Selecteer een pagina

Kraggenburg – Flevoland – Nederland

Kraggenburg is een dorp in de Noordoostpolder. Als je het dorp in komt, dan lijkt het helemaal niet zo groot, er is namelijk maar één doorgaande weg die bewaakt wordt door twee standbeelden van leeuwen. Toch heeft Kraggenburg nog 1.410 inwoners (2020). 

Kraggenburg

Vlakbij de twee leeuwen staat een oude brug met een steen erop met het jaartal 1949. Aan de overkant van de weg zie je een andere futuristische brug staan met daar vlakbij een erg schattig vuurtorentje.

Nog een opvallend entree kunstwerk van Kraggenburg is de mozaiek met de paraplu erboven.

Kraggenburg - Pilaar + Paraplu

Sint Jan de Doperkerk

De voormalig katholieke kerk in Kraggenburg was de eerste kerk die haar deuren opende in de Noordoostpolder. Op zondag 29 april 1951 werd de Sint Jan de Doperkerk ingewijd. In juni 2014 was de laatste kerkdienst in de kerk. Hierna werden er vijf herenhuizen in de kerk gebouwd die nu dienst doen als woningen. 

Kraggenburg - Voormalige Katholieke Kerk

Protestantse kerk

De deuren van de protestantse kerk in Kraggenburg zijn een paar jaar na die van de katholieke kerk geopend, namelijk in 1954. Het gebouw is ontworpen door architect Gerrit Feenstra.

Kraggenburg - Protestantse Kerk

Kadoelerbrug

De Kadoelerbrug ligt net buiten Kraggenburg. Deze brug is ergens in de jaren ’40 gebouwd. 

Kraggenburg - Kadoelerbrug

Voorsterbos

Vlakbij de Kadoelerbrug kun je het Voorsterbos in. Je kunt dit fietspad helemaal uitrijden en zo richting Marknesse of richting Vollenhove rijden. Als je richting Marknesse rijdt, dan krijg je dit soort uitzichten in het bos te zien:

Kraggenburg - Marknesse - Voorsterbos

Kadoelerveld

Als je besluit om bij het lange fietspad in het Voorsterbos zo ergens halverwege een bospaadje in te slaan, dan kom je uit op het Kadoelerveld. Leuk plekje met veel natuur en grazende Hooglanders.

Kraggenburg - Kadoelerveld

Oud Kraggenburg

Weer een stukje verder ligt oud Kraggenburg. Deze noodhaven heeft bijgedragen aan de naam van het dorp Kraggenburg. Bij de aanleg van de leidammen, die de verzanding van het Zwolse Diep moesten tegengaan, maakte men namelijk gebruik van kraggen. Dit zijn drijvende stukken laagveen die gevormd zijn in diepe plassen of meren. Door zo op een goedkope manier de dijken aan te leggen, heeft men een noodhaven kunnen bouwen van het geld dat ze bespaard hadden. Het verhaal gaat dat Jacob Bruintjes (een man die werkte bij het transport van de kraggen van Wanneperveen naar het Zwolse Diep) op de kraggen rondgesprongen zou hebben, roepende ‘de Kraggenburcht!’ Vandaar dat het dorp de naam Kraggenburg kreeg. De haven Kraggenburg verdween echter bij de aanleg van de Noordoostpolder. Alleen de vuurtoren staat er nog, deze vuurtoren heet nu Oud-Kraggenburg.

Kraggenburg - Vuurtoren Oud-Kraggenburg

Dat was het mooie dorpje Kraggenburg. Een klein dorp, maar met een prachtige omgeving en natuur. Je kunt hier echt heerlijk fietsen en wandelen in de bossen.