Selecteer een pagina

Kerken & Kathedralen – Nederland

Op deze pagina staan alle kerken en kathedralen die we in Nederland gezien hebben.

De meeste kerken die we gezien hebben liggen in de provincie Friesland. Om deze pagina nog een beetje laadbaar te houden, hebben we alle kerken en kathedralen van Friesland op een aparte paginagezet. Klik hiervoor op de knop:

Amsterdam

Koepelkerk

Aan het einde (of begin) van de Amsterdamse Singel ligt de Koepelkerk. De Koepelkerk is in 1668 gebouwd en staat zelfs op een schilderij van Vincent van Gogh. Er zit tegenwoordig een Renaissance hotel in met vergaderzalen, maar je kunt ook in de koepelkerk trouwen. De kerk heeft een prachtige ligging zo aan de gracht.

Amsterdam - Rondvaart - De Singel en de Koepelkerk

Amsterdam

Krijtberg

Aan de Amsterdamse Singel, tegenover de Oud Lutherse Kerk, staat de Krijtberg of Sint-Franciscus Xaveriuskerk. Dit is een rooms-katholieke rectoraatskerk. De kerk staat in de volksmond ook wel bekend als de Rijtjeskerk. De  bouw van de kerk is in 1881 begonnen, de neogotische kerk werd ontworpen door architect Alfred Tepe. Het moest een grote kerk worden op een relatief klein oppervlak tussen de bestaande grachtenpanden in, best wel een uitdaging dus. Om de ruimte optimaal te benutten, werd de breedte van de zijbeuken beperkt en werd de kerk voorzien van galerijen. In plaats van een transept kreeg de kerk een pseudotransept ter breedte van de zijbeuken. Voor een optimale lichtinval kwamen de meeste ramen zo hoog mogelijk. De inwendige hoogte van het gewelf bedraagt 31 meter. Omdat de kerk verder aan alle kanten was ingebouwd kreeg de kerk een monumentale voorgevel met twee traptorens. In 1883 werd de kerk gewijd.

Amsterdam - De Nieuwe Kerk

Amsterdam

Nieuwe Kerk

De Nieuwe kerk in Amsterdam stamt uit 1409 en is na de inwijding in fasen tot stand gekomen. Men is jarenlang bezig geweest met bouwen, maar in 1540 was de kerk toch redelijk klaar. In 1645 ging het echter helemaal mis. Door werkzaamheden van loodgieters brandde de kerk, op het koor en straalkapellen na, geheel uit. Na deze brand is de kerk in gotiserende stijl hersteld en op 10 mei 1648 werd de kerk opnieuw in gebruik genomen. Het interieur van de kerk dateert voor het grootste deel dan ook van ná de brand van 1645. In deze kerk heeft de huwelijksceremonie van koning Willem-Alexander en Maxima plaatsgevonden.

Amsterdam - De Nieuwe Kerk
Amsterdam - De Nieuwe Kerk

Amsterdam

Oud Lutherse Kerk

Op de hoek van de Spui en de Singel ligt de Oude Lutherse Kerk. Al vanaf 1600 werd op deze plaats gekerkt in een pakhuis genaamd ‘de Vergulden Pot’. De oppervlakte van de kerk werd steeds groter, doordat de naastgelegen panden opgekocht werden. In 1631 gaf de stad Amsterdam toestemming om op de plaats van de zeven gebouwen een nieuw kerkgebouw te bouwen. De kerk is in de periode 1632-1633 onder leiding van Wessel Becker en Willem van Daelen gebouwd en in 1633 werd de kerk in gebruik genomen. De kerk is gebouwd op een onregelmatig grondvlak. Het inwendige is rechthoekig van vorm, omgeven door galerijen, die rusten op Ionische en Toscaanse zuilen. Dorische zuilen dragen de dakconstructie. De preekstoel stamt uit 1640.

Vanwege het verzakken van de fundering werd in 1925 een grondige restauratie uitgevoerd. Architect A.A. Kok liet de zerkenvloer lichten en de graven ruimen. Ook overbodige betimmering werd verwijderd. De oorspronkelijke glas-in-loodramen waren al in 1774 vervangen. Bij de restauratie van 1984-1986 is het interieur grotendeels in de oude situatie teruggebracht.

Amsterdam - Oude Lutherse Kerk

Amsterdam

Oude Kerk

Op de Wallen in Amsterdam komen we langs de Oude Kerk lopen. Dit is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam, de rooms-katholieke kerk werd in 1306 gewijd aan de heilige Nicolaas. Tot 1578 heette de kerk de Sint-Nicolaaskerk. Het kerkgebouw behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. Sinds 2016 is de Oude Kerk, naast de kerkelijke functie die het gebouw nog steeds heeft, een museum voor hedendaagse kunst waar wisselende tentoonstellingen van site-specifieke installaties te zien zijn. Daarnaast zijn sinds 2018 de historische stijlkamers met de erfgoedcollectie van de kerk opengesteld voor het publiek.

Amsterdam - De Oude Kerk

Amsterdam

Sint-Nicolaaskerk

Als je vanuit het Centraal station van Amsterdam richting het centrum loopt, dan zie je schuin tegenover het station al snel de Sint-Nicolaaskerk liggen. Dit is een rooms-katholieke kerk in de binnenstad. De kerk is gebouwd tussen 1884 en 1887. De Sint-Nicolaaskerk kreeg in 2012 de eretitel van basiliek van de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst.

Amsterdam - Sint Nicolaaskerk

Amsterdam

Westerkerk

De Westerkerk in Amsterdam is tussen 1620 en 1631 in renaissancestijl gebouwd naar ontwerpen van bouwmeester Hendrick de Keyser. De kerk heeft een lengte van 58 meter en een breedte van 29 meter. Het hoge middenschip wordt geflankeerd door de beide lagere zijbeuken. De driebeukige basiliek heeft een rechthoekige plattegrond met twee transepten van gelijke afmetingen. Daardoor kreeg de plattegrond de vorm van twee met elkaar verbonden Griekse kruisen. De toren van de kerk is de hoogste kerktoren van Amsterdam (± 87 meter).

Amsterdam - Westerkerk

Appingedam (Marsum)

Mauritiuskerk 

De Mauritiuskerk in Marsum is een van de fraaiste middeleeuwse kerken in de Nederlandse provincie Groningen. Het is niet helemaal duidelijk uit welk jaartal de kerk stamt. Meerdere partijen suggereren dat de Marsumer kerk uit de 12e eeuw of de 14e eeuw stamt.  De kerk behoort in ieder geval tot de oudste bakstenen kerken in de provincie en staat op een afgegraven wierde. Het grotendeels nog gave romaanse kerkgebouw is vrijwel het enige restant van het kerkdorp Marsum, dat bij het Beleg van Delfzijl (1813-1814) in de Franse tijd bijna compleet werd verwoest. 

De Marsum Mauritiuskerk in Appingedam

Blokzijl

Grote Kerk 

De Grote Kerk (ook wel Hervormde kerk genoemd) in Blokzijl stamt uit 1609. In het begin was het een zaalkerk, maar werd later uitgebreid tot een kruiskerk met ingebouwde toren. De kerk heeft twee kerkklokken en een kerkorgel uit 1902. In de kerk staat een model van het schip ‘De Zeven Provinciën’ uit 1677. Een eerder model werd in 1672 uit de kerk gestolen. De Grote kerk is van 1995 tot 1999 gerestaureerd. Er kunnen nu ook culturele activiteiten in gehouden worden.

Blokzijl - De Grote Kerk

Den Haag

Sint-Jacobs Kerk

De Grote of Sint-Jacobskerk behoort tot een van de oudste gebouwen van Den Haag, de bouw van de kerk begon in de 14e-eeuw. De in Nederland zeldzame zeskantige kerktoren is 92,5 meter hoog. In de kerk bevinden zich monumentale grafmonumenten en grafstenen en daarnaast is de kerk bekend vanwege het grote aantal leden van het huis Oranje-Nassau die in deze kerk werden gedoopt of er in het huwelijk zijn getreden. Kroonprinses Catharina-Amalia der Nederlanden is er in 2004 gedoopt.

Den-Haag - Sint-JacobsKerk

Den Helder

Huisduiner Kerk

De Huisduiner Kerk in Den Helder is een kleine kerk die uit de 17e eeuw stamt. Het huidige gebouw is in het einde van de 19e eeuw gebouwd. Gedurende de Engels-Russische inval (1799) tegen verenigde strijdkrachten van Frankrijk en de Bataafse Republiek werd de kerk gebruikt als hospitaal. Later werden er Franse troepen ingekwartierd. Tussen 1811 en 1814 bood de kerk onderdak aan Spaanse krijgsgevangenen. Inmiddels is de kerk omgevormd tot een cultureel centrum.

Den-Helder - Huisduiner Kerk

Groningen

Der AA Kerk

Der Aa-kerk heette oorspronkelijk de Kerk van Onze Lieve Vrouwe ter Aa. Het werd gebouwd als katholieke kerk, maar is later een protestantse kerk geworden. Na de Martinikerk is dit het belangrijkste overgebleven middeleeuwse kerkgebouw van Groningen. De kerk is gebouwd tussen 1425 en 1492 en is in 1982 voor het laatst gerestaureerd.

Groningen - De AA Kerk

Groningen

Martinikerk

De Martinikerk (vroeger Sint-Maartenskerk genoemd) is de oudste kerk van Groningen. Het is een hallenkerk uit de vijftiende eeuw. De kerk en de bijbehorende Martinitoren zijn genoemd naar Sint-Maarten. Sint-Maarten van Tours was de schutspatroon van het bisdom Utrecht waar Groningen lange tijd bij hoorde. In de zestiende eeuw deed de kerk zelfs dienst als kathedraal. De Martinitoren is met zijn 96,8 meter de hoogste toren van Groningen. De toren heeft de bijnaam d’ Olle Grieze, Gronings voor de oude grijze.

Groningen - MartiniKerk

Groningen

Synagoge

De Synagoge van Groningen is een in 1906 gebouwd Joods gebouw. De nieuwe synagoge verving een synagoge uit 1756 die te klein, maar vooral te bouwvallig was geworden. Het is jammer dat je het niet goed van de voorkant kan fotograferen, want het is echt een prachtig gebouw!

Groningen - Synagoge

Hoogeveen

Hervormde Kerk

In 1652 werd begonnen met de bouw van de hervormde kerk in Hoogeveen. In 1664 kon het gebouw echter pas in gebruik worden genomen. Het duurde zelfs nog tot 1682 voordat de gemeente een eigen predikant kreeg. In 1801 en 1804 volgden verbouwingen, waarbij de kerk zijn huidige uiterlijk als hallenkerk kreeg. De dakruiter is rond 1720 aangebracht, de klokken van Hemony komen uit 1649 en 1680. Sinds 1965 is de kerk een rijksmonument.

Hoogeveen - Hervormde Kerk

Hoogeveen

Hoofdstraatkerk

De Hoofdstraatkerk in Hoogeveen is in het jaar 1904 gebouwd. In dat jaar kreeg de kerk de naam Oosterkerk, omdat ze aan de oostkant van de Hoofdstraat stond. De kerk is gebouwd in opdracht van de Afgescheidenen en de Dolerenden. Deze twee kerken gingen samen verder als Gereformeerde Kerk. De jaartallen in de voorgevel van de kerk verwijzen nog naar de Afscheiding in 1834 en de Doleantie in 1886. Het kerkgebouw is in 1964 en 2008 grondig verbouwd.

Hoogeveen - Hoofdstraatkerk

Hoogeveen

Remonstrante Kerk

De zaalkerk van de Remonstrantse gemeente in Hoogeveen is gebouwd in 1894 naar een ontwerp van de regionaal belangrijke architect J. Carmiggelt. De kerk is gebouwd in een rijke Waterstaatsstijl met Neorenaissancistische elementen.

Hoogeveen - Remonstrantse Kerk

Kampen

Bovenkerk 

De Bovenkerk (ook wel Sint-Nicolaaskerk genoemd) in Kampen is een zeer grote, gotische kruisbasiliek. Je ziet de kerk al van verre staan. De kerk heeft maar liefs 1.250 zitplaatsen en ook een erg groot klokkenstelsel (9 klokken). Het orgel is monumentaal.

Kampen - Bovenkerk

Kampen

De Broederkerk

De Broederkerk in Kampen is in de 14e eeuw gebouwd als kloosterkerk voor het naast de kerk gelegen Broederklooster. In 1472 werd een groot deel van de kerk verwoest door brand. De kerk werd weer herbouwd. In 1994 werd ook een klok opgehangen, die afkomstig was uit de Paasbergkerk in Arnhem. Het orgel dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw, maar is in de loop der tijd meerdere malen ingrijpend gewijzigd. De kerk is meerdere malen gerestaureerd, namelijk halverwege de 19e eeuw, in de jaren 1867 tot en met 1871 en in 2009.

Kampen - De Broederkerk

Kampen

Buitenkerk 

De Buitenkerk (toen in een buitenwijk van Kampen gelegen) werd gebouwd in 1369. In de 15e eeuw onderging de kerk een aantal verbouwingen. De toren werd als laatste gebouwd in 1453. De kerk is een aantal jaren erg verwaarloosd geweest. Het pand is rond 1800 zelfs als paardenstal gebruikt. In de 19de eeuw werden er nog wel wat restauraties uitgevoerd, maar het pand werd in 1963 toch gesloten wegens instortingsgevaar. In 2010 is de kerk wederom grondig gerestaureerd tot de pracht en praal die het nu weer heeft.

Kampen - Buitenkerk

Kampen

Evangelisch-Lutherse Kerk

Op de Burgwal in Kampen ligt de Evangelisch-Lutherse kerk. Ik dacht eerst dat het een groot concertgebouw was, maar het bleek dus de Lutherse kerk te zijn. Na het afbranden van een oudere Lutherse kerk op dezelfde plek werd deze kerk in 1841 gebouwd.

Kampen - Evangelisch-Lutherse Kerk

Kampen

Oud Gereformeerde Gemeente

In Kampen ligt de Oud Gereformeerde Kerk. Dit is een woning die in 1893 werd verbouwd tot kerk. In 1951 werd de voorgevel met het torentje toegevoegd en in 1986 werd het gebouw ingrijpend gerenoveerd. De muren werden opnieuw opgetrokken en er werden nieuwe banken in de kerk geplaatst.

Kampen - Oud Gereformeerde Gemeente

Kantens

Antoniuskerk

De Antoniuskerk staat op het hoogste punt van de dorpswierde in Kantens. Deze kerk is vooral bekend door de forse steunbeer. De onderbouw van de toren en het westelijke deel van het schip dateren van omstreeks 1200. Dit oudste deel van de kerk heeft een romaans karakter. Het schip heeft aan beide zijden een rondboogfries en een spaarveld. Aan de noordzijde bevinden zich rondboogvensters. Het schip en het koor werden in de tweede helft van de 13e eeuw uitgebouwd in een romanogotische stijl. De ingebouwde toren is omstreeks 1500 verhoogd, de steunbeer is in de 16e eeuw tegen de toren geplaatst.

De Antoniuskerk in Kantens

Kraggenburg

Protestantse kerk

De deuren van de protestantse kerk in Kraggenburg zijn een paar jaar na die van de katholieke kerk geopend, namelijk in 1954. Het gebouw is ontworpen door architect Gerrit Feenstra.

Kraggenburg - Protestantse Kerk

Kraggenburg

Sint Jan de Doper kerk

Kraggenburg - Voormalige Katholieke Kerk

De voormalig katholieke kerk in Kraggenburg was de eerste kerk die haar deuren opende in de Noordoostpolder. Op zondag 29 april 1951 werd de Sint Jan de Doperkerk ingewijd. In juni 2014 was de laatste kerkdienst in de kerk. Hierna werden er vijf herenhuizen in de kerk gebouwd die nu dienst doen als woningen. 

Krewerd

Mariakerk

De Mariakerk is de romanogotische dorpskerk van het dorp Krewerd in de gemeente Eemsdelta in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk staat op een verhoogd kerkhof en is vooral bekend vanwege de aanwezigheid van het oudste orgel van Groningen (1531) en het enige gemetselde doksaal van Nederland. De kerk werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. 

De Mariakerk in Krewerd

Leermens

Donatuskerk

De Donatuskerk is een middeleeuwse kerk in het Groninger dorp Leermens, die genoemd is naar de heilige Donatus van Arezzo (4e eeuw). Deze kerk bevindt zich op een van de hoogste wierden van de provincie Groningen. De bouw van de kerk is begonnen rond 1050. In het bouwwerk zijn zowel romaanse als romanogotische en gotische elementen te zien, met bouwmaterialen tufsteen als baksteen. De kerk raakte zwaar beschadigd bij een brand in 1957.

De Donatuskerk in Leermens

Maastricht

NGKv Zuiderkruis Gereformeerde Kerk

De NGKv (Nederlands Gereformeerde Kerk vrijgemaakt) Zuiderkruis Gereformeerde Kerk in Maastricht wordt ook wel de Waalse kerk of Franse kerk genoemd. De kerk is gebouwd in 1732 en 1733. Het kerkgebouw is sinds 1966 een rijksmonument.

Maastricht-NGKv-Zuiderkruis-Gereformeerde-Kerk

Maastricht

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht dateert deels uit de 11e eeuw, deels uit de 12e eeuw. De kerk is meerdere malen gerenoveerd.

Maastricht-Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Maastricht

Oude Minderbroederskerk

De Oude Minderbroederskerk in Maastricht is begonnen als Oude Minderbroedersklooster en heeft daarna ook als tweede en derde Minderbroedersklooster gefungeerd. Hierna zijn vele delen van het klooster afgebroken. Het belangrijkste overblijfsel is de mergelstenen kloosterkerk, waarvan de bouw waarschijnlijk omstreeks 1300 begon en die een eeuw later klaar was.

Maastricht-Oude-Minderbroederskerk

Maastricht

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk in Maastricht is een protestantse kerk uit de 14e- en 15e eeuw. In 1414 werd de gotische doopkapel toegevoegd. De oorspronkelijke toren stortte op 8 juni 1366 in na een hevige storm. De huidige toren werd na een lang herstel in de tweede helft van de vijftiende eeuw voltooid met de bouw van de hoge lantaarn. De toren was niet altijd rood. In de 18e eeuw was deze geel en in de 19e eeuw was de toren wit. In 1984 werd de kerk voor het laatst gerenoveerd en is de toren weer rood geverfd.

Maastricht-SintJanskerk

Maastricht

Sint-Martinuskerk

De rooms-katholieke Sint-Martinuskerk in Maastricht ligt aan het water. Deze kerk is in 1857 en 1858 gebouwd.

Maastricht-Sint-Martinuskerk

Maastricht

Sint-Matthias Kerk

De Sint-Matthias Kerk is een van de vier Rooms-katholieke parochiekerken in het centrum van Maastricht. Deze kerk is gewijd aan de heilige apostel Mattias.

Maastricht-Sint-Matthias-Kerk

Maastricht

Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaaskerk is in de 6e/11e/12e en 15e eeuw gebouwd en is daarmee de oudste nog bestaande kerk van Maastricht en van Nederland. De rooms-katholieke kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas. De basiliek is een rijksmonument en behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg‘ uit 1990. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn dagelijks geopend voor publiek en tegen betaling te bekijken.

Maastricht-Sint-Servaasbasiliek

Marknesse

H. Ireneüs Kerk

Als in 1942 de Noordoostpolder droogvalt, ontstaat er een nieuw gebied van zo’n 48.000 ha. groot. De enige bebouwing van Marknesse wordt aanvankelijk gevormd door de verschillende barakkenkampen waar de polderwerkers zijn gehuisvest. Kerkdiensten worden daar op zondag in de daartoe omgebouwde kantine gehouden. Het duurt tot september 1944 totdat in Marknesse de eerste hulpkerk kan worden ingewijd. Het is een eenvoudige houten barak waarin voor 170 gelovigen plaats is. In 1956 wordt de eerste steen gelegd van de huidige H. Ireneüs kerk. De ontwerper van het kerkelijk complex was de architect A. Vosman. De kerk is van het basiliektype en is gebouwd in een traditionalistische stijl.

Marknesse - H. Ireneüs Kerk

Marknesse

Verlosserkerk

Net als bij de H. Ireneüs kerk in Marknesse, werden de kerkdiensten voor de bouw van de kerk in kantines gehouden en later in een houten noodgebouw. Op 15 april 1954 ging de eerste spade de grond in voor de Hervormde Kerk in Marknesse. De Verlosserkerk is ontworpen door architect Ferdinand Jantzen en werd in 1955 in gebruik genomen. De kerk is een traditionalistische, in een aan de Delftse school verwante bouwstijl, opgetrokken zaalkerk met aangebouwd vergaderlokaal.

Marknesse - Protestantse Gemeente

Middelburg

Oostkerk

De Oostkerk in Middelburg is een protestantse, achtkantige en barokke koepelkerk. De kerk is van 1648 tot 1667 gebouwd en was in Middelburg de eerste kerk die speciaal voor de protestantse eredienst gebouwd werd. Op 6 januari 2017 werd de laatste eredienst in de kerk gehouden. Tegenwoordig worden er concerten, lezingen, tentoonstellingen en dergelijke evenementen in de kerk gehouden.

De Oostkerk in Middelburg

Schokland

Waterstaat- of  Enserkerk

De Waterstaatskerk van de terp Middelbuurt in Schokland is een van de weinige gebouwen van Schokland die behouden zijn gebleven van vroeger. Deze kerk is gebouwd in 1834, het kerkgebouw heeft een sobere neoclassicistische vorm omdat in die tijd bezuinigd moest worden op de ornamenten. Vlakke lisenen tussen de boogvormige ramen zijn de enige ornamenten die de kerk heeft. De in bakstenen opgetrokken kerk, met houten kapconstructie, is een driezijdig gesloten zaalkerk met dakruiter. De aangebouwde, bredere pastorie kreeg een groter vloeroppervlakte dan de kerk. De studeerkamer van de dominee werd tevens als consistoriekamer gebruikt en had rechtstreekse verbinding met de kerk.

Schokland - Middelbuurt - Waterstaatskerk

Stedum

Bartholomeuskerk

De Bartholomeuskerk is een romanogotisch kerkgebouw in het Groningse dorp Stedum. Deze kruiskerk stamt uit de 13e eeuw en was oorspronkelijk aan de apostel Bartolomeüs gewijd. De Bartholomeuskerk wordt wel gezien als het hoogtepunt van de romanogotische bouwkunst in Groningen. Ook het onderste gedeelte van de zadeldaktoren is in de 13e eeuw gebouwd. Toren en kerk zijn rond 1300 met elkaar verbonden. Tevens is er rond die tijd een luidklok gegoten door een onbekende gieter, deze hangt nog steeds in de toren en is de oudst overgebleven luidklok van de provincie Groningen.

De Bartholomeuskerk in Stedum

Stitswerd

Georgiuskerk

De Georgiuskerk is een middeleeuwse kerk in Stitswerd in het noorden van de provincie Groningen. De kerk stamt ongeveer uit de 13e eeuw en is gewijd aan de heilige Georgius (Joris van Cappadocië). De kerk staat karakteristiek aan de rand van het dorp en de deels afgegraven dorpswierde. Het is een rondom gepleisterde rechthoekige en rechtgesloten zaalkerk met grote spitsboogvensters. De kerk wordt gedekt door een schilddak met een dakruiter aan westzijde. In de dakruiter hangt een luidklok uit 1439. De kerk heeft een vrijstaande klokkentoren. Van de beginperiode resteren nog enkele resten muurwerk uit de tweede helft van de 13e eeuw aan noord- en oostzijde van de kerk.

De Georgiuskerk in Stitswerd

Texel

Witte Kerkje van Den Hoorn

In Den Hoorn (Texel) staat het Witte kerkje van Den Hoorn. Deze hervormde kerk stamt uit 1425. Oorspronkelijk was dit een houten kapel, maar die werd in 1409 afgebroken. In 1450 werd de toren tegen de westgevel (en deels in het schip) gerealiseerd en in 1604.

Het Witte Kerkje van Den Hoorn op Texel

Utrecht

Voormalige Buurkerk

De Buurkerk was de oudste van de vier middeleeuwse parochiekerken van de stad (de andere drie waren de Nicolaïkerk, de Jacobikerk en de Geertekerk) en was gewijd aan Maria. Tegenwoordig biedt het gebouw onderdak aan het Museum Speelklok. Na de brand in 1279 verrees een nieuw kerkgebouw. Het betrof een vroeggotische kruisbasiliek, waarvan de karakteristieke toren nog bestaat. Met deze toren werd rond 1370 begonnen. Oorspronkelijk zou hij hoger opgetrokken worden en afgesloten door een achtkantige lantaarn, zoals de Domtoren, maar die plannen zijn nooit verwezenlijkt. In plaats daarvan is een tijdelijke afsluiting gebouwd die nog steeds aanwezig is. De Buurtoren heeft een hoogte van 55 meter en stamt uit 1388. Tussen 1434 en 1456 werd de basiliek ingrijpend uitgebouwd tot een driebeukige hallenkerk.

Utrecht - Voormalige-Buurkerk

Utrecht

Domkerk

In de 11e eeuw werd begonnen met de bouw van een grote, romaanse Dom op het plein waar de Domkerk nu staat. Ongeveer tweehonderd jaar later werd dit een gotische kathedraal. Hiervan is een deel nog steeds te zien. De bouw duurde 266 jaar en werd in 1520 vanwege geldgebrek stopgezet. In 1579 werd in de kapittelzaal de Unie van Utrecht ondertekend. Bij de grote storm van 1674 werd het schip van de kerk weggeblazen. Het schip werd nooit meer opgebouwd, waardoor de Domkerk nu een halve kerk is.

Utrecht - Domkerk -
Utrecht - Domkerk -

De Domkerk heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie over de Domkerk wilt, klik dan op de knop:

Vollenhove

Grote- of Sint-Nicolaaskerk

De Grote of Sint-Nicolaaskerk is een middeleeuwse kerk in Vollenhove. De kerk wordt ook nog wel eens Bovenkerk genoemd. Het is een tweebeukige hallenkerk, die aan het eind van de 15de eeuw is gebouwd. Aan de oostkant staat een iets jongere klokkentoren, die los staat van de kerk, maar wel vastgebouwd is aan het voormalige stadhuis.

Vollenhove - Sint-Nicolaas Kerk

Vollenhove

H. Nicolaaskerk

De H. Nicolaaskerk in Vollenhove is in 1795 in gebruik genomen. De kapel heeft tot 1953 als kerk dienst gedaan. In dit jaar werd een nieuw kerkgebouw schuin tegenover de kapel in gebruik werd genomen. De H. Nicolaaskerk werd toen klaslokaal, gymnastiekzaal en opslagplaats. In 1958 was het een bouwval geworden. Het departement van Den Haag wilde het pand echter niet slopen, omdat het een van de weinige, nog overgebleven gasthuiskapellen in Nederland was. Het gebouw doet nu dienst als expositieruimte. 

Vollenhove - H. Nicolaaskerk

Vollenhove

Heilige Geestkapel

De Heilige Geestkapel in Vollenhove was een onderdeel van het H. Geestgasthuis, een ziekenhuis dat in 1370 of eerder werd gesticht. Er wordt zelfs een vermoedelijk bouwjaar van 1290 genoemd. Het Gasthuis zelf is al lang verdwenen, maar de kapel bestaat nog. De kapel heeft tot 21 juni 1953 dienst gedaan als kerk. Hierna was het onder meer klaslokaal, gymnastiekzaal en opslagplaats. De kapel is in 1978 gerestaureerd. 

Vollenhove - Heilige Geestkapel

Vollenhove

Maria Kerk

Deze kerk aan de Bisschopstraat in Vollenhove is in 1423 gebouwd. De kerk in zijn huidige vorm is een bakstenen gebouw, bestaande uit een eenbeukig schip, een 5/8 gesloten koor en een vierkante toren die in 1450 gebouwd is. De toren heeft een vierkante traptoren aan de zuidzijde. Deze torenbouw symboliseerde de H. Maria met het Kindeke.

Vollenhove - Mariakerk

Zwolle

Bethlehemkerk

De Bethlehemkerk in Zwolle stamt uit 1309 en is daarmee één van de oudste gebouwen van Zwolle. In 1980 is de kerk gerestaureerd. De waardevolle middeleeuwse schilderingen en gewelfversieringen in de kerk zijn daarbij gerestaureerd. In 1998 werd de kerk afgestoten door de hervormde gemeente. Vanaf dat moment is er een Japans restaurant in gevestigd.

Zwolle - Bethlehemkerk

De Bethlehemkerk en een aantal omringende gebouwen maakten deel uit van het Klooster Bethlehem van de Augustijner koorheren. Bij een grote stadsbrand in 1324 ging een belangrijk deel van de kloostergebouwen verloren, maar de kapel bleef onbeschadigd. In het bijgebouw naast de kerk zit nu stadscafé Het Refter.

Zwolle - Bethlehemkerk en Bijgebouw

Zwolle

Broerenkerk

De Broerenkerk in Zwolle is het overblijfsel van een Dominicanenklooster dat in 1465 op deze plaats gebouwd is. Alleen de kerk en het naastliggende klooster zijn daarvan bewaard gebleven. In 1580 werd het klooster gesloten. Vanaf 1640 werd de kerk gebruikt voor protestantse erediensten. Hierna werd de kerk sinds 1760 als synagoge gebruikt door de Joodse gemeenschap. In 1983 werd de kerk gesloten voor een vijf jaar lange restauratie. De Broerenkerk ligt aan (hoe kan het ook anders) het Broerenkerkplein.

Zwolle - De Broerenkerk aan de buitenkant

Tijdens de restauratiewerkzaamheden van de Broerenkerk werden de pleisterlagen van het plafond verwijderd. Hierachter kwam een groot aantal plafondschilderingen tevoorschijn, die je nu nog steeds kunt zien in de kerk. Van 1988 tot 2010 is het gebouw gebruikt als expositieruimte en evenementenlocatie en sinds 2005 kwam de boekwinkel er bij samen met een horecagelegenheid. Je kunt de kerk dus zo binnenwandelen en dat heb ik in 2020 gedaan. Het is echt een mooie kerk van binnen.  Het kerkorgel staat nog steeds in de kerk en is ook nog steeds bespeelbaar. Het is een Scheuer-orgel uit 1824. 

Zwolle - De Broerenkerk aan de binnenkant

Zwolle

Dominicanenklooster

Het eerste dominicanenklooster van Zwolle stond op de plaats waar nu de Broerenkerk staat. Deze kerk stamt uit 1493. In mei 1580 dwong het stadsbestuur de kloosterlingen de stad te verlaten, maar in 1900 kwamen ze terug in de Assendorperstraat. De eerste steen werd gelegd op 3 mei 1900 en in februari 1902 was de kerk klaar. Het is een neogotisch klooster met kerk geworden met een doorlopende claustrumgang rond een binnentuin. Het klooster heeft een Adema-orgel, gebrandschilderde ramen, een mozaïekvloer in het koor, een orgelfront en bewerkte koorbanken.

Zwolle - Dominicanenklooster

In de jaren zestig daalde het aantal dominicanen (in opleiding) dramatisch. Sindsdien verhuurt het klooster ruimten die ze niet meer gebruiken. De kerk is tussen 1982 en 1994 grondig gerestaureerd en het onderhoud werd daarna in 1995 belegd in een stichting. Tussen 1997 en 2013 woonde er nog een aantal zusters dominicanessen in het klooster. De broedercommuniteit telt op dit moment (2021) zeven leden, daarnaast is er een woongroep voor religieuze studenten in het gebouw gekomen. Aan de achterkant van het gebouw zijn vergaderzalen en kantoren gemaakt.

Zwolle - Dominicanenklooster

Zwolle

Grote Kerk

De Grote (ook wel Sint-Michaëlskerk genoemd) is een kerk aan de Grote Markt in  Zwolle. De aartsengel Michaël (bestrijder van de draak) is de schutspatroon en beschermengel van de kerk. Een beeld van de engel staat op het dak van het voorportaal. De kerk is van 1406 tot 1466 gebouwd. Het is een driebeukige hallenkerk in de stijl van de Nederrijnse gotiek. Ik ben niet binnen geweest, maar dat was wel de moeite waard geweest. De bezienswaardigheden van deze kerk zijn het vierklaviers orgel uit 1721 dat 64 registers heeft en de preekstoel uit 1617-1622.

Zwolle - Grote-Kerk

Zwolle

Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek

De Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek (officieel genaamd Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming) is een middeleeuwse kruiskerk aan de Ossenmarkt in Zwolle. De kerk is in vier fasen gebouwd. Tijdens de eerste bouwfase (1394 tot 1399) werd het koor gebouwd. Tijdens de tweede bouwfase (1399 tot 1417) werden het transept en de oostelijke travee van het schip gebouwd. Hierna lag de bouw maar liefst 35 jaar stil. In de derde bouwfase (1452 tot 1454) werd het schip gebouwd en als laatste werd van 1454 tot 1481 de toren gebouwd. Deze toren wordt ook wel de Peperbus genoemd, omdat de toren op een peperbus lijkt. 

Zwolle - Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk & Peperbus Toren

De Peperbus is 75 meter hoog en je kan deze beklimmen tot de eerste omgang (51 meter hoog). Dit zijn 236 traptreden. De tweede omgang is niet toegankelijk voor publiek en bevindt zich op 65 meter hoogte. Ik heb de toren in 2009 beklommen. Je krijgt dan een leuk kaartje met informatie en de felbegeerde stempel mee.

Zwolle - Beklimming van de Peperbus Toren

Zwolle

Oosterkerk

De Oosterkerk in Zwolle staat aan de Turfmarkt. Het gebouw stamt uit 1888 en het huidige orgel stamt uit 1898. De buitenkant van de kerk heeft rondboogvensters, liggende en klimmende rondboogfriezen en twee ingangen bekroond door een ezelsrug. De hoofdingang heeft een torenpartij in renaissancistische vormen en een bekroning door een naaldspits.

Zwolle - Oosterkerk

Zwolle

Plantagekerk

De bouw van de Plantagekerk in Zwolle is in 1873 begonnen en de kerk is in 1875 in gebruik genomen. Het orgel is nog ouder, deze stamt vermoedelijk namelijk uit 1845. Dit orgel komt uit een voormalige kerkje van de Christelijke Afgescheiden Gemeente. De Plantagekerk is een monument.

Zwolle - Plantagekerk