Selecteer een pagina

Het paleis van de sultan in Jogjakarta is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia in 2018 naar Bali in Indonesië.

Paleis van de sultan (Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat)

Een van de populairste bezienswaardigheden van Jogjakarta is het paleis van de sultan. Dit paleis bestaat uit meerdere paviljoens. Het oorspronkelijke paleis werd in 1755 gebouwd in opdracht van sultan Hamengkoeboewono I, nadat hij het verdrag van Giyanti had getekend waarin de vrede tussen verschillende Javaanse vorsten en de Vereenigde Oostindische Compagnie werd geregeld. In 1812 werd het paleis geplunderd en er zijn ook een paar aardbevingen geweest in 1876 en 2006 die het paleis geen goed hebben gedaan. De meeste gebouwen van het huidige paleis zijn tussen 1921 en 1939 gebouwd.

Privégedeelte Sultan

Het paleis wordt nog steeds bewoond door de huidige Sultan van Yogyakarta, Sultan Hamengkoeboewono X, die tevens gouverneur is van het gebied. Hieronder een foto van het privé-gedeelte dat we niet mochten betreden.

Jogjakarta - Paleis van de Sultan - Privé Gedeelte

Gids

We hadden geluk, vandaag was het namelijk woensdag en elke woensdag mag je een gratis gids meekrijgen. Zonder onze gids was de beleving heel anders geweest, nu was het een machtig mooi verhaal over de gebruiken van de sultan.

Jogjakarta - Paleis van de Sultan

Centrale punt van Jogjakarta

In het paleis van de sultan ligt ook het centrale punt van Jogjakarta, het paleis staat dus precies in het centrum van Jogjakarta. Dit punt is aangegeven in het plafond van een van de paviljoens van het paleis.

Jogjakarta - Paleis van de Sultan - Centrale punt van Jogjakarta

Bidgelegenheden

Er zijn meerdere bidgelegenheden bij het paleis.

Jogjakarta - Paleis van de Sultan

Paviljoens van het paleis

Hieronder zie je ook meerdere paviljoens. Wat ook erg apart was, was het dak van het paleis op de foto hier linksonder. We hoorden de hele tijd al wat gekwetter, maar wisten niet waar het vandaan kwam. Het bleek dus dat dit plafond helemaal vol zat met vleermuizen. Als je dit wilt zien, dan kan je bovenaan de pagina op het YouTube filmpje drukken, daar heb ik een stukje film van dit vleermuizenplafond toegevoegd. Er zaten er echt duizenden!!

Jogjakarta - Paleis van de Sultan

Beelden van de sultanfamilie

Onze gids is ook personeel van de sultan en weet heel veel over de gebruiken van de familie te vertellen. Dat is echt erg interessant. Op deze manier worden de verhalen bij de beelden/poppen van de sultanfamilie ook levendiger. Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat de foto linksonder het huwelijk van de sultan voorstelt. De poppen op de foto linksboven zijn poppen van de huidige sultanfamilie. De drie personen vooraan zijn de 3 kinderen van de sultan, waarbij de enige zoon ook de enige troonopvolger wordt. Alleen zoons mogen de troon opvolgen.

Jogjakarta - Paleis van de Sultan - De poppen

Batikwinkel

De gids brengt ons als laatste nog even langs de batikwinkel, dat is ook een privilege van het hebben van een gids. Hier krijgen we een demonstratie over het maken van batikstoffen. Dit is erg interessant en ook erg mooi! Ik heb hier dan ook een handgemaakt batikschilderij (1 meter x 1 meter) gekocht voor € 50. Ik denk dat je in Nederland 4 x zoveel kwijt bent voor zo’n schilderij.

Jogjakarta - Paleis van de Sultan - Batik winkel

Informatie paleis van de Sultan

Dat was het paleis van de sultan alweer. Hieronder heb ik nog wat algemene informatie over het paleis.

Openingstijden

Het paleis is niet de hele dag open voor toeristen, het is dus wel even handig om de openingstijden te bekijken en er op tijd heen te gaan. Het paleis is van maandag tot en met zondag geopend van 08.30 tot 14.00 uur. Op vrijdag is het paleis van 08.30 tot 13.00 geopend. Als je ook de batikwinkels bij het paleis wilt zien, dan moet je zeker op tijd zijn. 

Entreeprijs

Een entreeticket voor het paleis kost je 12.000 IDR (2021). Dit is ongeveer € 0,75 en dat zijn de kosten dus niet.

Gids

Ik kan je ook aanraden om een gids mee te nemen het paleis in. Op de woensdagen is dit gratis en een gids maakt een bezoek aan dit paleis echt veel levendiger, daarnaast weet hij de weg naar de batikwinkeltjes.

Website

Als je meer informatie over het paleis wilt, kijk dan even bij ze op hun website of op de website van het paleis op de pagina van Jogjakarta. Via Google Translate kun je hier toch veel van lezen.