Selecteer een pagina

Kerken & Kathedralen – Portugal

Op deze pagina staan alle kerken en kathedralen in Portugal die we gezien hebben. 

Lissabon

Basílica de Nossa Senhora dos Mártires

De Basílica de Nossa Senhora dos Mártires in Lissabon is een rooms-katholieke kerk in barok en neoklassieke stijl. De parochie van Nossa Senhora dos Mártires werd onmiddellijk opgericht na de herovering van Lissabon op de Moren in 1147. De kapel is toen gebouwd ter nagedachtenis aan alle soldaten die stierven in de strijd ter verdediging van het christelijke geloof. Tijdens de aardbeving van 1755 werd de kerk vrijwel volledig verwoest. De huidige kerk werd ontworpen door de Portugese architect Reinaldo Manuel dos Santos en werd geopend in maart 1784. Het doopvont is een van de weinige delen van de oorspronkelijke kerk die de aardbeving hebben overleefd.

Basilica of our Lady of the Martyrs & Pand Livraria Bertrand Chiado in Lissabon

Lissabon

Carmoklooster en Fontein

Het Carmoklooster in Lissabon is een voormalig klooster met bijbehorende kerk. Het Carmoklooster werd in 1389 gesticht door de Portugese ridder Nuno Alvares Pereira voor de Karmelieten. Pareira had in 1385 het Portugese leger geleid in de Slag bij Aljubarrota. De eerste inwoners van het klooster waren Karmelieten uit Moura, die in 1392 hun intrede in het klooster namen. In 1404 doneerde Álvares Pereira zijn rijkdom aan het klooster en in 1423 werd hij er zelf monnik. Beide gebouwen raakten zwaar beschadigd tijdens de Aardbeving in Lissabon in 1755. De kerk werd nooit geheel herbouwd en werd in 1864 gedoneerd aan de Associatie voor Portugese Archeologen, die er een museum van maakten. We wilden het klooster heel graag van binnen bekijken, maar we hadden de pech dat het klooster in de weekenden gesloten is. Helaas voor ons dus. Voor het klooster staat nog een mooie fontein.

Het Carmoklooster en Fontein in Lissabon

Lissabon

Igreja de São Domingos

Igreja de São Domingos (ook wel Santa Justa genoemd) in Lissabon is een kerk uit 1241 die hoorde bij het niet meer bestaande dominicanenklooster. De kerk is door de eeuwen heen meerdere malen verbouwd en tweemaal grondig verwoest. De eerste verwoesting vond plaats door de aardbeving van 1755 trof. Architect Manuel Caetano de Sousa (1738-1802) heeft de kerk herbouwd en voorzien van een zwaar barok uiterlijk.

Igreja de São Domingos in Lissabon

De Igreja de São Domingos heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van deze prachtige kerk, klik op de knop:

Lissabon

Igreja de São Roque

De Igreja de São Roque kerk in Lissabon is prachtig! Ik ben blij dat ik deze kerk online al had gevonden, anders was ik er denk ik zo voorbij gelopen. De buitenkant van de kerk is namelijk heel saai. Absoluut niet representatief voor de binnenkant van de kerk.

De Igreja de São Roque Kerk in Lissabon
De binnenkant van de Igreja de São Roque Kerk in Lissabon

De Igraja Santa Maria de Belém heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over deze prachtige kerk, klik op de knop:

Lissabon

Igreja de Santa Maria de Belém

De Igraja Santa Maria de Belém is de kerk die bij het Klooster van Jerónimos hoort en die men ziet als een van de belangrijkste hallenkerken van Europa.

De buitenkant van de Igreja Santa Maria de Belém in Lissabon
De binnenkant van de Igreja Santa Maria de Belém in Lissabon

De Igreja de São Roque kerk heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over deze prachtige kerk, klik op de knop:

Lissabon

Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo

De Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo is de parochiekerk van Santa Cruz do Castelo in Lissabon. De aardbeving van 1531 richtte grote schade aan. Het huidige kerkgebouw dateert uit de 18e eeuw. Het heeft een enkel schip met drie kapellen aan elke kant. De kerk diende de koninklijke familie als doopkerk voor hun kinderen die in de Paço da Alcáçova woonden.

Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo in Lissabon
Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo in Lissabon

Lissabon

Torre da Igreja do Castelo de São Jorge

Naast de Igreja Paroquial de Santa Cruz do Castelo staat de Torre da Igreja do Castelo de São Jorge. Je kunt de 50 traptreden van deze toren beklimmen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op zowel de stad als de rivier. Je mag zelfs de 18e-eeuwse klokken laten klinken. Helaas was de toren al gesloten toen wij er waren.

Torre da Igreja do Castelo de São Jorge in Lissabon

Lissabon

Kathedraal van Lissabon

De Kathedraal van Lissabon is gebouwd nadat Alfonso Henriques de stad in 1147 had veroverd op de Moren. De kathedraal heeft vele aardbevingen doorstaan, waarvan de zwaarste in 1755 was. Hierbij liep het gebouw zware schade op. In de eeuwen daarop is het gebouw verschillende malen gerenoveerd. De kathedraal werd zelfs gerenoveerd toen wij er waren. Hierdoor konden we de kerk niet van binnen bekijken.

De Kathedraal van Lissabon

Lissabon

Mosteiro de São Vicente de Fora

Het Mosteiro de São Vicente de Fora in Lissabon is een klooster dat in de 16e eeuw is gebouwd. De kloosterkerk werd tussen 1582 en 1629 gebouwd. Het is niet duidelijk wie de architect was, maar het is waarschijnlijk dat de Italiaanse Jezuïet Filippo Terzi en de Spanjaard Juan de Herrera een belangrijk aandeel hebben geleverd. Het hele complex was pas in de 18e eeuw klaar. Nadat alle religieuze orden in 1834 opgeheven werden in Portugal, deed het klooster dienst als paleis van de aartsbisschop van Lissabon. Nog altijd worden de aartsbisschoppen er begraven in het Pantheon van de patriarchen van Lissabon.

Mosteiro de São Vicente de Fora in Lissabon
Igreja de São Vicente de Fora in Lissabon

Lissabon

Mosteiro dos Jerónimos

Het Mosteiro de Santa Maria de Belém is 1 van de grootste bezienswaardigheden (meer dan een miljoen bezoekers per jaar) van Lissabon. Dit 16e-eeuws hiëronymietenklooster is beter bekend als het Mosteiro dos Jerónimos. Het klooster wordt beschouwd als het hoogtepunt van de manuelijnse architectuur.

Het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon
Het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon
Het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon

Het Mosteiro de Jerónimos heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie over dit prachtige klooster, klik op de knop: 

Lissabon

Panteón Nacional

Het Panteón Nacional in Lissabon is een 17e eeuws monument in Lissabon. Oorspronkelijk is het gebouwd als de kerk Igreja de Santa Engrácia. Tijdens de Eerste Portugese Republiek, is men in 1916 begonnen met het omvormen van de kerk tot Nationaal Pantheon. In het Panteón Nacional liggen belangrijke Portugese personen begraven. De kerk heeft ook meerdere cenotafen.

Panteón Nacional in Lissabon

Het Panteón Nacional heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van dit prachtige museum, klik op de knop:

Lissabon

Santuário de Cristo Rei

Het Santuário de Cristo Rei (Heiligdom van Christus Koning) is een katholiek monument en heiligdom gewijd aan het Heilig Hart van Jezus Christus. Het beeld staat bovenop een uitkijkpunt met uitzicht op de stad Lissabon. De inspiratie voor het beeld is ontstaan nadat de kardinaal-patriarch van Lissabon het standbeeld van Christus de Verlosser van Rio de Janeiro had bezocht. Het gigantische standbeeld is opgericht om dankbaarheid uit te drukken, omdat de Portugezen gespaard zijn gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Santuário de Cristo Rei in Lissabon
Santuário de Cristo Rei in Lissabon

Santuário de Cristo Rei heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer foto’s en informatie over dit prachtige Jezusbeeld, klik op de knop:

Sintra

Capela de Quinta da Regaleira

Capela de Quinta da Regaleira in Sintra is een neo-Manueel meesterwerk die tussen 1903 en 1908 gebouwd is door de Coimbra school voor beeldhouwers. Namen zoals João Machado, António Gomes en Luís Gomes hebben hier aan meegewerkt. De entree en de kroning van de maagd Maria kunstwerk op het altaar zijn gemaakt van mozaïek.

Capela da Quinta da Regaleira van het Quinta da Regaleira Paleis in Sintra

Sintra

Igreja de São Pedro de Canaferrim

De Igreja de São Pedro de Canaferrim is een kerkje dat in 1147 gebouwd is door koning Afonso Henriques. Dit was de eerste parochie van Sintra. Het kerkje is tot de 14e-eeuw gebruikt. Na 1840 is het een ruïne geworden. De muren en een deel van de apsis staat er nog. Je vindt hier nu een uitleg over de historie van het Moorse kasteel.

Igreja de São Pedro de Canaferrim van het Castelo dos Mouros in Sintra

Sintra

Nossa Senhora da Pena

De kapel ‘Nossa Senhora da Pena’ hoort bij het Paleis van Pena in Sintra. Deze kapel is tussen 1528 en 1532 gebouwd door de Franse beeldhouwer Nicolas Chanterenne (1470-1551). Je ziet een hoofdaltaar van marmer en albast. Je ziet de scenes van de kerststal, de aankondiging, de aankomst bij de tempel, de aanbidding van de Magi en de vlucht naar Egypte met de wederopstanding van Christus. De tegels stammen uit de 17e eeuw en de glas-in-lood ramen van de kerk zijn in 1840 besteld door koning Ferdinand II. Ze zijn gemaakt door de Kellner workshop in Nuremberg. Op de ramen zie je koning Manuel I en Vasco da Gama bij de toren van Belém. Op de achtergrond zie je de dame van St. George. In de boog zie je een bol, een kruis van de orde van Christus en een wapenschild van Ferdinand II.

De Kapel van het Palácio Nacional da Pena in Sintra