Den Haag is onderdeel geweest van dagtrips van Edwin en Patricia in 2020 in Nederland.
Den Haag – Nederland
Den Haag is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De stad heeft 545.863 inwoners (2020). Den Haag is niet de hoofdstad van Nederland, maar het vervult eigenlijk wel die rol. De Nederlandse regering, het parlement en de residentie van het koninklijk huis liggen in Den Haag. Daarnaast staan bijna alle ambassades en ministeries in Den Haag. De stad is ook nog eens de standplaats van verschillende nationale en internationale rechtscolleges, waaronder het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Den Haag is een grote en belangrijke stad dus.
Plattegrond
Hieronder de plattegrond van Den Haag met daarnaast het gedeelte van de plattegrond van de binnenstad van Den Haag.
Hofvijver
De Hofvijver was tot 1800 nog een slotgracht met bruggen. Het Binnenhof kon alleen bereikt worden via deze bruggen. In de zeventiende eeuw kreeg de Hofvijver ook kades en in de negentiende eeuw werd de vijver verlengd. In de vijver ligt een eilandje. Dit eilandje bestaat nu (2020) ongeveer 300 jaar. In het midden van het eilandje staat een vlaggenstok en het eiland is begroeid met bomen en voornamelijk eenjarige planten. Het is niet voor publiek toegankelijk. Naast het eiland zie je een fontein. Je ziet ook de panden van het Binnenhof liggen, zoals bijvoorbeeld het Mauritshuis en Mauritstoren, maar ook de panden van de Tweede kamer.
Rondom de Hofvijver staan veel standbeelden:
Haags Jantje
Wie kent hem niet, het bekende kinderliedje:
In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje.
Als je vraagt waar woont je Pa, dan wijst hij met zijn handje,
Met zijn vingertje en zijn duim, op zijn hoed draagt hij een pluim
Aan zijn arm een mandje, dag mijn lieve Jantje!
Tegenover de Hofvijver staat het standbeeld van Jantje. Hij wijst naar de parlementsgebouwen van het Binnenhof.
Standbeeld Johan van Oldenbarneveld
Een stukje verder dan Jantje staat een standbeeld van landsadvocaat Johan van Oldenbarneveld. Een machtsstrijd tussen de stadhouder Maurits van Oranje en de raadpensionaris Johan van Oldenbarneveld werd de laatste in 1619 fataal. 335 jaar later werd de grote staatsman herdacht met dit standbeeld. Het realiseren van dit standbeeld is wel een gevecht geweest, omdat Johan van Oldenbarneveld een tegenstander van de Oranjes was, maar het standbeeld is er uiteindelijk toch van gekomen.
Standbeeld Johan de Witt
Het door kunstenaar Frederik Engel Jeltsema gemaakte bronzen standbeeld van Johan de Witt is in 1918 onthuld. Het beeld staat op de plaats waar de gebroeders Johan en Cornelis de Witt op 20 augustus 1672 door een woedende menigte werden gelyncht, aan de overkant van de kopse kant van de Hofvijver.
De Gevangenenpoort
De Gevangenpoort is een middeleeuwse gevangenis die tegenover de Stadhouderspoort van het Binnenhof ligt. Sinds 1882 is in het gebouw een museum gevestigd. Achter de poort ligt “de Plaats“. Aan het hoofd van dit plein bevond zich ‘het Groene Zoodje‘, waar meestal de executies plaats vonden en waar de zweepslagen werden gegeven. De gevangenpoort behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
De Gevangenenpoort heeft een eigen pagina. Wil je meer foto’s en informatie over dit prachtige museum, klik dan op de knop:
Standbeeld Koning Willem II
Op de hoek van de Hofvijver richting Binnenhof, zie je het standbeeld van Koning Willem II, Nederlands bevelhebber tijdens de Slag bij Waterloo en koning der Nederlanden van 1840 tot 1849. Het paard van dit standbeeld is Wexy, het paard van koning Willem II. Dit paard stierf in 1815 tijdens de slag bij Waterloo.
Monument Willem Drees
Op het Buitenhof, vlakbij de entreepoort naar het Binnenhof, staat het door Eric Claus gemaakte monument van Willem Drees. Willem Drees heeft diverse politieke functies bekleed, namelijk: politicus en bestuurder, Wethouder van Den Haag, Verzetsman, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, minister-president en minister van Staat.
Stadhouderspoort
Dan komen we aan bij de Stadhouderspoort. De Stadhouderspoort is een van de vier (de meest westelijke) nog bestaande poorten van het Binnenhofcomplex. De oorspronkelijke naam van de poort was de Middelpoort genoemd. Deze hoofdtoegang van het Binnenhof was de enige directe verbinding tussen het Binnen- en Buitenhof. Toen de andere poorten in 1634 waren vernieuwd, mocht de Stadhouderspoort alleen door de stadhouder gebruikt worden, vandaar de verandering van naam.
Binnenhof
Het Binnenhof is een gebouwencomplex dat al eeuwenlang het middelpunt is van de Hollandse en Nederlandse politiek. In de dertiende eeuw hielden de graven van Holland er hun residentie. Later kwamen de stadhouders, de Staten van Holland en West-Friesland en de Staten-Generaal van de Nederlanden op deze locatie. De minister-president, de hoogste politieke bestuurder van Nederland, heeft zijn kantoor in het Torentje. Het Binnenhof wordt gerekend tot de Top 100 van Nederlandse monumenten en is mogelijk het oudste parlementscomplex in Europa. De vergaderzaal van de Eerste Kamer van 1655 is de oudste in gebruik zijnde parlementaire vergaderzaal.
Binnenhof – Ridderzaal
Aan het Binnenhof ligt ook de Ridderzaal. De Ridderzaal was gereed in 1288. Officieel is het gebouwd voor het verblijf van de graven. Deze kwamen echter niet. Sinds 1904 wordt het gebruikt voor de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Tijdens deze vergadering spreekt de koning(in) de troonrede uit. Sinds 1848 wordt daarmee op de derde dinsdag van september het parlementaire vergaderjaar geopend (Prinsjesdag). De Ridderzaal wordt verder ook nog gebruikt voor staatsdiners, herdenkingen, huldigingen, intergouvernementele conferenties, ceremoniële handelingen zoals het ondertekenen van verdragen en de uitreiking van staatsprijzen en medailles. Er kunnen 850 personen in de zaal.
Binnenhof – Mauritstoren
De Mauritstoren is rond 1600 gebouwd in opdracht van de Staten van Holland en West-Friesland. Deze toren was voor stadhouder Maurits van Oranje en bevatte zijn woonvertrekken. Tegenwoordig zit de Eerste Kamer der Staten Generaal in deze toren.
Binnenhof – Binnehoffontein
De Binnenhoffontein is van 1885 en is ontworpen door Pierre Cuypers. Het vergulde beeld van Willem II van Holland op de top van de fontein is ontworpen door Ludwig Jünger. De fontein is rondom voorzien van vier wapenschilden, met afwisselend de Hollandse leeuw en de Duitse adelaar.
Binnenhof – Mauritspoort
De Mauritspoort (of ook wel Grenadierspoort) is de oostelijke toegangspoort tot het Binnenhof. Deze poort is in 1634 gebouwd, samen met de nabijgelegen Binnenpoort. In die tijd had de Mauritspoort een ophaalbrug over een binnengracht. De katrolgaten zijn nog te zien aan de buitenzijde. Het beeldhouwwerk is gemaakt door Meester steenbeeldhouwer Jan Arentsz. De naam Mauritspoort komt van het naastgelegen Mauritshuis. In 1860 is de hofgracht onder de brug gedempt. Naast de poort zijn in latere jaren twee voetgangersdoorgangen gemaakt.
Mauritshuis
Als je door de Mauritspoort heen loopt, dan zie je al snel het Mauritshuis aan de linkerkant liggen. Het Mauritshuis is als stadspaleis voor Johan Maurits prins van Nassau-Siegen gebouwd tussen 1633 en 1644. Sinds 1822 is het een museum met voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw. Tot de vaste collectie behoren beroemde schilderijen van onder andere Johannes Vermeer, Jan Steen, Paulus Potter, Frans Hals en Rembrandt van Rijn. Het gebouw is eigendom van de Nederlandse staat en behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990.
Het Mauritshuis heeft een eigen pagina. Wil je meer foto’s en informatie over dit prachtige museum, klik dan op de knop:
Het Plein
In 1632 werd het Plein aangelegd. Het ligt naast het Binnenhof en de daargelegen vergaderplaatsen van regering en parlement. Hierdoor wordt het Plein vaak gebruikt als plaats voor politieke protestdemonstraties en manifestaties, maar er vinden ook vaak andere activiteiten plaats. Om het Plein liggen allerlei historische gebouwen en horecagelegenheden. De dag dat wij er waren, was het plein omringd door fotoborden. Dit was de herdenking van de Val van Srebrenica, die 25 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Op de fotoborden zijn 25 foto’s van 25 jarige Bosnische Nederlanders te zien.
Standbeeld Willem van Oranje
Midden op het plein staat het standbeeld van Willem van Oranje. Dit standbeeld is in 1848 onthuld. Aan de rechterzijde van de prins, zit aan zijn voeten een hond die naar de man opkijkt. Volgens overlevering redde de hond van de prins eens zijn leven.
Sociëteit-De-Witte
Aan het Plein ligt ook het gebouw van Sociëteit De Witte. Dit is een vereniging die op 1 september 1782 opgericht is, met een naam die bedacht is omdat het gebouw toen wit was. De sociëteit werd gesticht door 114 jonge notabelen en was bedoeld voor gezellige bijeenkomsten op de benedenverdieping van een koffiehuis. De doelstelling van de Sociëteit is het bevorderen van het onderling verkeer van de leden en de beoefening van de letterkunde, de schone kunsten, geschiedkunde en andere wetenschappen. In 1855 werd er ook een bibliotheek gesticht. Dit is nu een van de grootste private bibliotheken van Den Haag. De ongeveer 3.300 leden (2014) komen voornamelijk uit de ambtenarij, het bedrijfsleven, de vrije beroepen, de universitaire en militaire wereld, de diplomatieke dienst, internationale organisaties en vestigingen van buitenlandse bedrijven in Den Haag.
Logement Amsterdam
Het Logement van Amsterdam ligt ook aan het Plein. Dit gebouw werd in 1737 gebouwd om de afgevaardigden vanuit verschillende steden een logement te bieden als ze een bezoek pleegden aan het binnenhof. Dit pand verving twee oude panden die op die plaats stonden. De twee panden werden samengevoegd tot het huidige pand en de twee hoofdingangen bleven behouden. Het linker pand was bestemd voor het Amsterdams lid van de Gecommitteerde Raad, het rechter pand was voor het Gewestelijk- en het Landsbestuur. Boven in de voorgevel is een groot wapen van Amsterdam geplaatst. Het pand heeft hierna nog meerdere functies gehad. Zo is het een rijksarchief geweest, maar ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst Beeldende Kunst hebben in het pand gezeten. Tussen 1999 en 2003 is het pand gerestaureerd, waarna de Tweede Kamer in het pand is getrokken.
Ministerie van Justitie
En dan het meest indrukwekkende pand van het Plein, namelijk die van het Ministerie van Justitie. Het is zo jammer dat er zulke grote bomen voor staan waardoor je het pand heel moeilijk op de foto kan krijgen, want het is echt schitterend mooi! Dit gebouw is tussen 1876 en 1883 gebouwd door architect Cornelis Peters die toen net benoemd was tot Rijksbouwkundige voor de Gebouwen van Financiën. Het gebouw heeft zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant veel werken van de beeldhouwers Bart van Hove en Emil Bourgonjon. In de gevel van het Departement van Justitie zie je zes medaillons met portretten van Nederlandse rechtsgeleerden, namelijk Philippus van Leyden, Elbertus Leoninus, Hugo de Groot, Cornelis van Bijnkershoek, Joan Melchior Kemper en Johan Rudolph Thorbecke. Het gebouw is een rijksmonument dat nu gebruikt wordt door de Tweede Kamer.
Paleis Noordeinde
Na het Plein lopen we naar het Paleis Noordeinde die (hoe kan het ook anders) aan het Noordeinde ligt. Het paleis stamt ongeveer uit 1370 en is tegenwoordig het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Het complex is eigendom van de Staat der Nederlanden en het Rijk is daarom verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud.
Ruiterstandbeeld Willem van Oranje
Voor het Paleis Noordeinde zie je het ruiterstandbeeld van Willem van Oranje. Dit is het oudste vrijstaande beeld in Den Haag en het eerste ruiterstandbeeld in Nederland. Het standbeeld is gemaakt door beeldhouwer graaf Alfred Emile O’Hara de Nieuwerkercke. Willem van Oranje staat op een hoge sokkel, waarop de namen van de zeven gewesten: Holland, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Groningen staan geschreven. Op de voorkant van de sokkel staat het wapen van de prins met zijn devies: ‘Je maintiendrai’ (Ik zal handhaven). Daarnaast zijn enkele teksten aangebracht die herinneren aan de onthulling door koning Willem II op 17 november 1845, de dag waarop Nederland precies 32 jaar bevrijd was van de Franse bezetting.
Monument Koningin Wilhelmina
Het monument ter nagedachtenis aan koningin Wilhelmina staat schuin tegenover Paleis Noordeinde. Dit beeld is van Charlotte van Pallandt en is een kopie in brons van het stenen standbeeld van koningin Wilhelmina dat zich in Rotterdam bevindt. Het beeld staat voor een driehoekige muur met daarop het opschrift ‘Eenzaam maar niet alleen’, naar de titel van de autobiografie van de vorstin.
Panorama Mesdag
Onderweg naar het Vredespaleis, komen we langs Panorama Mesdag lopen. Panorama Mesdag is een cilindervormig panoramaschilderij van ongeveer 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter. Het schilderij, dat een van de oudste nog bestaande panorama’s in de wereld is, is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. Hendrik Willem Mesdag (een beroemde kunstschilder uit de Haagse School) schilderde het in 1881. In dit pand zit het museum waar je het schilderij kunt bekijken.
Vredespaleis
Het Vredespaleis stamt uit 1913 en is de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting. Hiernaast is het paleis ook regelmatig de gastheer van diverse evenementen op het gebied van internationaal recht en politiek. Het doel van deze organisaties is om voor geschillen tussen landen tot een vreedzame oplossing te komen. Echt een schitterend mooi paleis, dit! Erg indrukwekkend.
Haags oorlogsmonument 1940-1945
Het Haags oorlogsmonument 1940-1945 is een monument tegenover het Vredespaleis dat gebouwd is ter herdenking aan de Tweede Wereldoorlog. Het monument is in 1992 gemaakt door de joodse beeldhouwer Appie Drielsma. De vier zuilen van het monument symboliseren de vier zuilen in de samenleving ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: neutraal, rooms-katholiek, protestants en joods. Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden om acht uur kransen gelegd bij het monument door de burgemeester, nabestaanden van het verzet, joodse organisaties, de Haagsche Studenten Vereeniging en het Segbroek College.
Dunkin’ Donuts
En dit was de topper van de kinderen, we konden hier niet zonder kleerscheuren voorbij lopen, dus vooruit dan maar.
Huis van Europa
Het Huis van Europa is een informatiepunt waar je als burger gewoon binnen kan lopen en op een interactieve manier kan kijken wat de Europese Unie voor jou kan betekenen. Dit is de plek waar je kennis op kan doen over Europa. Tevens kan je op deze ontmoetingsplek langskomen en folders meenemen over alles wat met de Europese Unie te maken heeft. Ook staan er mensen klaar om je vragen te beantwoorden. In het Huis van Europa zitten het Liaisonbureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie.
Haags Historisch Museum
Het Haags Historisch Museum is een museum over de geschiedenis van Den Haag. Het museum heeft een collectie van 7.500 objecten. Tot de collectie behoren onder meer zilveren gildebekers, een bijna vijf meter breed stadsgezicht op Den Haag van Jan van Goyen, poppenhuizen van Lita de Ranitz en schilderijen van schilders als Jan van Ravesteyn, Paulus Constantijn la Fargue en Jan Steen, maar ook een vinger van Cornelis de Witt en de tong van zijn broer Johan de Witt.
Thorbecke-Monument
We lopen richting de Lange Voorhout en komen langs het Thorbecke Monument. Johan Rudolf Thorbecke was de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie. Het kunstwerk is gemaakt door Thomas W. Puckey en samengesteld uit twee elkaar rakende delen die de 19de en de 21ste-eeuw verbeelden. Beide delen raken elkaar en zijn verbonden met twee open deuren.
Het 19de-eeuwse deel is een in marmer uitgevoerd beeld van Thorbecke, die aan een bureau in zijn studeerkamer zit, Thorbecke kijkt schuin naar achteren naar het Torentje van het Binnenhof.
Het tweede, 21ste-eeuwse deel is een roestvrij stalen beeld van twee aan een tafel zittende mannen en een vrouw die op dezelfde tafel zit.
Koninklijke Schouwburg
Hierna lopen we langs de Koninklijke Schouwburg. Dit is een theater dat uit 1804 stamt.
Standbeeld Karel Bernhard van Saksen Weimar Eisenach
Op de Lange Voorhout staat een standbeeld van Karel Bernhard van Saksen Weimar Eisenach. Karel Bernhard was een Duits generaal in Nederlandse dienst en onder meer commandant van het Nederlands-Indische leger. De gedenknaald is ontworpen door de architect H.P. Vogel en de beeldhouwer J.Ph. Koelman. De tekst op het monument luidt: “Moedig en beleidvol Krijgsman. Nederland onwankelbaar getrouw”.
Lange Voorhout
Doordat het vroegere paleis van Emma op de Lange Voorhout ligt, is er een mooie aanrijroute.
Koningin Emma Bankje
Op de Lange Voorhout staat ook het Koningin Emma Bankje. Vier jaar na de dood van de regentes werd dit bankje in 1938 ontworpen door Co Brandes in opdracht van de Orde van Vrijmetselaren. De tekst op de achterwand bevestigt Emma’s populariteit in zowel Den Haag als Nederland en het feit dat men haar ook wel ‘de liefste oude dame van Europa’ noemde.
Escher in het Paleis
Escher in Het Paleis toont permanent de wereldberoemde, fantasievolle voorstellingen van grafisch kunstenaar M.C. Escher in het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. Het is een prachtige tentoonstelling die zeker de moeite van het bezoeken waard is!
Escher in het Paleis heeft een eigen pagina. Wil je meer foto’s en informatie over dit prachtige museum, klik dan op de knop:
Jonge eendjes
We lopen langs de Hofvijver terug en zien daar schattige jonge eendjes.
Kiosk, Sint Jacobskerk & Sting
Onderweg naar de winkelstraten komen we nog een paar mooie plaatjes tegen, namelijk een schattige kiosk, een putdeksel en de Sint Jacobskerk achter het mooie gebouw van de Sting.
Winkelstraten
Dit zijn een paar mooie plaatjes van de winkelstraten, met het gebouw van de Bijenkorf en de poort van China Town:
Oude Stadhuis
Het Oude Stadhuis is in Renaissancestijl gebouwd in 1564 en bestaat uit twee gebouwen en een toren, die tussen de 16e en de 18e eeuw gebouwd zijn. In 1733 is het gebouw uitgebreid met een grote vleugel in de Lodewijk XIV-stijl. Deze is ontworpen door de architect Daniel Marot. Dit is ook een schitterend gebouw!
Sint-Jacobs Kerk
De Grote of Sint-Jacobskerk behoort tot een van de oudste gebouwen van Den Haag, de bouw van de kerk begon in de 14e-eeuw. De in Nederland zeldzame zeskantige kerktoren is 92,5 meter hoog. In de kerk bevinden zich monumentale grafmonumenten en grafstenen en daarnaast is de kerk bekend vanwege het grote aantal leden van het huis Oranje-Nassau die in deze kerk werden gedoopt of er in het huwelijk zijn getreden. Kroonprinses Catharina-Amalia der Nederlanden is er in 2004 gedoopt.
Berlage Gebouw
Het kantoorgebouw is in 1895 in opdracht van de verzekeringsmaatschappij “De Nederlanden 1845″ (later Nationale Nederlanden) gebouwd. Het is ontworpen door de beroemde architect H.P. Berlage. In de gevels van het gebouw zijn de wapenschilden te zien van steden en landen waar door de Nederlanden zaken mee werd gedaan. De sculpturen die op het pand zijn aangebracht, onder meer de Vuurduivel, Vrouw met huis, de Dood en de Tijd, stellen de te verzekeren kwesties voor. In de plint van het gebouw zit een restaurant.
Standbeeld Haagse Harry
Een stukje meer terug naar de winkelstraten, zie we een standbeeld van Haagse Harry. Haagse Harry is een Nederlandse stripreeks, getekend door Marnix Rueb. De serie debuteerde in 1991 en draait rond een inwoner van Den Haag die fonetisch Haags dialect praat. Het standbeeld is in 2016 onthuld.
Standbeelden Winkelstraat
Alle winkelstraten zijn versierd met standbeelden. Dit is ook een erg vrolijk gezicht met al die kleurtjes!
Prins Hendrikplein
Het Prins Hendrikplein staat voornamelijk bekend om de biologische donderdagmarkt. Deze markt heeft een breed en compleet aanbod van de afvalvrije kruidenier en vers gebrande noten tot aan kaas, groente, fruit, vlees en vis. En dat allemaal ook nog eens biologisch! ’s Avonds ligt het plein er ook mooi bij.
Kunstwerk Ode aan de Fiets
Vlakbij het Prins Hendrikplein zien we het Kunstwerk ‘Ode aan de Fiets’ van Frans Kokshoorn. Het kunstwerk is typisch Hollands: door weer en wind op de fiets naar school gaan of boodschappen doen. Kind achterop, ineengedoken onder een paraplu. Kunstenaar Frans heeft hier een humoristische slag aan gegeven, want je ziet 2 handen aan het stuur én een paraplu. De paraplu ís hier het hoofd.
Best Western Hotel
Wij hebben ons weekend geslapen bij Best Western Hotel. Dat was een prima hotel.
Omniversum
Den Haag heeft een heel mooie museum, het Omniversum. Dat is echt een aanrader. Dit is ook erg leuk om met kinderen te bezoeken. De kinderen kunnen op een hele speelse manier kennismaken met techniek en de natuurkundewetten. Daarnaast kun je in de Dome een film bekijken, waarbij het bijna lijkt of je in dat landschap met dieren staat. Erg indrukwekkend!
Het Omniversum heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer foto’s en informatie van dit prachtige museum zien, klik dan op de knop:
Pretpark Drievliet
Den Haag heeft ook een aantal pretparken. Eén daarvan is Drievliet:
Pretpark Drievliet heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer foto’s van het park zien, klik dan op de knop:
Attractiepark Duinrell
Het andere pretpark van Den Haag is Duinrell, ook een erg leuk attractiepark!
Attractiepark Duinrell heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer foto’s van het park zien, klik dan op de knop:
Vuurwerkfestival Scheveningen
Op het strand van Den Haag (Scheveningen) vindt jaarlijks het vuurwerkfestival plaats. Dit is echt een prachtig en gratis! evenement.
Het vuurwerkfestival van Scheveningen heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer foto’s hiervan zien, klik dan op de knop:
Dat was Den Haag alweer, een mooie stad in Nederland. Zeker de moeite van het bezoeken waard. Het is een erg historische stad.
Recente reacties