Selecteer een pagina

Het Natuurkunde Museum in Berlijn is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2020 naar Berlijn, Duitsland.

Natuurkunde Museum – Duitsland – Berlijn

Het Natuurkunde Museum is een natuurhistorisch museum in Berlijn. Het museum zit in een speciaal voor dit museum gebouwd gebouw van tussen de 1883 en 1889. Met een collectie van meer dan 60 miljoen voorwerpen is dit een van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. De topattractie is ’s werelds grootste dinosaurusskelet, dat op de met glas overdekte binnenplaats tentoongesteld is. Deze kolossale Brachiosaurus is 23 m lang en 12 m hoog en werd in 1909 tijdens een Duitse expeditie in Tanzania ontdekt. In de zalen rond de binnenplaats zijn, naast kleurige schelpen en vlinders, opgezette vogels en zoogdieren te zien. De grote favoriet van kinderen is Bobby de Gorilla, die van 1928 tot 1935 in de Berlijnse dierentuin woonde. Tot de museumcollectie behoort ook een verzameling mineralen en meteorieten.

Dinosaurus Hal

De dinosaurus Hal is het eerste wat je tegen komt en wat een opening! Dit is echt heel erg indrukwekkend, het grootste dinosaurus skelet ter wereld! Hier ging mijn mond wel even van open staan en dat bleef ook wel even zo. Ik ben alle skeletten langs gegaan om foto’s te maken.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal

Brachiosaurus Brancai

We beginnen met de Brachiosaurus Brancai waar het museum in Berlijn zo beroemd is geworden. De Brachiosaurus is een planteneter die ongeveer 150 miljoen jaar geleden leefde. Het Berlijnse skelet is de grootste ter wereld met zijn 23 meter lang. Dit duidt op een dier van ongeveer dertig ton. Dit is echt enorm indrukwekkend. Ik heb hier zeker een kwartier bij staan kijken. Ik ben nog niet eens zo lang als het onderbeen van dit dier.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Brachiosaurus

Dicraeosaurus Hansemanni

De Dicraeosaurus was een herbivoor die leefde in het gebied van het huidige Tanzania. Het skelet heeft een lengte van 13,2 meter en het gewicht zit ergens tussen de 4 a 5 ton. Dit skelet is samengesteld uit gevonden skeletten van meerdere Dicraeosaurussen.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Dicraeosaurus Hansemanni

Kentrosaurus Aethiopieus

De Kentrosaurus is een plantenetende dinosaurus die zo’n 155 miljoen jaar geleden in Afrika leefde. Een Kentrosaurus werd tegen de vijf meter lang en rond een ton zwaar.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Kentrosaurus Aethiopieus

Diplodocus Camegii

De Diplodocus is een dinosaurus die ongeveer 150 miljoen jaar geleden leefde in Noord-Amerika. Dit was een dinosaurus die zeker vijfentwintig meter lang kon worden en twaalf ton zwaar. Deze dino staat naast de grote reus, maar doet er zeker niet voor onder. De Diplodocus is minstens zo indrukwekkend.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Diplodocus Camegii

Janenschia Robusta

De Janenschia Robusta is een dinosaurus die ongeveer zo’n  157- a 152 miljoen jaar geleden leefde in Zuidoost-TanzaniaOost-Afrika. De overblijfselen van deze Janenschia zijn gevonden in Tendaguru Hill in Tanzania. Deze dinosaurus kon wel 7 meter hoog en 22 meter lang worden.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Janenschia Robusta

Allosaurus Fragilis

Ik dacht eventjes dat we bij de T-Rex waren aangekomen, maar dit was een Allosaurus. Later zag ik dat het museum in Berlijn wel een T-Rex heeft, maar deze op het moment van ons bezoek net had uitgeleend aan het natuurkundemuseum in Kopenhagen. Jammer….. Maar de Allosaurus was ook erg mooi. De Allosaurus is een vleesetende dinosaurus die zo’n 150 miljoen jaar geleden leefde in het gebied van Noord-Amerika en Portugal. Dit was een groot roofdier dat wel dertien meter lang werd en vier ton zwaar. Ondanks zijn zware gewicht kon hij vermoedelijk wel hard rennen.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dinosaur Hal - Allosaurus Fragilis

Dysalotosaurus Lettowvorbecki

De Dysalotosaurus Lettowvorbecki (onvangbare hagedis) is een plantenetende dinosaurus die zo’n 150 miljoen jaar geleden leefde in Tanzania. Deze dino werd ongeveer tweeënhalve meter lang met een gewicht van tachtig kilogram.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Dysalotosaurus Lettowvorbecki

Elaphrosaurus Bambergi

De Elaphrosaurus is een vleesetende dinosaurus die ongeveer 155 miljoen jaar geleden leefde in Tanzania. Deze dino werd iets meer dan 6 meter lang.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Elaphrosaurus Bambergi

Pterodactylus Kochi

De Pterodactylus Kochi was een vliegend reptiel dat zo’n 150 miljoen jaar geleden leefde. Ze zijn er in verschillende formaten, van klein naar groot. Dit is de kleinste met een vleugelwijdte van zo’n 50 cm.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Pterodactylus Kochi

Fossielen

In de dinosaurushal staat ook een gedeelte met allemaal fossielen. Ook erg interessant!

Berlijn - Museum Natuurkunde - Fossielen

Systeem Aarde

En dan komen we in de volgende zaal, namelijk ‘Systeem Aarde’. In deze zaal zie je allemaal meteoren, vulkanen en gesteentes. Een drie meter hoge wereldbol in het midden van de hal toont animaties en filmsequenties over onderwerpen als platentektoniek, vulkanisme, de inslag van asteroïden en meteorieten, de vorming van bergketens en de atmosfeer. Ook dit is erg interessant allemaal! 

Berlijn - Museum Natuurkunde - Systeem Aarde

Ontstaan van de Aarde

Onderstaande foto laat het ontstaan van de Aarde door de jaren heen zien:

Berlijn - Museum Natuurkunde - Systeem Aarde Tijdlijn

De kosmos en het zonnestelsel

Het volgende gedeelte in het museum is ‘de Kosmos en het zonnestelsel’. Deze zaal vertelt hoe het universum en het zonnestelsel zijn geëvolueerd, wat er gebeurt in sterren en hoe lang onze zon en de aarde nog zullen bestaan. Daarnaast introduceert in het kort alle andere planeten van het zonnestelsel – Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en natuurlijk de zon zelf.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Kosmos Zonnestelsel

Parasieten

De zaal daarnaast heeft een speciale tentoonstelling over parasieten. Dit is helemaal toepasselijk in tijden van Covid-19! De tentoonstelling gaat over hoe parasieten zich in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld, waarom hun aanpassingen en levenscycli zo ongelooflijk zijn, welke invloed ze hebben op hele ecosystemen en waarom het buitengewoon opwindende onderzoeksobjecten zijn en soms medische helpers. 

Berlijn - Museum Natuurkunde - Parasieten

Evolutie in Actie

Geschat wordt dat er op aarde tussen de 4 en 40 miljoen plant- en diersoorten zijn. Deze overweldigende variëteit is ontstaan ​​door evolutie in de loop van de geologische geschiedenis.  Bij de ingang van de tentoonstelling staat een installatie die vier meter hoog en twaalf meter breed is. Hier worden 3.000 dieren uit verschillende leefgebieden getoond.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Evolutie In Actie

Experimentele Veld

Bij het experimentele veld kunnen kinderen experimenteren en knutselen. Dit lag nu stil in verband met Covid-19.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Experimentele Veld

Vogels en inheemse dieren

De meer dan 300 exposities vertegenwoordigen bijna alle Midden-Europese vogelsoorten en hun leefgebieden.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Vogels + Inheemse Dieren

Microscopisch Centrum

Een blik door de microscoop onthult de rijkdom aan kleur en vorm van insecten. Alfred Keller bouwde tussen 1930 en 1955 veel unieke biologische modellen voor het museum.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Microscopisch Centrum

De Wet Collecties

In de Wet-collecties worden exemplaren van alle diergroepen bewaard in een mengsel van 70% alcohol en 30% water. Dit beschermt ze tegen bederf. Ze blijven dus beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Elk exemplaar heeft een etiket waarop alle belangrijke informatie met betrekking tot het betreffende object is vastgelegd. Zonder hun etiketten zou het exemplaar wetenschappelijk waardeloos zijn. In de Wet Collection worden een miljoen exemplaren opgeslagen in 276.000 potten, goed voor 12,6 km schapruimte op drie niveaus.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Natte Collectie

Meesterwerken van taxidermie

Deze tentoonstelling bestaat uit allerlei opgezette dieren, zoals nijlpaarden, een neushoorn, een ijsbeer en een gorilla. Er staat ook een reconstructie van de uitgestorven Dodo. De dieren die hier staan zijn overigens een natuurlijke dood gestorven. Bobby de gorilla komt bijvoorbeeld uit de dierentuin van Berlijn. Hij stierf in 1935 op 9-jarige leeftijd aan een blindedarmontsteking. Bobby staat nu dus al 85 jaar in het Natuurkunde Museum in Berlijn.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Preparatie Meesterwerken

Daarnaast wordt ook uitleg gegeven hoe de dieren zijn opgezet. 

Berlijn - Museum Natuurkunde - Preparatie Meesterwerken

Mineralen

Dit is de grootste mineralencollectie van Duitsland. Deze tentoonstelling bevat ongeveer 200.000 exemplaren, wat neerkomt op 65% van alle bekende mineralen.

Berlijn - Museum Natuurkunde - Mineralen

Dit was het Natuurkunde Museum  in Berlijn.  Erg mooi, erg indrukwekkend en ook niet duur.  Voor € 8 (volwassene, 2020) heb je een ticket en daar ben je echt de hele morgen wel zoet mee. Er is zoveel te zien! We hebben drie pogingen gedaan om naar dit museum te kunnen gaan, want door Covid-19 konden kaarten alleen online gekocht worden. Het was telkens snel uitverkocht, maar de derde dag is het toch eindelijk gelukt en wat een geluk, want ik had dit zeker niet willen missen. Echt een aanrader, dit schitterende museum!