Selecteer een pagina

Helsingør in Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Helsingør – Denemarken

Helsingør is een stad helemaal noordoost op het puntje van het eiland Seeland in Denemarken. De stad telt 35.390 inwoners (2022). Er is een veerverbinding naar Zweden, dat hier hemelsbreed maar 4 km vandaan ligt. Wij kwamen hier voor een bezoek aan het Kronborg kasteel, maar we zagen dat er nog meer te doen is in Helsingør. Op het bord vooraan bij de parkeerplaats zien we de musea die hier te vinden zijn.

Helsingør - Museumbord

Vaerftshallerne Cultureel Centrum

We lopen richting het Kronborg kasteel, waar we aan onze rechterzijde het Vaerftshallerne Cultureel Centrum zien liggen.

Helsingør - Værftshallerne Cultureel Centrum

Scheepvaartmuseum

Wat je ook in Helsingør aantreft, is het Scheepvaartmuseum. We lopen van een afstandje nog even langs een aantal boten die we aan de kade zien liggen.

Helsingør - Scheepvaartmuseum

Het museum ligt deels onder de grond, dit ziet er erg apart uit. Een entreekaartje kost hier € 16,80 (2022) voor een volwassenen. Tot 18 jaar is het museum gratis.

Helsingør - Maritiem Museum

Kronborg Slot

En dan gaan we richting het Kronborg Slot. We hebben maar 2 uur en een kwartier om het kasteel te kunnen bekijken voordat het gaat sluiten. We moeten dus een beetje snel.

Helsingør - Kasteel Kronborg

De bouw van kasteel Kronborg

De Deense koning Erik VII bouwde rond 1420 het eerste kasteel, de “Krogen”. Hij ging tol heffen op langsvarende schepen. Het fort was strategisch en symbolisch van belang en heeft sindsdien op diverse momenten een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van Noord-Europa. In 1629 heeft een grote brand grote delen van het kasteel verwoest. Het kasteel werd hierna nagenoeg hetzelfde zoals voorheen gereconstrueerd. 

Helsingør - Kasteel Kronborg

Plunderingen Zweden

Tijdens een Zweeds bombardement in 1658 werd het Kronborg kasteel beschadigd en geplunderd door de Zweedse troepen. De 300 jaar daarna is het kasteel alleen gebruikt als fort voor de Deense strijdkrachten. Pas in 1991 werd het kasteel verlaten door het leger. Sindsdien is het kasteel als museum te bewonderen. Het kasteel is overigens ook wereldberoemd als Elsinore, het kasteel van de setting van Shakespeare’s Hamlet.

Maquette

Eenmaal door de eerste poort heen, komen we een maquette tegen van het Kronborg kasteel.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Maquette

De Grachten

Hier zien we de grachten van het kasteel. In de verte zien we ook de Domkerk Sint-Olaf.

Helsingør - Kasteel Kronborg - poort

Rondom het kasteel

Je kunt helemaal rondom het kasteel heen lopen. Dit ziet er ook erg leuk uit.

Helsingør - Kasteel Kronborg
Helsingør - Kasteel Kronborg
Helsingør - Kasteel Kronborg - Grachten

Entree

En dan komen we bij de entree uit. Een entreekaartje voor Kronborg Slot kost in 2022 ongeveer € 20 voor een volwassene.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Entree

Kanonnen

Meteen na de poort kun je ook om het kasteel heen lopen. Hier zie je op meerdere plaatsen de kanonnen staan, ter verdediging van het kasteel.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kanonnen

Poort

Kasteel Kronborg heeft vele poorten. Ook nu moeten we weer door een poort heen om naar de binnenplaats te kunnen gaan.

Helsingør - Kasteel Kronborg
Helsingør - Kasteel Kronborg

Binnenplaats

En dan komen we uit op de binnenplaats. Hier staan ook meerdere attributen, zoals karren en kanonnen.

Helsingør - Kasteel Kronborg - binnenplaats
Helsingør - Kasteel Kronborg - binnenplaats

Route ‘Castle’

Hierna gaan we het kasteel zelf in. Je kunt het kasteel bekijken via 2 verschillende routes. Wij beginnen bij de route ‘Castle’.

Helsingør - Kasteel Kronborg

De Hoekkamer

De hoekkamer was de kamer waar koningin Caroline-Mathilde, vrouw van koning Christian VII, gevangen is gezet. Ze werd ervan beticht dat ze haar man had bedrogen met Graaf Struensee, een Deense politicus van Duitse afkomst. Caroline-Mathilde heeft 4 maanden in de hoekkamer gezeten voordat ze gescheiden en zonder haar kinderen naar Celle werd gestuurd. 3 jaar later stierf ze.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Hoekkamer

Appartement Frederik V

Het volgende vertrek waar we komen, is het appartement van koning Frederik V. Frederik V heeft hier zelf nooit gewoond, maar heeft wel de vertrekken laten bouwen, vandaar de naam. In de vertrekken woonde de rechtbank-maarschalk.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Appartement Frederik V

Banketzaal

De banketzaal werd voor meerdere doeleinden gebruikt, namelijk als kantoor, vergaderzaal, eetkamer en salon. Op de tafel staat vind je het porselein uit die tijd. De kamer heeft ook een prachtige, oude, open haard.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Feestzaal

De slaapkamer en de salon

De volgende vertrekken waar we uitkomen, zijn de slaapkamer en de salon. Hier vond de persoonlijke verzorging plaats en in de salon werden veelvuldig gezelschapsspellen gespeeld en verhalen verteld.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Slaapkamer-Salon

Kamer met Paradebed

De kamer met het paradebed was speciaal voor bezoekers. Koning Frederik V was meer geïnteresseerd in vrouwen en drank namelijk dan in financiën en politiek. In deze kamer kon hij zijn vrouwelijke bezoek ontvangen.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kamer Paradebed

Gastvertrekken

En dan komen we aan bij de gastvertrekken. Dit zijn voornamelijk lege kamers, omdat de gasten altijd hun eigen personeel en eigen meubels meenamen. De geblokte kamer was speciaal voor koningin Sophie haar ouders, maar die hebben er nooit verbleven. De oudste dochter van koning Frederik II en koningin Sophie heeft er wel een winter verbleven met haar toen kersverse man.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Gastenkamers

Het toilet

Een ander klein vertrek in het kasteel is het toilet. Vroeger was dit een open ‘stoel’ waarbij de uitwerpselen zo via het kanaaltje de gracht in plonsde.

Helsingør - Kasteel Kronborg - toilet

De gang

De gang ziet er ook mooi uit, met die houten trap.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Gang

Gastenvertrekken

Ook hier zie je meer gastenvertrekken die vrijwel leeg zijn, op de tapijten aan de muur na.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Gastvertrekken

Grote Balzaal

De grote balzaal werd gebruikt voor festiviteiten. De zaal was bekleed met vele dure wandtapijten. Langs de zijkant van de zaal stonden de tafels vol met eten en de feesten duurden soms dagenlang. Tijdens de feesten kwamen er acrobaten, acteurs, musici en goochelaars. Er werd veel gedanst. Na afloop van een feest werd de zaal weer gebruikt voor opslag van voedsel en bouwmaterialen. De 2 oudste dochters van koning Frederik II zijn allebei in deze grote balzaal getrouwd.

Helsingør - Kasteel Kronborg - De balzaal
Helsingør - Kasteel Kronborg - De balzaal

Maquette Grote Balzaal

In de grote balzaal vind je een maquette waarbij je goed kan zien hoe de balzaal er in die tijd uitzag.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Balzaal

Zaal met schilderijen

We zijn ondertussen weer beneden aanbeland, waar we nog door een aparte zaal heen lopen met allerlei schilderijtjes.

Helsingør - Kasteel Kronborg - De zaal met schilderijen

De Bar

En we zijn inmiddels alweer buiten aanbeland, waar we een middeleeuwse barkeeper zien staan. De man neemt ons mee naar binnen en vertelt onze prachtige verhalen uit die tijd! Hij vertelde dat dit het oudste deel van het kasteel was. Het stamt ergens uit de 13e eeuw. Hij vertelde ook dat vele materialen en vaklui, die het kasteel hebben gebouwd, uit Nederland komen. Dat is pas een leuk weetje.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Bar

De Eetzaal

Naast de bar vinden we de eetzaal. 

Helsingør - Kasteel Kronborg -

De koninklijke Keuken

Naast de eetzaal vinden we de keuken. Het kasteel heeft 4 keukens, de koning zijn keuken, de koningin haar keuken, de kasteelkeuken en de rookkeuken. Dit is de koninklijke keuken van de koning en de koningin. Hier werkte de staf die volledig vertrouwd kon worden met het eten van de koning en de koningin. Daarnaast moest de staf van elk gerecht een hapje eten voordat de koning en de koningin het op hun bord kregen. Dit was om te voorkomen dat ze vergiftigd werden.

Helsingør - Kasteel Kronborg -

Kazematten

Naast de koninklijke keuken vind je de kasteelkeuken. Hier vind je ook de ingang van de kazematten.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kazematten

Het woord kazemat is overigens Latijns voor ‘huis in het donker’. Een kazemat is een relatief kleine betonnen of stenen bunker, bedoeld om dekking te bieden aan vijandelijk vuur. De kazematten zijn voorzien van schietgaten voor zware wapens zoals mitrailleurs of luchtafweergeschut. 

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kazematten

De legende van Holger Danske

In de kazematten kom je het standbeeld van Holger Danske tegen. Holger Danske is een nationale held die al honderden jaren slaapt, diep in de ondergrondse gangen van de kazematten van het kasteel. Volgens een oude legende zal Holger Danske wakker worden op de dag dat Denemarken wordt bedreigd door vijanden. Hij zal dan opstaan ​​en zijn zwaard heffen.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kazematten

Achter het beeld van Holger Danske kun je verder de kazematten in. 

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kazematten
Helsingør - Kasteel Kronborg - Kazematten

De wandeling in de kazematten onder het kasteel is erg indrukwekkend. Je moet hier overigens niet met hakjes of iets dergelijks lopen, want de vloer is erg oneffen en je glijdt snel weg op de gladde keien. Het is echter wel een enorme beleving die ik zeker niet had willen missen! Aan het einde van de kazematten komen we ook nog wat voorraadbakken tegen, waar ze vroeger het proviand in bewaarden, zoals graan, etc.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kazematten

De tweede route

Eenmaal weer uit de kazematten, nemen we de 2e route in het kasteel. Dit begint met wat uitleg over de komst van de koning en een locatie waar je nog wat funderingen van het oude kasteel kan zien.

Helsingør - Kasteel Kronborg

Het kasteel in 600 jaar

In diezelfde kamer zien we een schilderij aan de muur hangen waarop te zien is hoe het kasteel veranderd is in de loop van 600 jaar.

Helsingør - Kasteel Kronborg

Scene Foto’s

Deze route stond bekend als de route met de portretten. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit eerst wat minder interessant vond. Ik dacht weer een lading oude schilderijen aan te treffen, maar Kronborg heeft dit zo onwijs leuk opgepakt! De portretten zijn namelijk scherpe foto’s van belangrijke scenes. Ik vond dit echt ontzettend leuk gedaan!

Helsingør - Kasteel Kronborg - Scene Fotos

Portretten Vikings

Ditzelfde hebben ze gedaan met de portretten van de Royal Vikings. Ze hebben dit gewoon in een hedendaags jasje gegoten en eventjes, heel eventjes dacht ik dat ze mijn vriend Edwin hadden gevraagd om model te zitten voor de foto van de 11e-eeuwse Oluf Hunger. Sprekend!

Helsingør - Kasteel Kronborg - Portretten Vikings

Kleding Eric VII

We lopen door een gang heen, waar we nog kleding tegenkomen van Eric VII (Eric van Pommeren) en zijn vrouw Philippa van Engeland. Eric VII was de koning die het eerste kasteel heeft laten bouwen. Deze kleding gaat dus al wat jaartjes mee.

Helsingør - Kasteel Kronborg

Stamboom

De stamboom van de koninklijke familie beslaat een complete muur, zo groot. Dit hebben ze ook erg leuk gedaan zo.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Stamboom

Galakleding

Dan komen we een zaal in lopen waar we veel galakleding van de koninklijke familie tegenkomen. 

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kleding Portretten

Portretten

Om de galakledingstukken heen zie je ook hier weer veel eigentijdse fotoschilderijen en portretten van de koninklijke familie op de muren.

Helsingør - Kasteel Kronborg - Kleding Portretten

Kapel

De kapel is het enige gebouw dat niet door de brand van 1629 is verwoest. Het heeft zijn oorspronkelijke altaar, galerij en kerkbanken bewaard, met fijn houtsnijwerk en geschilderde panelen.  De kapel is in 1582 ingewijd.

Helsingør - Kasteel Kronborg - De kapel

Uitgang

En dan is het inmiddels alweer 17:00 uur en moeten we richting de uitgang. Gelukkig hebben we toch nog redelijk veel kunnen zien en ook dit is een prachtig kasteel! Zeker de moeite van het bezoeken waard!

Helsingør - Kasteel Kronborg - De uitgang