Selecteer een pagina

The Big Island op Hawaï is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2013 naar Hawaï, Amerika.

The Big Island – Hawaï

Hawaii is het grootste eiland van Amerika en de Amerikaanse staat Hawaï. Het is het meest zuidoostelijke eiland van Hawaï. Doordat het eiland dezelfde naam heeft als de staat, wordt het altijd the Big Island Hawaï genoemd. Het eiland heeft een oppervlakte van 10.430 km², wat ongeveer 63% van de landmassa van de staat Hawaï is. Op het eiland woont echter slechts 13% van de bevolking van Hawaï. De provinciehoofdstad en grootste stad is Hilo. In 2020 had the Big Island Hawaï 200.629 inwoners. Hawaï is eigenlijk een keten van vulkanische eilanden in de noordelijke Stille Oceaan. Je vindt dus ook vele vulkanen op the Big Island Hawaï.

Bordje 'Beware of Coconuts' op the Big Island, Hawaï

Hilo

Hilo is met ongeveer 50.000 inwoners de grootste stad op The Big Island. Het oogt echter niet als een stad van formaat. De enkele straten langs de haven die door moeten gaan voor down town Hilo zijn veelal houten pandjes waar altijd een landerige sfeer hangt. Dat het stadje geen (relatief) oud centrum heeft komt doordat het redelijk recent twee keer is getroffen door een tsunami: in 1946 en in 1960. Over dat onderwerp is een museum ingericht, het Pacific Tsunami Museum, in een oud pand van een bank aan de boulevard (dus bij een volgende tsunami is het museum het eerste dat eraan gaat).

Hilo Palmbomen op the Big Island, Hawaï

Regenval in Hilo

Een straat achter de boulevard ligt het Hilo Bay Hostel, dat in alles het tegenovergestelde is van de Banana Bungalow. Dat is geen bezwaar, maar het hostel oogt nog het meest als een stoffige herensociëteit met veel donker eikenhout, sjieke fauteuils en een leestafel met kranten. En het is er muisstil; zelfs het hondje van één van de beheerders blaft niet. In Hilo regent het teveel, zo is de algemene consensus, dus toeristen blijven weg. Wie in het Hilo Bay Hostel verblijft is dus geen zonaanbiddende, feestvierende surfdude en gebruikt het stadje als uitvalsbasis naar het Volcano National Park. Tja. Die regenval is aan de oostkant van The Big Island inderdaad nogal groot, maar gedurende de paar dagen dat ik in Hilo ben heb ik er nauwelijks last van. Die regen valt vooral ‘s avonds en ‘s nachts, overdag is het hooguit wat broeierig. En trouwens, het stadje is erop gebouwd: vrijwel alle winkels hebben overkappingen aan de voorkant van hun zaak, dus je kan tijdens een regenbui de hele rij winkels af lopen zonder nat te worden. Als je aan het einde van de rij bent aanbeland, is de bui toch alweer over.

Een Gecko op the Big Island, Hawaï

Rainbow Falls

Hilo heeft ook Rainbow Falls, een brede waterval in de Wailuku-rivier. De watervallen zijn gemakkelijk te bezoeken en je hebt een grote kans om regenbogen te zien als je wat vroeg op de dag komt. De Rainbow Falls stroomt 25 meter over een lavagrot die volgens legendes de thuisbasis is van de oude Hawaïaanse godin Hina, de godin van de maan. Rainbow Falls is niet zo hoog als de 120 meter hoge buurman, de ʻAkaka-watervallen, maar de Rainbow Falls worden meer bezocht, doordat je heel erg dicht bij de watervallen kunt komen.

Rainbow Falls op the Big Island, Hawaï

Brug over Wailuku River

De Wailuku rivier is met 45 kilometer lengte de langste rivier van de staat Hawaï. De rivier ontspringt op 3.300 meter hoogte op de oostelijke helling van de vulkaan Mauna Kea en stroomt daarna over de lavavelden die gelegen zijn tussen de vulkanen Mauna Loa en Mauna Kea. Uiteindelijk stroomt de rivier bij Hilo uit in de Grote Oceaan. Onderweg zie je nog wat knusse bruggetjes.

Brug Over Wailuku River op the Big Island, Hawaï

Volcano National Park

Op the Big Island Hawaï vind je ook het Volcano National Park. Dit park beschermt enkele van de meest unieke geologische, biologische en gekoesterde culturele landschappen ter wereld. Het park heeft hoogtes en dieptes, het gaat van zeeniveau tot 4.170 meter hoogte. In het park liggen de toppen van 2 van ’s werelds meest actieve vulkanen, namelijk de Kīlauea en de Mauna Loa. Volcano National Park is aangewezen als internationaal biosfeerreservaat en als UNESCO-werelderfgoed.

Volcano National Park op the Big Island, Hawaï

In het Volcano National Park kan je lopen over gestold lava waarvan het meeste uit de vulkaan is gestroomd gedurende de jaren zeventig. 

Het Volcano National Park heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie wilt over dit vulkanenpark, klik dan op de knop:

Mauna Kea vulkaan

De Big Island Hawaï heeft nog een vulkaan, namelijk de Mauna Kea. Dit is een slapende vulkaan die 4.207 meter boven de zeespiegel uit steekt. Als je de berg echter helemaal opmeet, vanaf het laagste punt van zijn voet op de bodem van de Grote Oceaan, dan heeft de vulkaan een totale hoogte van 10.203 meter. Om deze reden wordt de Mauna Kea vulkaan soms gezien als de hoogste berg ter wereld, hoewel de Mount Everest en vele andere bergen hoger boven zeeniveau uitsteken. Volgens de Hawaiiaanse mythologie vond de schepping van de wereld plaats op Mauna Kea (‘witte berg’) toen de hemelgod Wākea de aardegodin Papahānaumoku ontmoette.

De Mauna Kea Vulkaan op the Big Island, Hawaï

De Mauna Kea Vulkaan heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie wilt over deze vulkaan, klik dan op de knop:

Saint Peters Church

We zijn inmiddels in Kailua Kona, een plaats aan de westkust van the Big Island Hawaï. Hier vind je de St. Peter’s Church. Deze prachtige blauwe kapel is gebouwd in 1880. De kerk is heel klein, blauw en wit en lig met de rug naar de zee toe. Het is een eenvoudig kerkje wat erg geliefd is als trouwlocatie, maar ook de toeristen gaan hier veelal heen.

Kailua Kona Saint Peters Church op the Big Island, Hawaï

Kailua Kona Beach

Kailua Kona heeft ook een strand, namelijk Kailua Kona Beach. Dit is een prachtig, natuurlijk strandje.

Kailua Kona Beach op the Big Island, Hawaï

Moku’aikaua Church

In Kailua Kona ligt nog een andere prachtige kerk, namelijk de Moku’aikaua Church. Dit is de oudste christelijke kerk op de Hawaiiaanse eilanden. Het gebouw werd voltooid in 1837, maar de congregatie werd voor het eerst opgericht in 1820 door Asa en Lucy Goodale Thurston. Het eerste bouwwerk dat op die plaats is gebouwd, was van Ohi’a-hout met een rieten dak. De naam moku ‘aikaua betekent letterlijk ‘district verworven door oorlog’ in het Hawaiiaans. Dit verwijst waarschijnlijk naar het hooggelegen bosgebied waar het hout werd verkregen. Na verschillende branden is de huidige stenen constructie gebouwd, gedeeltelijk van stenen die waren gerecycled uit een nabijgelegen Heiau (oude tempel van de Hawaiiaanse religie). De bouw duurde van ongeveer 1835 tot 1837. Het interieur is versierd met Koa-hout.

Kailua Kona Moku’aikaua Church op the Big Island, Hawaï

Captain Cook Painted Church

The Painted Church (katholieke kerk van Sint-Benedictus) is een rooms-katholieke kerk in Honaunau op the Big Island Hawaï. De kerk is gebouwd tussen 1899 en 1902 onder leiding van de Belgische katholieke missionaris Vader John Velghe, die vervolgens fresco’s langs het plafond en de muren aan de binnenkant schilderde. De folk-artiest Fr. Velghe schilderde verschillende Bijbelse taferelen. Hoewel het gebouw zelf klein en rechthoekig is, heeft Fr. Velghe gotische gewelven boven het altaar geschilderd, waardoor de illusie ontstond van een Europese gotische kathedraal. De kerk staat vermeld in het nationaal register van historische plaatsen en is zeven dagen per week open voor het publiek.

Captain Cook Painted Church op the Big Island, Hawaï

Pu’uhonua O Honaunau National Historical Park

Pu’uhonua o Hōnaunau National Historical Park is een nationaal historisch park aan de westkust van the Big Island Hawaï. In het historische park vind je de plek waar (tot begin van de 19e eeuw) Hawaiianen heen vluchtten die een kapu (een van de oude wetten) hadden overtreden. Ze wilden de dood vermijden door naar deze toevluchtsoord of pu’uhonua te vluchten. De dader werd dan vrijgesproken door een priester en vrijgelaten om te vertrekken. Verslagen krijgers en niet-strijders konden hier ook hun toevlucht zoeken in tijden van strijd. Het terrein net buiten de Grote Muur dat de pu’uhonua omsluit, was de thuisbasis van verschillende generaties machtige leiders.

Pu'uhonua O Honaunau National Historical Park op the Big Island, Hawaï

Pu’uhonua o Hōnaunau National Historical Park is 1,7 km² groot en is in 1955 opgericht als City of Refuge National Historical Park. In 1978 kreeg het de huidige naam. Het park omvat de pu’uhonua en een complex van archeologische vindplaatsen, waaronder: tempelplatforms, koninklijke visvijvers, rodelbanen en enkele kustplaatsjes. De Hale o Keawe-tempel en verschillende gebouwen met rieten daken zijn gereconstrueerd.

Pu'uhonua O Honaunau National Historical Park op the Big Island, Hawaï

Heiau 

Heiau waren heilige plaatsen van aanbidding voor inheemse Hawaiianen en Pu’ukoholā. Ze zijn gebouwd om een ​​historische profetie te vervullen. Er zijn niet veel van deze tempels overgebleven, maar the Big Island Hawaï heeft ze nog. De Hale o Keawe was een oude Hawaiiaanse heiau die oorspronkelijk rond 1650 na Christus werd gebouwd als begraafplaats voor de heersende monarch (ali’i nui) van het eiland Hawaï genaamd Keawe’īkekahiali’iokamoku. Het werd gebouwd door zijn zoon, een Kona-chef genaamd Kanuha. Het complex is mogelijk al in 1475 gesticht onder de ali’i nui’Ehu-kai-malino. Men bleef de adel (ali’i) van Kona begraven tot de afschaffing van het kapu-systeem. De laatste persoon die hier werd begraven was een zoon van Kamehameha I in 1818.

Kailua Kona Heiau op the Big Island, Hawaï

De heiau bevatte 23 overblijfselen, waaronder die van Keawe’īkekahiali’iokamoku. Het lag in de buurt van een grote oude muur in de buurt van de koninklijke residentie aan de oostkant van de muur. Verder naar het zuiden werden nog meer ali’i-huizen gebouwd. De heiau is onaangeroerd gebleven na het verbieden van de Hawaïaanse religie, terwijl alle andere tempels werden verwoest. Kaahumanu liet het gebouw ontmantelen en verplaatste alle overblijfselen naar het koninklijk mausoleum in Honolulu. De heiau in het park is in de jaren zestig gereconstrueerd.

Kealakekua Bay

Kealakekua Bay ligt aan de Kona-kust van the Big Island Hawaï, ongeveer 19 km ten zuiden van Kailua-Kona. Het omliggende gebied was vroeger (meer dan 1.000 jaar geleden) bewoond en bevat veel archeologische en historische vindplaatsen uit die tijd, zoals religieuze tempels (heiaus). Je vindt hier ook de plaats waar de eerste gedocumenteerde Europeaan die de Hawaiiaanse eilanden bereikte (kapitein James Cook) is gedood. Deze plaats is in 1973 opgenomen in het National Register of Historic Places als het Kealakekua Bay Historical DistrictDe baai is een bescherming van het zeelevendistrict, een populaire bestemming voor kajakken, duiken en snorkelen.

Kealakekua Bay op the Big Island, Hawaï