Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Toren van Pisa

De Toren van Pisa is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2011 naar Toscane, een vakantie van Patricia in 2011 naar het Gardameer en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Toren van Pisa

De Toren van Pisa is de vrijstaande campanile (klokkentoren) die bij de kathedraal van Pisa hoort. De toren is wereldberoemd bekend als de scheve toren van Pisa, want de 55,85 meter hoge toren staat maar liefst zo’n 4 meter uit het lood.

De Bouw

De bouw van de toren is begonnen in 1173 en werd verdeeld in drie etappes over een periode van 200 jaar. Bouwmeesters van de toren waren Guglielmo en Bonanno Pisano. 

Eerste fase

De constructie van de eerste verdiepingen begon in 1173. Kort na het begin van de bouw, begon de toren echter al over te hellen. Doordat men loodrecht omhoog verder bouwde, is de toren niet alleen scheef maar ook krom. Na de bouw van de derde verdieping in 1178 ging de toren nog meer hellen. Het werk aan de toren lag daarna ongeveer 100 jaar stil, doordat de inwoners van Pisa in oorlog verwikkeld waren met Genua en Florence. Dit gaf de grond tijd om te zetten. Dat was een geluk bij een ongeluk, want als de toren in één keer volgens plan afgebouwd zou zijn geweest, dan was hij zeker omgevallen. 

Tweede fase

In 1272 werd de bouw hervat door Giovanni di Simone. Men merkte toen al op dat de reeds gebouwde verdiepingen scheef stonden. Er werd daarom besloten om die scheefheid in de volgende verdiepingen te neutraliseren, door aan de ene kant meer mortel te gebruiken dan aan de andere kant. De bouw viel opnieuw stil in 1284. 

Derde fase

In 1372 werd de toren afgewerkt met de bouw van de bovenste verdieping. De toren was toen al sterk naar de andere zijde overgeheld en opnieuw werd besloten dit constructief op te lossen. De bovenste verdieping werd ook weer recht omhoog gebouwd. Hier waren echter ingrijpende wijzigingen voor nodig. Zo heeft het opstapje bovenaan aan de ene kant drie treden minder dan aan de tegenoverliggende kant.

Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa

Reddingsoperatie

In 1964 vroeg de Italiaanse regering om hulp om te zorgen dat de toren met een geschat gewicht van 14.453 ton niet om zou vallen. In 1990 werd de toren uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Vervolgens werd hij gerestaureerd om de helling te verminderen. Voordat de restauratie begon, stond de toren 5,5 graad uit het lood. Na bijna 12 jaar werk, werd de toren weer voor het publiek geopend in 2001. Na de restauratie was de helling nog maar 3,99 graad. De laatste fase van de renovatie heeft echter wel 28 miljoen euro gekost. Hierbij zijn de fundamenten versterkt en de toren 44 centimeter rechtop getrokken. Met de moderne techniek is het zelfs mogelijk de toren helemaal recht te zetten, maar daar werd van afgezien, omdat dat het toerisme geen goed zou doen.

Onderin de toren van Pisa

En natuurlijk moet zo’n geweldige toren ook beklommen worden. We beginnen onderin de toren, waar je allerlei informatieborden kunt zien. Best wel een interessant begin!

Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa in de toren

Covid Afstandshouders

We zijn er tijdens de Covid-19 pandemie, wat betekent dat alles veilig moet. Er mogen per kwartier maar 20 mensen tegelijkertijd in de toren en alles gaat in etappes. 1 groep beneden in de informatieruimte, 1 groep op de trappen, 1 groep op de bovenverdieping en 1 groep bij de klokken. We krijgen ook afstandhouders mee. Zolang je netjes 1,5 meter afstand bewaart, dan blijft je lampje groen. Als je te dichtbij komt, dan begint het apparaat te trillen en springt het lampje op rood. Dit is toch wel een aparte gewaarwording….

Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa

De beklimming

En dan beginnen we met de beklimming van de toren. De toren van Pisa heeft 297 treden bij de noordelijke trap en 294 treden bij de zuidelijke trap. Ik vond dit best nog wel een zware klim. Ten eerste is de trap namelijk niet echt vlak. De trap is in de loop der tijd flink uitgesleten in het midden, waardoor je het gevoel hebt dat je constant in een golfslagbad loopt, zonder leuning. Daarnaast is de toren natuurlijk scheef en de trap dus ook. Je hersenen geven je hierdoor echt een mindfuck. Ze proberen je steeds te corrigeren, waardoor deze trap heel erg onnatuurlijk aanvoelt en je steeds tegen de muur aan loopt. Maar goed, de aanhouder wint en zo kwamen we dus toch boven.

Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa

Het uitzicht

Eenmaal boven op de 6e verdieping, kunnen we genieten van het prachtige uitzicht! Je kan alles hier echt prachtig zien!

Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa

De Klokken

Hierna gaan we de klokken bekijken. Dit is echt prachtig! 

Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa klokken

De Toren van Pisa heeft 7 klokken, namelijk:

Naam:
Assunta
Crocifisso
San Ranieri
Vespruccio
Dal Pozzo
Pasquereccia
Terza

Toon:

cis³
dis³


gis³

Gewicht:
3620 kg
2462 kg
1448 kg
1000 kg
1434 kg
1014 kg
 300 kg

Jaar:
1654
1818
1720
1501
2002
1262
1473

Gieter:
Giovanni Pietro Orlandi
Gualandi da Prato
Giovanni Andrea Moreni
Nicola di Jacopo
Papale Marinelli di Agnone
Lotteringo

Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa klokken
Pisa - Piazza del Duomo - Toren van Pisa klokken

De Toren van Pisa is veilig

In 2004 heeft een evaluatie van experts uitgewezen dat de toren de eerstvolgende drie eeuwen in ieder geval niet zal instorten. De toren is opnieuw veilig, stelde professor Carlo Viggiani van de Universiteit van Napels Federico II in de Italiaanse media. Professor Michele Jamiolkowski ( de ingenieur die de renovatiewerken leidde) voegde eraan toe dat de 800 jaar oude toren sinds 2008 weer stabiel is.

Informatie Toren van Pisa

Openingstijden

De Toren van Pisa is geopend vanaf 10:00 tot 17:00, 18:00 of 19:00 uur. Dit is afhankelijk van de periode. In de zomer is de toren van Pisa langer geopend. 

Entreetickets

Een kaartje voor de Toren van Pisa kost € 20. Je kan ook een combiticket nemen. Voor € 7 extra heb je dan namelijk ook toegang tot alle andere gebouwen aan het Piazza dei Miracoli. Je moet hiervoor echter wel een tijdslot boeken wat betreft de toren van Pisa. Dit is onafhankelijk van covid-19. Zonder covid-19 heb je namelijk ook een tijdslot waarbij je kaartje geldig is. Je kan het beste je kaartje van tevoren online kopen. Dit kan je doen via de originele website.

Website

Als je meer informatie wilt over de gebouwen, de openingstijden en de ticketprijzen, kijk dan even bij ze zelf op hun website.