Selecteer een pagina

Kampen – Nederland

Kampen is een stad die op een riviereneiland ligt, ingesloten door de benedenloop van de IJssel, de uitmonding in het IJsselmeer en het Keteldiep. Je kunt de stad alleen via bruggen bereiken. In 2020 telde de stad 36.755 inwoners en de oppervlakte van de stad bedraagt zo’n 11.39 km². Kampen kreeg haar stadsrechten in 1236.

Bovenkerk

Onze tocht door Kampen begint bij de Bovenkerk (ook wel Sint-Nicolaaskerk genoemd). Dit is een zeer grote, gotische kruisbasiliek. Je ziet de kerk al van verre staan. De kerk heeft maar liefs 1.250 zitplaatsen en ook een erg groot klokkenstelsel (9 klokken). Het orgel is monumentaal.

Kampen - Bovenkerk

Koornmarktspoort

Kampen - Koornmarktspoort

Vlakbij de Bovenkerk zien we de prachtige Koornmarktspoort verschijnen. De Koornmarktspoort is de oudste stadspoort in de stadsmuur van Kampen. De poort stamt uit de 14e en 15e eeuw. De achterzijde van de poort grenst aan de Koornmarkt (waar wij stonden) en de voorzijde grenst aan de IJssel. Aan deze kant maakt het deel uit van het beroemde Kamper IJsselfront

Winkelstraatjes

Kampen heeft nog erg leuke en authentieke winkelstraatjes/steegjes. 

Kampen - Winkelstraatjes

De Nieuwe Toren

De Nieuwe Toren staat aan de Oudestraat op de plaats waar de kapel van het Heilige-Geestgasthuis heeft gestaan. Deze laatste brandde in 1646 af. De vrijstaande klokkentoren werd gebouwd in de periode 1649-1663. De toren heeft een carillion met 29 klokken. Tussen 2008 en 2011 is de Nieuwe Toren grondig gerestaureerd.

Kampen - De Nieuwe Toren

Onderin de Nieuwe Toren loopt een mooie doorgang naar ook weer zo’n mooi authentiek straatje.

Kampen - Poortje van de Nieuwe Toren

Voormalig stadhuis

Het voormalige stadhuis is een prachtig gebouw met al die beelden en versieringen in de gevel. Het gebouw is midden in de 14de eeuw gebouwd. In 1543 is er een brand geweest, waarna het weer opgebouwd werd en er nog wat extra elementen zijn toegevoegd aan het gebouw. We zijn er helaas niet binnen geweest, omdat we wat krap in de tijd zaten, maar binnen schijnt het ook heel mooi te zijn. Er is een trouwzaal met mooie betimmering, twee 17e-eeuwse banken en een 18e-eeuws wandtapijt. Het stadhuis heeft ook schilderijen met portretten van stadhouders en vorsten van het Huis van Oranje. Het voormalig stadhuis behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. Tegenwoordig zit het stedelijk museum in het gebouw. 

Kampen - Het Oude Stadhuis

Standbeeld Kamper Koe

Vlak voor het voormalige stadhuis staat een standbeeld van de Kamper Koe. Dit standbeeld heeft een oud Kamper Ui verhaal ten grondslag. Een Kamper ui is trouwens een benaming voor spot- en plaagverhalen waarin de domheid van de bewoners en vooral de bestuurders van bepaalde plaatsen door de omgeving belachelijk worden gemaakt. Het Kamper Koe verhaal luidt als volgt; Boven op de omloop van de Nieuwe Toren woekerden plukken gras. De burgemeester en schepenen besloten een koe op te hijsen naar de omloop van de toren zodat zij daar het gras weg kon grazen. De koe werd met een touw om de nek naar boven gehesen, wat ze natuurlijk niet overleefde. 

Kampen - De Kamper Koe

Oude pand banketbakkerij

Naast de Nieuwe Toren staat een prachtig pand van een oude banketbakkerij. Schitterend!!

Kampen - Het Oude Pand van de Banketbakker

IJsselkade

Hierna schieten we even tussen de winkels door naar de IJsselkade. Hier heb je een mooi uitzicht op de IJssel.

Kampen - IJsselkade

Stadsbrug

De stadsbrug is een hefbrug die in 1999 geopend is. De bouwkosten bedroegen ongeveer 15 miljoen euro. Het voetgangersgedeelte van de brug is afgescheiden van de rijbaan door een glazen hekwerk. Echt een schitterende brug!

Kampen - Stadsbrug

Stadskazerne

We lopen een stukje verder langs het water en zien de stadkazerne liggen. Vroeger bood dit pand onderdak aan de militairen die gevestigd waren in de Van Heutszkazerne. Nu is het een platform van ontmoeting, verbinding, educatie en debat. In het pand zit nu de Bibliotheek, het Stadsarchief, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel. Daarnaast is het een depot van het Stedelijk Museum Kampen.

Kampen - De Stadskazerne

R.K. Meisjesschool

We lopen weer terug naar de winkelstraat om daar nog een stukje van mee te pakken. Hier zien we de R.K. meisjesschool. Dat is toch ook echt een sprong terug in de tijd…

Kampen - De R.K. Meisjesschool + Lantaarn

Buitenkerk

De Buitenkerk (toen in een buitenwijk van Kampen gelegen) werd gebouwd in 1369. In de 15e eeuw onderging de kerk een aantal verbouwingen. De toren werd als laatste gebouwd in 1453. De kerk is een aantal jaren erg verwaarloosd geweest. Het pand is rond 1800 zelfs als paardenstal gebruikt. In de 19de eeuw werden er nog wel wat restauraties uitgevoerd, maar het pand werd in 1963 toch gesloten wegens instortingsgevaar. In 2010 is de kerk wederom grondig gerestaureerd tot de pracht en praal die het nu weer heeft.

Kampen - Buitenkerk

Burgwal

We lopen via de Burgwal terug en zien daar allerlei woorden aan de kademuren hangen. Deze blijken door Oscar Lourens ontworpen. Hij kwam op het idee om de kademuren van de Vloeddijk (de overkant van de Burgwal) te voorzien van woorden die correspondeerden met het erachter liggende huis, de bewoners, hun beroep of een speciale gebeurtenis in het verleden. Over een lengte van 1.400 meter zijn maar liefst 35 woorden neergehangen. De woorden werden in 1997 onthuld.

Kampen - De Burgwal + Letters

Kalverhekkenbrug

Onderweg komen we nog een schattig bruggetje tegen, de Kalverhekkenbrug.

Kampen - Kalverhekkenbrug

Oud Gereformeerde Gemeente

We lopen nog steeds op de Burgwal en zien daar de Oud Gereformeerde Kerk liggen. Dit is een woning die in 1893 werd verbouwd tot kerk. In 1951 werd de voorgevel met het torentje toegevoegd en in 1986 werd het gebouw ingrijpend gerenoveerd. De muren werden opnieuw opgetrokken en er werden nieuwe banken in de kerk geplaatst.

Kampen - Oud Gereformeerde Gemeente

Evangelisch-Lutherse Kerk

Ook op de Burgwal gelegen, is de Evangelisch-Lutherse kerk. Ik dacht eerst dat het een groot concertgebouw was, maar het bleek dus de Lutherse kerk te zijn. Na het afbranden van een oudere Lutherse kerk werd in 1841 op dezelfde plek deze kerk gebouwd.

Kampen - Evangelisch-Lutherse Kerk

De Nieuwe Markt

Weer een stukje verder op de Burgwal zien we links een markt. Het blijkt de Nieuwe Markt te zijn, een leuk plein met een schattig muziekpaviljoen. We zitten nu aan de achterkant van de Nieuwe Toren.

Kampen - De Nieuwe Markt

De Broederkerk

De Broederkerk in Kampen is in de 14e eeuw gebouwd als kloosterkerk voor het naast de kerk gelegen Broederklooster. In 1472 werd een groot deel van de kerk verwoest door brand. De kerk werd weer herbouwd. In 1994 werd een klok opgehangen die afkomstig was uit de Paasbergkerk in Arnhem. Het orgel dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw, maar is in de loop der tijd meerdere malen ingrijpend gewijzigd. De kerk is meerdere malen gerestaureerd, namelijk halverwege de 19e eeuw, in de jaren 1867 tot en met 1871 en in 2009.

Kampen - De Broederkerk

Mooi Pand

Tegenover de Broederkerk ligt nog een mooi pand dat de moeite van een foto zeker waard is.

Kampen - Mooi pand op de Vloeddijk

Cellebroederspoort

En dan last but zeker not least, de twee overige stadspoorten van Kampen. De Cellebroederspoort is een van de drie Kamper stadspoorten die nog over zijn. Deze poort bevindt zich aan de parkzijde aan het einde van de Cellebroedersweg. Aan deze zijde was geen stenen stadsmuur maar een aarden wal ter verdediging van de stad. De poort is in 1465 overigens verplaatst naar de huidige locatie, de oorspronkelijke poort stond aan de Kampense stadsgracht de Burgel. De Cellebroederspoort heeft twee grote torens met een spits, veel ornamenten en het stadswapen. De poort is vernoemd naar een vlakbij gelegen klooster van de Cellebroeders.

Kampen - Cellebroederspoort

Broederpoort

De andere mooie stadspoort die Kampen nog rijk is, is de Broederpoort. Deze poort bevindt zich aan de parkzijde aan het einde van de Broederweg. Ook hier was geen stenen stadsmuur, maar een aarden wal ter verdediging van de stad. De poort is in 1465 verplaatst naar de huidige locatie, de oorspronkelijke poort stond aan de Kampense stadsgracht de Burgel.

Kampen - Broederpoort

Eilandbrug & Ramspolkering

En dan rijden we Kampen alweer uit. Onderweg komen we de Eilandbrug nog tegen. Dit is een brug die bij de N50 over de IJssel heen gaat. De brug is in 2003 officieel in gebruik genomen en in datzelfde jaar al onderscheiden met de betonprijs. 

Tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer bij Ramspol ligt een Balgstuw.  Deze balgstuw is aangelegd om het gebied langs het Zwarte Meer te beschermen tegen opstuwend water uit het Ketelmeer. Het is de grootste balgstuw ter wereld en de enige die is bedoeld als stormvloedkering. De Balgstuw is in 2002 in werking gesteld. De totale stuw bestaat uit drie balgen van een zeer sterk rubberdoek. Deze worden automatisch met lucht en water gevuld als bij noordwesterstorm het waterpeil is gestegen tot 50 cm boven NAP en het water richting Zwarte Meer stroomt. De balg vormt dan een barrière van 10 meter hoogte.

Kampen - Eilandbrug
De Ramspolkering nabij Kampen

En dat was het mooie en historische stadje Kampen alweer. Kampen is echt een prachtige stad waar nog erg veel oude panden bewaard zijn gebleven. Je waant je soms gewoon nog in de Middeleeuwen. Als je de gelegenheid een keer hebt, dan raad ik je een bezoek zeker aan!