Selecteer een pagina

Liselund in Borre, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Liselund – Borre – Denemarken

Liselund is een landgoed met kasteel op het Deense eilandje Møn. In 1784 begon de bouw van het huis van de Franse edelman Antoine de Bosc de la Calmette en zijn vrouw Elisabeth Iselin, ook wel Lisa genoemd. Het landgoed met huis werd naar haar vernoemd. Liselund is gelegen in een prachtig aangelegd park nabij de krijtrotsen Møns Klint. Het was bedoeld als een toevluchtsoord waar het gezin, vaak met genodigden, een paar dagen of weken achter elkaar kon doorbrengen, weg van de ontberingen van hun werkende leven in Marienborg aan de andere kant van het eiland. Het park was oorspronkelijk veel groter dan het op dit moment is. In 1905 en 1920 is door aardverschuivingen totaal 6 hectare in zee verdwenen. Op het verdwenen land stonden nog een kapel, een badhuis en een ruïne.

Plattegrond

Hieronder zie je de plattegrond van het huidige kasteel met landgoed en het omliggende natuurgebied Krageskoven.

Borre - Liselund - Plattegrond Landgoed

Entree

Je kunt Liselund gratis bezoeken. Bij de entree liggen boekjes die je onderweg mee kunt nemen. Als je meer wilt weten over Liselund, dan kun je van mei tot september een gids huren. Deze gids neemt je ook mee in het huis van Antoine en Lisa. Bij de parkeerplaats vind je ook de toiletten en een kioskje waar je eten, drinken en ijsjes kunt halen.

Borre - Liselund - Kiosk & Toiletten

Ny Slot Liselund

We beginnen links bij de entree, waar we het Ny slot (nieuwe kasteel) van Liselund al zien liggen. Het Ny Slot is het kasteel dat in 1887 werd gebouwd door Baron Fritz Rosenkrantz, wiens vader, Gottlob, het landgoed in 1843 had geërfd. De familie Rosenkrantz woonde bijna 100 jaar in Liselund Ny Slot, maar tegen de jaren zestig vonden ze dat het kasteel te ouderwets en te duur was geworden om in te wonen. 

Borre - Liselund - Ny Slot

In 1980 werd Liselund Ny Slot met 5000 vierkante meter grond verkocht aan de staat. Het bleef het jarenlang leeg staan, maar twijfels over de toekomst van het kasteel eindigden met de verkoop in 1989 aan de huidige eigenaren, Krista en Steffen Steffensen. Het kasteel is volledig en zorgvuldig gerestaureerd en omgebouwd tot een prachtig kasteelhotel, met 17 unieke kamers, restaurant en café.

Standbeeld Klintekongen

Vlakbij het nieuwe slot zie je het standbeeld van de Klintekongen van David Svane. De Klintekongen is een mythische figuur die regeerde over Stevns. Hij is de opvolger van Odin en hij leefde in een grot in Stevns klif. De Klintekongen heerste over de kliffen van MønStevn en Rygen. Op Møn wordt gezegd dat de Klintekongen over het oostelijke deel van het eiland heerst, de Høje Møn. Wanneer je de boot bij Borre verlaat, dan betreed je zijn koninkrijk. Hij beschermt het eiland tegen invasies en kan rotsen op het strand en bomen in het bos in krijgers veranderen. Volgens de legende heeft hij een strijdwagen met vier zwarte paarden en daarin reist hij over de zee van de ene klif naar de andere. De zee wordt dan zwart, er komen rellen en je hoort het gehinnik van paarden.

Borre - Liselund - Standbeeld Klintekongen van David Svane

Locatie 4 – Het Chinese Huis

We lopen richting het noorden, waar we op locatie 4 het Chinese huis aantreffen. De inrichting van het Chinese huis is gemaakt van beukenhout, zodat het lijkt of het gemaakt is van bamboe. Het Chinese huis is in 1800 gebouwd en werd gebruikt als een relaxplaats om bijvoorbeeld Chinese thee te drinken. De treurwilg aan de linkerkant van het Chinese huis draagt ​​zeker bij aan de Chinese uitstraling van de locatie. 

Borre - Liselund - Locatie 4 Chinese Huis

Locatie 3 – Het Noorse Huis

We volgen het pad verder rechtdoor en met een bocht komen we uit bij het Noorse huis. Het Noorse Huis is dicht bij de kliffen gebouwd in een ruig, heuvelachtig gebied dat lijkt op een Noors landschap. De enige Noorse elementen zijn echter de stammen die het huis eruit laten zien als een blokhut. Het zijn ronde planken die aan de muren zijn vastgespijkerd. Het steile rieten dak is een puur Deens kenmerk. De gastenkamers binnen zijn heel verschillend met een Chinese en een Pompeiaanse kamer. In de luiken zit een kleine, gele, glazen opening die de indruk wekken van maanlicht, ook al schijnt de zon buiten. Het Noorse huis werd als gastenhuis gebruikt.

Borre - Liselund - Locatie 3 Noorse-Huis

Locatie A – Monument to the Graces

Als je het pad verder volgt naar het zuiden, dan kom je lang het monument to the Graces. Dit monument is met door Antoine gemaakt bij het favoriete bankje van Lisa. Op het monument zie je 2 van de 3 genaden, namelijk schoonheid en plezier. Ik heb helaas geen foto van dit monument gemaakt. 

Locaties A & C – Trappen & Devils Bridge

Vanaf deze locatie kun je echter wel de trappen zien die naar het kiezelstrand van Møns Klint loopt. In de verte zie je ook de Devils Bridge. De Devils Bridge loopt over het steile Duivelsravijn waar bij regenachtig weer het water uit de meren naar de zee stroomt.

Borre - Liselund - Locatie A & C Trappen Devil's Bridge

Locatie G

Als je net als ons vanaf Møns Klint naar Liselund komt lopen, dan kom je via locatie G het park in lopen.

Borre - Liselund - Locatie G

Locatie 2 – Het Zwitserse Huis

We zijn het rondje bijna rond. Op dat punt zien we locatie 2, het Zwitserse huis. Het Zwitserse huis werd gebouwd aan de voet van een grafheuvel uit de bronstijd, dicht bij het landhuis aan de rand van de oprijlaan. Het was oorspronkelijk het huis van de tuinman, maar het had een aantal prachtig ingerichte kamers onder het rieten dak waar gasten konden verblijven.

Borre - Liselund - Locatie 2 Zwitsers Huis

Locatie 6 – Het IJshuis

Schuin achter het Zwitserse huis ligt locatie 6, het IJshuis. 

Borre - Liselund - Landgoed Locatie 6 IJshuis

Vanaf het Zwitserse huis heb je overigens een mooi uitzicht over het landgoed van het park.

Borre - Liselund - Landgoed

Er lopen ook pauwen en eenden rond in het park.

Borre - Liselund - Pauw & Eenden

Locatie 1 – Het Oude kasteel

Het oude kasteel is het voormalige huis van Antoine en Lisa. In het boekje wordt dit ‘het huis’ genoemd, maar het heet ook Liselund Gammel Slot (Liselund Old Palace). Het is een vrij klein landhuis met een rieten dak, dat gebouwd is in de Franse neoklassieke stijl. Dit is het kleinste kasteel van Denemarken. 

Borre - Liselund - Kleinste Kasteel Denemarken

Net als het park zelf is het kasteel ontworpen door Andreas Kirkerup, een van de belangrijkste landschapsarchitecten van die tijd. Het kasteel ligt tegen de helling van de oostelijke heuvel, naast een kleine vijver. Het gebouw is T-vormig met de belangrijkste kamers op de begane grond, de eerste verdieping bestaat uit negen slaapkamers. Het interieur is waarschijnlijk gedecoreerd en gemeubileerd door de toonaangevende binnenhuisarchitect van die tijd, Joseph Christian Lillie. Veel van de wanddecoraties en sommige meubels dateren uit het oorspronkelijke ontwerp.

Locatie 5 – Privies Huisjes

Liselund heeft 2 privies huisjes (privé huisje). Je vind ze bij het Noorse huis en bij het oude kasteeltje op de locaties 5. Deze huisjes zijn bekleed met hout, zodat ze op stapels brandhout lijken.

Borre - Liselund - Prive Huisje

Krageskoven

We lopen nu wat meer het bos in. Dit is het gebied Krageskoven, een natuurgebied dat tegen Liselund aan ligt. 

Borre - Liselund - Krageskoven

Locatie B – Writers Monument

In het bos, zie je op locatie B, het Writers Monument. Dit is een monument van Lisa aan Antoine. Het stelt een vrouw voor met een altaar voor pure vriendschap.

Borre - Liselund - Krageskoven Writers Monument

Locatie F – Hunebed

Bij het Writers Monument zie je een trappetje naar boven. Hier vind je een hunebed met herdenkstenen van meerdere leden van de Rosenkrantz familie die meerdere jaren eigenaar zijn geweest van Liselund.

Borre - Liselund - Krageskoven Hunebed

Water met Eilandje

Bij het Writers Monument zie je ook water met een eilandje in het midden. Hier zie je een soort van monument op staan. Wat dit precies is heb ik niet kunnen achterhalen. Het ziet er echter wel leuk uit. Hieronder de foto’s van dat monument.

Borre - Liselund - Krageskoven Water met Eilandje

Liselund

En dat was Liselund, een prachtig kasteel (eigenlijk kasteeltjes) met een park eromheen. Het is een prachtig park, dat allemaal zeer goed onderhouden is. Wij zijn hier gekomen vanuit Møns Klint. Deze combinatie is ook erg leuk om te doen zo op 1 dag. Een aanrader dus.

Møns Klint

Møns Klint zijn de krijtsteenkliffen van Møn. Deze kliffen liggen aan de zeekant waar Liselund aan ligt. De kliffen beslaan 8 kilometer van deze kust.

Uitgelichte Foto - Borre - Møns Klint

Ik heb veel te vertellen over Møns Klint, vandaar dat Møns Klint een eigen pagina heeft gekregen. Als je meer informatie en foto’s wilt over deze prachtige krijtsteenkliffen, klik dan op de knop: