Selecteer een pagina

Muiderslot – Muiden – Nederland

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel in Muiden. Het kasteel is een vierkante waterburcht die rond 1285 gebouwd is in opdracht van graaf Floris V. Op iedere hoek van het kasteel staat een ronde toren en binnen de muren staat een groot gebouw met trapgevels. Het kasteel heeft een slotgracht met een ophaalbrug en om het kasteel heen zijn er onder meer een gerestaureerde moestuin en een kruidentuin. Door middel van een ketting over de Vecht kon graaf Floris V tol heffen bij de langsvarende schepen. Als je bij het kasteel aan komt lopen, dan zie je al vrij snel een informatiebord met veel weetjes. 

Muiden - Muiderslot - Informatiebord

Daarna zie je al heel snel het schitterende kasteel liggen! Wat is dit een prachtig kasteel!

Muiden - Muiderslot
Muiden - Muiderslot

Ophaalbrug

We beginnen bij de ophaalbrug. Dit is al meteen een mooie binnenkomer. 

Muiden - Muiderslot - Ophaalbrug

Binnenplaats

Na de ophaalbrug kom je uit op de binnenplaats. Hier zie je een wensput staan en ook de oude kanonskogels liggen nog her en der. Op de binnenplaats zie je een kraampje waar je je audioguides kan halen.

Muiden - Muiderslot - Binnenplaats

Ridderroute

Er zijn twee routes, namelijk de Ridderroute en de Torenroute. We beginnen met de Ridderroute.

Muiden - Muiderslot - Bordjes Ridderroute & Floriskamer

Kerker

De Ridderroute begint bij de kerker. Degene die in deze kerker belandde, zag de toekomst zwaar in. Als er nog geen bekentenis was, dan dwongen de pijnbank, duimschroeven of een gloeiende pook deze wel af. Het vonnis was de zogenaamde spiegelstraf. Een dief verloor zijn hand en een spion zijn oog. Ontsnappen was onmogelijk!

Muiden - Muiderslot - Kerker

Floriskamer

De route leidt ons daarna naar de Floriskamer in de Westertoren. Floris V was degene die in 1285 opdracht gaf tot de bouw van dit kasteel. Het kasteel is gebouwd op een strategisch punt aan de Vecht. Wie over de rivier wilde varen, moest tol betalen. Floris V liet ook wegen en dijken aanleggen die belangrijk waren voor de handel. Boeren en burgers werden rijker en machtiger en Floris werd hun held. Als hij het Muiderslot bezocht, dan kreeg hij een groot feestmaal in de Ridderzaal. Tijdens een valkenjacht in 1296 nemen zijn ‘vrienden’ Floris V gevangen en zetten hem in zijn eigen Muiderslot. De boeren uit de buurt willen hem komen bevrijden, maar dat mislukt. Kort daarna wordt Floris bruut vermoord, in de buurt van het kasteel. Van het Muiderslot blijft na de moord weinig over, de vijanden van Floris vernielen het kasteel namelijk. Pas rond 1370 wordt het Muiderslot weer opgebouwd en zelfs uitgebreid. 

Muiden - Muiderslot - Floris Kamer

Kemenade

In deze kamer brandde het haarvuur voor de kasteeldames. De naam van deze kamer, Kemenade, is een samenvoeging van camera caminata, wat verwarmde kamer betekent. De 2 zandstenen figuren in de schouw zijn heel bijzonder. Zij kijken namelijk al 500 jaar uit op deze kamer. Wat hebben zij allemaal gezien? Ze behoren tot de oudste versieringen van het Muiderslot. 

Muiden - Muiderslot - Kemenade

Wapenzaal

Dan komen we aan in de Wapenzaal. Als de vijand was gespot, dan was het zaak om snel te handelen. In deze kamer werden waarschijnlijk de wapens bewaard. Het ‘gemak’ (WC) wijst erop dat dit ook een woonvertrek geweest kan zijn. Vanaf de vensterbank kijk je uit op het IJmeer. Bij helder weer kan je zelfs het eiland Pampus en Amsterdam zien liggen.

Muiden - Muiderslot - Wapenzaal

Overdekte Weergang

De overdekte weergang is de hoge, steile kap van het woonhuis. Bij een aanval konden snel de uitstekende houten balken naar buiten worden geschoven. Met een plank dwars over deze ‘kortelingen’, ontstond een vliegende steiger. Bijzonder zijn de gekromde houten balken in de kapconstructie. Deze ‘krommers’ werden speciaal gemaakt door jonge boompjes scheef te laten groeien of door boomstammen met warmte te bewerken.

Muiden - Muiderslot - Overdekte Weergang

Trap naar beneden

Hierna kunnen we met de trap naar beneden.

Muiden - Muiderslot - Trap naar beneden

Prinsenkamer

Deze kamer is de Prinsenkamer. Zelfs prins Maurits (afgebeeld als ruiter op het schilderij boven de deur) is hier geweest, vandaar ook de naam Prinsenkamer of Blauwe kamer, verwijzend naar zijn titel en de blauwe wapenkleur van de familie van Nassau. Het bed is een pronkstuk. Het is kort, want mensen sliepen vroeger zittend.

Muiden - Muiderslot - Prinsenkamer

Ridderzaal

In de Ridderzaal ontvingen de Middeleeuwse heren voeger hun gasten. In de Ridderzaal werd feest gevierd, maar ook geslapen. Het mooie aan het bankje voor het haardvuur is dat de achterleuning omgeswitcht kan worden. Als men het haardvuur beu was, dan draaide men de achterleuning om en kon men vrolijk verder met het haarvuur in de rug.

Muiden - Muiderslot - Ridderzaal

Slotkeuken

In de slotkeuken werden de heerlijkste maaltijden bereid. Hier hangt de waterketel aan het hangijzer of gaart een fazant aan het braadspit. Boodschappen doen op de Amsterdamse markt was nauwelijks nodig, want het Muiderslot was grotendeels zelfvoorzienend. Groente, fruit en kruiden kwamen uit de kasteeltuinen, vis kwam uit de Zuiderzee en wild kwam van de jacht. 

Muiden - Muiderslot - Slotkeuken

Kleine Eetkamer

Als er geen gasten waren, dan at men in deze kamer. Snel een bier- of wijnkan bijvullen was heel eenvoudig. Met de hijs links van de haard liet je de kan zakken tot in de kelder beneden. 

Muiden - Muiderslot - Kleine Eetkamer

Oostertoren

De Oostertoren was de woon- en slaapkamer van Pieter Cornelisz Hooft. Hij kwam in 1609 op het Muiderslot wonen en bleef er tot hij stierf. Het kasteel hoorde bij zijn nieuwe baan als bestuurder, dijkgraaf en rechter in de regio Gooiland. Zijn werk en alle verplichtingen die daarbij hoorde, vond P.C. Hooft niet zo heel erg leuk. Eigenlijk was hij veel liever bezig met schrijven. Hooft is dan ook bekend geworden door zijn vele gedichten, boeken, brieven en toneelstukken. Het Muiderslot was een inspiratiebron voor hem, maar hij was er wel vaak eenzaam, daarom nodigde hij graag zijn creatieve en geleerde vrienden uit op het kasteel.

Muiden - Muiderslot - Oostertoren

Het gemak

Het gemak is de benaming van het vroegere toilet. Dit was niet meer dan een gat dat gemaakt was in een overhangend stuk. Als je hier je ontlasting dropte, dan plonsde dat zo rechtstreeks de slotgracht in. Het is ook niet verwonderlijk dat er vroeger veel ziektes waren door de vervuilde gracht.

Muiden - Muiderslot - Het Gemak

Torenroute

We zijn inmiddels weer beneden aangekomen en vervolgen onze tour met de torenroute.

Muiden - Muiderslot - Bordje Torenroute

Brugwachtersverblijf

In deze toren woonden de bewakers en beschermers van het Muiderslot. De brugwachters zaten ook in deze toren. Vanaf deze toren kun je ook goed de ophaalbrug zien. De trap die je op de foto ziet stond er vroeger echter niet. De muren waren alleen bereikbaar via een smalle wenteltrap aan de andere kant van de binnenplaats. Dit gaf de wachters op de muren wat bescherming als het kasteel bestormd zou worden via de poorttoren of het slotplein.

Muiden - Muiderslot - Brugwachtersverblijf

Muurwachtersverblijf

De wachters hielden vanaf hier de ophaalbrug in de gaten. De gaten in de muur zijn kijk- en schietgaten. Bij het schaalmodel van het kasteel kan je de werking van de verschillende delen van het kasteel bekijken.

Muiden - Muiderslot - Muurwachtersverblijf

Open weergang

Deze loopgang heet een weergang. Tussen de kasteelvensters door kun je Muiden zien liggen en de rivier de Vecht. Door de smalle schietgaten konden ze goed richten met pijl en boog. De muren boden ook veiligheid en bescherming tijdens het wachtlopen en tijdens aanvallen van buitenaf.

Muiden - Muiderslot - Open Weergang

Doodlopende weergang

Doodlopende gangen die nergens op uitkomen, zorgden ervoor dat aanvallers niet goed hun weg konden vinden in het kasteel. Ze moesten telkens terug. Wij zijn over een bruggetje vanaf de open weergang op de doodlopende weergang gekomen, maar vroeger was dat bruggetje er niet. De aanvallers konden dan nergens heen als ze van buitenaf over de kasteelmuur heen kwamen.

Muiden - Muiderslot - Doodlopende Weergang

Herautenkamer

De heraut of wapenkoning was een belangrijk persoon in de middeleeuwen. Hij was expert op het gebied van wapenschilden. De vaandels met wapens die je hier in deze kamer ziet hangen, waren van Floris V. De toelopende nis in de muur is een schietgat voor een handkanon.

Muiden - Muiderslot - Herautenkamer

Trap

Vanuit de herautenkamer kan je de trap naar boven nemen, de poorttoren in.

Muiden - Muiderslot - Trap in Poorttoren

Poorttoren

De poorttoren was vroeger heel belangrijk bij de verdediging van het kasteel. De drie werpgaten boven de brug (mezekouwen) bevinden zich pal boven de ophaalbrug. Stenen, kokend water, gesmolten ganzenvet of pek werden door de gaten op de vijand gegooid.

Muiden - Muiderslot - Poorttoren

Overdekte weergang

De overdekte weergang is in de 19e eeuw gereconstrueerd met een nieuwe kap(dak)constructie. De oude kap was lager en steiler en had geen kantelen. De kantelen werden in de 19e eeuw opgemetseld, omdat dat er zo romantisch uitziet. 

Muiden - Muiderslot - Overdekte Weergang

Gesloten kamers

Tijdens ons bezoek waren een paar kamers gesloten in verband met covid-19. Deze hebben we helaas niet kunnen bekijken, maar dit kasteel is zo prachtig dat we er vast eens voor terugkomen.

Muiden - Muiderslot - Bordjes van Gesloten Kamers

Water als vriend

Na ons bezoek aan het kasteel zelf, zijn we rustig om het kasteel heen gewandeld. Hier kwamen we nog een gedeelte tegen ‘Water als vriend’. Je kan hier een voorstelling volgen over het Muiderslot en hoe ze vroeger het water gebruikten om het kasteel en de hoofdstad Amsterdam te beveiligen tegen vijanden. Erg leerzaam! Daarna komt er bak gekleurd water uit de lucht zetten. Prachtig dit!

Muiden - Muiderslot - Water Als Vriend

Holle sluisbeer

De verdedigingswallen rondom het kasteel maakten sinds 1629 deel uit van de Hollandse waterlinie. Dat was een strook land die onder water gezet werd, waardoor de vijandelijke legers niet verder konden. In de 19e eeuw zijn de vestingswerken versterkt met kazematten (bomvrije gebouwen) en met deze holle sluisbeer. De holle sluisbeer is een stenen dam met sluizen waarmee het achterland snel onder water gezet werd als de vijand in aantocht was.

Muiden - Muiderslot - Holle Sluisbeer

Kasteeltuinen

In de 17e eeuw liet P.C. Hooft de prachtige tuinen en boomgaarden aanleggen. Een mooie tuin verhoogde de status van de kasteelheer namelijk. Daarnaast kon er uit gegeten worden. De tuinen zijn aangelegd in de stijl van het Hollandse classicisme met rechthoekige vormen en een zuivere symmetrie.

Muiden - Muiderslot - Kasteeltuinen

Berceau loofgang

De hoofdingang van de kasteeltuinen is meteen al een pracht. Er ligt een pad met een loofgang/berceau van beukenhagen. Deze is vroeger aangelegd, zodat de gegoede dames in de schaduw konden lopen en er mooi blank uit konden zien. Dat was in die tijd in de mode. De berceau deelt de kasteeltuinen in 2 gedeeltes: de Warmoeshof (groentetuin) en Kruidhof (kruidentuin).

Muiden - Muiderslot - Berceau Loofgang van de Kasteeltuinen

Kruidhof

Kruiden waren onmisbaar in het 17e-eeuwse kasteelhuishouden. In de Kruidhof staan keukenkruiden, maar ook geneeskrachtige kruiden, zoals de ontsmettende goudsbloem en zeepkruid. De verfkruiden die er in staan werden gebruikt om wol en garen te verven. De sierplanten werden gezien als statussymbool en kostbaar bezit. Dit werd vroeger gezien als kunstwerken. Vanuit het Kruidhof heb je een prachtig uitzicht op het kasteel.

Muiden - Muiderslot - Kasteeltuinen Kruidhof

Warmoeshof

Het Muiderslot lag ver van de groentenmarkten van Amsterdam. De bewoners verbouwden daarom zelf hun groenten. Om de grond niet uit te putten, wisselden de gewassen elk seizoen van plantbed. De Warmoeshof is daarom ingedeeld in kwartieren, namelijk het koolkwartier, blad- en warmoeskwartier, wortelkwartier en gemengd kwartier. 

Muiden - Muiderslot - Kasteeltuinen Warmoeshof

Achter en naast het Kruidhof en het Warmoeshof ligt ook nog een stuk tuin waar een kas staat. Daarnaast zie je hier ook nog een standbeeld van Maria Tesselschade (Tesseltje). Tesseltje was een graag geziene gast van P.C. Hooft.

Muiden - Muiderslot - Kasteeltuinen

Informatie Muiderslot

Het Muiderslot is echt een schitterend kasteel. Het is één van de best bewaard gebleven kastelen van Nederland, echt een aanrader. Mijn foto’s zeggen veel, maar bij zo’n kasteel moet je ook echt de sfeer proeven die in zo’n kasteel aanwezig is, je zult daar zeker geen spijt van krijgen! Het kasteel organiseert zelfs evenementen, zoals bijvoorbeeld ‘Sterk Water’. Hierbij leer je 700 jaar geschiedenis aan het water en geniet je van een avond vol heerlijke gerechten en unieke waterrijke verhalen. Het diner heeft het karakter van een ‘walking dinner’ door kasteel en tuinen. Je geniet dus steeds op een andere plek van een heerlijk gerecht of een drankje op een bijzondere locatie.

Entreeprijs

Een entreekaartje kost je in 2021 voor een volwassene € 15,50 en € 9 voor een kind van 4 t/m 11 jaar. Het Sterk Water evenement kost € 84,95, inclusief eten en drinken.

Openingstijden

Het Muiderslot is eigenlijk het hele jaar wel geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Het Sterk Water evenement is alleen in de zomermaanden van 18:00 tot 22:00 uur.

Parkeren

Het Muiderslot heeft wel een paar parkeerplaatsen bij de ingang, maar dit kost je € 2,40 per uur. Muiden heeft meerdere gratis parkeerplaatsen (P1 en P2) in de buurt. Vanaf deze parkeerplaatsen is het maar een kwartiertje lopen naar het kasteel en zo kom je ook nog eens door het mooie Muiden heen lopen.

Website

Als je meer informatie wilt over dit prachtige kasteel, kijk dan even bij ze zelf op hun website.