Selecteer een pagina

Berlijn is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2020 en van Guido in 2012 naar Berlijn, Duitsland.

Berlijn – Duitsland

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Met 3.644.826 inwoners (2018) (1/6 deel van Nederland!!) is Berlijn ook de grootste stad van het Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel de hoofdstad was van de DDR en het westelijke deel van West-Duitsland was. De beide delen werden gescheiden door de Berlijnse muur. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd.

Berlijn trok me eerst nooit zo, maar jeetje, wat heeft deze stad mij verrast! Het is echt een schitterende stad om te bezoeken. We hebben ook heel veel locaties en bezienswaardigheden bezocht. Als je de precieze route wilt weten die we gelopen hebben, dan kan je het beste even op het YouTube filmpje kijken. In het filmpje heb ik de complete route uitgestippeld met de bezienswaardigheden er bij.

Berlijn - Stasimuseum Buiten

Hotel Aldea

We beginnen natuurlijk bij ons hotel. We verbleven in hotel Aldea, wat een hotel is dat zeker is aan te raden, vooral als je een klein budget hebt. De ligging was perfect! Het hotel lag schuin tegenover het metrostation en met een mooie omgeving met vele leuke eettentjes. Zeker een aanrader dus!

Berlijn - Het hotel

Metropol

We beginnen onze tocht in Berlijn eerst in de buurt van het hotel. Hier liggen ook erg mooie gebouwen, zoals bijvoorbeeld het Metropol gebouw. Dit gebouw werd in 1905 gebouwd als een theater- en concertzaal. Later heeft het ook nog gediend als bioscoop, operettepodium, discotheek, muziekclub, nachtclub en sinds 2019 weer als Metropol.

Berlijn - Metropol

St. Matthias Kerk

Daarna komen we de St. Matthias kerk tegen. Dit is een rooms-katholieke kerk op het Winterfeldtplatz. De eerste kerk werd gebouwd in 1867-1868, maar deze bleek al snel te klein. In 1893 werd begonnen met de bouw van de latere kerk. In 1895 was deze kerk klaar.

Berlijn - St. Matthias Kerk

Vlakbij de St. Matthiaskerk ligt een leuke speeltuin met wat standbeelden.

Berlijn - Winterfeldplatz Speelplaats

Restaurants Maaßenstraße

Om de hoek bij het hotel ligt een lange straat met veel eettentjes. In deze straat hebben we de eerste avond gegeten bij het Indisch restaurant (Amrit) op de hoek en de derde avond bij de Griek (Kreta) aan de overkant. Beide restaurants waren zeker de moeite waard. We hebben hier heerlijk gegeten.

Berlijn - Amrit Restaurant + Griek

Restaurants Neffes

Om de andere hoek bij het hotel zagen we ook een prachtig pand liggen. Later bleek dat er een restaurant in zat, restaurant Neffes. We hadden echter al gegeten. De vierde dag hebben we echter wel bij het Turkse restaurant gegeten dat in diezelfde straat ligt. Ook dat was weer overheerlijk!

Berlijn - Restaurant Neffes

Muurschilderingen

Onderweg komen we ook de mooiste kunstwerken tegen als muurschilderijen op de gebouwen. Schitterend, al die kleuren!

Berlijn - Muurschilderingen

Zwölf Apostel Kerk

In een zijstraatje zien we de Zwölf Apostel Kerk liggen. In 1871 werd begonnen met de bouw van deze kerk. De kerk was in 1874 klaar. Wij hebben alleen de buitenkant van de kerk gezien, maar je kan er ook in. Op de zaterdagen hebben ze de ‘Open Kerk’ dagen. Soms is het zelfs mogelijk om naar de klokkentoren te klimmen. Na 34 treden naar de orgelzolder, moeten 76 treden naar de torenklok en de klokken worden beklommen. Na de laatste 28 laddertreden bereik je het uitkijkplatform met een prachtig uitzicht over de omliggende wijk. Wij waren op zaterdag helaas al weg, dus dan de buitenkant maar.

Berlijn - Zwölf Apostel Kerk
Berlijn - ülowstraße + AmerikaanseKerk

Hierna lopen we richting de kerk die we al in de verte zagen liggen. Die ziet er ook echt mooi uit, dus we besluiten daar naartoe te lopen.

Amerikaanse Lutherkerk

En dan komen we bij de prachtige Lutherkerk aan. In deze Amerikaanse Kerk zit een Engelstalig kerkgenootschap. De Lutherkerk werd tussen 1891 en 1894 gebouwd, het is een monumentaal pand. Deze kerk kun je heel mooi op de foto zetten, je kan er helemaal omheen lopen.

Berlijn - Amerikaanse Kerk

De Metro

De dag erna kopen we een Welcome to Berlin Card voor € 22 per persoon voor 2 dagen. Hiermee kan je onbeperkt met het openbaar vervoer en krijg je korting op bezienswaardigheden. Door Covid-19 hadden we achteraf helaas alleen weinig aan de kortingen, omdat we alles online moesten  boeken,  waar  we  de  kaart  niet  konden  verzilveren. Achteraf hadden we beter gewoon

Berlijn - Metrostation

twee dagkaarten voor de metro van € 7 per dag kunnen nemen. Mocht je wel besluiten zo’n kaart te nemen, vergeet dan niet de kaart te stempelen voordat je de metro in stapt. De datum met tijd die op de kaart staat is niet de begintijd. De kaart begint pas te lopen zodra je hem stempelt. Het leverde ons bijna een boete van € 60 per persoon op.

Checkpoint Charlie

In de tijd dat Berlijn nog verdeeld werd door de Berlijnse muur, was Checkpoint Charlie een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector. Deze controlepost stond bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Checkpoint Charlie was de enige controlepost waar het corps diplomatique en overige buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners, West-Duitsers en inwoners van de Geallieerde Controleraad) over de weg Oost-Berlijn konden binnenkomen. Het controlehuisje staat nog steeds op die plaats. 

Berlijn - Checkpoint Charlie

Tegenover Checkpoint Charlie zie je stukken muur staan (niet de Berlijnse muur) die bedrukt zijn met allemaal foto’s en teksten.

Berlijn - Checkpoint Charlie

High Flyer Trabant

Onderweg richting de Berlijnse muur, zien we de High Flyer bij de Trabanten. Je zou er in kunnen, maar dat hebben wij niet gedaan. De Trabanten van Trabiworld zijn te huren om in rond te rijden in Berlijn.

Berlijn - Leipzigerstraße
Berlijn - Hi Flyer + Trabant-World

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur was een 100 meter brede constructie die (van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989) West-Berlijn geheel omringde. Dit deel van de stad werd daardoor gescheiden van Oost-Berlijn en de rest van Oost-Duitsland. De totale grens rond West-Berlijn was 167,8 km lang, waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minstens 138 mensen om het leven gekomen. Op 9 november 1989 viel de muur. Hier staat nog een stukje van de Berlijnse Muur overeind. 

Berlijn - Berlijnse Muur
De Berlijnse Muur

Topographie des Terrors

Op het terrein waar nu de ‘Topographie des Terrors‘ staat, waren van 1933 tot 1945 de belangrijkste centra van de nationaalsocialistische terreur gevestigd: de Gestapo (de geheime staatspolitie), de Reichsführung SS (SchutzStaffel–beschermingsafdeling,  de Sicherheitsdienst SD (veiligheidsdienst van de SS) en tijdens de Tweede Wereldoorlog ook het Reichssicherheitshauptamt (hoofdkwartier voor rijksveiligheid). Binnen en op het terrein vind je tentoonstellingen die gaan over de misdaden die zij in heel Europa hebben gepleegd. Je kan hier ook vlak langs de Berlijnse muur lopen. De toegang is gratis.

Berlijn - Topographie des Terrors

Martin Gropius Bau Kunstmuseum

Vlak naast de Berlijnse muur ligt het prachtige Martin Gropius Bau Kunstmuseum. Dit is een museum voor toegepaste kunst, een tentoonstellingsgebouw. Het gebouw is bedoeld voor grote exposities met een tijdelijk karakter. Het gebouw werd tussen 1877 en 1881 gebouwd. In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw ernstig door bommen beschadigd. In 1966 kreeg het een monumentenstatus. De wederopbouw begon in 1978 en heeft geduurd tot 1981. Van 1998 tot 1999 is het gebouw ook grondig gerenoveerd. Het is echt een schitterend gebouw met heel veel priegelige werkjes. Echt prachtig!

Berlijn - Martin Gropius - Bau Kunstmuseum

Huis van afgevaardigden

Het Huis van Afgevaardigden  is het parlement van Berlijn. De Berlijnse volksvertegenwoordiging zit sinds 1993 in het gebouw. Het Huis van Afgevaardigden wordt iedere vijf jaar door de bevolking van Berlijn gekozen. Het parlement telt steeds ten minste 130 leden.

Berlijn - Huis van Afgevaardigden

Standbeeld Heinrich Friedrich Karl Freiherr vom (und zum) Stein

Voor het huis van Afgevaardigden staat een standbeeld van de Pruisische staatsman en hervormer Heinrich Friedrich Karl Freiherr vom (und zum) Stein (1757-1831). Heinrich werkte jarenlang in dienst van de Duitse overheid, werd minister van Financiën en Economische Zaken in 1804 en schreef het bekende Nassauer Denkschrift over bestuurlijke hervorming.

Berlijn - Standbeeld Pruisische Staatsman Heinrich Friedrich Karl Freiherr Vom Stein

Standbeeld August Fuerst von Hardenberg

Er staat nog een standbeeld voor het huis van afgevaardigden, namelijk die van Karl August Fürst von Hardenberg. Karl was een Pruisisch staatsman en premier van Pruisen die leefde van 1750 tot 1822. Hij heeft gezorgd voor verbeteringen in zijn legersysteem, de afschaffing van lijfeigenschap en feodale lasten, het openstellen van het ambtenarenapparaat voor alle klassen en de volledige hervorming van het onderwijssysteem.

Berlijn - Standbeeld August Fuerst Von Hardenberg

Joods Museum

Het Joodse Museum in Berlijn is het grootste Joodse museum in Europa. Het museum is geopend in september 2001 en bestaat uit twee ondergronds verbonden gebouwen. Het oude gebouw van het barokke Kollegienhaus (voorheen Kammergericht) en het zigzagvormige nieuwe gebouw ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind.

Het Joods Museum in Berlijn

Anhalter Bahnhof

Het Anhalter Bahnhof is een voormalig spoorwegstation dat in 1841 is gebouwd en in 1952 werd gesloten. In 1960 werd het gesloopt, alleen een deel van de façade van het oude station is bewaard gebleven. In die tijd was dit het grootste station van Europa. Het is wel erg mooi om te zien! Aan de achterkant staan bankjes, dus dit was een mooie locatie om even een korte pauze te houden.

Berlijn - Anhalter Bahnhof

St. Lukas Kerk

Vlakbij de Anhalter Bahnhof zien we een mooi kerkje in een straat liggen. Dit blijkt de St. Lukas Kerk te zijn. Ik kan verder helaas weinig informatie over deze kerk vinden.

Berlijn - St. Lukas Kerk

Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen in Berlijn en tevens een belangrijk verkeersknooppunt. Het plein is genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Voor de tweede wereldoorlog was Potsdamer Platz al een belangrijk zakencentrum van Berlijn. Na de tweede wereldoorlog is echter veel van Potsdamer Platz verwoest en verloren gegaan. In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Nu staan er nog delen van de muur op het plein.

Berlijn - Potsdamer Platz

Sony Center

Vlakbij het Potsdamer Platz ligt het Sony Center. Dit is een multifunctioneel gebouw met kantoren, winkels en horeca. Het Sony Center wordt door velen gezien als een van de topstukken van die moderne visie. Het gebouw heeft een moderne uitstraling dat bestaat uit een gewaagd stuk techniek. Vooral het dak heeft een schitterende constructie. Het complex bestaat uit 7 verschillende gebouwen, namelijk het Europese hoofdkantoor van Sony Corporation, het Forum, het hoofdkantoor van de Duitse spoorwegen, Filmhaus, Esplanade Residence, een bedrijfstoren aan Bellevuestraße en een bedrijfstoren aan de Philharmonie. Sony Center is eind 1995/begin 1996 gebouwd door Hochtief. In 2000 werd het complex opgeleverd. Architectenbureau Murphy/Jahn uit Chicago heeft het Sony Center ontworpen.

Het Sony-Center op de Potsdamer Platz in Berlijn

Standbeeld Ministergärten

We lopen langs de Ministergärten die vol staat met standbeelden. Op de hoek zien we dit mooie standbeeld met daaronder nog een aantal borden met foto’s van de Berlijnse muur. Tegenover dit standbeeld hebben we een bakje koffie gedronken, maar dat was weer eens zo’n locatie waar je eerst de menukaart had moeten vragen. We hebben € 8 betaald voor 2 halve bakkies cappuccino. Dat was dus geen aanrader. 

Berlijn - Standbeeld Ministergärten

Holocaust Monument

En dan komen we bij toch wel één van de meest indrukwekkende delen van Berlijn aan. We zien allerlei betonblokken (2710 stuks). Deze blokken zijn van het Holocaustmonument. Dit is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De betonblokken variëren in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter. De ruimte tussen twee blokken is 95 cm. Het veld met de golvende blokken roept volgens de ontwerper Peter Eisenman een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. Het monument was in 2005 klaar.

Berlijn - Holocaust Monument

Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. Er stond een flinke rij voor de entree, door het Corona-gebeuren. We hebben daarom besloten dat we niet naar binnen zouden gaan. Op de muur vlakbij de entree waren wel foto’s te zien van de binnenkant van deze expositieruimte.

Berlijn - Holocaust Monument

Brandenburger Tor

En dan komen we aan bij (denk ik) één van de bekenste gebouwen van Berlijn, de Brandenburger Tor. De Brandenburger Tor is is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. De poort is van 1788 tot 1791 gebouwd naar het model van de Propyleeën (de toegang tot de Akropolis) en is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep. Het beeld van een Griekse strijdwagen met daarin de godin Victoria dat op de poort staat, is een replica. Het oorspronkelijke beeld is verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen.

Berlijn - Brandenburger Tor

Unter den Linden

Als je de Brandenburger Tor met het beeld aan de voorkant ziet, dan sta je met je rug richting Unter den Linden. Unter den Linden is een van de bekendste lanen in de Duitse hoofdstad Berlijn. Deze laan was de praalweg van Pruisische koningen en Duitse keizers.  Als je langs deze laan loopt van de Brandenburger Tor tot aan de Alexanderplatz over de Schloßbrücke, krijg je binnen een afstand van 2 kilometer veel belangrijke bezienswaardigheden van Berlijn te zien. In de 17de eeuw werd de straat beplant met lindebomen, waar de naam ook vandaan komt. 

Berlijn - Unter Den Linden

Siegessäule

Als je bij de Brandenburger Tor de andere kant op gaat, dan zie je de Siegessäule. De Siegessäule is een overwinningszuil van 66,89 meter hoog. Deze zuil staat in het Großer Tiergarten park op de Großer Stern, een groot verkeersknooppunt midden in het park. In het binnenste van de zuil kun je via een wenteltrap van 285 treden naar een uitzichtplatform, vanwaar je uitzicht hebt op Berlijn. Het vergulde, bronzen beeld op de zuil moet Victoria voorstellen. Dit beeld is 8,3 meter hoog en weegt 35 ton. Het beeld wordt door de Berlijners ook wel liefdevol Goldelse genoemd. 

Berlijn - Siegessäule

Standbeeld Herkules Musagetis

We lopen een stukje terug om vlakbij de Brandenburger Tor het Tiergarten park in te lopen. Aan het begin zien we een standbeeld van Herkules-Musagetis.

Berlijn - Standbeeld Herkules Musagetis

Tiergarten Park

Door het Tiergarten Park heen, loopt een soort van laantje.

Berlijn - Parkje naar Reichstag
Berlijn - Tiergarten Park

Monument vermoorde Sinti & Roma Europa

Zo halverwege het laantje, zien we een opening naar rechts. We besluiten hier te gaan kijken. Daar vinden we het Monument voor de Sinti en Roma van Europa die onder het nationaalsocialisme zijn vermoord. Dit monument hadden we al gezien op de foto’s bij het Holocaust monument. Het is in 2012 onthuld. Dani Karavan ontwierp een cirkelvormig waterbekken met een zwarte, eindeloos diepe bodem. Midden in de bron plaatste hij een driehoekige steen, die aan de driehoek op de kleding van de concentratiekampgevangenen herinnert. Op de steen ligt altijd een verse bloem. Om de bron heen zie je allerlei stenen liggen waarop de namen van alle concentratiekampen staan. Erg indrukwekkend!

Berlijn - Monument Vermoorde Sinti Roma Europa

Reichstag

Aan het einde van de laan door het park, kom je uit Het Rijksdaggebouw. Dit is het Duitse parlementsgebouw aan het Plein van de Republiek. Het huidige gebouw dateert van 1894. Tot 1933 zetelde hier de Rijksdag en sindsdien zetelt hier het huidige parlement, de Bondsdag. Het gebouw heeft vanaf het begin van de 20e-eeuw de teloorgang meegemaakt van respectievelijk het Duitse keizerrijk, de Weimarrepubliek en het ‘Derde Rijk’.  De bouw begon in 1884 en werd in 1894 voltooid. De tekst Dem Deutschen Volke (“Voor het Duitse volk”) op de voorgevel werd door keizer Wilhelm II aanvankelijk afgewezen en kon pas in 1916 alsnog worden aangebracht. De bronzen letters zijn ontworpen door Peter Behrens.

Berlijn - Reichstag

Ook binnenin het Reichstag is het prachtig!

Reichstag in Berlijn

Natuurkunde Museum

Vanuit het Reichstag nemen we een uitstapje met de metro naar het Natuurkunde Museum. Dit is één van de mooiste museums die ik ooit gezien heb. Heel erg indrukwekkend, vooral omdat hier hele grote dinosaurus skeletten staan. Hier staat zelfs het grootste dinosaurusskelet van de wereld. Het is ook wel heel imposant en heel erg indrukwekkend!

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Brachiosaurus
Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Allosaurus
Berlijn - Museum Natuurkunde - Evolutie In Actie
Berlijn - Museum Natuurkunde - Natte Collectie

Het Natuurkunde museum is erg mooi. Ik heb nog veel meer foto’s van dit museum gemaakt, zoveel dat het een eigen pagina heeft gekregen. Wil je deze pagina zien, druk dan op de reislocatie knop:

Standbeeld Trains to Life – Trains to Death

We gaan weer terug met de metro naar onze route. Onderweg vinden we het standbeeld Trains to Life – Trains to Death. Dit is een bronzen standbeeld van 2,25 meter. Het standbeeld is ontworpen door Frank Meisler en staat buiten het station Friedrichstraße. Het beeld stelt twee groepen kinderen voor. De ene groep is een paar kinderen die symbool staat ​​voor degenen die gered zijn door de Kindertransporte. Dit Kindertransporte heeft tijdens de oorlog 10.000 joodse kinderen in veiligheid bracht in het Verenigd Koninkrijk en andere landen. De andere groep bestaat uit vijf kinderen, die de 1.600.000 Joodse en niet-Joodse kinderen voorstellen die door Holocaust-treinen naar de concentratiekampen zijn gebracht en daar later zijn vermoord. Meisler zelf behoorde tot degenen die gered werden door het Kindertransport. 

Berlijn - Standbeeld-Trains To Life - Trains To Death

Uitzicht op Fernsehturm

Berlijn - Winkelstraat uitzicht op Fernsehturm

We lopen weer terug naar het water en zien een mooi plaatje met de Fernsehturm op de achtergrond.

Tranenpalast

Bij het water komen we het Tränenpalast tegen. Dit Tranenpalast is de bijnaam van een vroegere grenspost tussen Oost-Berlijn en West-Berlijn bij station Friedrichstraße. De overgang was in gebruik tussen 1962 en 1989. Het was deze grensovergang vanwaar Oost-Duitsers naar het Westen vertrokken en afscheid namen van hun familieleden. Later mochten familieleden van de vertrekkende Oost-Duitsers de vertrekhal niet meer in en werden ze bij de ingang weggestuurd. De bijnaam ‘tranenpaleis’ staat symbool voor het verdriet van het afscheid nemen van vertrekkende Oost-Duitsers. Na de val van de Berlijnse muur is het gebouw een tijd een cultureel centrum geweest. In 2011 werd het een museum.

Berlijn - Tränenpalast

Rivier De Spree – Weidammer Brug

Langs de rivier De Spree lopend, zien we de Weidammer Brug.

Berlijn - Rivier de Spree + Weidammer Brug

We vervolgen onze wandeling langs de Spree en zien wat mooie laantjes langs het water.

Berlijn - Wandeling Langs Rivier de Spree

Bode Museum

Aan het water zien we het prachtige Bode Museum liggen. Het Bode-Museum is een museum met 66 zalen waar voornamelijk beeldhouwwerken worden getoond. Dit waren de beelden van de beeldenverzameling van Wilhelm von Bode. Naast beeldhouwwerken worden er ook schilderijen en munten getoond. Het muntenkabinet is een van de grootste muntencollecties (500.000 items) ter wereld. De collectie begint met een muntslag in de 7e eeuw v. Chr. Het gebouw werd tussen 1897 en 1904 gebouwd en tussen 2006 en 2012 gerestaureerd.

Berlijn - Bode Museum

Nieuwe Synagoge

We wandelen weer iets meer van het water af, een noordelijke wijk van Berlijn in. Hier liggen ook een paar mooie panden, zoals de Nieuwe Synagoge. Deze Synagoge werd in 1866 gebouwd door Joodse burgers. Het pand heeft een monumentenstatus. In 1943 werd de synagoge door bombardementen zwaar beschadigd. Na de val van de Berlijnse Muur werd het gebouw uitgebreid gerenoveerd. Het is een prachtig pand met een gouden koepel die snel opvalt.

Berlijn - Nieuwe Synagoge

Ehemaliges Kaiserliches Postfuhramt

Vlakbij de Nieuwe Synagoge ligt het Ehemaliges Kaiserliches Postfuhramt, dit is een soort van Postkantoor. Al het vervoer van mensen en berichten werden via dit kantoor uitgevoerd. Het gebouw was klaar in 1881 en is sinds 1975 een monumentaal pand, een erg mooi pand!

Berlijn - Ehemaliges Kaiserliches ostfuhramt

Hackescher Markt

Dan lopen we verder naar De Hackescher Markt. Dit is een plein dat bekend staat om het uitgaansleven. Vlakbij zie je de Hackesche Höfe, een gerestaureerd complex met allerlei horeca, winkels, ateliers, appartementen, etc..

Berlijn - Hackescher Markt
Hackesche Höfe in Berlijn

Neues Museum

Het Neues Museum werd tussen 1843 en 1855 gebouwd naar een ontwerp van Friedrich August Stüler, een leerling van Karl Friedrich Schinkel. De collectie bestaat uit de archeologische verzamelingen van het Ägyptisches Museum en Papyrus Collectie, het Museum van de Prehistorie en de Vroege Geschiedenis en andere Klassieke verzamelingen. Een van de hoogtepunten van de collectie is de buste van de Egyptische koningin Nefertiti.

Het Neues Museum in Berlijn

Berliner Dom

Langzaam aan gaan we weer terug naar het water. Hier vind je de Berliner Dom. De Berliner Dom is een van de meest bekende en belangrijkste kerken in Berlijn. De Dom is opgericht tussen 1747-1750 en het bevat de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa. Tussen 1894 en 1905 werd het huidige gebouw gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. In de kerk zijn mozaïeken en sarcofagen te zien van Pruisische koningen. En ook het Sauerorgel is wereldberoemd. Dit zeer grote orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal 32′ pedaalregisters.

Berlijn - Berliner Dom
De Berliner Dom in Berlijn

Denkmal Adolph Diesterweg

Berlijn - Adolph Diesterweg Denkmal

Op onze route komen we nog een denkmal tegen van Friedrich Adolph Wilhelm Diesterweg. Friedrich was een Duitse opvoeder, denker en progressieve liberale politicus die campagne voerde voor de scholen. Hij zou de voorloper zijn van de hervorming van de pedagogiek. Diesterweg wordt beschouwd als een leraar van leraren.

Alexanderplatz – St. Marienkirche

En dan komen we aan op het Alexanderplatz. Het eerste wat we zien is de St. Marienkirche. Dit is een roomskatholieke kerk uit de 13e eeuw. Na de reformatie werd het een lutherse kerk. Het is de oudste kerk van Berlijn. De St. Marienkirche herbergt de graftombe van een veldmaarschalk en de stichter van het oudste Bijbelgenootschap ter wereld, het ” Cansteinsche Bibelanstalt”.

Berlijn - Alexanderplatz St. Marienkirche

Alexanderplatz – Weltuhr

De Weltuhr (Wereldklok) is een grote wereldklok in torentjestijl op het Alexanderplatz. Door de markeringen op de metalen rotonde te lezen, kan de huidige tijd in 148 grote steden van over de hele wereld worden bepaald. Sinds de oprichting in 1969 is het een toeristische attractie en ontmoetingsplek geworden. De wereldklok is in 1969, samen met de Berlijnse tv-toren (Fernsehturm), voor het publiek geopend. In juli 2015 verklaarde de Duitse regering de klok tot een historisch en cultureel belangrijk monument. De wereldklok weegt 16 ton.

Weltuhr van Alexanderplatz in Berlijn

Fernsehturm

En je kunt er niet omheen, de Fernsehturm is overal in Berlijn te zien. De Fernsehturm is een 368 meter hoge televisietoren. Het is het hoogste gebouw van de stad. De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969 met hulp van Zweedse ingenieurs. In de bol zit een uitzichtplatform en een restaurant. Dit restaurant draait langzaam rond, in een half uur is het geheel rond gedraaid. Het uitzichtplatform is 203 meter hoog en bij goed weer kan je 40 km ver kijken. Op de bol staat een rood-witte televisie-antenne. Vanuit de toren zenden niet alleen digitale televisiezenders uit, maar ook 17 radiozenders.

Berlijn - Alexanderplatz Fernsehtum
Fernsehturn in Berlijn

Het uitzicht vanuit de Fernsehturm is prachtig!

Het uitzicht van Fernsehturn in Berlijn

Neptunus Fontein

In het midden van het plein staat de Neptunus Fontein. Dit is een van de oudste fonteinen van Berlijn en geldt als de mooiste van de stad.

Berlijn - Alexanderplatz - Neptunus Fontein

Rotes Rathaus

Ook bij het plein in de buurt, staat het Rotes Rathaus. Dit is de zetel van de burgemeester en de Berlijnse senaat, die samen de stadsregering vormen.

Berlijn - Alexanderplatz - Rotes Rathaus

Oude Stadhuis

Het Oude stadhuis is tussen 1902 en 1911 gebouwd. Het Rotes Rathaus was te klein geworden, dus er moest een tweede gebouw bij. Het nieuwe Stadhuis kreeg de naam Oude Stadhuis (lekker verwarrend). Tot 1955 was het bestuur van Oost-Berlijn er gevestigd, daarna werd het de zetel van de Ministerraad van de DDR. Na de Duitse hereniging in 1990 werd het gebouw gebruikt door de Bondskanselarij en het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken. Sinds 1997 zit het Berlijns ministerie van Interne Zaken in het gebouw.

Berlijn - Oude Stadhuis

Parochialkirche

Vlakbij het Oude Stadhuis ligt de Parochialkirche. Dit is een gereformeerde kerk die werd gebouwd tussen 1695 en 1703. Het is de oudste protestantse kerk in Berlijn.

Berlijn - Parochialkirche

Nikolaikirche

Berlijn - Nikolaikirche

We zijn een beetje verdwaald hier, maar komen daardoor wel een paar prachtige gebouwen tegen. De Nikolaikirche is de oudste kerk van Berlijn, tenminste, het originele gebouw. Het oorspronkelijke gebouw is waarschijnlijk rond 1230 gebouwd toen de stad stadsrechten kreeg. Er zijn nog een paar dingen van deze kerk uit die tijd over, zoals het fundament van de twee torens.  De Nikolaikirche werd in 1945 verwoest door bombardementen en pas in 1987 weer opgebouwd. Nu is er een expositie ingericht over de geschiedenis van Berlijn, met voorwerpen die de oorlog overleefden. En zo te zien wordt de kerk weer gerestaureerd.

De Sint-Nikolaikerk in Berlijn

Ruïne Franziskaner Klosterkirche

We hebben de weg weer terug gevonden (Lang leve Google Maps!) en lopen terug richting onze route. Onderweg komen we de ruïnes van de Franziskaner-Klosterkirche tegen. Dit was vroeger in 1250 een kerk, nu is het een ruïne. In 1365 werd Lodewijk II, keurvorst van Brandenburg daar begraven. Rond 1500 werd het gerenoveerd. Het klooster werd in 1539 gesloten. Geen van de kloostergebouwen is bewaard gebleven. De kerk werd in 1945 in de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens een bombardement. In 1950 werd het puin verwijderd en tussen 1959 en 1963 werd de kerkruïne beveiligd. De ruïnes zijn in 2003-2004 opnieuw gerestaureerd en worden nu gebruikt voor tentoonstellingen, toneelstukken en concerten.

Berlijn - Ruïne Franziskaner Klosterkirche

East Side Gallery

De East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse Muur dat vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd. Het stuk muur is het bekendste en langste deel (1316 meter) en ligt tussen Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke in Friedrichshain-Kreuzberg, parallel aan de rivier de Spree. De beschilderingen zijn meestal aangebracht met graffiti, en gaan over politieke zaken na die Wende. Het is de langste openlucht-galerie ter wereld.

East Side Gallery in Berlijn

Gendarmenmarkt – Deutscher Dom

Aan de Gendarmenmarkt liggen meerdere mooie gebouwen, zoals de Deutscher Dom. De Deutscher Dom is een oude Duitse protestantse kerk aan de zuidkant van de Gendarmenmarkt. Deze kerk werd in 1708 gebouwd en in 1785 kreeg de kerk haar koepel. In 1945 ging de kerk in vlammen op, maar werd in 1993 herbouwd, waarna het werd ingericht als tentoonstellingsruimte. 

Berlijn - Gendarmenmarkt - Deutscher Dom

Französischer Dom

Het is bijna of er een spiegel tussen zit, maar tegenover de Deutscher Dom staat de Französische Dom. Dit is een protestantse kerk. Deze kerk werd tussen 1701 en 1705 gebouwd voor Franse hugenoten die na hun verdrijving uit Frankrijk in 1685 naar het protestantse Berlijn vluchtten. Bij de bouw van de Französische Dom moest de begraafplaats van de hugenoten wijken. In ruil hiervoor kregen de hugenoten het eeuwige gebruiksrecht voor de Dom. Sinds 1935 bevindt zich in de Französische Dom het Hugenotenmuseum. De Französische Dom werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest en tussen 1981 en 1987 weer terug opgebouwd. 

Berlijn - Gendarmenmarkt - Französischer Dom

Concerthuis

Tussen de beide dommen in op de Gendarmenmarkt, ligt het Concerthuis. Het Concerthuis was in 1821 gereed. In 1945 werd het gebouw bij bombardementen zwaar beschadigd. De uiteindelijke restauratie vond plaats tussen 1979 en 1984. Het gebouw wordt volop gebruikt als concertzaal en theater. Er zijn nu vier zalen: een grote concertzaal voor symfonische muziek, een kleine concertzaal, een muziekclub en een ruimte voor orkestrepetities.

Berlijn - Gendarmenmarkt - Concerthuis

Standbeeld Schiller

Voor het theater staat sinds 1869 een glimmend witmarmeren standbeeld van Friedrich Schiller. Friedrich Schiller was dichter, filosoof en historicus en wordt beschouwd als een van de belangrijkste toneelschrijvers en tekstschrijvers van de Duitse taal. Hij staat in het midden van het standbeeld. Om hem heen zitten figuren die de Lyrische Poëzie, de Toneelkunst, de Filosofie en de Geschiedenis moeten voorstellen. Het standbeeld (fontein) is een geregistreerd historisch monument.

Berlijn - Gendarmenmarkt - Standbeeld Schillerbrunnen

Bundesrat

Dan lopen we nog even naar de Bundesrat (Bondsraad). De Bondsraad  is de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen van Duitsland, welke in dit pand in Berlijn huisvest. Via dit orgaan nemen de deelstaten deel aan het wetgevend proces. Iedere deelstaat heeft tussen drie en zes stemmen in de Bondsraad.

Berlijn - Bundesrat

Vlakbij de Bundesrat zien we de entree van de Mall of Berlin. Dit is een winkelcentrum.

Berlijn - Mall Of Berlin

Rathaus Lichtenberg

Al lopend naar het Stasi Museum zien we dit mooie pand liggen onderweg, het Rathaus Lichtenberg. Dit pand was van 1898 tot 1907 het stadhuis van de stad en later van meerdere wijken van Berlijn. 

Berlijn - Rathaus Lichtenberg

We lopen door een gezellig park heen, het Rathauspark. Hier zien we nog een leuk standbeeld staan.

Berlijn - Standbeeld Rathauspark

Stasi Museum

En dan komen we aan bij het Stasi Museum. Dit museum is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van het Oost-Duitse Ministerie voor Staatsveiligheid (Stasi of MfS). In het museum zie je exposities over het ontstaan en het functioneren van de Stasi. Heel indrukwekkend, vooral de afluisterpraktijken die in die tijd hebben plaatsgevonden.

Berlijn - Stasimuseum

Het Stasi museum is erg mooi. Ik heb nog veel meer foto’s van dit museum gemaakt, zoveel dat het een eigen pagina heeft gekregen. Wil je deze pagina zien, druk dan op de reislocatie knop:

Kunstwerk Matschinsky-Denninghoff

Onze tour door Berlijn gaat verder naar de Gedächtniskirche. Onderweg hiernaartoe komen we het kunstwerk van Matschinsky-Denninghoff tegen. Matschinsky-Denninghoff was een Duits beeldhouwersechtpaar dat bestond uit Martin Matschinsky en Brigitte Matschinsky-Denninghoff. Brigitte is in 2011 gestorven. De kunstenaarsechtpaar maakten abstracte sculpturen van aan elkaar gelaste buizen van edelstaal. Het kunstwerk in Berlijn is door hen in 1985 gemaakt ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad.

Berlijn - Standbeeld Schakels

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

En dan zien we de Gedächtniskirche al liggen. Oh, wat een pracht!

Berlijn - Gedächtniskirche

De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche heeft een eigen pagina gekregen. Wil je deze pagina zien, druk dan op de reislocatie knop:

Weltkugelbrunnen

De Weltkugelbrunnen (Wereldfontein) is een waterpartij in Berlijn. Deze fontein ligt naast de Gedächtniskirche. De Weltkugelbrunnen werd geopend op 12 augustus 1983. Het grootste deel van de fontein bestaat uit verschillende gesneden blokken rood graniet, die een ongeveer halfronde basis vormen met een diameter van 8,5 meter. Het zwembad heeft een diameter van 16 meter. Op de symbolische wereldbol staan ​​figuren uit verschillende culturen afgebeeld. De grote plas met water is omgeven door een trap.

Berlijn - Weltkugelbrunnen

Standbeelden

Naast de Weltkugelbronnen zijn meerdere standbeelden geplaatst op het plein.

Berlijn - Weltkugelbrunnen

Dit was Berlijn. De stad waar ik eerst niet zoveel mee had en de stad die nu mijn hart heeft gestolen! Wat is dit prachtig. Elke hoek van de straat weer een nieuwe “oh” en “ah”. Berlijn, de stad die je ooit eens in je leven gezien moet hebben. Ik heb ook nog een tip voor als je een keer in Berlijn bent. Net buiten Berlijn ligt namelijk het concentratiekamp Sachsenhausen. Dit is ook erg indrukwekkend om naar toe te gaan.

Sachsenhausen - Ingang Gevangenenkamp - Poort Arbeit Macht Frei
Sachsenhausen - Station Z

Wil je meer weten over het concentratiekamp in Sachsenhausen, druk dan op de reislocatie knop: