Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Vaticaanstad St. Pieterbasiliek

De Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2012 naar Midden-Italië en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Sint Pietersbasiliek – Vaticaanstad

De Sint-Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro) is een katholieke kerk aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome. De Sint-Pietersbasiliek was tot 1989 de grootste kerk ter wereld. In 1989 werd ze in grootte overtroffen door de Basilique Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust. De Sint-Pieter heeft een oppervlakte van 15.160 m² en biedt ruimte aan ongeveer 60.000 mensen.

Het ontstaan

De Sint-Pietersbasiliek is gebouwd op de plaats van het vroegere Circus van Nero in Rome. Op deze locatie is de apostel en eerste paus (Petrus) gekruisigd en begraven. Keizer Constantijn de Grote gaf opdracht om de eerste Sint-Pieterkerk te laten bouwen. De bouw van deze kerk startte tussen 318 en 322 en duurde ongeveer 30 jaar.

Vaticaanstad - St. Pieterplein

Nieuwe kerk

In de vijftiende eeuw was de oude Sint-Pieter, na elfhonderd jaar, in zeer slechte staat. Er werd eerst getracht om de kerk te renoveren, maar het was al snel duidelijk dat dat niet ging lukken. In 1506 werd de oude basilica gesloopt en paus Julius II ontwierp een nieuwe kerk. Er zijn meerdere hoofdarchitecten met de kerk bezig geweest, zoals Donato Bamante, Rafaël en Antonio de Sangallo. De kerk werd steeds weer deels ontmanteld. In 1546 nam Michelangelo de bouw over. Michelangelo gebruikte Bramantes bouwtekeningen en bouwde de kerk in de vorm van een Grieks kruis.

Het schip werd in 1615 uitgebreid door de architect Carlo Maderno omdat de kerk groter moest worden dan oorspronkelijk gepland. Na deze verlenging was het schip veertig meter lang. Veel van de interne decoraties, waaronder het reusachtige baldakijn onder de koepel, zijn gemaakt door de Italiaan Gian Lorenzo Bernini, die ook elders in Rome veel kunstwerken heeft gemaakt. De basiliek werd op 18 november 1626 ingewijd. Merkwaardig is dat de kerk verkeerd om staat. De ingang is in het oosten en het altaar staat in het westen.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek

Koepel

De grote koepel is precies boven de graftombe van Petrus gebouwd. Deze koepel wordt omhooggehouden door vier enorme zuilen. Op de sokkels in de voet van elk van deze zuilen staat een beeld van een heilige. Deze heiligen zijn Sint-Andreas, de Heilige Veronica, Sint-Helena en Sint-Longinus. De beelden van Veronica, Longinus en Andreas bevatten elk een belangrijk katholiek relikwie. Zo bevatten zij de doek van Veronica, de speer die Christus doorboorde en een deel van het Kruis. Verder bevindt zich bij het beeld van Andreas ook een afgesloten ingang naar de catacomben onder de kerk, waar zich onder andere de tombes van Petrus en een aantal pausen bevinden.

Façade

De façade van het gebouw (op de klokkentorens na) is aan het begin van de 17e eeuw gebouwd door Maderno. Door problemen met de funderingen en de dood van de paus werden de klokkentorens pas rond 1637 in gebruik genomen. Boven op de façade staan beelden van Jezus, Johannes de Doper en de apostelen met uitzondering van Judas. De inscriptie op de gevel is:

IN HONOREM PRINCIPIS APOST PAVLVS V BVRGHESIVS ROMANVS PONT MAX AN MDCXII PONT VII (Ter ere van de Eerste der Apostelen. Paus Paulus V Borghese, Pontifex Maximus van Rome in het jaar 1612 en het zevende jaar van zijn Pontificaat)

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek

Balkon

Hierboven zie je het beroemde balkon. Met Pasen en op Kerstavond neemt de paus plaats op dit balkon van de Sint Pietersbasiliek om zijn traditionele zegening uit te spreken middels het ‘Urbi et Orbi’.

Deuren

De kerk heeft een groot portaal met vijf bronzen deuren. De middelste drie deuren werden in 1455 gemaakt door Antonio Filarete. Paus Eugenius IV wilde met deze deuren de Rooms-Katholieke en Oosters-Orthodoxe Kerk verenigen, maar dat lukte echter helaas niet. Op de reliëfs van de deuren worden Christus, de maagd Maria, Sint-Petrus en Sint-Paulus uitgebeeld, met een Romeinse tijd achtergrond. Op de deuren staan ook heidense mythologische taferelen uitgebeeld, en scènes van de Concilie van Florence.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek

De rechterdeur is de Porta Santa, of Heilige Deur. Deze wordt slechts in jubileumjaren door de paus geopend. De rest van de tijd is deze deur aan de binnenkant dichtgemetseld. Boven het portaal hangen twee plaquettes die herinneren aan het jubileumjaar 1975 en het Jaar der Verlossing (1983). De zestien bronzen panelen werden vervaardigd ter ere van de speciale processies in 1950. De deur was eveneens open in het jubeljaar 2000 (start op kerstavond 1999).

De deur geheel links, de zogenaamde Deur van de Dood, werd in 1964 gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzù. Deze deur toont de laatste scènes uit de levens van Christus, Sint-Petrus en paus Johannes XXIII. Bij het overlijden van een paus verlaat de kist met diens lichaam de basiliek via deze deur, vandaar de naam.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Deursectie

Middenschip

Oorspronkelijk begon de kerk waar de twee voorste zuilen van de koepel staan, maar na de uitbreiding in 1615 werd nog een reeks kapellen toegevoegd. Er zijn vier steunpilaren die door Michelangelo gebouwd zijn. Deze steunpilaren zijn door Bernini versierd met beelden en balkons. Op de vloer van het schip liggen bronzen plaquettes die verwijzen naar de grootte van andere katholieke kerken, om op die manier de status van de Sint-Pieter te benadrukken.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Entree

Aan de rechterkant bevindt zich de kapel met Michelangelo’s beroemde pietà. Deze hebben we helaas niet gezien. We hebben daar dus ook geen foto van. In de kerk bevinden zich vele monumenten voor pausen, heiligen en andere prominente katholieken. Het middenschip heeft onder andere altaren gewijd aan Sint-Sebastiaan, paus Pius X en de Zweedse koningin Christina die troonsafstand deed om zich tot het katholicisme te kunnen bekeren. Een deur aan de linkerzijde vanaf de ingang gezien geeft toegang tot de koorkapel, waar ook een marmeren plaat hangt, met de namen van alle pausen erop gegraveerd.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Schip-Altaar

Bernini’s Gloria

In het midden van de apsis (achter het baldakijn), staat de Cathedra Petri, ofwel de Troon of Heilige Stoel van Petrus van 1656-1665. Men schreef deze stoel ooit toe aan de apostel Petrus, maar onderzoek wijst uit dat hij waarschijnlijk van een rijke Romein was.

Bernini’s Gloria is een uitbeelding van de Heilige Geest in het hart van het stralende Licht. De vier beelden bij de stoel stellen de vier kerkvaders van de Roomse (Ambrosius en Augustinus) en oosters-orthodoxe Kerk (Athanasius en Johannes Christophoros) voor. Het onderscheid tussen de twee stromingen wordt gemaakt door de twee Roomse kerkvaders de troon daadwerkelijk te laten ondersteunen, terwijl de oosters-orthodoxen het gevaarte niet dragen maar erachter staan. In het raam boven de troon wordt de Heilige Geest gesymboliseerd door de witte duif, omringd met engelen. Twee cherubijnen dragen de sleutels en de Tiara. Boven de Stoel is een gouden aureool afgebeeld met stralen en engelen in dichte wolken.

Koepels

In het middenschip zie je de koepels. Hier kun je trouwens ook mooi de beelden van Sint-Andreas, de Heilige Veronica, Sint-Helena en Sint-Longinus zien. Wat een pracht!

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Koepels
Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Binnen

Baldakijn van Bernini

En dan komen we bij het belangrijkste van de Sint Pietersbasiliek, namelijk de Baldakijn van Bernini. Deze Baldakijn ligt precies boven het graf van Petrus. Het idee voor het bouwen van de baldakijn kwam van Carlo Maderno. Gian Lorenzo Bernini heeft dit idee in 1633 uitgewerkt. Hierbij heeft hij enkele kenmerkende aanpassingen gedaan, waardoor het een bron van inspiratie werd voor andere architecten. Het idee werd namelijk ontelbaar vaak gekopieerd. Hierdoor werd de stijl van Bernini min of meer de stijl die geassocieerd wordt met de barok. François Duquesnoy zou Bernini geholpen hebben met de uitwerking van het baldakijn.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Baldakijn van Bernini

Volgens de overlevering werd het brons van het dak van het Pantheon gebruikt om het monument te bekleden. De gedraaide zuilen zijn geïnspireerd door de zuilen uit de basiliek van Constantijn, die nog steeds te zien zijn in de grote pijlers boven de vier beelden. De inscriptie in de cupola boven het baldakijn is afkomstig uit het Bijbelboek van Matteüs:

TV ES PETRVS ET SVPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM ET TIBI DABO CLAVES REGNI CAELORVM
(Gij zijt Petrus, en op deze Rots zal Ik Mijn Kerk bouwen en aan U zal Ik de Sleutels van het Koninkrijk der Hemelen geven)

Kapelletjes, standbeelden & praalgraven

Je ziet heel veel kleine kapelletjes en heel veel standbeelden in de Sint Pietersbasiliek. Je ziet ook veel praalgraven van verschillende pausen in de Sint-Pietersbasiliek, zoals de graven van de pausen: Innocentius VIII (1498), Paulus III (1577), Urbanus VIII (1647), Leo XI (1644), Alexander VII (1678), Gregorius XII (1732), Benedictus XIV (1758), Gregorius XIV, Clemens XIII (1792), Pius VII (ca. 1823), Pius X, (ca. 1951), Johannes XXIII (2000) en Johannes Paulus II (2011). Momenteel bevinden zich in de Sint-Pieter 395 beelden, 44 altaren en 135 mozaïeken.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek
Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek
Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek binnen

Orgel

Ik kan maar weinig informatie vinden over het orgel van de Sint Pietersbasiliek. Ik heb ook geen foto gemaakt van het grote orgel. Daarentegen kwamen we wel dit schattige orgeltje tegen, dat ik jullie niet wil onthouden.

Genadebeeld Petrus

Tegen de pijler die het beeld van Longinus bevat staat ook een bronzen beeld van Petrus. Petrus zit op een marmeren bank, gekleed met de filosofische stola. In zijn linkerhand heeft hij de sleutels dicht bij zijn borst en de rechterhand heeft hij opgeheven in de daad van zegen. Zijn rechtervoet steekt uit. Pelgrims die naar de basiliek komen, raken en kussen traditioneel zijn voet.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Het Bronzen Beeld van St. Pieter

Standbeeld S. Teresia

In het middenschip zie je ook het standbeeld van de heilige S. Teresia. Onder haar standbeeld zie je een bak met cherubijnen. Deze bak bevat wijwater.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek Het Standbeeld van S Teresia

Informatie

Openingstijden

De Sint Pietersbasiliek is dagelijks geopend van 7:00 tot 18:00 uur. In de zomerperiode (van april tot september) is de basiliek nog een uurtje langer open tot 19:00 uur.

Entreeticket

De Sint Pietersbasiliek is gratis. De wachtrijen kunnen echter zo enorm oplopen (2 uur), dat je graag naar binnen wilt, helemaal als je in de brandende zon staat te wachten. Je kunt voorrangtickets kopen online. De prijzen voor deze tickets zijn zo rond de € 20. Als je een ticket wilt met toegang tot de koepel (prachtig uitzicht over het Sint-Pieterplein), dan kan je een combiticket hiervoor kopen. Veelal betaal je dan € 40 voor een online kaartje.

Tips

– Zorg dat je kleding aan hebt die je schouders en knieën bedekt. Met blote knieën, schouders en/of voeten kom je hier echt niet binnen! Een sjaaltje om je schouders mag ook.

– Zorg ook dat je zonnebrand bij je hebt als je toch in de rij wilt gaan staan. Dit plein is open en bloot en je staat midden in de zon! Je verbrandt hier levend!

– Een gids is ook aan te raden. Wij hebben het zonder gids gedaan, maar kwamen er toch wel achter dat we nu een aantal hele belangrijke dingen gemist hebben in de Sint Pietersbasiliek.