Selecteer een pagina

Keulen is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2009 naar Keulen, Duitsland.

Keulen – Duitsland

Keulen heeft 1.083.498 inwoners (2020) en is daarmee de op drie na grootste stad van Duitsland. De geschiedenis van de stad gaat meer dan 2000 jaar terug, het huidige Keulen is namelijk al door mensen bewoond sinds de oude steentijd. Keulen speelde vanaf de middeleeuwen een belangrijke rol in kerk en politiek. Vroeger was het onderdeel van keurvorstendom Keur-Keulen. De stad is beroemd om zijn rijke geschiedenis, het culturele en architecturale erfgoed en een aantal grote en internationale evenementen, zoals het carnaval en de handelsbeurzen. Keulen beschikt tevens over een van de oudste universiteiten van Europa en over een luchthaven.

Dom van Keulen

De Dom van Keulen is een gotische kathedraal in het centrum van Keulen. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen en de grootste kathedraal in Duitsland. De bouw van de kathedraal begon in 1248 en kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas eeuwen later, in 1824, werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen. De kathedraal werd in 1880 uiteindelijk voltooid. Alleen het laagste gedeelte van de westelijke toren is nog uit de 13e eeuw. De dom is 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. Het gebouw heeft een bijzondere inventaris, waaronder enkele glas in loodramen die dateren uit de 14e en de 16e eeuw.

De Dom van Keulen

Hohenzollernbrücke Spoorbrug

De Hohenzollernbrücke is een spoorbrug over de Rijn die tussen 1907 en 1911 gebouwd is. De naam van de brug verwijst naar het huis Hohenzollern, de dynastie van Pruisen en het Duitse Keizerrijk. Op de plaats van de Hohenzollernbrücke werd in 1859 de Dombrücke (vernoemd naar de nabijgelegen Dom van Keulen) gebouwd. Deze brug was aan het begin van de 20e eeuw te klein en moest vervangen worden. De huidige brug met drie grote bogen werd gebouwd en versierd met grote torens. Op de pijlers stonden wat kleinere torens. Op beide oevers bij de toegang van de brug, stonden vier ruiterstandbeelden van Pruisische koningen en Duitse keizers uit het huis Hohenzollern. Alleen de ruiterstandbeelden van Frederik Willem IV, Wilhelm I, Frederik III en Wilhelm II zijn nog aanwezig, de andere versieringen zijn verloren gegaan toen de soldaten van de Wehrmacht de brug in 1945 opbliezen. Men begon echter al snel met de herbouw van de brug en in 1959 was de nieuwbouw klaar.

De Spoorbrug in Keulen