Selecteer een pagina

Philadelphia is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2012 van Boston to Washington.

Philadelphia – Amerika

Philadelphia (broederliefde) is een stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Met ruim 1,576 miljoen inwoners (2021) is het de grootste stad van Pennsylvania en de zesde stad van de Verenigde Staten. De stad werd in 1681 gesticht door de quaker William Penn en speelde een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van de Verenigde Staten. Zo fungeerde Philadelphia tussen 1790 en 1800 als hoofdstad en werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring er ondertekend. Historische gebouwen als de Independence Hall, het Liberty Bell Center en het stadhuis van Philadelphia herinneren aan het rijke verleden van de stad. In de 19e eeuw werd Philadelphia een belangrijk centrum voor industrie en spoorwegen en trok de stad veel Europese migranten aan. In de volksmond staat de plaats ook bekend als Philly. Andere bijnamen van de stad zijn The City of Brotherly Love, Quaker City en The Big Scrapple.

Stadhuis van Philadelphia

The City Hall is het gemeentehuis van Philadelphia, Pennsylvania. Met een hoogte van 167 meter is het stadhuis het hoogste gemetselde bouwwerk ter wereld. Bovendien was het vanaf de opening in 1901 tot 1908 het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw huisvest de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de stad. Het stadhuis is ontworpen door de architect John McArthur Jr. en gebouwd van 1871 tot 1901. Na de dood van McArthur werd de bouw verder opgevolgd door architect M. John Ord.

Hoewel het stadhuis een hoogte heeft van 167 meter, telt het slechts 9 verdiepingen. Op een hoogte van 110 meter bevindt zich een uurwerk met wijzerplaten die een diameter van zes meter hebben. Boven op het gebouw bevindt zich een ruim 11 meter hoog en 24 ton zwaar standbeeld van William Penn, de stichter van de stad Philadelphia en de naar hem vernoemde staat Pennsylvania. Onder het standbeeld (op een hoogte van ongeveer 150 meter) bevindt zich een uitzichtplatform, dat bereikt kan worden per lift. Het uitzicht is hier prachtig!

View vanaf City Hall in Philadelphia

Kunstwerk Love

LOVE is een beeld dat in 1970 is ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Robert Indiana. Het beeld bestaat uit de letters ‘LO’ die gestapeld zijn op de letters ‘VE’. Dit vormt een wereldwijd herkend icoon uit de tijd van de popart. Wereldwijd zijn uitvoeringen in verschillende kleuren en talen te zien in de openbare ruimte en bij musea. In Philadelphia staat het beeld bij het City Hall. Het oorspronkelijke ontwerp werd gemaakt als kerstkaart voor een museum. De vorm van de letters doet denken aan de sjablonen die gebruikt werden om kisten te beletteren. De draaiing van de letter ‘O’ berust op een gedateerde typografische traditie.

Kunstwerk Love van Robert Indiana in Philadelphia

Wolkenkrabbers

Ook Philadelphia heeft wolkenkrabbers.

Wolkenkrabbers in Philadelphia

Elfreth’s Alley

Elfreth’s Alley is een historische straat in Philadelphia uit 1703. De straat heeft 32 huizen die tussen 1703 en 1836 zijn gebouwd. Het Elfreth’s Alley Museum bevindt zich op de nummers 124 en 126. De steeg is een nationaal historisch monument tussen North 2nd Street en North Front Street, in het blok tussen Arch en Quarry Streets. Elfreth’s Alley is vernoemd naar Jeremiah Elfreth, een 18e-eeuwse smid en eigenaar van onroerend goed. Onder de bewoners van de steeg bevonden zich handelaars en hun gezinnen, waaronder scheepsbouwers, zilver- en tinsmeden, glasblazers en meubelbouwers. De huizen zijn typisch klein en velen zijn unieke Philadelphian Trinity-huizen.

Elfreth's Alley, the Oldest Street in the USA in Philadelphia

Christ Church

Christ Church is een bisschoppelijke kerk in de wijk Old City in Philadelphia. De kerk is in 1695 gesticht door leden van de Church of England, die het jaar daarop een kleine houten kerk op de plek bouwden. Toen de gemeente twintig jaar na de bouw het oorspronkelijke gebouw ontgroeide, besloten ze een nieuwe kerk te bouwen. Het hoofdgedeelte van de kerk werd gebouwd tussen 1727 en 1744, en de torenspits werd toegevoegd in 1754. Van 1754 tot 1810 was de 60 meter hoge toren en torenspits van de kerk het hoogste gebouw in de 13 koloniën en later het hoogste gebouw in de Verenigde Staten. 

Christ Church in Philadelphia

Christ Church wordt beschouwd als een van de mooiste bewaard gebleven 18e-eeuwse bouwwerken van het land, een monument voor koloniaal vakmanschap en een mooi voorbeeld van Georgische architectuur. De kerk speelde een integrale rol bij de oprichting van de Protestantse Episcopale Kerk in de Verenigde Staten. In 1785 werd de rector, William White, de eerste presiderende bisschop van de Episcopale Kerk.

Independence Hall

Independence Hall is een historisch gebouw waar op 4 juli 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen. Het State House of the Province of Pennsylvania, later Independence Hall geheten, werd gebouwd tussen 1732 en 1756 ten behoeve van het koloniale bestuur van Pennsylvania. Van 1775 tot 1783 werd er in het gebouw vergaderd door het tweede Continental Congress, dat de regering van Amerika vormde ten tijde van de Onafhankelijkheidsoorlog. George Washington werd er gekozen tot bevelvoerder van het Amerikaanse leger in 1775. In het gebouw werd in 1777 tevens het ontwerp voor de Amerikaanse vlag gekozen, werden in 1781 de Articles of Confederation (waardoor de 13 staten van Amerika samen een confederatie vormden) aangenomen en werd de Amerikaanse Grondwet in 1787 opgesteld. 

Independence Hall in Philadelphia

Independence Hall is van binnen en van buiten gerestaureerd tot zijn oorspronkelijke laat-18e-eeuwse uiterlijk. Ook het meeste meubilair stamt uit die periode. Independence Hall maakt deel uit van het Independence National Historical Park en werd in 1979 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Liberty Bell

Vlakbij de Christ Church en tegenover Independence Hall, vind je de Liberty Bell. Liberty Bell is een beroemde en historische klok die bekend staat als symbool voor de vrijheid in het algemeen. De klok is een van de bekendste symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Volgens de overlevering werd de klok op 8 juli 1776 geluid om de burgers van Philadelphia samen te roepen voor het voorlezen van de Declaration of Independence. Ook in 1774 had de klok geluid, om de opening van het First Continental Congress aan te kondigen. De klok zou ook geslagen hebben na de Battle of Lexington and Concord in 1775, iets wat historici vaak met een korrel zout nemen. In de 19e eeuw ontstond er een scheur in de klok. De huidige brede scheur is het resultaat van verscheidene reparatiepogingen.

De Liberty Bell in Philadelphia

Society Hill Towers

De Society Hill Towers zijn 3 gebouwen in de wijk Society Hill in Philadelphia. De gebouwen zijn elk 31 verdiepingen hoog en hebben 624 eenheden op een terrein van 2,0 hectare. IM Pei and Associates heeft de torens ontworpen en de torens zijn ter plaatse gemaakt van gestort beton, waarbij elk appartement kamerhoge ramen heeft. De appartementen zijn voltooid in 1964.

De Society Hill Towers in Philadelphia

Dei Old Swedes Episcopal Church

Dei Old Swedes Episcopal Church (ook wel Gloria Dei Church genoemd) is een historische kerk in de wijk Southwark van Philadelphia. De kerk is gebouwd tussen 1698 en 1700 en ligt aan 929 South Water Street. Het is de oudste kerk in Pennsylvania en de 2e oudste Zweedse kerk in de Verenigde Staten, na de Holy Trinity Church (Oude Zweden) in Wilmington, Delaware. John Smart en John Buett  waren de timmerlieden voor het gebouw en de stenen werden geleverd door Richard Cantril. De kerk toont de Engelse volkstaalstijl van kerkontwerp, die elementen van de middeleeuwse en gotische stijlen combineert. De sacristie en de toegangsweg van de kerk werden in 1703 toegevoegd om de muren te ondersteunen, omdat die begonnen te knikken onder het gewicht van het dak. Rond 1733 werd de toren toegevoegd en in 1845 werden interieurwijzigingen aangebracht, ontworpen door Samuel Sloan.

De Gloria Dei Old Swedes Episcopal Church in Philadelphia

Philadelphia Museum of Art

Het Philadelphia Museum of Art is 1 van de grootste kunstmusea in de Verenigde Staten, het ligt aan het Benjamin Franklin Parkway in het Fairmount Park in Philadelphia. Het museum is opgericht in 1876 en was eerst gehuisvest in de Centennial Exposition’s Memorial Hall. De deuren van dit gebouw openden voor het publiek in 1877. Deze locatie  lag te ver weg voor de inwoners van de stad. De bouw van het huidige gebouw begon daarom in 1919. Het 1e deel van het nieuwe gebouw was voltooid in het begin van 1928. Het quasi-Griekse Revival-ontwerp is gemaakt door Horace Trumbauer en de firma Zantzinger, Borie en Medary. De gevel van het gebouw is van Minnesota dolomiet. Het fronton tegenover de Parkway is versierd met beeldhouwwerken van C. Paul Jennewein en beeltenissen van Griekse goden & godinnen. 

Het Museum of Art in Philadelphia

De collecties van het museum omvatten meer dan 225.000 objecten, 200 galerieën en beslaat een periode van meer dan 2.000 jaar. Ze zijn gewijd aan de Egyptische, Romeinse, of precolumbiaanse kunst. Hoogtepunten van de Aziatische collecties omvatten schilderijen en beeldhouwkunst uit China, Japan en India, meubelen en decoratieve kunst, belangrijke collecties van Chinese, Japanse en Koreaanse keramiek en een groot aantal Perzische en Turkse tapijten. Ook is er zeldzame en authentieke architectuur zoals een Chinese paleishal, een Japans theehuis en een zestiende-eeuwse Indiase tempelhal.

De Europese collecties, daterend uit de Middeleeuwen tot heden, omvatten Italiaanse en Vlaamse meesterwerken uit de vroeg-renaissance. De Amerikaanse collecties van het museum, omvatten 3 eeuwen schilderkunst, beeldhouwkunst en decoratieve kunsten, met 18de- en 19de-eeuwse meubelen en zilver uit Philadelphia, landelijke meubelen en keramiek uit Pennsylvania. De afdeling moderne kunst bevat een uitzonderlijke concentratie van werk van kunstenaars als Pablo Picasso, Marcel Duchamp en Constantin Brancusi alsmede de Amerikaanse modernisten, waardoor het museum een van de beste is in de wereld om moderne kunst te zien. Naast deze collecties, bevat dat het museum grote hoeveelheden kostuums en textiel, alsmede prenten, tekeningen en foto’s. Deze collecties worden getoond in wisseltentoonstellingen.

Fairmount Park

Fairmount Park is het grootste stadspark in Philadelphia. Het Park bestaat uit 2 parksecties genaamd East Park en West Park. Deze beide parken zijn gescheiden door de Schuylkill River en zijn samen zo’n 830 hectare groot. 

Fairmount Park in Philadelphia

Eastern State Penitentiary

De Eastern State Penitentiary (ESP) is een voormalige gevangenis in de Amerikaanse staat Pennsylvania in de stad Philadelphia. De gevangenis ligt aan 2027 Fairmount Avenue tussen Corinthian Avenue en North 22nd Street. Het bouwwerk was van 1829 tot 1971 in gebruik als gevangenis. In 1829 was de ESP het grootste en duurste gebouw opgericht door de overheid ooit en de gevangenis werd al snel een model voor vele anderen in de wereld. Hier werd het systeem van eenzame opsluiting veranderd naar samenwerking tussen de gevangenen. De nadruk kwam ook te liggen op het heropvoeden van de gevangenen, veeleer dan op het straffen.

De Eastern State Penitentiary in Philadelphia

Het Eastern State Penitentiary in Philadelphia heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie en/of foto’s wilt zien over deze voormalige gevangenis, klik dan op de knop:

30th Street Station

30th Street Station (officieel William H. Gray III 30th Street Station) is een belangrijk intermodaal doorvoerstation in Philadelphia. Het is het grootste treinstation van Philadelphia en een belangrijke halte op de Noordoost- en Keystone -corridors van Amtrak. Het werd vernoemd ter nagedachtenis aan de Amerikaanse vertegenwoordiger William H. Gray III in 2020.

30th Street Station in Philadelphia