Selecteer een pagina

Roskilde in Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Roskilde – Denemarken

Roskilde is een stad in de gelijknamige gemeente Roskilde in de Deense regio Seeland. Ze telt 50.393 inwoners (2017). Roskilde is een van de oudste steden van Denemarken. De plaats grenst in het noorden aan de Roskildefjord

Geschiedenis

Roskilde ontwikkelde zich al zeer vroeg als knooppunt van de handelsroutes van de Vikingen over land en zee. De stad werd rond 980 gesticht door Harald I van Denemarken. Hij heeft een houten kerk gebouwd bij de haven, waarin hij later begraven werd. Sinds die tijd was Roskilde de residentie van de koning en hoofdstad van Denemarken. In 1020 benoemde Knoet de Grote Roskilde tot zetel van een bisdom, waarmee het een hoge nationale status kreeg. Absalon, de bisschop, bouwde in 1170 een stenen kerk op de plek van Haralds kerk. In 1275 is deze kathedraal voltooid. Door Absalons invloed zijn in de buurt nog vele kerken gebouwd waardoor de stad de belangrijkste plaats van Seeland werd. Sven III van Denemarken bouwde in het midden van de 12e eeuw een vesting rond de stad. Het is niet zeker wanneer de stad marktrechten kreeg, maar Roskilde had zonder twijfel al handelsprivileges in de tijd van Erik II van Denemarken in de vroege 12e eeuw.

Byparken

We hebben onze auto bij het Vikingschipmuseum neergezet, maar willen de kathedraal van Roskilde ook nog even zien. We lopen daarom door Byparken richting de kathedraal. Byparken is een openbaar park in het centrum van Roskilde. Het park is opgericht in 1915 en is gedeeltelijk gefinancierd door een schenking van de textielfabrikant OH Schmeltz. Het park grenst aan Provstevænget, een klein beschermd veld naast de kathedraal van Roskilde. Samen vormen de twee gebieden een grote groene ruimte tussen de kathedraal en Roskilde Fjord. Je kunt hier heerlijk wandelen en we komen dan ook vele inwoners van Roskilde tegen met een hond.

Roskilde - Byparken

Provstevænget

Op het Provstevænget veld kun je de kathedraal al zien liggen. Dit geeft een prachtig gezicht!

Roskilde - Byparken
Kathedraal van Roskilde

Kathedraal van Roskilde

En dan komen we aan bij de kathedraal van Roskilde. Koning Harald Blauwtand bouwde een staafkerk in Roskilde, die hij opdroeg aan de Heilige Drie-eenheid. Toen de koning stierf, bracht het leger zijn lijk naar Roskilde en begroeven hem in de kerk die hij gebouwd had. In 1026 is de oude kerk gesloopt en begon de bouw aan een nieuwe, stenen kathedraal. Later, in 1060, begon de bouw aan een kathedraal in travertijn.

Kathedraal van Roskilde

De huidige kathedraal is gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw door Absalon en zijn opvolger Peder Sunesen. De oude travertijnen kathedraal werd gesloopt. De werken gingen hierna nog 55 jaar door, gehinderd door een gebrek aan financiën, ovens en de winters. Op de twee torens aan de westelijke façade na, was de kathedraal voltooid in 1280. Tot in de negentiende eeuw hebben er wijzigingen en uitbreidingen plaatsgevonden. De kathedraal is in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het is een van de oudste uit baksteen opgetrokken post-Romeinse gebouwen in Noord-Europa, en is daarmee een voorbeeld van baksteengotiek. De kathedraal lokt per jaar 125.000 bezoekers.

Kathedraal van Roskilde

Grafkapellen

Vanaf de vijftiende eeuw worden leden van het Deense koningshuis in de kathedraal van Roskilde begraven. Om die reden is het gebouw vaak uitgebreid en veranderd over de eeuwen heen om plaats te bieden aan een behoorlijk aantal grafkapellen. Zo liggen de volgende leden van het Deense koningshuis er begraven: Harald I (930-985/986), Sven II (1020-1076), Margaretha I, Christoffel III, Christiaan I, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX en X en hun partners en Frederik II t/m IX en hun partners. Het grafmonument van koning Frederik IX staat buiten de kerk.

Kathedraal van Roskilde - Grafmonument Frederik IX

Sankt Hans Kerk

We lopen weer terug over het Provstevænget veld, waar we de overblijfselen van de Sankt Hans Kerk zien. De aan Johannes de Doper gewijde Sint-Hanskerk is waarschijnlijk in de 12e eeuw gebouwd. De kerk is gebouwd in fradstone, dat plaatselijk in Roskilde wordt gevonden. De kerk was een parochiekerk voor de priesters van de kathedraal. Het omringende veld ‘Provstevænget‘ bevatte in de Middeleeuwen een stadsdeel dat voornamelijk werd bevolkt door kerkpersoneel.

Roskilde - Sankt Hans Kerk

De Sankt Hans kerk was 25 meter lang en was een van de grote parochiekerken in Roskilde. De kerk is na de Reformatie afgebroken. In 1711 is het kerkhof opnieuw gebruikt voor slachtoffers van de pest. De ruïne van de kerk is opgegraven in 1941-42. Er kwamen 8 Romaanse graven tevoorschijn, waaronder een kindergraf.  

Sint-Jacobskerk

Een stukje verder terug richting het Vikingmuseum, op een kleine heuvel tussen de Roskildefjord en het oude centrum van de stad, staat de Sint-Jacobskerk (Sankt Ibs Kirke). De Sint-Jacobskerk is een Romaans kerkgebouw die deel uitmaakt van de parochie Sankt Jørgensbjerg. Tussen 1980 en 1990 bleek uit archeologische opgravingen dat hier oorspronkelijk een houten kerk heeft gestaan. Het is onduidelijk wanneer deze is gebouwd, maar zij stond er zeker al in de 11e eeuw. Tussen 1100 en 1150 is de houten kerk gesloopt en vervangen door het huidige Romaanse stenen gebouw. Het is gebouwd van travertijn en bestond toen alleen maar uit een schip en een koor, met een lengte van 22 meter. In de 13e eeuw zijn er zes smalle ramen toegevoegd, evenals een toren en een portiek. Het oorspronkelijk vlakke plafond werden vervangen door gewelven.

Roskilde - Sint-Jacobskerk

Gedurende de napoleontische oorlogen is het gebouw gebruikt als ziekenhuis voor Spaanse soldaten. In 1815 werd de kerk aan een handelaar verkocht, die alles sloopte behalve het schip, dat hij gebruikte als opslagruimte. Het bisdom Seeland kocht het gebouw terug in 1884 en restaureerde het in 1922. Op dit moment heeft de kerk, die niet langer in gebruik is, weer een plat houten plafond. Het middeleeuwse deel van de kerk werd in 1987 beschermd als erfgoed. In de tweede helft van de 19e eeuw ontdekte de archeoloog Jacob Kornerup overblijfselen van fresco’s uit de 13e eeuw. De kerk was oorspronkelijk overvloedig gedecoreerd met muurschilderingen, maar daar zijn alleen nog maar een paar sporen van over op de achterwand.

Sint-Jacobs Bron

Naast de Sint-Jacobskerk staat de Sct Ibs Kilde (Sankt Ibs Bron). De bron is vernoemd naar de apostel Jacob de oudste (Ib is de Deense vorm van Jacob). Het is een van de 3 bronnen in Roskilde, die worden beschouwd als heilige bronnen met bijzonder helende eigenschappen. Kenmerkend voor deze bron is dat het bronwater de omgeving okerbruin kleurt en een licht vettige smaak en consistentie heeft. Misschien wordt het daarom als genezend beschouwd.

Roskilde - Sint-Jacobskerk - Sct Ibs Kilde

De bron werd al in de 17e eeuw genoemd. In 1832 kwam er een schuur boven de bron. In die tijd kwam er in een uur ruim 500 liter water uit de bron, in 1957 was de bron volledig droog nadat er een boorgat bij Haraldsborg kwam in 1954. Het duurde zeker tot 1974 voordat een reparatie van dit boorgat ervoor zorgde dat er weer water bij de bron kwam.

Vikingschip Museum

En dan zijn we weer terug bij het Viking Museum. Het Vikingschipmuseum in Roskilde is het Deense nationale museum voor schepen van de prehistorie tot de Middeleeuwen. Het Vikingschipmuseum is gebouwd in 1969. Rond 1070 werden vijf Vikingschepen afgezonken bij Skuldelev in de Roskildefjord om de zee-inham beter te kunnen verdedigen. Deze schepen (ook wel de Skuldelevschepen genoemd) zijn opgegraven in 1962. In het Vikingschipmuseum kun je de wrakken en de reconstructies van deze schepen bekijken.

Roskilde - Vikingmuseum
Roskilde - Vikingmuseum

Ik heb veel te vertellen over het Vikingschipmuseum, vandaar dat dit museum een eigen pagina heeft gekregen. Als je meer informatie en foto’s wilt over het Vikingschip museum, klik dan op de knop:

Roskilde

En dat was Roskilde alweer. Het is een prachtig stadje, waar je praktisch doorheen komt rijden als je met de auto naar Kopenhagen gaat via de Grote Beltbrug. Zeker de moeite waard om daar dan dus even te stoppen.