Selecteer een pagina

Amsterdam – Nederland

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De gemeente Amsterdam telt 869.709 inwoners (2020). De stad dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel, de stadsrechten werden kort na 1300 verdiend. Het is een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. Doordat er steeds meer buitenlanders uit de Zuidelijke Nederlanden, Duitsland en de Scandinavische landen naar Amsterdam kwamen, werd de stad in de 16e eeuw behoorlijk uitgebreid. Hierbij werd ook de grachtengordel gebouwd die in 2010 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Amsterdam heeft maar liefst 177 (2007) verschillende nationaliteiten in de gemeente. Dit is het hoogste aantal verschillende nationaliteiten ter wereld. Hieronder de kaart van Amsterdam met het overgrote gedeelte van de locaties die we bezocht hebben.

Kaart Amsterdam

Belastingkantoor + uitzicht

In het noordwesten van Amsterdam (Sloterdijk), ligt het Belastingkantoor ‘De Knip’ vlak langs de snelweg. Dit is een vrij hoog gebouw, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Ik heb het geluk gehad eens te mogen kijken op de bovenste verdieping.

Amsterdam - Belastingkantoor + Uitzicht
Amsterdam - Uitzicht Belastingkantoor

Centraal Station

Het centraal station in Amsterdam ligt ook vlakbij het centrum.  Het is gebouwd tussen 1881 en 1889 naar ontwerp van P.J.H. CuypersA.L. van Gendt (stationsgebouw) en L.J. Eijmer (stationskap). Dagelijks telt Amsterdam Centraal circa 160.000 in- en uitstappers, waarmee het na station Utrecht Centraal het drukste station van Nederland is. Reizigers kunnen  gebruikmaken  van  treinen,  metro’s,  trams,  bussen

Amsterdam - Treinstation Centraal

en veren. Het station is gelegen op het in het IJ aangeplempte Stationseiland.

Amsterdam - Centraal Station

Het IJ

Als je uitstapt bij het centraal station, dan heb je een heel mooi uitzicht over het IJ. Dit is echt prachtig! Je ziet het Science Museum al liggen met haar aparte vorm.

Amsterdam - Het IJ

Openbaar vervoer

Amsterdam is een erg drukke stad. Ik ben er verschillende keren met de auto heen geweest, maar dit is geen aanrader! Het openbaar vervoer in de stad is zeer goed. Zo heb je een metro-netwerk, rijden er veel bussen en er rijden ook trams.

Amsterdam - Trams
Amsterdam - Pilaren onder de Brug

Loetje

Als je weer terug loopt naar het station, dan zie je net voor het station een leuk eettentje liggen, Loetje. We moesten nog even een uurtje overbruggen tot onze rondvaart, dus hebben we hier alvast ons voorgerecht gegeten. Dat was zeker een aanrader! Het eten was heerlijk en de bediening was ook erg vriendelijk. Daarnaast was de ambiance ook geweldig natuurlijk.

Amsterdam - Loetje

Sint-Nicolaaskerk

Als je op het terras van Loetje zit, dan heb je een prachtig uitzicht op de Sint Nicolaaskerk. Dit is een rooms-katholieke kerk in de binnenstad van Amsterdam. De kerk is gebouwd tussen 1884 en 1887. De Sint-Nicolaaskerk kreeg in 2012 de eretitel van basiliek van de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst.

Amsterdam - Sint Nicolaaskerk

Rondvaart

Amsterdam staat bekend om de Amsterdamse grachten. Natuurlijk moeten we dan een keer een rondvaart gemaakt hebben. Wij hebben dat gedaan bij Lovers.

Amsterdam - Rondvaart Lovers

Het IJ & A’dam Lookout

Ook de rondvaart begint op het IJ. We varen ook nu weer langs het Science Museum. Het gebouw dat daarnaast ligt is het A’dam Lookout gebouw. Op het dak van dit gebouw kan je op hoogte schommelen.

Amsterdam - Rondvaart - Het IJ

Oosterdok & NEMO Science

Vanuit het IJ varen we de Oosterdok op, waar we ook het NEMO Science museum zien.

Amsterdam - Rondvaart - Het Oosterdok

Scheepvaartmuseum

De tocht vaart ons dan langs het scheepvaartmuseum. Dit is ook een machtig mooi gezicht om te zien. Het Scheepvaartmuseum is in 1916 opgericht en bevat de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. Het is gespecialiseerd in de maritieme geschiedenis van Nederland. De ongeveer 300.000 objecten zijn afkomstig van rederijen, verzamelaars en liefhebbers uit de maritieme en marinewereld.

Amsterdam - Rondvaart - Het Scheepvaartmuseum

Vanaf de wal ziet het scheepvaartmuseum er overigens ook leuk uit.

Amsterdam Scheepvaartmuseum

Standbeeld Visserman van Joost Barbiers

Tegenover het scheepvaartmuseum (aan de overkant van het water) staat het standbeeld ‘Visserman’ van Joost Barbiers. Dit standbeeld stamt uit 1980. Het is een stenen beeld van een zeeman in oliegoed.

Amsterdam Standbeeld Visserman Joost Barbiers

Nieuwe Herengracht

Dat was even een klein tussenstapje de kade op. We gaan weer verder met de tocht over de Amsterdamse grachten en varen de Nieuwe Herengracht op, waar we het Entrepotdok en de Nijlpaardenbrug zien.

Amsterdam - Rondvaart

Hortus & Amstel

Hierna varen we langs de Hortus (Botanische tuin) naar de Amstel.

Amsterdam - Rondvaart

Magere brug

De Magere Brug (brug nr. 242) is een dubbele ophaalbrug over de rivier de Amstel. Ze verbindt de kades van de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat, tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht. De Magere brug is sinds 2002 een rijksmonument en is het decor van menig film, de bekendste is ongetwijfeld de James Bondfilm ‘Diamonds are forever. De eerste Magere brug is gebouwd rond 1691 en werd in 1929 gesloopt. Hierna kwam er wel een nieuwe brug.

Tot 1994 werd de brug door de twee brugwachters met de hand geopend en gesloten. Dit was echter erg lastig, want beide brugdelen moesten tegelijkertijd tegen elkaar komen. Beide brugwachters gaven dus een duw tegen de tegengewichten. Deze werkwijze werd door de arbeidsinspectie als te gevaarlijk beoordeeld. Op aandringen van de arbeidsinspectie werd de brug gemechaniseerd en geautomatiseerd.

Amsterdam - Rondvaart - De Magere Brug

Tot 2003 reed er autoverkeer over de Magere Brug, maar na een reparatie en herinrichting gebruiken tegenwoordig alleen fietsers en voetgangers de brug. Enkele keren per dag wordt ze opgehaald om schepen te laten passeren; de rondvaartboten kunnen eronderdoor als ze dicht is. In 2010 werd de brug opnieuw gerenoveerd. De brug was lange tijd gedecoreerd met 1800 gloeilampjes, die ’s avonds aan gingen. Begin 2011 heeft Light International deze lampen vervangen door leds. Ook zijn er tegenwoordig replica’s van de lantaarns van Jan van der Heyden op de brug aanwezig, de oudste straatlantaarns van Amsterdam uit de 17e eeuw. 

Inkijk Reguliersgracht

Aan het begin van de Herengracht worden we getipt door onze kapitein. Fototoestellen klaar voor de prachtige inkijk naar de Reguliersgracht, iets dat alleen te zien is vanaf het water. Hij heeft niet gelogen, het is een prachtig gezicht om alle bruggen zo achter elkaar aan te zien liggen.

Amsterdam - Rondvaart - Inkijk op de Reguliersgracht vanuit de Herengracht

Grachtenpanden

Amsterdam staat natuurlijk bekend om de grachtenpanden. Dit zijn huizen die aan een gracht liggen. Meestal zijn dit hoge en smalle huizen, omdat de belasting vroeger werd geheven op grond van de breedte van de gevel. Omdat de huizen meer gevaar voor overstromingen hadden, zit de voordeur soms wat hoger op een bordes of bel-etage. Grachtenpanden hadden meestal een kelder en een pakzolder, waar handelsvoorraad kon worden opgeslagen. Via de takels en hijsinstallaties helemaal bovenin bij het dak in de buurt, kon men de goederen dan optakelen. Tegenwoordig gebruiken ze dit nog bij verhuizingen.

Amsterdam - Rondvaart - Grachtenpanden

Koepelkerk

Aan het einde (of begin) van de Singel ligt de Koepelkerk. De Koepelkerk is in 1668 gebouwd en staat zelfs op een schilderij van Vincent van Gogh. Er zit tegenwoordig een Renaissance hotel in met vergaderzalen en je kunt zelfs trouwen in de koepelkerk. De kerk heeft een prachtige ligging zo aan de gracht.

Amsterdam - Rondvaart - De Singel en de Koepelkerk

De Route

Hieronder de route die we gevaren hebben met de rondvaartboot. Altijd handig als je nog wat bezienswaardigheden op wilt zoeken.

Kaart Rondvaart Amsterdam

Eenmaal terug van de rondvaart lopen we het Damrak op, richting de Beurs van Berlage. Tegenover de Beurs van Berlage ligt een prachtig pand dat op dit moment gebruikt wordt door de Jumbo.

Amsterdam - Het Jumbopand aan de Damrak

Beurs van Berlage

De Beurs van Berlage is een rijksmonument dat is ontworpen door Hendrik Petrus Berlage en dat werd gebouwd tussen 1898 en 1903. Omdat de beurs in de oude rivierbedding van de Amstel gebouwd werd verzakte hij echter al tijdens de bouw. Metselaars moesten de scheuren die ontstonden uithakken en opnieuw opvullen met bakstenen. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als centrum voor exposities, congressen en andere bijeenkomsten. De Beurs van Berlage behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. 

Amsterdam - Beurs van Berlage

Body Worlds

Schuin tegenover de Beurs van Berlage ligt Body Worlds. Dit museum neemt je mee op een fascinerende reis door het menselijk lichaam. Met meer dan 200 echte geplastineerde lichamen, leert Body Worlds je alles wat je ooit wilde weten over je eigen anatomie en welke effecten je gezondheid heeft op je geluk en vice versa. Wat heel indrukwekkend is, is dat de preparaten en lichamen die je in Body Worlds ziet echte lichamen zijn. Er zijn mensen geweest die hun lichaam na hun sterven aan het museum hebben geschonken. Dit maakt alles nog vele malen indrukwekkender! Echt een aanrader dit museum.

Amsterdam - Body Worlds

Body Worlds heeft een eigen pagina. Als je meer van dit museum wilt zien, klik dan op de knop:

De Dam

En dan komen we in het centrum van Amsterdam aan. De Dam is een plein in het centrum van Amsterdam. Het is het historische hart van de stad en de locatie van veel evenementen van nationale betekenis. De dam is een levendig plein. Zo staan er vaak ‘levende standbeelden’, maar lopen er ook bellenblazers, acrobaten en clowns rond die allerlei kunstjes uitvoeren. 

Amsterdam - De Dam

Nationaal Monument

Het eerste wat je ziet op de Dam is het Nationaal Monument. Dit monument is een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en staat centraal tijdens de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.  Het Nationaal Monument is ontworpen door architect J.J.P. Oud. Je ziet een pyloon met beelden en een gedenkmuur met reliëfs. Voor het monument staan twee leeuwenfiguren als wachters.

Amsterdam - Nationaal Herdenkingsmonument 2e Wereldoorlog Dam

Gebouwen rond de Dam

Om de Dam heen staan allerlei mooie gebouwen, zoals deze gebouwen van de Bijenkorf, Gassan Juwelier en Peek & Cloppenburg. Daarnaast staat het Koninklijk Paleis ook op de Dam, samen met de Nieuwe Kerk.

Amsterdam - De Dam gebouwen
Amsterdam - Koninklijk Paleis
Amsterdam - De Nieuwe Kerk

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk paleis werd tussen 1648 en 1665 oorspronkelijk als stadhuis gebouwd, het is een van de belangrijkste monumenten uit de zeventiende eeuw. Sinds 1808 werd het als paleis in gebruik genomen door Koning Lodewijk Napoleon en sindsdien is het ook een paleis gebleven. Het paleis wordt als ontvangstpaleis gebruikt door het Koninklijk Huis, bijvoorbeeld tijdens staatsbezoeken, maar ook bij koninklijke huwelijken, jaarlijkse nieuwjaarsrecepties, diners en inhuldigingen. Er worden ook tentoonstellingen gehouden en je kunt het paleis bezoeken. 

Amsterdam - Koninklijk Paleis

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe kerk stamt uit 1409 en is na de inwijding in fasen tot stand gekomen. Men is jarenlang bezig geweest met bouwen, maar in 1540 was de kerk toch redelijk klaar. In 1645 ging het echter helemaal mis. Door werkzaamheden van loodgieters brandde de kerk, op het koor en straalkapellen na, geheel uit. Na deze brand is de kerk in gotiserende stijl hersteld en op 10 mei 1648 werd de kerk opnieuw in gebruik genomen. Het interieur van de kerk dateert voor het grootste deel dan ook van ná de brand van 1645. In deze kerk heeft de huwelijksceremonie plaatsgevonden tussen koning Willem-Alexander en Maxima.

Amsterdam - De Nieuwe Kerk

Madame Tussaud

Aan de Dam ligt ook het Peek- & Cloppenburg gebouw, waar het Madame Tussaud wassenbeeldenmuseum in zit. Ook dit is een echte aanrader. Het is ontzettend leuk om tussen de sterren te lopen en grappige foto’s met ze te maken.

Amsterdam - Madame Tussaud - het pand
Amsterdam - Madame Tussaud

Het Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum heeft een eigen pagina. Als je meer van dit museum wilt zien, klik dan op de knop:

Kalverstraat

Vanuit de Dam kun je naar de Kalverstraat lopen, dit is DE winkelstraat van Amsterdam. Het is er altijd druk! Verbaas je overigens niet dat er hier veel Engels wordt gepraat in de winkels. Er zijn veel internationale studenten die een bijbaantje hebben in een winkel. Zij spreken vaak geen woord Nederlands.

Amsterdam - De Kalverstraat
Amsterdam - Een 3D-Tegel op de Nieuwezijds Voorburgwal

We lopen via de Nieuwezijds-voorburgwal richting de grachten. Onderweg komen we nog een mooie tegel tegen in de muur van een gebouw.

Amsterdam - Wegwijzer naar Homomonument & Anne Frankhuis

Magna Plaza

Achter het Koninklijk Paleis zie Magna Plaza al liggen. Dit is het vroegere hoofdpostkantoor dat werd gebouwd in de periode 1895-1899 naar een ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters.  Het gebouw is opgetrokken in een mengvorm van neostijlen, waarbij met name neogotische en neorenaissancistische elementen zijn gebruikt (ook wel: postkantorengotiek). Het behoort tot 6de in de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. Op dit moment wordt het gebouw gebruikt als winkelcentrum ‘Magna Plaza’. 

Amsterdam - Magna Plaza's

Westerkerk

We lopen verder richting de Prinsengracht en zien daar de Westerkerk. Deze kerk is tussen 1620 en 1631 in renaissancestijl gebouwd naar ontwerpen van bouwmeester Hendrick de Keyser. De kerk heeft een lengte van 58 meter en een breedte van 29 meter. Het hoge middenschip wordt geflankeerd door de beide lagere zijbeuken. De driebeukige basiliek heeft een rechthoekige plattegrond met twee transepten van gelijke afmetingen. Daardoor kreeg de plattegrond de vorm van twee met elkaar verbonden Griekse kruisen. De toren van de kerk is de hoogste kerktoren van Amsterdam (± 87 meter). 

Amsterdam - Westerkerk

Het Achterhuis van Anne Frank

Als je in Amsterdam bent, dan moet je zeker een bezoek plegen aan het Achterhuis van Anne Frank. De familie Frank duikt tijdens de Tweede Wereldoorlog op 6 juli 1942 onder in het pand aan de Prinsengracht 263, het bedrijfspand van Otto Frank. Later voegen de familie Van Pels en Fritz Pfeffer zich bij hen. Het bedrijfspand van Otto bestaat uit twee delen, een voorhuis en een achterhuis. Op de bovenste verdiepingen van het achterhuis verblijven de acht onderduikers. Dochter Anne Frank houdt al die tijd een dagboek bij. De onderduikers hebben ruim twee jaar in het achterhuis ondergedoken gezeten als ze toch worden ontdekt door de Duitsers. Van de 8 onderduikers is vader Otto Frank de enige die het overleefd.

Amsterdam - Anne Frank Huis

Otto Frank besluit de grote wens van zijn dochter Anne uit te laten komen, ze wilde namelijk een beroemd schrijfster worden. En beroemd werd ze, haar dagboek is één van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in 70 verschillende talen vertaald en er gingen meer dan 35 miljoen boeken over de toonbank. Het achterhuis is een museum geworden waar je nog steeds kan kijken hoe de 8 onderduikers in die tijd hebben geleefd.

In het museum zelf mag je geen foto’s maken. Ik moet het daardoor wat doen met de foto’s van de reconstructie van het museum zelf. Het is echter zeker een must om daadwerkelijk in dit museum rond te lopen. Het is een bezoek dat je je leven lang bij zal blijven. Ontzettend indrukwekkend allemaal…..

Amsterdam - Anne Frank Huis reconstructie

1.  Geheime toegang achter de boekenkast
2.  De trap achter de boekenkast
3.  Slaapkamer Peter van Pels
4.  Zolder van Achterhuis
5.  Woonkamer/Keuken

 6.  Slaapkamer Otto, Edith & Margot
 7.  Slaapkamer Anne & Fritz
 8.  Kantoorkeuken
 9.  Kantoor Johannes, Miep & Bep
10. Magazijn Voorhuis

De 3 Amsterdamse hoofdgrachten

Vanuit het Anne Frank Huis lopen we langs de 3 hoofdgrachten van Amsterdam, namelijk de Keizersgracht, Prinsengracht en Herengracht.

Amsterdam - 3 Hoofdgrachten

De 9 Straatjes

Natuurlijk moeten we tijdens ons bezoek aan Amsterdam ook langs de 9 straatjes. Je vindt de 9 Straatjes tussen Singel, Heren-, Keizers- en Prinsengracht. Ze liggen midden in het hart van Unesco Werelderfgoed, waar het al meer dan 4 eeuwen bruist van ambacht, handel en cultuur. Als je schattige en aparte winkeltjes wilt vinden, dan moet je zeker hier zijn! 

Amsterdam - De 9 Straatjes

Elandsgracht

Net buiten de 9 straatjes ligt de Elandsgracht. Deze gracht is minstens zo gezellig als de andere grachten! 

Amsterdam - Elandsgracht

Johnny Jordaanplein

Het Johnny Jordaanplein is in de jaren ’70 ontstaan als witkarstation. Nadat de witkarren weer verdwenen waren, lag het station er wat verloren bij. Na de dood van Johnny Jordaan in 1989 werd geld ingezameld voor een standbeeld. Inmiddels staan er vijf beelden van bekende Jordanese muzikanten, namelijk: Johnny Jordaan, Tante Leen (onthuld in 1994), Johnny Meyer (1997), Manke Nelis (2005) en Bolle Jan & Mien Froger (2010).

Amsterdam - Johnny Jordaanplein

Thais Restaurant Rakang

Dit knusse restaurantje Rakang ligt ook op de Elandsgracht. We hebben hier gegeten en dat is een enorme aanrader! Wat hebben we hier ontzettend lekker gegeten (menu 2) en het personeel is er ook ontzettend vriendelijk. 

Amsterdam - Rakang Thais Restaurant

Amsterdam Museum

We gaan weer wat meer terug richting centrum, waar we het prachtige Amsterdam Museum tegenkomen. Het Amsterdam Museum is de schatkamer van de stad: duizenden kunstwerken en voorwerpen vertellen samen het verhaal van Amsterdam. Van de vroege Middeleeuwen via de Zeventiende Eeuw tot het Amsterdam van vandaag. Wij hadden zelf helaas geen tijd meer om naar binnen te gaan, maar de buitenkant is ook al een plaatje!

Amsterdam - Amsterdams Museum

Spuistraat

Via de knusse Spuistraat lopen we weer terug naar de Singel.

Amsterdam - Spuistraat

Oude Lutherse Kerk

Op de hoek van de Spui en de Singel ligt de Oude Lutherse Kerk. Al vanaf 1600 werd op deze plaats gekerkt in een pakhuis genaamd ‘de Vergulden Pot’. De oppervlakte van de kerk werd steeds groter doordat de naastgelegen panden opgekocht werden. In 1631 gaf de stad Amsterdam toestemming om op de plaats van de zeven gebouwen een nieuw kerkgebouw te bouwen. De kerk is in de periode 1632-1633 onder leiding van Wessel Becker en Willem van Daelen gebouwd en in 1633 werd de kerk in gebruik genomen. De kerk is gebouwd op een onregelmatig grondvlak. Het inwendige is rechthoekig van vorm, omgeven door galerijen, die rusten op Ionische en Toscaanse zuilen. Dorische zuilen dragen de dakconstructie. De preekstoel stamt uit 1640.

Vanwege het verzakken van de fundering werd in 1925 een grondige restauratie uitgevoerd. Architect A.A. Kok liet de zerkenvloer lichten en de graven ruimen. Ook overbodige betimmering werd verwijderd. De oorspronkelijke glas-in-loodramen waren al in 1774 vervangen. Bij de restauratie van 1984-1986 is het interieur grotendeels in de oude situatie teruggebracht.

Amsterdam - Oude Lutherse Kerk

De Krijtberg

Tegenover de Oud Lutherse Kerk staat de Krijtberg of Sint-Franciscus Xaveriuskerk. Dit is een rooms-katholieke rectoraatskerk gewijd aan de heilige Franciscus Xaverius. De kerk staat in de volksmond ook wel bekend als de Rijtjeskerk. De  bouw van de kerk is in 1881 begonnen. De neogotische kerk werd ontworpen door architect Alfred Tepe. Het moest een grote kerk worden op een relatief klein oppervlak tussen de bestaande grachtenpanden in. Best wel een uitdaging dus. Om de ruimte optimaal te benutten werd de breedte van de zijbeuken beperkt en werd de kerk voorzien van galerijen. In plaats van een transept kreeg de kerk een pseudotransept ter breedte van de zijbeuken. Voor een optimale lichtinval kwamen de meeste ramen zo hoog mogelijk. De inwendige hoogte van het gewelf bedraagt 31 meter. Omdat de kerk verder aan alle kanten was ingebouwd kreeg de kerk een monumentale voorgevel met twee traptorens. In 1883 werd de kerk gewijd.

Amsterdam - De Krijtberg - Katholieke Kerk

SFAA Administratiekantoor Virtual Office

Een klein stukje verder dan de Krijtberg ligt het pand van SFAA Administratiekantoor Virtual Office. Hier zit een adviesbureau in. Prachtig pand ook!

Amsterdam - Pand SFAA Administratiekantoor Virtual Office

Bloemenmarkt

De marktkramen van de Bloemenmarkt liggen op boten in de Singel. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat alle bloemen en planten op deze markt nog dagelijks via het water werden aangevoerd van buiten de stad.

Amsterdam - Bloemenmarkt Singel

Oude Turfmarkt

De Oude Turfmarkt ligt net om de hoek bij de Singel. De straat loopt langs de oostzijde van het Rokin (ooit een deel van de Amstel) van de Langebrugsteeg in zuidelijke richting naar de Nieuwe Doelenstraat. Zoals de naam van de straat al aangeeft werd hier van 1564 tot 1642 een turfmarkt gehouden. Op de Oude Turfmarkt staat een ruiterstandbeeld van koningin Wilhelmina, een standbeeld dat in 1972 gemaakt is door Theresia van der Pant.

Amsterdam - Oude Turfmarkt - Ruiterstandbeeld Wilhelmina

De Wallen (Rosse Buurt)

We lopen over de wallen terug richting het station. De Wallen is de buurt in Amsterdam waar het gebeurt. Op de Wallen in Amsterdam, ofwel Red Light District, vind je prostituees die hun ‘services’ aanbieden achter een raam. De buurt staat bekend om de vele sexshows, sexwinkels, bordelen en stripclubs. Het was voorheen een beruchte en onveilige wijk in Amsterdam, maar er is in de afgelopen jaren veel veranderd. We lopen er overdag en dan is er niet heel veel te zien van de rode lampen.

Amsterdam - De Wallen

De Oude Kerk

Op de Wallen komen we langs de Oude Kerk lopen. Dit is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam, de rooms-katholieke kerk werd in 1306 gewijd aan de heilige Nicolaas. Tot 1578 heette de kerk de Sint-Nicolaaskerk. Het kerkgebouw behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. Sinds 2016 is de Oude Kerk, naast de kerkelijke functie die het gebouw nog steeds heeft, een museum voor hedendaagse kunst waar wisselende tentoonstellingen van site-specifieke installaties te zien zijn. Daarnaast zijn sinds 2018 de historische stijlkamers met de erfgoedcollectie van de kerk opengesteld voor het publiek.

Amsterdam - De Oude Kerk

Majoor Boshardt Bankje

Aan het einde van de Wallen staat het Majoor Boshardt Bankje. Majoor Bosshardt (1913-2007), die eigenlijk luitenant-kolonel was, verwierf landelijke bekendheid door haar werk in de Rosse buurt van Amsterdam. Ze werd in 1934 officier van het Leger des Heils. In 2004 ontving ze de Yad Vashem-onderscheiding, de hoogste onderscheiding van Israël. Ze kreeg die omdat ze in de Tweede Wereldoorlog 70 (joodse) kinderen op particuliere onderduikadressen had ondergebracht. In 2013 kreeg ze haar standbeeldbankje schuin tegenover de woning waar ze woonde toen ze nog leefde.

Amsterdam - Margaretha Bosshardt Bankje

Heineken Bierbrouwerij

Op de hoek van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat in ligt de voormalige bierbrouwerij van Heineken. Dit pand is in 1867 gebouwd. In 1988 verhuisde de bierbrouwerij naar Zoeterwoude en ‘s-Hertogenbosch. De brouwerij in Amsterdam werd gesloten en de hal is omgebouwd tot bezoekerscentrum. Op de plaats van een deel van het brouwerijterrein zijn woningen gebouwd en is een plein aangelegd, het Marie Heinekenplein.

Amsterdam - Heineken Brouwerij

Albert Cuypmarkt

En dit is natuurlijk ook iets waar Amsterdam behoorlijk bekend om staat, de Albert Cuypmarkt. Ik vergeet nooit meer dat ik met mijn vriendin Petra in de bus stond, al twijfelend of we eerst de negen straatjes zouden nemen of eerst de Albert Cuypmarkt. De buschauffeur raadde ons aan om eerst de negen straatjes te nemen, want als we eerst naar de Albert Cuypmarkt zouden gaan, dan zouden we de hele dag met al die tassen moeten lopen. Nah… dat was bij ons niet nodig. We zouden toch niet zoveel kopen, dus dan toch maar eerst naar de Albert Cuypmarkt. Nou…. daar stonden we hoor, helemaal volgeladen met tassen en de negen straatjes zijn er niet eens meer van gekomen. Kortom, het is een gezellige markt, de Albert Cuypmarkt, met veel leuke aanbiedingen.

Amsterdam - De Albert Cuypmarkt

Pontsteiger

De Pontsteiger is een 92 meter hoge woontoren. Deze woontoren ligt aan het IJ, waar de pont vertrekt van de in 1957 gebouwde pontsteiger bij de Tasmanstraat, naar het NDSM-terrein en de Distelweg. Er zijn woningen, winkel- en horecaruimtes in het gebouw. Het is een vrij nieuw gebouw, in 2015 is begonnen met de bouw en in 2019 is het opgeleverd. De toren heeft erg mooie groene tegels tussen de etages. 

Amsterdam - De Pontsteiger

Metrostation Gaasperplas

Vanuit het centrum kun je heel gemakkelijk met de Metro naar de Gaasperplas. Dat is het eindstation van zuid-Amsterdam. Bij dit metrostation hebben ze erg leuke stenen tassen staan.

Amsterdam - Metrostation Gaasperplas

Hotel Campanille

Het metrostation Gaasperplas ligt bijna tegen het hotel aan waar wij verbleven, het hotel van Campanille. Dit was erg makkelijk, want zo was je vrij snel in het centrum.

Amsterdam - Gaasperplas - Hotel Campanille

Gaasperpark

Ons hotel lag ook tegen het Gaasperpark aan, een erg leuk park om in te wandelen.

Amsterdam - Gaasperpark
Amsterdam - Gaasperpark - Standbeeld-Florida
Amsterdam - Gaasperpark - Planetarium
Amsterdam - Gaasperpark - Waterspeelplaats

Artis

Amsterdam heeft ook een dierentuin, namelijk Artis. Deze dierentuin ligt in het hartje van Amsterdam.

Amsterdam - Artis - Uitgelichte Foto

Artis heeft een eigen pagina. Als je meer van deze dierentuin wilt zien, klik dan op de knop:

Amsterdam

Amsterdam is echt een geweldige stad. Het is niet voor niets dat toeristen vaak in Amsterdam belanden. Het heeft ook gewoon iets. Ik denk dat Amsterdam één van de weinige steden is waar je gewoon heerlijk rond kan lopen als wie je bent, hoe gek je er ook uitziet. Oh en als je dan toch in Amsterdam bent, vergeet dan niet om ook het Muiderslot een bezoekje te brengen. Het Muiderslot is echt een schitterend kasteel dat vroeger gebruikt werd om onze hoofdstad te beschermen tegen vijanden. Het ligt in het oosten tegen Amsterdam aan in het stadje Muiden.

Muiderslot

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel, een vierkante waterburcht die rond 1285 gebouwd is in opdracht van graaf Floris V. Op iedere hoek van het kasteel staat een ronde toren en binnen de muren staat een groot gebouw met trapgevels. Het kasteel heeft een slotgracht met een ophaalbrug en om het kasteel heen zijn er onder meer een gerestaureerde moestuin en een kruidentuin. Door middel van een ketting over de Vecht kon graaf Floris V tol heffen bij de langsvarende schepen.

Muiden - Muiderslot
Muiden - Het Muiderslot van binnen

Het Muiderslot heeft een eigen pagina. Als je meer informatie/foto’s van dit prachtige kasteel wilt zien, klik dan op de knop: