Selecteer een pagina

Kerken & Kathedralen – Friesland

Op deze pagina staan alle kerken en kathedralen die we in Friesland gezien hebben.

Bakkeveen

Hervormde kerk 

De hervormde kerk in Bakkeveen is een neoclassicistische zaalkerk met driezijdige koorsluiting. De kerk werd in 1856 gebouwd en de houten geveltoren werd in 1950 vervangen. Het gebouw heeft geen kerkfunctie meer.

Bakkeveen - Hervormde Kerk

Bears

Mariakerk

In het klein dorpje Bears ligt de Mariakerk. De kerk staat op een terp en was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het schip van de eenbeukige kerk met spitsboogvensters dateert de 13e eeuw. In de 14e eeuw werd de kerk uitgebreid met een vijfzijdig gesloten koor. In de toren, met een mechanisch torenuurwerk van 1904, hangen twee klokken uit 1569. De kerk en het smeedijzeren hekwerk om het kerkhof zijn rijksmonumenten.

Bears - Mariakerk

Bolsward

Broerekerk

De Broerekerk in Bolsward is in de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het is het oudste gebouw van Bolsward. In 1578 werd het een gereformeerd kerk en de verlaten kloostergebouwen werden afgebroken. Op 8 mei 1980 brak er brand uit, die de kerk als een ruïne zonder toren achterliet. In 1986 werd de kerk weer opengesteld en in 2006 kreeg de kerk een glazen overkapping, naar ontwerp van architect Jelle de Jong. De kerk is een rijksmonument.

Bolsward-Broerekerk

Dokkum

Grote- of Sint-Martinuskerk

De eerste kerk die op deze plaats werd gebouwd, was de kerk die in de 10e-eeuw gebouwd is. De huidige kerk is gebouwd zo rond 1590. Tussen 1588 en 1593 vond een verbouwing plaats. Vroeger heette deze kerk de Kleine Kerk. Deze naam werd later veranderd in Grote of Sint-Martinuskerk.

Dokkum-Sint-Martinuskerk

Dokkum

RK Parochie HH Martinus Bonifatius

De rooms-katholieke kerk in Dokkum is gewijd aan de H. Martinus en HH. Bonifatius en Gezellen. In 1871 begon men met de bouw van de driebeukige basilikale kruiskerk. In 1878 was de kerk voltooid. Restauraties vonden plaats in de jaren zeventig en tachtig. De kerk is een rijksmonument.

Dokkum-RK-Parochie-HH-Martinus-Bonifatius

Easterwierrum

Sint-Wirokerk

De Sint-Wirokerk uit Easterwierrum is een vrij nieuwe kerk. Deze kerk stamt namelijk uit 1925. Voorheen hebben er trouwens wel andere kerkgebouwen op dezelfde plaats gestaan, maar deze kerk staat er dus pas sinds 1925.

Easterwierrum - Sint Wirokerk

Franeker

Martinikerk

De Martinikerk in Franeker is in de tweede helft van de 14e-eeuw gebouwd en gewijd aan Martinus. Tussen 1940 en 1943 is de kerk nog gerestaureerd.

Franeker-Martinikerk

Franeker

RK Parochie HH Martinus Bonifatius

De rooms-katholieke kerk in Franeker is gewijd aan de H. Martinus en HH. Bonifatius en Gezellen. In 1871 begon men met de bouw van de driebeukige basilikale kruiskerk. In 1878 was de kerk voltooid. Restauraties vonden plaats in de jaren zeventig en tachtig. De kerk is een rijksmonument.

Dokkum-RK-Parochie-HH-Martinus-Bonifatius

Harlingen

H Aartsengel Michaël Kerk

De Rooms-Katholieke H Aartsengel Michaël Kerk in Harlingen stamt uit 1881. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd, maar dit is weer hersteld. In de periode 1985-1999 vond er een grote restauratie plaats. De kerk is een rijksmonument.

Harlingen-H-Aartsengel-Michaël-Kerk

Heeg

Ichtuskerk

In juli 1889 wordt begonnen met de bouw van de Nederduits Geformeerde Ichtuskerk in Heeg. De in Neorenaissance stijl gebouwde kruiskerk wordt ruim een half jaar later in 1890 al in gebruik genomen.  De architect is Tsjeard Kuypers uit Gorredijk, hij heeft in Nederland voor meer dan 50 kerken het ontwerp gemaakt. In 1967 wordt de kerk gerestaureerd, waarbij veel van het interieur verloren is gegaan. Zo werden de beide ‘sydkreaken’ verwijderd en de preekstoel en banken werden vernieuwd. Het orgel is nog wel origineel. 

Heeg - Ichtus Kerk

Heerenveen

Parochiekerk van de heilige geest

De Parochiekerk van de Heilige Geest in Heerenveen is een rooms-katholieke kerk. Het ontwerp is van architect H.C.M. van Beers en de kerk was klaar in 1933 gereed. De kerk is een rijksmonument.

Heerenveen - collage Parochiekerk van de Heilige Geest

Hindeloopen

Grutte Tsjerke

De grootste kerk van Hindeloopen is de Grutte Tsjerke (grote kerk). Deze kerk is gebouwd in 1590 en herbouwd in 1632. De toren (Westertoren) stamt nog uit 1593. Vroeger was de Grutte Tsjerke een hervormde kerk, later werd het een protestantse kerk. Het is een rijksmonument.

Hindeloopen-GrutteTsjerke

Hommerts

Johannes de Doperkerk

De Johannes de Doperkerk in Hommerts is een protestants kerkgebouw uit 1876. Deze zaalkerk heeft eclectische elementen, een toren van vier geledingen met een ingesnoerde torenspits en een luidklok uit 1624. Het orgel stamt uit 1869.

Hommerts - Johannes de Doperkerk

IJlst

Stadslaankerk

De Stadslaankerk stamt uit 1911 naar een ontwerp van architect Ane Nauta. Het is een gereformeerde kerk met een orgel uit 1836.  In 1984 is het orgel gerestaureerd. Het is een rijksmonument.

Maastricht-NGKv-Zuiderkruis-Gereformeerde-Kerk

IJsbrechtum

Kerk van IJsbrechtum

De kerk van IJsbrechtum is een 12e-eeuws Waterstaatskerk die in 1694 en 1865 herbouwd is. In 1975 is de kerk ook nog een keer gerestaureerd.

Maastricht-NGKv-Zuiderkruis-Gereformeerde-Kerk

Joure

Doopsgezinde Kerk

In 1824 werd de huidige doopsgezinde kerk achter de rooilijn gebouwd. De neoclassicistische driezijdig gesloten zaalkerk heeft een tuitgevel met pilasters en een timpaan. Op de opengewerkte achtkantige dakruiter met koepeldak staat een windvaan in de vorm van een lam.

Joure - Doopsgezinde Kerk

Joure

H. Mattheüs Kerk

De eerste bouwactiviteiten van de kerk die op deze plaats in Joure gebouwd is, stammen uit 1837. In 1868 werd deze kerk alweer vervangen voor een neoromaanse kerk. In 1952 werd een nieuwe kerk gebouwd, waarbij de toren en de pastorie uit bezuinigingen bleven staan. De kerk behoort sinds 2015 tot de Heilige Christoffel Parochie.

Joure - H. Mattheüs Kerk

Joure

Hobbe van Baerdt Tsjerke

De kerk Hobbe van Baerdt Tsjerke in Joure is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode van 1615 tot 1650. Op de fronton boven de ingangspoort staat een gevelsteen met de tekst ‘De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644′. In dit jaar werd door hem op 18 maart de eerste steen gelegd voor de tweebeukige kerk. Deze kerk verving een kerk uit de 16e eeuw. In 1939 werd de kerk door brand verwoest, de herbouw duurde echter tot 1947. Dit kwam door Tweede Wereldoorlog.

De toren (De Jouster Toer) is ouder, deze dateert namelijk uit 1628. De eerste steen van de toren is ook door Hobbe van Baerdt gelegd. In de toren bevond zich een raadkamer en een gevangenis. De klokken in de toren zijn gegoten door de klokkengieters en in 1953 werd een carillon met 37 klokken geschonken door Douwe Egberts.

Joure - Hobbe van Baerdt Tsjerke
Joure - Hobbe van Baerdt Tsjerke

Joure

Westermeer Begraafplaats

Deze toren op Westermeer is het enige dat nog over is gebleven aan de vroegere Mattheüskerk die verhuisd is naar het centrum van Joure. Om de toren heen ligt een begraafplaats.

Joure - Westermeer Begraafplaats

Leeuwarden

Kerktoren Hinkeslân

Een in een buitenwijk van Leeuwarden verborgen kerkje dachten we eerst, toen we het torentje boven de daken uit zagen komen. Eenmaal voor de deur, blijkt het geen kerkje te zijn maar een straat. Heel apart! Natuurlijk moet dat ook even op de foto.

Leeuwarden-Kerktorentje-Hinkeslân

Leeuwarden

Grote- of Jacobijnerkerk

De Grote- of Jacobijnerkerk is tussen 1275 en 1310 gebouwd als onderdeel van een dominicanenklooster. Later werd de kerk een protestantse kerk en dat is het nu nog. De Grote- of Jacobijnerkerk is de grootste middeleeuwse kerk van Leeuwarden.

Leeuwarden - Grote of Jacobijnerkerk

Leeuwarden

Oldenhove

De Oldehove in Leeuwarden is de vrijstaande kerktoren van de vroegere de Sint-Vituskerk. Deze kerk is al afgebroken, maar de toren staat er nog. In 1529 startte de bouw van de scheve, kromme en niet afgemaakte toren. Het was de bedoeling dat naast de Oldehove een nieuwe kerk gebouwd zou worden om de oude Sint Vituskerk te vervangen, maar daar is het nooit van gekomen. Tijdens de bouw zakte de toren al scheef. Er is nog geprobeerd op de scheve onderbouw loodrecht verder te metselen, maar dat lukte niet, de bouw is daarom in 1533 stopgezet en nooit meer hervat. De toren had ruim 120 meter moeten worden. 

Leeuwarden - Oldenhove

Nog een paar weetjes over de Oldenhove. De toren heeft een hoogte van ruim 39 meter, met opbouw 48 meter, hij hangt 1,99 meter uit het lood en heeft trappen met in totaal 183 treden. De scheve toren is gebouwd tussen 28 mei 1529 en halverwege 1533, had tot 1599 twee toegangspoorten (één aan de oostzijde en één aan de westzijde) en telde in 2019 maar liefst 37.000 bezoekers. Voor € 3,50 mag je als volwassene de kerk beklimmen en boven op het glazen plaatje staan.

Leeuwarden

Sint-Bonifatiuskerk

Leeuwarden - Bonifatiuskerk

De Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd en is gewijd aan de heilige Bonifatius. De architect was P.J.H.Cuypers, dezelfde architect die ook het Centraal Station in Amsterdam bouwde. Hij was één van de grootste bouwmeesters van de neogotiek, de nieuwe gotiek, de stijl waarin deze kerk is uitgevoerd. De grondvorm van de kerk is een kruis, het is een katholieke kerk.

Leeuwarden - Sint-Bonifatiuskerk
Leeuwarden - Sint-Bonifatiuskerk van binnen

De Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer foto’s en informatie over deze kerk zien, klik dan op de knop:

Leeuwarden

Sint Dominicuskerk

De Sint Dominicuskerk in Leeuwarden is gewijd aan de heilige Dominicus. De driebeukige kruiskerk uit 1937 is gebouwd naar het ontwerp van H.C.M. van Beers en heeft aan de oostzijde een vieringtoren en aan de westzijde een hoge toren. Ook deze kerk is een rijksmonument.

Leeuwarden - St. Dominicuskerk
Leeuwarden - St. Dominicuskerk

Leeuwarden

Waalse Kerk

In de Grote Kerkstraat in Leeuwarden ligt het rijksmonument de Waalse Kerk. Deze kerk stamt uit 1530 en heet zo omdat er vroeger diensten werden gehouden in het Frans. Ook nu gebeurt dat nog héél af en toe. De Franse taal was eeuwenlang de voertaal van de Europese elite. Deze kerk was ooit de kapel van een groot kloostercomplex met een zusterhuis, een ziekenzaal, enkele woningen maar ook een bakkerij, een spinnerij en een bierbrouwerij. De nonnen waren van de Dominicaner orde. Ze werden ook wel “de zingende zusters” genoemd. Na de Hervorming in 1580 gingen de kerken over in protestantse handen, en het klooster werd de zusters ontnomen. In de dakruiter boven de voorgevel hangt een klok uit 1661 van Jurjen Balthasar.

Leeuwarden - Waalse Kerk

Nijland

Nicolaaskerk

Net buiten Sneek ligt de Nicolaaskerk in Nijland. Dit is een mooi 16e-eeuws kerkje.

Maastricht-Sint-Servaasbasiliek

Sloten

Grutte Tsjerke

In Sloten (Friesland) vind je de Grutte Tsjerke (grote kerk). Dit is een protestantse laatgotische kerk van 1647. De kerk is gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel had gestaan.

Sloten-Grutte-Tsjerke

Sloten

Sint-Fredericuskerk

In Sloten vind je ook de Sint-Fredericuskerk. In 1933 werd de oude kerk uit 1818 vervangen door de huidige kerk. De patroonheilige van de kerk is Fredericus, vandaar de benaming. De Sint Fredricuskerk is een rijksmonument dat sinds 2015 behoort tot de Heilige Christoffel Parochie van Rooms-Katholieke kerken.

Sloten-Sint-Fredericuskerk

Sneek

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is een rooms-katholieke neogotische pseudo-basilikale kruiskerk in Sneek. De kerk is gewijd aan de heilige Martinus van Tours. Het bouwwerk stamt uit 1872 en werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers, maar het is nooit afgebouwd. De kerk heeft namelijk geen dominerende toren, wel een dakruiter met een achtkantige spits tussen vier topgevels. Het orgel stamt uit 1891 werd gebouwd en werd gerestaureerd in 1997. De kerk heeft ook gebrandschilderde ramen.

Sneek - Sint-Martinuskerk

Sneek

Martinikerk

De Martinikerk is oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw. De kerk werd in die tijd gebouwd van tufsteen. Zo rond 1300 werd de protestantse kerk vergroot en kreeg ze drie torens in een Romaanse westgevel. Er werd ook een houten klokhuis bijgebouwd. De huidige kerk dateert uit 1498. In dat jaar werden het koor en het schip vernieuwd.

Maastricht-Sint-Servaasbasiliek

Terschelling – Midsland

Gereformeerde kerk

In het centrum van Midsland ligt de hervormde kerk uit 1880. Dit is een kruiskerk met dakruiter. De luidklok die in de dakruiter hangt, stamt uit 1948. Het kerkhof wordt omsloten door een gietijzeren hekwerk uit 1866. De kerk is een rijksmonument.

Terschelling - De hervormde kerk van Midsland

Vlieland

Nicolaaskerk

De huidige kerk, die gebouwd is in 1605, verving een kapel uit 1245. In 1647 werd deze verbouwd tot een kruiskerk. In 1997 bestond de huidige kerk 350 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft men besloten de kerk ‘Nicolaaskerk’ te gaan noemen.

De Nicolaaskerk in Vlieland

Workum

Grote- of Sint-Gertrudiskerk

De laatgotische kerk van Workum is gewijd aan de heilige Gertrudis, dochter van Pepijn de Oudere. Men is begonnen met bouwen aan deze kerk in 1480. Na het begin van de bouw van de kerk werd deze steeds meer uitgebreid met een transept en een kerktoren.

Workum-Grote-Of-Sint-Gertrudiskerk

De Grote- en/of Gertrudiskerk heeft overigens een kerktoren die los van de kerk staat:

Workum-Toren-Grote-Of-Sint-Gertrudiskerk

Woudsend

Voormalig gereformeerde kerk

In Woudsend ligt de voormalig gereformeerde kerk die in 1912 gebouwd en in 1913 in gebruik genomen is. Het orgel stamt uit 1962 en in 1975 kreeg de kerk glas-in-loodramen. In 1999 is de kerk gerestaureerd en in 2000 is het als woonhuis in gebruik genomen. Het zal je huis maar zijn! Wat prachtig!

Woudsend - Voormalige Gereformeerde Kerk