Constructiefases van de Muur van Castelo dos Mouros in Sintra

Tombe & Silo

Bij de kasteelmuur is nog een tombe en een silo gevonden in het granieten deel. Dit is van Moslim origine.

Tombe & Silo van het Castelo dos Mouros in Sintra

De muren

En dan komen we aan bij de muren. Wat een pracht! Je kunt er helemaal overheen lopen. Hier heb je ook prachtige uitzichten! Zo zie je bijvoorbeeld het Biester paleis, het Palácio Nacional de Sintra en het Palácio Nacional da Pena liggen.

Castelo dos Mouros in Sintra
Castelo dos Mouros in Sintra
Uitzicht van het Castelo dos Mouros in Sintra
Uitzicht van het Castelo dos Mouros in Sintra

Torre Real 

De grootste toren op het terrein, de Torre Real is via een trap met 500 treden te bereiken.

Castelo dos Mouros in Sintra
Castelo dos Mouros in Sintra

Deur van bedrog

Ergens in het midden van de muren, zie je de deur van bedrog. Deze deur gaf een discrete entree naar buiten het kasteel tijdens een conflict. Het was zeg maar de laatste vluchtroute.

Deur van Bedrog van het Castelo dos Mouros in Sintra

Kasteelmuren

Via de kasteelmuren en de paden tussendoor lopen we weer richting de uitgang. Dit was een erg mooie wandeling zo.

Castelo dos Mouros in Sintra
Castelo dos Mouros in Sintra

Informatie

Openingstijden

Het Castelo dos Mouros is geopend van 09:30 tot 18:30 uur. Na 18:00 uur kun je niet meer naar binnen.

Entreetickets

Volwassenen betalen € 8 (2023) voor een ticket voor het kasteel. Senioren en kinderen van 6 t/m 17 jaar betalen € 6,50 en als familie (2 volwassenen en 2 kinderen) betalen € 28. Je kunt overal kaartjes kopen, ook ‘skip the line’ kaarten. Deze zijn echter wel een stuk duurder dan de kaarten van het kasteel zelf. Wij vonden het ook niet zo druk hier, dus ik denk dat dit makkelijk zo te kopen is. Je kunt ze echter ook van tevoren online bestellen op hun website. Dat scheelt je weer een hoop geld.