Selecteer een pagina

Leerdam – Nederland

Leerdam komt voor het eerst ter sprake in het jaar 1143. De stad heeft het gepresteerd om tweemaal stadsrechten te krijgen. De eerste keer was in 1382 en de tweede keer was in 1407. Leerdam lag altijd in de provincie Zuid-Holland. op 1 januari 2019 gingen er echter een aantal gemeentes fuseren en Leerdam ging mee naar de gemeente Vijfheerenlanden. Dit betekende dat de stad overging naar de provincie Utrecht.

De Linge

De grens van de stad Leerdam is de rivier de Linge. Dit was vroeger ook de grens van de provincie Zuid-Holland en Gelderland. Nu is het dus de grens tussen de provincie Gelderland en Utrecht. Over de brug heen zit je dus in Gelderland. Een plaatsje wat daar ’tegenover’ Leerdam ligt is Heukelum. Vanuit de flat waar ik als jonge meid gewoond heb, keek je zo op de Linge uit richting Heukelum. Ik had me geen beter uitzicht kunnen wensen!

Leerdam Uitzicht op Heukelum

Als je vanaf de brug de Linge over kijkt, dan heb je dit prachtige uitzicht!

Leerdam De Linge

Royal Leerdam

Leerdam heeft bekendheid gekregen om zijn Leerdammer kaas, maar ook om het Leerdam glas van ‘Royal Leerdam’. Wie kent het niet? De glasfabriek staat aan de andere kant van de dijk, net over de brug. Hier worden bierflesjes, tafelglas en kristal gemaakt. Dat laatste gebeurde in de ambachtelijke glasblazerij die in 2020 helaas de deuren sloot en naar Delft verhuisde. Ik heb zelf maar liefst 10 jaar op de glasfabriek gewerkt. De eerste 8 jaar was ik heftruckchauffeuse en de laatste 2 jaar was ik kwaliteitscontroleuse. Het maken van glas fascineert me nog steeds! 

Leerdam Glasfabriek-2019

Film productieproces Glas

Als je ooit eens in de gelegenheid komt om naar een glasblazerij te gaan of een rondleiding in de glasfabriek  kunt  krijgen,  doe  dit  dan  zeker!  Klokhuis  heeft  overigens  ook  een  hele  mooie  film

gemaakt trouwens over het productieproces van tafelglas. Als je deze film wil zien, druk dan op de knop:

Ter Leede Molen

Het precieze jaar van oorsprong van de Ter Leede molen is onbekend. Wel weten we dat de molen in 1940 van de sloop gered werd door de Glasfabriek, die in dat jaar de molen kocht. De molen staat ook bijna tegen de Glasfabriek aan. In 1982 kocht de gemeente Leerdam de molen weer van de glasfabriek om hem te herstellen. In 1984 en in 2006 is de molen Ter Leede gerestaureerd. Toen de restauratie in 1985 klaar was, kreeg de molen zijn huidige naam.

Leerdam - Molen ter Leede

Leerdam

Dat was Leerdam alweer. Ik heb zelf ongeveer 6 jaar in deze stad gewoond, maar ook in die tijd niet veel foto’s gemaakt. Als ze al wel zijn gemaakt, dan zijn het foto’s waar teveel andere mensen op staan of bijvoorbeeld mijn trouwfoto’s bij het prachtige hofje van mevrouw van Aerden. Ik ben echter al gescheiden, dus is het niet zo gepast om deze trouwfoto’s te plaatsen. Voorlopig dus eerst maar een paar foto’s. Ik kom in de toekomst vast nog wel eens in Leerdam en dan zal de camera mee gaan.