Selecteer een pagina

Middelburg is de reislocatie van een vakantie van Guido in 2018 naar Walcheren, Zeeland.

Middelburg – Zeeland – Nederland

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. De stad ligt op het voormalige eiland Walcheren en telt 42.190 inwoners (2021), waardoor het de kleinste Nederlandse provinciehoofdstad is. Middelburg moet rond het midden van de 9e eeuw zijn ontstaan, want bij archeologische opgravingen van na de verwoesting van 1940, zijn gebruiksvoorwerpen uit die periode gevonden. Eind 9e eeuw werd de middelste ringwalburg (of vluchtburg) op Walcheren aangelegd, die lag tussen de Duinburcht (Domburg) en de Zuidburcht (Souburg). Deze burcht was vermoedelijk als verdediging tegen de Vikingen bedoeld.

Abdijtoren de Lange Jan

De Abdijtoren in Middelburg is een 90,5 meter hoge kerktoren die bij het abdijcomplex hoort. De toren heeft als bijnaam ‘de Lange Jan’ en is nummer elf op de lijst van hoogste kerktorens in Nederland. In de 14e eeuw is begonnen met de bouw van de achtkantige, met ledesteen beklede Lange Jan. De toren is diverse malen door brand beschadigd, namelijk in 1568, in 1712 en in 1940. In 1590 werd een houten spits in renaissancestijl aangebracht, maar deze spits verbrandde in 1712. Hierna ontwierp Pieter Graafschap een nieuwe hoge spits. De spits is meerdere malen gerenoveerd en bij de laatste renovatie is deze in eenvoudigere vorm herbouwd met aanpassingen om de beiaard te kunnen herbergen. Ze draagt als vanouds een keizerskroon.

Abdijtoren de Lange Jan in Middelburg

Uitzicht Abdijtoren

De Abdijtoren kan tegen betaling tot ongeveer de helft beklommen worden. Dit is een klim van 207 treden. Je hebt dan wel een prachtig uitzicht over Middelburg. In 2023 kostte een ticket € 4 voor alle personen vanaf 5 jaar. Kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis naar binnen.

Het uitzicht van Abdijtoren de Lange Jan in Middelburg

Abdij van Middelburg

Naast de Lange Jan staat de Abdij van Middelburg. Dit is een voormalige abdij die, net als de Lange Jan, aan het Abdijplein ligt. Je vindt hier ook nog 2 kerken, namelijk de Koorkerk en de Nieuwe Kerk. Het kloostercomplex stamt uit 1100. In 1401 kwam de abdij rechtstreeks onder de paus te staan. In 1574 kwam er een eind aan het kloosterleven na het langdurige Beleg van Middelburg (1572-1574). 

De Abdij van Middelburg in Middelburg

Na het Beleg van Middelburg werden de abdij en het katholiek geloofsleven daarin, onder dwang beëindigd. Hierna werd de abdij omgedoopt tot Het Hof van Zeeland. Het gewestelijk bestuur van Zeeland trok in het pand en de abdij deed dienst als zetel van de Staten van Zeeland en de Gecommitteerde Raden en enkele aanverwante bestuurscolleges, zoals de Admiraliteit van Zeeland. De Munt en de Rekenkamer trokken ook in het pand. Sinds 1812 is het Provinciaal Bestuur van Zeeland er gevestigd en staat het complex ook bekend als het Provinciehuis.

Kunstwerk The Unveiling

Op het Abdijplein zie je ook het kunstwerk ‘The Unveiling’ van Sjuul Joosen. In de 17e eeuw leefden bronsgieters in Zeeland. In hun bronsgietwerkplaats in de refter op het Abdijplein in Middelburg, goten zij klokken, vijzels, geschut en sierkanonnen. 2 van die sierkanonnen staan nu op het Abdijplein. Het beeld dat Sjuul Joosen heeft gemaakt, verbeeldt het moment waarop een gietstuk net uit de mal komt. Vader en zoon (Michael en Johannes Burgerhuys) aanschouwen voor het eerst het sierkanon. De 2 figuren van het sculptuur dragen hedendaagse gietkledij voor bronsgieters en ze zijn gebaseerd op Sjuul Joosen en zijn eigen vader en hun vader-zoon relatie.

Het Kunstwerk The Unveiling by Sjuul Joosen in Middelburg

Standbeeld Koningin Emma

Het standbeeld van Koningin Emma staat op het Damplein en is gewijd aan (hoe kan het ook anders) koningin Emma. Henk Etienne heeft het beeld gemaakt van kalksteen. Aan de linkerkant van de stoel, zie je het wapen van Oranje-Nassau en aan de rechterkant zie je het wapen van Waldeck-Pyrmont. Het voetstuk wordt gevormd door drie treden. Aan de voorzijde van de bovenste trede staat de tekstNederland zij groot in alles waarin ook een klein volk groot kan zijn’.

Het Standbeeld van Koningin Emma op het Damplein in Middelburg

Oostkerk

Middelburg heeft nog een prachtige voormalige kerk, namelijk de Oostkerk. De Oostkerk was een protestantse, achtkantige en barokke koepelkerk die gebouwd is van 1648 tot 1667. Het was de eerste kerk in Middelburg die speciaal voor de protestantse eredienst gebouwd werd. Op 6 januari 2017 werd de laatste eredienst in de kerk gehouden. De kerk wordt tegenwoordig gebruikt voor concerten, lezingen, tentoonstellingen en dergelijke evenementen.

De Oostkerk in Middelburg

De straten van Middelburg

Hieronder nog even een kleine indruk van de straten van Middelburg.

De straten in Middelburg