Selecteer een pagina

Het Vikingschipmuseum in Roskilde, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Vikingschipmuseum – Roskilde – Denemarken

Het Vikingschipmuseum in Roskilde is het Deense nationale museum voor schepen van de prehistorie tot de Middeleeuwen. Het Vikingschipmuseum is gebouwd in 1969.

Rond 1070 werden vijf Vikingschepen afgezonken bij Skuldelev in de Roskildefjord om de zee-inham beter te kunnen verdedigen. Deze schepen (ook wel de Skuldelevschepen genoemd) werden opgegraven in 1962. Ze zijn genummerd van 1 tot en met 6, maar later bleek dat nummer 2 en 4 van hetzelfde schip afkomstig waren. De nummering is daarom aangepast naar de schepen 1, 2, 3, 5 en 6. In het Vikingschipmuseum kun je de wrakken en de reconstructies van deze schepen bekijken.

Plattegrond

Hieronder zie je de plattegrond van het Vikingschipmuseum.

Roskilde - Vikingmuseum - Plattegrond

De entree

Er is een parkeerplaats vlakbij het museum, waar je goed en gratis kan parkeren. Vanaf de parkeerplaats kun je gemakkelijk bij de entree komen.

Roskilde - Vikingmuseum - Entree

Informatiebord Reconstructie Roar Ege – Skuldelev 3

Als eerste komen we langs een kleine kade (museumhaven) lopen, waar we een paar kleine Vikingsboten zien. Hier zien we ook een informatiebord, waar de reconstructie van de Roar Ege Skuldelev 3 op beschreven staat.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Reconstructie Roar Ege Skuldelev 3

Reconstructie Roar Ege – Skuldelev 3

Bij het informatiebord ligt de reconstructie van de Roar Ege Skuldelev 3. De Skuldelev 3 is een vrachtschip, mogelijk van het byrdingtype, dat in Denemarken is gebouwd. Het is circa 14 meter lang en 3,3 meter breed en is gemaakt van eikenhout. Het schip was goed afgestemd op kortere vaarten in de Deense wateren en de Oostzee, met een bemanning van 5 tot 6 personen. De snelheid kon oplopen tot 8,5 knopen (16 km/h) onder zeil.

Roskilde - Vikingmuseum - Reconstructie Roar Ege Skuldelev 3

Museumhaven

Vanaf de museumhaven heb je een mooi uitzicht op nog een aantal kleine Vikingboten. De botenverzameling omvat vandaag meer dan 50 vaartuigen; replica´s van Vikingschepen, noordelijke boten van Noorwegen, Faeröer, Zweden, Finland en Denemarken, ijsboten, kerkboten, een langboot van een Franse fregat en etnografische boten zoals kajakken van Groenland en Borneo. Als bezoeker kan je van mei tot september zeilen met meerdere museumschepen.

Roskilde - Vikingmuseum

Reconstructie Trading Ship – Skuldelev 1

Vanaf het ophaalbruggetje zie je de Reconstructie van het Trading Ship Skuldelev 1 liggen. De Skuldelev 1 is een zeewaardig vrachtschip, mogelijk van het knarrtype. Het is 16 meter lang en 4,8 meter breed en is gemaakt van grenen-, linde en eikenhout. Het is in het westen van Noorwegen gebouwd en had een bemanning van 6 tot 8 personen.

Roskilde - Vikingmuseum - Reconstructie Trading Ship Skuldelev 1

De Mast

We krijgen ook nog een uitleg over de mast van een Vikingschip.

Roskilde - Vikingmuseum - De Mast

Informatiebord reconstructie Longship Skuldelev 2

Dit is het informatiebord over de Reconstructie van het Longship Skuldelev 2. Dat is de boot die bestaat uit de voormalige nummers 2 en 4, waarvan later bleek dat het 1 schip was. Hierna is het schip omgedoopt tot nummer 2.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Reconstructie Longship Skuldelev 2

Reconstructie Longship Skuldelev 2

En dan zien we de reconstructie van het Longship Skuldelev 2 zelf liggen. Wat is dit een prachtige boot zeg! De Skuldelev 2 is een eikenhouten zeewaardig oorlogsschip, een langschip, mogelijk van het skeidtype. Het is ongeveer 30 meter lang en 3,8 meter breed. Het werd rond 1042 in de omgeving van Dublin gebouwd. Het had een totale bemanning van 70 tot 80 personen, waaronder 60 roeiers. Door de vorm van het schip kon het onder zeil een topsnelheid van 15 tot 20 knopen (27 tot 36 km/h) halen. Er waren 150 kubieke meter eikenhout, 7.000 ijzeren nagels en 40.000 werkuren nodig om de reconstructie (Havhingsten fra Glendalough) tussen 2000 en 2004 met de gereedschappen van toen na te kunnen maken.

Roskilde - Vikingmuseum - Reconstructie Longship Skuldelev 2

Aan boord

We mogen aan boord van het Longship komen. Een dame die bij het museum hoort, vertelt ons allerlei verhalen over de vondst van de schepen en dat ze weten dat er nog meer schepen in de bagger liggen. Ze vertelt ons ook over het pand van het museum en dat er eigenlijk een nieuwer en beter pand moet komen, omdat de schepen hier niet goed beschermd zijn tegen de weersinvloeden. We hangen aan haar lippen, zeker een kwartier lang. Ondertussen zitten we wat ongemakkelijk op de houten bankjes. Dit moet geen comfort zijn geweest voor de Vikingstrijdkrachten. Ik krijg namelijk een behoorlijke houten kont hiervan.

Roskilde - Vikingmuseum - Reconstructie Longship Skuldelev 2

Varen met de reconstructie van Skuldelev 2

De reconstructie van Skuldelev 2 zeilde in de zomer van 2007 van Roskilde via Schotland naar Dublin en het volgende jaar via het Kanaal weer terug. Zou de boot de tocht overleven waar ze voor gemaakt was? Ze moesten weten of het schip zeewaardig was, maar de zeiltocht leverde ook heel veel informatie op over wat de boot aankon qua snelheden, etc. Ze kwamen er ook achter dat de crew nodig was als ‘live ballast’ tijdens stormen, ook al kon de boot met minimaal 20 bemanningsleden gevaren worden. De vaartocht leverde een schat aan informatie op.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Varen met Longship Skuldelev 2

Vikinggames

Vlakbij de reconstructie van Skuldelev 2, zien we een gedeelte waar je Vikinggames kunt uitvoeren. De spelletjes worden uitgelegd op de borden. Dit is erg leuk voor kinderen.

Roskilde - Vikingmuseum - Viking Games
Roskilde - Vikingmuseum - Viking Games
Roskilde - Vikingmuseum - Viking Games

Archeologisch Experiment Roar Ege Skuldelev 3

De Skuldelev 3 is het best bewaarde Vikingschip van het museum. Van dit schip is ook als eerst een reconstructie gemaakt in 1984. De reconstructie heeft 30 jaar lang gevaren naar Gotland, Polen en Frankrijk, maar ook rondom de wateren van Denemarken. Na 30 jaar kennis opgedaan te hebben van dit schip, was het over, de Skuldelev 3 was versleten. Ook dit leverde een hoop kennis op over de Vikingschepen van vroeger, zo moeten de schepen in die tijd ook zo’n 30 levensjaren meegegaan zijn. In 2017 is de bouw van een nieuw Skuldelev 3 Vikingschip begonnen. Deze ligt nu in de museumhaven.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Archeologisch Experiment Roar Ege Skuldelev 3

Dit zijn de resten van de eerste reconstructie van de Skuldelev 3.

Roskilde - Vikingmuseum - Reconstructie Roar Ege Skuldelev 3

Vikingschepenhal

Onze wandeling gaat nu naar de Vikingschepenhal. Na de entree van deze hal, zien we een oude kaart hoe Roskilde er in die tijd uitzag qua plattegrond.

Roskilde - Vikingmuseum - Locaties

Schepen van bovenaf

Als je de Vikingschepenhal binnen komt, dan heb je meteen een prachtig uitzicht op de schepen die in de hal staan. Geweldig, wat een pracht!

Roskilde - Vikingmuseum - Schepen Van Bovenaf

Skuldelev 3 – Vrachtschip

We beginnen bij het best bewaarde Vikingschip, de Skuldelev 3. De Skuldelev 3 is een vrachtschip, mogelijk van het byrdingtype. Het is circa 14 meter lang en 3,3 meter breed en is gemaakt van eikenhout. Het werd gebouwd in Denemarken. Het was goed afgestemd op kortere vaarten in de Deense wateren en de Oostzee. Het had een bemanning van 5 tot 6 personen. De snelheid kon oplopen tot 8,5 knopen (16 km/h) onder zeil. De vormen in de hoeken van de collages geven aan wat de locatie van het schip was op de vindplaats.

Roskilde - Vikingmuseum - Skuldelev 3 Vrachtschip

Skuldelev 5 – Oorlogsschip

Het volgende Vikingschip is de Skuldelev 5. De Skuldelev 5 is een klein oorlogsschip, mogelijk van het snektype. Het is circa 17,3 meter lang en 2,5 meter breed en is gemaakt van eiken-, grenen-, elzen- en essenhout. Het werd gebouwd in het gebied rond Roskilde en was speciaal bedoeld voor in de Deense wateren en de Oostzee. Het kon een topsnelheid van 15 knopen (28 km/h) halen.

Roskilde - Vikingmuseum - Skuldelev 5 Vrachtschip

Wollen zeilen

Aan het einde van het eerste pad zie je nog een uitleg over de zeilen van de Vikingschepen, inclusief het gebruik van weefgetouwen en dergelijke.

Roskilde - Vikingmuseum - Wollen Zeilen

Informatiebord 1 – Skuldelev 2 – Oorlogs- & Longship

Bij het volgende pad vind je een aantal informatieborden over de Skuldelev 2. De Skuldelev 2 is een eikenhouten zeewaardig oorlogsschip, een langschip, mogelijk van het skeidtype. Het is ongeveer 30 meter lang en 3,8 meter breed. Het werd rond 1042 in de omgeving van Dublin gebouwd. Het had een totale bemanning van 70 tot 80 personen, waaronder 60 roeiers. Door de vorm van het schip kon het onder zeil een topsnelheid van 15 tot 20 knopen (27 tot 36 km/h) halen. De Skuldelev 2 is het langste Vikingschip, maar ook het minst goed bewaarde schip. Van dit schip is maar 25% teruggevonden. Doordat de essentiële onderdelen bij die 25% zaten, zoals de kiel, de stam, de bodem en het aangrenzende bakboord gedeelte, kon er toch een reconstructie gemaakt worden van dit schip. 

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Skuldelev 2 Oorlogsschip [Longship]

Informatiebord 2 – Borgen en in elkaar zetten Skuldelev 2

Het 2e informatiebord van de Skuldelev 2 gaat over het borgen en in elkaar zetten van het Vikingschip. Een foto van de overblijfselen van Skuldelev 2, zie je onder de foto van het informatiebord. Op deze foto kun je goed zien hoe lang het schip is.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Skuldelev 2 Oorlogsschip [Longship]
Roskilde - Vikingmuseum - Skuldelev 2 Oorlogsschip [Longship]

Informatiebord 3 – Skuldelev 2 – Reconstructie

Informatiebord 3 gaat over de reconstructie van het schaalmodel en later het 1 op 1 model. Een foto van het schaalmodel vind je onder de foto van het informatiebord.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Skuldelev 2 Oorlogsschip [Longship]
Roskilde - Vikingmuseum - Skuldelev 2 Schaalmodel

Informatiebord 4 – Skuldelev 2 – Gereedschap & Testen

Op informatiebord 4 vind je allerlei informatie over de gereedschappen die zijn gebruikt om de reconstructie van Skuldelev 2 te kunnen bouwen. De proefvaart naar Dublin gaf aan dat de Vikingschepen vroeger inderdaad zeewaardig waren.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiebord Skuldelev 2 Oorlogsschip [Longship]

Skuldelev 1 – Zeewaardig Vrachtschip

In hetzelfde pad kun je ook de Skuldelev 1 zien. De Skuldelev 1 is een zeewaardig vrachtschip, mogelijk van het knarrtype. Het is 16 meter lang en 4,8 meter breed en is gemaakt van grenen-, linde en eikenhout. Het werd in het westen van Noorwegen gebouwd en had een bemanning van 6 tot 8 personen.

Roskilde - Vikingmuseum - Skuldelev 1 Zeewaardig Vrachtschip

Informatiegang

Aan het einde van dit pad, kom je door een informatiegang. Hier kan je van alles lezen over de gebruiken van de Vikings en hun schepen.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiegang
Roskilde - Vikingmuseum - Informatiegang

Maquettes Zeeslagen

In diezelfde informatiegang vind je Maquettes van verschillende zeeslagen met Vikingschepen.

Roskilde - Vikingmuseum - Maquettes Zeeslagen

Skuldelev 6 – Vissersschip

Na de informatiegang kom je bij het derde pad aan, waar de Skuldelev 6 ligt. De Skuldelev 6 is een vracht- en vissersschip, mogelijk van het ferjatype. Het is circa 11,2 meter lang en 2,5 meter breed en is gemaakt van eiken-, grenen, en berkenhout. Het werd gebouwd in de Sognefjord in het westen van Noorwegen en had een bemanning van 12 tot 14 personen.

Roskilde - Vikingmuseum - Skuldelev 6 Vissersschip

Vikingkleding

We lopen nu een ander deel van de Vikingschepenhal in, waar we de kledingstukken zien hangen die in die tijd door de Vikingen gedragen werden.

Roskilde - Vikingmuseum - Vikingkleding

Simulator varend Vikingschip

Vlak na de Vikingkleding kom je in een hal waar 2 Vikingschepen liggen. Dit zijn een simulators. Je kunt aan boord klimmen om zo mee te maken hoe het er ongeveer aan toe gaat als je op een varend Vikingschip zit. Er worden ook stormen nagebootst. Dit is wel grappig om mee te maken, helemaal voor kinderen denk ik.

Roskilde - Vikingmuseum - Simulator Varend Vikingschip

Proviand aan Boord

Aan boord van de simulatieschepen zie je ook meerdere kisten en vaten staan. Deze geven een idee van de materialen en het proviand dat er in die tijd aan boord meeging tijdens de reizen.

Roskilde - Vikingmuseum - Proviand aan Boord

Attributen

In een zaaltje vlakbij de simulators, vind je allerlei attributen in vierkanten vitrines in de kamer. Dit geeft je een idee welke spellen er bijvoorbeeld werden gespeeld, maar ook wat de prijzen en de ruilmiddelen in die tijd waren.

Roskilde - Vikingmuseum - Attributen

Informatiemuur

We kunnen aan het einde van het pad weer omhoog, waar we nog langs een mooie foto- & informatiemuur lopen. Dit is erg interessant allemaal. We lopen hier dan ook vrij langzaam langs en laten de informatie even lekker indalen.

Roskilde - Vikingmuseum - Informatiemuur
Roskilde - Vikingmuseum - Informatiemuur
Roskilde - Vikingmuseum - Informatiemuur

Timmerschool

Het Vikingschipmuseum is ook erg leuk voor kinderen. Hier kunnen de kinderen namelijk zelf aan de slag met de bouw van hun eigen Vikingschip. Je vind hier ook allerlei informatie over hout en houtsoorten en er staat een bord waar de Skuldelevboten op staan met hun afmetingen en specificaties.

Roskilde - Vikingmuseum - Scheepswerf Bouw Je Eigen Boot
Roskilde - Vikingmuseum - Scheepswerf Informatieborden
Roskilde - Vikingmuseum - Scheepswerf Informatieborden

Scheepswerf

Bij de kindertimmerplaats zie je ook de Scheepswerf. Op de scheepswerf bouwen ambachtslieden een Vikingschip met materialen en werktuigen zoals de Vikingen die vroeger gebruikten. Ze zijn nu bezig met een reconstructie van het Skuldelev 5 schip.

Roskilde - Vikingmuseum - Scheepswerf

Tunet

De ambachtslui van het museum geven demonstraties in hun open werkplaatsen (Tunet). Bij de smid kan je gloeiend ijzer vormen en een nagel op de kop slaan. Of ontmoet de handwerker die touwen maakt of die de runeletters kerft in hout.

Roskilde - Vikingmuseum - Scheepswerf

Tijdlijn Vikingschepen

Bij de scheepswerf vind je een informatiebord met een tijdlijn waarop je kunt zien uit welke periode welke boot precies stamt.

Roskilde - Vikingmuseum - Scheepswerf Tijdlijn Boten

Fotoborden Opgraving

We lopen inmiddels weer terug naar de entree, waar we onderweg deze mooie fotoborden nog tegenkomen. Hierop kun je goed zien wat er gebeurd is tijdens de opgravingen. Erg mooi om te zien!

Roskilde - Vikingmuseum - Fotoborden Opgraving

De tent

De Vikingen woonden vroeger in tenten. Bij de entree zien we nog een tent staan, zodat we ook daar een beetje een idee van krijgen.

Roskilde - Vikingmuseum - Tent

Informatie

Het Vikingschepenmuseum is erg mooi om te bekijken. Het is erg interessant allemaal, zeker de moeite van een bezoekje waard dus.

Openingstijden

Het Vikingschepenmuseum is tijdens het zomerseizoen (van 1 mei t/m week 42) geopend van 10:00 tot 17:00 uur en tijdens het winterseizoen (van week 43 tot 30 april) van 10:00 tot 16:00 uur.

Entreeticket

Een ticket voor een volwassene kost (in 2022) in het zomerseizoen 160 DKK (€ 21,48) en tijdens het winterseizoen 125 DKK (€ 16,78). Kinderen tot 18 jaar zijn gratis.

Website

De openingstijden en prijzen kunnen natuurlijk veranderen in de tijd. Kijk daarom even bij het Vikingschepenmuseum zelf op hun website (of op de Nederlandse pagina) voor de laatste openingstijden en prijzen.