Selecteer een pagina

Dierentuin Artis – Amsterdam – Nederland

Artis is in 1838 opgericht door de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller, met als doel “Het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie”. De dierentuin heette toen nog ‘Natura Artis Magistra’ en lag op het terrein rondom de huidige Kinderboerderij, dat toen het Buiten Middenhof heette. De eerste collectie bestond uit een paar papegaaien, aapjes en een Surinaamse boskat. Dit was nog niet zo groot.

Een jaar later kon Artis echter het hele “reizende beestenspul” van C. van Aken overnemen. De collectie werd daarmee uitgebreid met een olifant, leeuwen, een panter, een tijger, een poema, hyena’s, ijsberen, bruine beren, een zebra, een gnoe, een kangoeroe, en zelfs een boa constrictor van meer dan vijf meter lang. In één klap was Artis een echte dierentuin geworden.

Hierna werd Artis kaveltje voor kaveltje groter, tot de dierentuin in 1878 een oppervlakte had van ruim 10 hectare. De diercollectie werd langzaam aan groter. Zo rond 1900 had Artis al tien museumruimtes en een prachtige bibliotheek met antiquarische aanwinsten.


Hoofdingang

De hoofdingang van Artis stamt uit 1851 en ligt op het adres Plantage Kerklaan 40 te Amsterdam. 

Amsterdam - Artis - Entree

Plattegrond

Als je langs de entree bent, dan zie je al snel een bord met de plattegrond van Artis. Dit is wel handig, want dan weet je een beetje hoe de dierentuin er ongeveer uitziet en dan kan je de route van tevoren wat uitstippelen.

Amsterdam Artis Plattegrond

Buffels en ezels

Al vrij snel zie je een groot veld waar buffels en ezels op staan.

Amsterdam - Artis - Buffels Ezels

Bavianenrots

Hierna gaan we verder aan de linkerzijde. Langs de kamelen komen we dan uit bij de Bavianenrots.

Amsterdam - Artis - Bavianenrots

Apen

Meteen daarna zien we ’t Veentje, een stukje natuur waar je roze pelikanen, inheemse vogels en zwarte slingerapen ziet. Artis heeft overigens veel apen. Andere aapsoorten die je in de dierentuin ziet, zijn chimpansees, mandrils, vari’s, lemuren, gorilla’s en makaken.

Amsterdam - Artis - Apen

De rode vari’s zie je vlakbij ’t Veentje. Dit is een leuk stukje waar je gewoon tussen de apen door loopt.

Amsterdam - Artis - Rode Vari

Reptielenhuis

Nog een stukje verder naar links zie je het reptielenhuis liggen. Hier kun je veel reptielen vinden, zoals hagedissen, schildpadden, agamen, kikkers, krokodillen en nog veel meer!

Amsterdam - Artis - Reptielenhuis

Leeuwen

Als je links verder loopt, dan kom je de leeuwen tegen. Toen we er de eerste keer langs liepen hadden we pech, toen lagen ze met zijn allen te slapen onder het afdak. Op de terugweg hadden we meer geluk, toen lag het mannetje een rolshow te geven. Prachtig! 

Amsterdam - Artis - Leeuwen

Aziatische olifant

Weer een stukje verder zie je de Aziatische olifant. Dat blijven ook altijd indrukwekkende dieren, olifanten. Ze zijn ook heerlijk actief. Eén olifant is heerlijk met een bal aan het spelen en loopt half voetballend het terrein over. Er is ook een jonge olifant te zien. Wat een pracht! De olifanten hebben ook lekker de ruimte. Het is een groot verblijf.

Amsterdam - Artis - Aziatsche Olifant

Grevy zebra, grote koedoe en netgiraffe

Je kunt rondom het olifantenverblijf lopen en dan kom je aan bij het gedeelte waar de grevy zebra’s, de grote koedoes en de netgiraffes staan. 

Amsterdam - Artis - Grévy Zebra, Grote Koedoe en Netgiraffe

Twee Cheeta’s

Hierna komen we een restaurantje tegen waar we wat gaan eten en drinken. Hiertegenover komen we een standbeeld tegen. De bronzen jachtluipaarden van kunstenares Hetty Heyster dateren uit 1994 en werden in 1999 aan Artis geschonken door aannemingsmaatschappij VBK Hoorn. De twee beelden zijn volledig identiek.

Amsterdam - Artis - Standbeeld Twee Cheetah's

Algazellen en Bennet Wallaby’s

Dan zien we de algazellen en de bennet wallaby’s. De wallaby’s zijn ook erg actief en springen rondjes om je heen.

Amsterdam - Artis - Algazel Bennet Wallaby

Insectarium

Vlakbij de wallaby’s ligt het insectarium. Hier zouden we later nog ingaan, maar dat zijn we helaas vergeten.

Amsterdam - Artis - Insectarium

Californische zeeleeuwenshow

Hierna lopen we langs de Californische zeeleeuwen. Het valt me op dat de zeeleeuwen wat ongeduldig bij een deurtje staan te blaffen. Ik vermoed dat het bijna etenstijd is, dus we blijven daar even staan. Mijn gevoel was goed, 5 minuten daarna is het showtime en we hebben een mooi plekje vooraan. Erg leuke show ook!

Amsterdam - Artis - Californische Zeeleeuwenshow

Vlindertuin

Achter de zeeleeuwen zie je de vlindertuin. Ook dit is erg mooi, er vliegen best veel vlinders rond die ook goed tam zijn. Je vindt hier morpho’s, uilvlinders, monarchvlinders, malachietvlinders, glasvleugelvlinders, grijze hamadryasvlinders en atlasvlinders.

Amsterdam - Artis - Vlindertuin

Westelijke laaglandgorilla’s

Nu lopen we weer een beetje zigzaggend terug naar de entree. Al vrij snel komen we hier de westelijke laaglandgorilla’s tegen. Dit vind ik ook zulke prachtige dieren! 

Amsterdam - Artis - Westelijke Laaglandgorilla

Afrikaanse pinguins

Naast de gorilla’s vind je de chimpansees en nog wat verder aan de zijkant van de dierentuin zie je de Afrikaanse pinguins. Deze hebben ook een mooi verblijf!

Amsterdam - Artis - Afrikaanse Pinguin

Wolvenbos

Hierna lopen we wat meer naar het midden van de dierentuin, door het wolvenbos heen. We kunnen de wolven niet zo heel goed op de foto krijgen. Ze zijn heerlijk aan het luieren.

Amsterdam - Artis - Wolf

Gierenvolière

En dan komt de geur van de karkassen je al tegemoet. We zijn bij de gierenvolière beland, waar we de vale gieren zien. Machtig! Wat hebben die beesten ook een uitstraling!

Amsterdam - Artis - Vale Gier

Zwarte kuifmakaken

Hierna lopen we weer wat meer richting de ingang. Ergens in het midden komen we de zwarte kuifmakaken tegen. 

Amsterdam - Artis - Zwarte-Kuifmakaak

Vogels

Artis heeft ook meerdere vogelsoorten, zoals steenuilen, flamingo’s, kraanvogels, rode ibissen en nog veel meer.

Amsterdam - Artis - Vogels

Westermanmonument

Aan de kop van de Hollandse Tuin staat het Westermanmonument. Dit monument is in 1891 door Bart van Hove gemaakt ter nagedachtenis aan de oprichter en allereerste directeur van Artis, Dr. G.F. Westerman (1807-1890). Het is een monument van zandsteen met een medaillon van verguld brons. De vrouw aan de voet van het monument, met het wapen van Amsterdam, kijkt omhoog naar het portretmedaillon van Westerman. Aan de rechterzijde zit een leeuw, die vaak werd gebruikt als symbool voor de dierentuin, en daarboven een genius. Het is de genius van de dood die een lauwerkrans boven het hoofd van Westerman houdt. Dit is bedoeld om hem te eren voor zijn werk en hem te gedenken. Tegen het onderste gedeelte van de zuil zijn schilden geplaatst met inscripties die verwijzen naar de oprichting en oprichters van het Artis-genootschap. Bovenop het beeld spreidt een adelaar van verguld brons zijn vleugels. Het beeld is in 2009 gerestaureerd.

Amsterdam - Artis - Westermanmonument

Jaguar

Artis heeft ook 2 jaguars, een zwarte en een gevlekte. Ze zitten in aparte verblijven, maar roepen wel steeds naar elkaar. We kunnen niet echt dichtbij de zwarte komen voor een foto, maar de gevlekte jaguar pareert mooi voor ons langs.

Amsterdam - Artis - Jaguar

Tapirs

En dan komen we de tapirs nog tegen. Dat blijven ook altijd grappige beesten.

Amsterdam - Artis - Zuid Amerikaanse Tapir

En dat was Artis alweer. De dierentuin is in de tussentijd flink gegroeid. In 1977 kon Artis de toenmalige laad- en losplaats van de Nederlandse Spoorwegen aan de Plantage Doklaan namelijk kopen. Dit lag pal naast de dierentuin. Na de aankoop van deze grond werd er een Savanne gebouwd voor de giraffes, zebra’s, algazellen en kleine Afrikaanse dieren. Er werd ook een speeleiland, een restaurant en een tropische kas gebouwd. In de jaren daarvoor was er al een Planetarium en een Geologisch Museum van de Universiteit gebouwd. Artis is een mooie dierentuin! En dat in hartje Amsterdam.

Informatie

Entreeprijzen

Een kaartje voor Artis kost je € 25 (2022) als je ouder dan 10 bent en € 20 als je tussen de 3 en de 10 jaar bent. Kinderen jonger dan 3 jaar zijn gratis. Je kunt ook een combiticket kopen met een bezoek naar Micropia. Zo’n combiticket kost je € 29,50 als je 18 jaar of ouder bent en € 20 als je tussen de 3 en de 18 jaar oud bent. Je kunt ook alleen naar Micropia toe trouwens. Tevens zijn er ook goedkopere kaarten voor studenten. Wil je precies weten wat een kaartje dan kost, kijk dan even bij Artis zelf op hun website.

Openingstijden

De openingstijden zijn van 9:00 tot 17:00 uur in de periode van 1 november t/m 28 februari en in de periode van 1 maart t/m 31 oktober is de dierentuin een uurtje langer open. Tijdens feestdagen zijn ze ook open, maar kijk dan even bij ze zelf op de website voor de openingstijden. Deze wisselen hier en daar wat namelijk.

Parkeren

Artis heeft een eigen parkeerterrein waar je voor een dag € 15 betaalt. Op drukke dagen loopt dit terrein echter snel vol. Je kan dan beter op een P+R parkeerplaats gaan staan en met het openbaar vervoer komen. De dierentuin is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zit een bushalte vlak tegenover het Scheepvaartsmuseum. Vanaf daar is het nog maar een minuut a 5 a 10 lopen.