Selecteer een pagina

De Sint-Stefanus kerk is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Gent in België.

Sint-Stefanus Kerk – Gent – België

De Sint-Stefanus Kerk grenst aan en is onderdeel van het Augustijnenklooster. De kerk is gewijd aan Sint-Stefanus. Gentenaars noemen deze kerk ook Sint-Ritakapel door de drukbezochte kapel in de kerk zelf, gewijd aan de heilige Rita. De vorige kloosterkerk uit 1606 ging bijna volledig in vlammen op bij een zware brand in 1838. Na de brand betrokken de augustijnen tijdelijk de karmelietenkerk aan de Lange Steenstraat. Hierna bouwde architect Jean Baptiste De Baets de nieuwe kerk. De 8 biechtstoelen, het 17e-eeuws barokke eikenhouten preekgestoelte en het koorgestoelte van het monnikenkoor werden meegenomen uit de karmelietenkerk naar de Sint-Stefanus Kerk.  In 1841 werd de kerk ingezegend. De kerk werd, net als het aanliggende klooster, in 1958 beschermd als monument van onroerend erfgoed.

Gent Sint-Stefanus-Kerk
Gent Sint-Stefanus-Kerk

Hoofdaltaar

Het Hoofdaltaar en de drie statige beelden van Sint-Stefanus, Augustinus en zijn moeder Monica zijn ontworpen door broeder Prosper Venneman. Adrianus Wulfaert (1804-1873) schilderde het doek ‘De geboorte van Christus’ in het hoogaltaar.

Gent Sint-Stefanus-Kerk Hoofdaltaar

Preekstoel

De 17e-eeuws barokke eikenhouten preekstoel is ook een lust voor het oog.

Gent Sint-Stefanus-Kerk Preekstoel

Beeldje

Ergens halverwege komen we nog een beeldje tegen. Ik kan helaas niet achterhalen wat dit voor beeldje is.

Gent Sint-Stefanus-Kerk

Flentrop Orgel

Het orgel op de linker foto hieronder, is het Flentrop-orgel dat in 1962 door de firma Flentrop (uit Zaandam, Nederland) gebouwd werd voor de doopsgezinde protestantse kerk te Enschede. In 1972 sloot deze kerk en het orgel verhuisde naar het Paleis voor Schone Kunsten. Daar werd het instrument door de befaamde Parijse kathedraalorganist Pierre Cochereau ingespeeld. In 1999 werd het orgel door orgelbouwer Pieter Vanhaecke naar de Sint-Stefanuskerk te Gent overgebracht.

Gent Sint-Stefanus-Kerk Orgel

Forrest-orgel

Het orgel op de middelste en rechterfoto hierboven, is het Forrest-orgel. Dit orgel is in 1873 gebouwd door Jean Philippe Forrest uit Roeselare (1832-1912). Dit is Forrest zijn enige instrument met 3 klavieren. Het bezit een Barkermachine en enkele speciale effecten, zoals de ‘tonnerre’-pedaal, die de donder imiteert door het tegelijk indrukken van de laagste pedaaltoetsen.

Beelden & Kapelletjes

De Sint-Stefanus Kerk heeft ook nog een aantal andere mooie kapelletjes en beelden.

Gent Sint-Stefanus-Kerk

Kruisweg

En de Kruisweg collectie is ook schitterend!

Gent Sint-Stefanus-Kerk

St. Rita Kapel

De St. Rita Kapel is een kapel die de augustijnse Heilige Rita vereert. Deze kapel heeft er voor gezorgd dat de Sint-Stefanus Kerk ook een bedevaartkerk werd. Onafgebroken komen mensen met hun kleine en grote verzuchtingen tot deze Heilige. Vooral rond en op 22 mei, de feestdag van de Sint Rita, is er een grote toeloop van bedevaarders. Ook het aquarium in deze kapel is erg verrassend.

Gent Sint-Stefanus-Kerk St-Rita-Kapel

Informatie Sint-Stefanus Kerk

Openingstijden

De Sint-Stefanus Kerk is dagelijks van 8:00 tot 18:00 uur geopend.

Entreetickets

Je kunt de Sint-Stefanus Kerk gratis betreden.