Selecteer een pagina

DENEMARKEN

  • Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland. Het land lijkt ook heel erg op Nederland, het klimaat, de omgeving en de populatie is ongeveer hetzelfde als in Nederland. Denemarken bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden FunenSeeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen. Denemarken heeft bijna 5,9 miljoen inwoners (2020). De bevolkingsdichtheid bedraagt 136,2/km² (2020).

TIPS & WEETJES

  • Denemarken heeft de Deense Kroon als munt, maar je kan overal ook betalen met de euro. De prijzen liggen echter wel wat hoger dan in Nederland. In Kopenhagen betaal je zeker 2 a 3 keer zoveel dan dat je in Nederland betaalt.
  • Denemarken staat bekend om Legoland, Tivoli (tuin/ attractiepark in Kopenhagen), Dyrehavsbakken (het oudste attractiepark ter wereld), Christiania (anarchistische enclave in Kopenhagen met circa 1000 inwoners en 750.000 bezoekers per jaar), de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen, de kathedraal in Roskilde, kasteel Kronborg in Helsingør, kasteel Frederiksborg in Hillerød en Møns Klint (krijtsteenklippen in Borre). De sprookjesschrijver Hans Christian Andersen komt ook uit Denemarken (Kopenhagen).
  • Denemarken is goed begaanbaar met de auto, maar het openbaar vervoer in Kopenhagen is ook prima. Je kunt hier ook dag- of meerdaagse kaarten voor aanschaffen. Als je het eiland Seeland in Denemarken wilt betreden met de auto, dan is de goedkoopste versie om de Grote Beltbrug te nemen. De Grote Beltbrug kost ongeveer € 35 (2022) aan tol. Als je de boot bij Puttgarden neemt, dan betaal je flink om ook je auto mee te mogen nemen. Wij hebben een kleine auto, maar betaalden € 116 (2022) voor 2 personen en een kleine auto. Je moet wel ietsjes omrijden naar de Grote Beltbrug, maar het verschil van € 81 rij je zeker niet op aan benzine voor de omweg. De veerboot zelf is wel wat sneller, maar je staat er ook lang in de rij te wachten. Wij hebben zeker een uur in de rij gestaan. 

 

Klik hieronder op de knop van de stad/het dorp om de foto’s te zien.