Selecteer een pagina

Stege in Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Stege – Denemarken

Stege is de grootste plaats op het eiland Møn. De plaats telde 3.835 inwoners in 2012. De stad groeide rond het kasteel Stegehus van Valdemar de Grote. Tot 1246 was Jacob Sunesen kapitein op Stegehus en waarschijnlijk verantwoordelijk voor de bouw van de kerk van Stege. Nog een weetje: In 1540 werd in Stege de eerste vrouw die in Denemarken was veroordeeld als heks, op de brandstapel gezet.

Mølleport

De wallen rond Stege zijn eind 15e eeuw gegraven en de gracht werd in dezelfde tijd gevuld met water. Er liep een muur langs de gracht met drie torens met poorten en een ophaalbrug. De Mølleport (Molenpoort) is de enige poort die bewaard gebleven is, terwijl de andere twee poorten bij de Langgade en Rådhusstræde zijn afgebroken.

Stege-Mølleporten

Raadhuis Mon en Oude Raadhuis

Aan de doorgaande weg zien we de 2 raadhuizen naast elkaar liggen. Het Stege Gamle Rådhus (oude raadhuis) werd ontworpen door MGB Bindesbøll en werd gebouwd in renaissancestijl in 1854. Het was in gebruik tot 1968 en staat nu op de monumentenlijst. Het nieuwe Raadhuis staat er naast.

Stege - Raadhuis Møn en Oude Raadhuis

Stege Kerk

De Stege kerk werd in de 13e-eeuw (waarschijnlijk) in opdracht van Jakob Sunesøn gebouwd. Jakob was een neef van bisschop Absalon die Møn tot zijn dood in 1246 regeerde. Het betrof oorspronkelijk een romaanse kerk van kloostermoppen, bestaande uit een apsis, koor en schip. Even later werd een toren toegevoegd. In de tweede helft van de 15e eeuw werd de kerk in gotische stijl herbouwd. Na een brand werd er begonnen met het vervangen van het koor door een smallere oostelijk verlenging van het schip met zijbeuken. Het westelijke deel van de kerk kreeg een iets breder schip met zijbeuken. Ten slotte werd de toren in 1525 voltooid. De romaanse sporen van de kerk zijn te vinden in het westelijke deel van de kerk.

Stege - de kerk

Industrieterreintje

Net buiten de stad zien we nog een schattig industrieterreintje.

Stege - Industrieterreintje