Het eiland Maui is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2013 naar Hawaï, Amerika.
Eiland Maui – Hawaï
Maui is het op 1 na grootste eiland van Hawaï. Het eiland is 1883 km² groot en bestaat uit twee vulkanen, Haleakala (3.055 m) en de overblijfselen van de oudere West Maui Volcano. De vulkanen zijn door een landengte met elkaar verbonden. Omdat deze landengte als een dal tussen de vulkanische bergen ligt, staat Maui ook bekend als The Valley Isle. Er wonen 144.444 inwoners op Maui en de grootste plaatsen op het eiland zijn Kahului, Wailuku, Lahaina en Kīhei.
Het klimaat van Maui
Eiland Maui heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomer tussen 24 en 27 °C, in de winter ongeveer 2–4 °C lager. De watertemperaturen in de Grote Oceaan bedragen 24–27 °C. De regentijd is van november tot april. De hoeveelheid neerslag varieert afhankelijk van de plaats op het eiland. De noordoostelijke loefzijde van het eiland langs de kust bij Hana krijgt bijna 10 m neerslag per jaar, waarmee het een van de natste plaatsen op aarde is. Kihei, dat aan de lijzijde van de vulkaan Haleakala ligt, krijgt slechts 250 mm neerslag per jaar.
Road to Hāna
De Road to Hāna is samen met een bezoek aan de Haleakalā een must voor een bezoeker aan Maui. De weg bestaat uit 620 bochten en 59 bruggen, waarvan 46 uit één baan bestaan. Toeristen kunnen als bewijs van hun moed een T-shirt kopen met het opschrift ‘I survived the Road to Hana’. Natuurlijk gaat het bij de Road to Hāna niet om Hāna zelf; dat is een plaatsje van niks dat je, als je niet goed oplet, makkelijk mist. De weg leidt door tropisch regenwoud en omdat dit de natte kant van het eiland betreft is in zowat elke bocht wel een tientallen meters hoge waterval te zien.
Wai’anāpanapa State Park
De kust wordt verder gevormd door stranden en blowholes. Tijdens de Road to Hāna kom je ook langs het Wai’anāpanapa State Park. Dit is een 0.49 km² groot staatspark in Hāna. Het park ligt aan het einde van Wai’anapanapa Road off Hana Highway op mijl marker 32, zo’n 85 km ten oosten van Kahului. Wai’anapanapa betekent ‘glinsterend zoet water’ in het Hawaïaans. Dit verwijst naar de nabijgelegen zoetwaterstromen en sprankelende poelen. Getijdenpoelen in het park worden meerdere keren per jaar rood. Wetenschappers zeggen dat dit te wijten is aan de komst van kleine garnalen. Volgens de lokale folklore is het het bloed van Popoaleae, een mythische prinses die door haar echtgenoot (chef Ka’akea) in een nabijgelegen lavabuis is vermoord.
Naast de sprankelende poelen vind je ook kolonies zeevogels, inheemse hala (Pandanus tectorius), mesische bossen aan de kust, lava buizen, heiau (religieuze tempels), een natuurlijke boog, zee stapels en spuitgaten. Het meest bijzondere van het Wai’anāpanapa State Park is echter het zwarte vulkanische zandstrand.
Banana leaf bread
De weg is niet alleen mooi voor de bezienswaardigheden, maar ook culinair is het nog aardig: het dorpje Pā’ia, aan het begin van de route, is een hippiedorp en heeft veel leuke biologische winkels, verder kan je onderweg het lekkerste banana leaf bread van alle eilanden eten (en echt, het is heel lekker) en een Tahitiaans eettentje verkoopt overheerlijke fish taco.
Maui Woestijn
Normaal moet je als je in Hāna bent aangekomen weer over dezelfde weg terug, maar er is een weg die voorbij Hāna om de zuidkant van het eiland (en de Haleakalā) heen leidt. Die weg is het grootste deel van het jaar gesloten en deels niet eens fatsoenlijk geasfalteerd, maar sinds een paar dagen is ie open. Over een afstand van enkele kilometers verandert het landschap van regenwoud in hoge kliffen in woestijn: de zuidflank van de Haleakalā is dor en droog gebied. Hier staat een enkele biologische boerderij, of het verdwaalde kerkje waar vliegpionier Charles Lindbergh begraven ligt. Dit is het jongste gebied van Maui, de lava zou hier een paar honderd jaar geleden nog gestroomd hebben.
De sterren van Maui
Blijf de weg volgen en heel langzaam kom je weer in de bewoonde wereld. Ik vroeg aan de chauffeur Isaac of we dan ook langs Little Beach komen, maar nee, dan zouden we toestemming aan Oprah moeten vragen. Ja, Oprah Winfrey heeft een paar flinke lappen grond op Maui in bezit. Ik betwijfel of ze er vaak komt, ze heeft het land vermoedelijk vooral als investering gekocht – het is er peperduur. Ze is niet de enige; ook Beau Bridges, Woody Harrelson en Aerosmith-zanger Steven Tyler hebben er land. Tyler is ook geregeld op Maui te zien, al dan niet met een paar jonge dames als chaperones. Of Chicago Bulls basketballer Joakim Noah er een eigen stek heeft weet ik niet, maar hij liep wel rond bij de ‘Ohe’o Gulch, halverwege de Road to Hāna. Ik had ‘m niet herkend, maar viel op omdat hij werd vergezeld door een paar jonge groupies en enkele Franstalige Canadese medereizigers herkenden hem.
Haleakala vulkaan
De Haleakala vulkaan is een grote schildvulkaan op het eiland Maui in Hawaï. De vulkaan bedekt meer dan 75% van dit eiland en is 3.055 meter hoog. Haleakala betekent Huis van de zon. In de folklore van het eiland was de top van de berg de woning van de grootmoeder van de halfgod Maui. De top van de vulkaan ligt in het Nationaal park Haleakala, deze is via een verharde weg per auto bereikbaar.
De Haleakala Vulkaan heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van deze prachtige vulkaan, klik op de knop:
Banana Bungalow Hostel
Op het eiland Maui kun je de Banana Bungalow Hostel vinden. Dit is een prima hostel.
Kihei Little Beach
Kihei Little Beach, ook wel bekend als Puu Olai, is een oase van goudkleurig zand verborgen tussen de Makena-caldera en de Stille Oceaan langs de Wailea-Makena-kustlijn van Zuid-Maui. Het met bomen omzoomde strand is alleen toegankelijk via een landpad dat het verbindt met het grotere en meer populaire Big Beach. Omdat er geen directe parkeergelegenheid of zichtbaarheid is, zien veel bezoekers deze verborgen parel over het hoofd. Het wordt zelfs beschouwd als een van de top 10 geheime stranden van Maui.
Īao Valley
Īao Valley is een weelderige vallei in West Maui, 5 km ten westen van Wailuku. Vanwege de natuurlijke omgeving en geschiedenis is het een toeristische trekpleister geworden. Het is in 1972 aangewezen als nationaal natuurlijk monument. In het park ligt de ‘Īao-naald, die 370 meter hoog is. De ʻĪao-naald (Kūka’emoku) is een herkenningspunt in het staatspark, het is een scherpe richel die lijkt op een torenspits als je deze van bovenaf bekijkt. Om de naald heen zie je de kliffen van de West Maui Mountains, een uitgestorven vulkaan. Er is een kort pad (ʻĪao Needle Lookout Trail en Ethnobotanical Loop) naar een winderig uitkijkpunt. De Īao-vallei is bedekt met dicht regenwoud, de vallei heeft 9,8 meter regenval per jaar, waardoor het de op 2 na natste locatie van de staat is. Veel van deze regenval komt terecht in de ʻĪao-stroom.
Dansend Hoelameisje
En hier is dan eindelijk dat dansende hoelameisje waar zoveel om is gevraagd.
Recente reacties