De Mauna Kea Vulkaan is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2013 naar Hawaï, Amerika.
Mauna Kea Vulkaan – The Big Island – Hawaï
De Mauna Kea is een slapende vulkaan op the Big Island Hawaï. De vulkaan steekt 4.207 meter boven de zeespiegel uit. Als je de berg echter helemaal opmeet, vanaf het laagste punt van zijn voet op de bodem van de Grote Oceaan, dan heeft de vulkaan een totale hoogte van 10.203 meter. Om deze reden wordt de Mauna Kea vulkaan soms gezien als de hoogste berg ter wereld, hoewel de Mount Everest en vele andere bergen hoger boven zeeniveau uitsteken. De leeftijd wordt geschat op 1 miljoen jaar, de oudste gevonden stenen zijn ca. 200.000 jaar oud. Volgens de Hawaiiaanse mythologie vond de schepping van de wereld plaats op Mauna Kea (‘witte berg’) toen de hemelgod Wākea de aardegodin Papahānaumoku ontmoette.
Natuurwetten op de Mauna Kea
De top van Mauna Kea vulkaan is de enige plek in Hawaii waar soms sneeuw ligt. Op de Mauna Kea gelden andere natuurwetten. Hier stormt het, net als op de Haleakalā, constant. De wind is er dermate hard dat de verkeersborden zijn voorzien van grote gaten om te voorkomen dat de borden zouden wegwaaien. Een beetje onfortuinlijke passant zou onthoofd worden als ie in aanraking zou komen met een losvliegend verkeersbord. En in het bezoekerscentrum van de hoogste berg van Hawaii zijn bumperstickers te koop met het melige opschrift ‘Watch out for the invisible cow’, een relikwie uit vervlogen tijden, toen de weilanden langs de toegangsweg naar de top nog niet waren afgezet. Tot die tijd gebeurde het geregeld dat een koe midden in de nacht op de (pikdonkere) weg ging liggen die een stuk warmer aanvoelde dan het koude weiland, met vele aanrijdingen tot gevolg.
De weg naar de top
De top van de Mauna Kea is te bereiken via een voor het grootste gedeelte verharde weg. Wie met een georganiseerde tour (de enige mogelijkheid om er te komen) naar de top van Mauna Kea wil, moet wel eerst allerlei formulieren tekenen. Of je wel echt gezond bent en de organisator niet aansprakelijk stel, mocht je ter plekke acute gezondheidsproblemen krijgen. De weg naar de top van Mauna Kea is goed begaanbaar tot het Onizuka Visitor Center for international Astronomy, vernoemd naar Ellison Shoji Onizuka, een astronaut van Hawaiiaanse afkomst die om het leven kwam bij de ontploffing van de Challenger in 1986. Dit is de plek waar groepen die naar de top van Mauna Kea gaan een tijdje blijven om aan het hoogteverschil te wennen. De weg naar de top volgt allereerst een vijf kilometer lange hobbelweg en alleen het bovenste deel is weer geasfalteerd.
Mauna Kea-observatorium
Op de top van de Mauna Kea vulkaan bevinden zich 13 telescopen (waaronder de twee Keck-telescopen) van het Mauna Kea-observatorium. De telescopen zijn afkomstig van de NASA tot universiteiten uit het vasteland van Amerika. Het is een van de beste plaatsen ter wereld om het heelal te zien. Tegen de avond komt het hier tot leven, als de telescopen één voor één worden geopend; echter wel alleen voor wetenschappers. Er zijn plannen om hier de grootste telescoop ter wereld te bouwen, de Thirty Meter Telescope (TMT), een telescoop met een spiegel van dertig meter doorsnee. Dit is een samenwerking tussen de Verenigde Staten, Japan, China, India en Canada. Bepaalde groepen Hawaiianen zijn hier echter fel tegen omdat de Mauna Kea voor hen een heilige berg is en ook omdat dit de habitat van de Nysius wekiuicola, een bodemwants, te veel zou verstoren.
Gevoeligheid telescopen
De telescopen liggen bij de oorspronkelijke bewoners van Hawaii die Mauna Kea als een belangrijk monument beschouwen nogal gevoelig. Daar kwam de missionaris Joseph F. Goodrich ook achter toen ie in 1823 weer en wind trotseerde om de top van Mauna Kea te bedwingen. Eenmaal op de top trof ie tot z’n verbazing (en vermoedelijk lichte frustratie) een stapeltje stenen aan dat voor de Polynesiërs als monument gold. Vandaag de dag liggen er nog altijd stenen op de top van Mauna Kea, maar door de decennia heen is er zoveel van geroofd of door elkaar gehusseld dat het onmogelijk is na te gaan hoe het oorspronkelijke monument er uit heeft gezien.
Slapende Vulkaan
In tegenstelling tot de naastgelegen Mauna Loa is de Mauna Kea niet actief. De Mauna Kea Vulkaan wordt beschouwd als een slapende vulkaan. De vulkaan was ca. 4.000 tot 6.000 jaar geleden voor het laatst actief. Er waren toen minstens 7 uitbarstingen. De Mauna Kea Vulkaan heeft al eerder een slapend bestaan gehad dat langer duurde dan 4.500 jaar, dus het huidige gebrek aan activiteit is geen teken dat de vulkaan definitief is uitgedoofd.
Zonsondergang op de Mauna Kea
De zonsondergang op de top van Mauna Kea is wederom spectaculair.
Recente reacties