Selecteer een pagina

Møns Klint in Borre, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Møns Klint – Borre – Denemarken

Denemarken is uniek gebouwd op een platform van krijt. Møns Klint zijn de kliffen van het Deense eiland Møn. Over een lengte van acht kilometer eindigen de bossen van Møn abrupt met de schitterende krijtrotsen. Wat is het verhaal van Møns Klint? Zo’n 65 miljoen jaar geleden was Denemarken bedekt door zeewater. Op de plekken waar het water iets lager stond werd kalksteen en krijt afgezet. In de loop van miljoenen jaren daalde de zeespiegel en kwamen de kliffen van krijtsteen en kalksteen droog te liggen.

UNESCO heeft het gebied van Møn aangewezen als biosfeerreservaat. Je vindt hier een zeldzame rijkdom aan bijzonder kwetsbare dier- en plantensoorten, die zijn opgenomen in nationale en internationale lijsten van bedreigde diersoorten. Het gebied van Møns Klint zie je hieronder op de plattegrond.

Borre - Møns Klint - Plattegrond

GeoCenter

Je komt aanrijden bij het GeoCenter, waar je je auto kunt parkeren tegen betaling. In het GeoCenter kun je alles te weten komen over het ontstaan van de kliffen. In 2022 kost de entree voor het GeoCenter 150 DKK (€ 20) voor een volwassenen en 90 DKK (€ 12) voor een kind van 3 t/m 11 jaar oud. Als je je kaartjes online koopt, dan krijg je nog wat korting. 2 keer per dag  (11.00 uur en 14.00 uur) kun je met een gids mee naar de fossielstranden van Møns Klint. Je kunt gratis mee met je ticket van GeoCenter. Je kunt ook een tour met een privégids boeken, maar dat was ons iets te duur (800 DKK (€ 107,50)). We zijn het GeoCenter niet in geweest, dus ik weet niet of dit een aanrader is ja of nee.

Wandeling naar Møns Klint 

Vanaf de parkeerplaats moet je nog wel even een stuk lopen naar de kliffen. 

Borre - Møns Klint onderweg

Informatieborden

En dan zien we nog meer informatieborden. Je kunt hier nog verder door de bossen heen, zien we. We krijgen hier ook waarschuwingen dat je Møns Klint betreedt op eigen risico, want er breken regelmatig grote stukken krijtrots af die in de zee verdwijnen. Op de borden staat ook dat de trappen fysiek zwaar zijn. 

Borre - Møns Klint borden
Borre - Møns Klint informatieborden

De houten trappen

De houten trappen hebben in totaal 497 treden. Gelukkig staat er onderweg nog wel een bankje waar je even kunt uitrusten. 

Borre - Møns Klint trappen

Uitzicht vanaf de trappen

En dan komen we beneden aan bij de trappen. Ik had van tevoren meerdere foto’s gezien van Møns Klint, maar dat het zo mooi zou zijn, had ik niet verwacht. Wat prachtig! Je moet Møns Klint in het echt zien, want deze schoonheid is op een foto niet zo mooi vast te leggen dan het in het echt is. 

Borre - Møns Klint

Eenmaal beneden, slaan we rechts af. Gelukkig is het strand vrij breed, want dat is niet altijd zo. Het strandje kan erg smal zijn, waardoor je er niet kunt lopen, maar wij hebben geluk. 

Borre - Møns Klint

Fossielen

Ondertussen bekijken we wat steentjes. Er kunnen namelijk miljoenenoude krijtsteentjes met fossielen tussen de stenen zitten. We weten alleen niet waar we precies naar moeten zoeken, dus als we tot 2 keer toe een steentje zien waarbij het lijkt dat er een gaatje in de steen geboord is, leggen we deze weer terug. “Ze zijn beschadigd” dachten we. Achteraf (eenmaal thuis) blijkt dat dit juist de steentjes zijn waar de fossielen in kunnen zitten. Fossielen hebben we dus wel gevonden, maar helaas niet meegenomen.

Borre - Møns Klint

We kunnen hier best een stuk langs de kliffen lopen en we lopen zelfs nog even het hoekje om. Aan die kant is echter geen trap terug omhoog en we willen de andere kant ook nog zien, dus we lopen weer terug.

Borre - Møns Klint
Borre - Møns Klint

En dan krijg je ineens dit uitzicht. Wat is het toch allemachtig mooi hier!

Borre - Møns Klint

Watervalletje

We zijn inmiddels weer terug bij de trappen, waar we een klein beekje zien uitmonden op het strand.

Borre - Møns Klint watervalletje

Møns Klint Selfie

Het was de bedoeling dat we de andere kant ook nog even op zouden lopen tot aan de andere trappen. Daar zouden we dan weer omhoog gaan. We hebben een poging gedaan, maar het loopt daar toch wat moeilijker dan aan de andere kant. Het strand loopt niet gelijk en we moeten dan ook op een schuin aflopend gedeelte lopen tussen de steentjes. Je glijdt steeds weg en dat scheef lopen is ook niet erg prettig. We besluiten dus na een kort stukje al dat we terug naar de trap gaan en dat we de wandeling naar Liselund bovenop de kliffen voortzetten.

Borre - Møns Klint trappen

De Klim

En dan krijgen we het deel waar ik toch wel het meeste tegenop zag, namelijk de klim terug naar boven. Het is inderdaad we een fysiek inspannend dingetje, maar goed, het is haalbaar, ook voor iemand met overgewicht en knieklachten.

Borre - Møns Klint trap omhoog

Wandeling bovenlangs de kliffen

Zoals ik aan het begin al vermeldde, is Møns Klint het abrupte einde van de bossen van Møn. Je kunt dus ook bovenlangs door de bossen lopen. Dit is een erg leuke wandeling! Je ziet er ook beesten onderweg.

Borre - Wandeling in de bossen van Møns Klint

De afgrond

De rotsen van Møns Klint bereiken op hun hoogste punt een hoogte van 143 meter. Als je door de bossen loopt, dan kom je zo af en toe even vlak langs zulke afgronden. Dit is ook erg indrukwekkend! En ook dit is moeilijk op de foto vast te leggen.

Borre - Møns Klint afgrond

Boomwortels

De wandeling door het bos vanaf de trappen naar Liselund is ongeveer 2 kilometer. Het is wel een intensieve wandeling, want de paden lopen hier ook niet vlak en je komt veel boomwortels tegen onderweg.

Borre - Møns Klint wandeling in de bossen

Liselund

Het eindpunt van de wandeling is Liselund met het daarnaast gelegen natuurgebied Krageskoven.

Uitgelichte Foto - Borre - Liselund

Ik heb veel te vertellen over Liselund, vandaar dat Liselund een eigen pagina heeft gekregen. Als je meer informatie en foto’s wilt over dit kasteel met het omliggende gebied, klik dan op de knop: