Selecteer een pagina

Hoogeveen – Nederland

Hoogeveen is een grote plaats in Nederland. Er is wat gesteggel over het feit of Hoogeveen nu een stad is ja of nee, maar echt bewijs is er niet over gevonden dat de plaats stadrechten zou hebben gekregen. Toch is het een aardig grote plaats met haar 40.105 inwoners (2020).

Hoogeveen in 2014

Hoogeveen heeft veel veranderd aan hun winkelstraat. In 2014 was dit nog een vrij eenvoudige winkelstraat. 

Hoogeveen - Winkelstraat 2014

Bioscoop

De bioscoop in Hoogeveen is ook erg leuk. Hier heb je ook zalen met ‘loungebanken’. Erg apart dus, net of je gewoon lekker thuis op de bank zit. 

Hoogeveen - Bioscoop

Blauwe Fonteinen

Als je Hoogeveen binnen komt rijden bij het centrum, dan zie je allereerst de blauwe fonteinen:

Hoogeveen - Blauwe Fonteinen

Schippersmonument

Het schippersmonument is in 1982 gemaakt door Arie Teeuwisse, beeldhouwer en illustrator. Op de sokkel staat de volgende tekst:

Het varen was mijn ambt
op het water moest ik bouwen
wij konden volk en schip
aan god den heer vertrouwen

Hoogeveen - Schippersmonument

Het centrum

Het centrum is in de laatste jaren best aangepast. Er zijn grachten terug geplaatst en bruggetjes aangelegd:

Hoogeveen - Winkelstraat Bruggetje

Rood Vierkant en Fontein

Het centrum heeft een aantal kunstwerken, zoals het grote, rode vierkant en de fontein:

Hoogeveen - Winkelstraat Rood Koffertje
Hoogeveen - Fontein

De Tamboer

De Tamboer is een theater- en congrescentrum in Hoogeveen.

Hoogeveen - De Tamboer

De hervormde Kerk

In 1652 werd begonnen met de bouw van de hervormde kerk in Hoogeveen. In 1664 kon het gebouw echter pas in gebruik worden genomen. Het duurde zelfs nog tot 1682 voordat de gemeente een eigen predikant kreeg. In 1801 en 1804 volgenden verbouwingen waarbij de kerk zijn huidige uiterlijk als hallenkerk kreeg. De dakruiter is rond 1720 aangebracht, de klokken van Hemony komen uit 1649 en 1680. Sinds 1965 is de kerk een rijksmonument.

Hoogeveen - Hervormde Kerk

Hoofdstraatkerk

De Hoofdstraatkerk is in het jaar 1904 gebouwd. In dat jaar kreeg de kerk de naam Oosterkerk, omdat ze aan de oostkant van de Hoofdstraat stond. De kerk is gebouwd in opdracht van de Afgescheidenen en de Dolerenden. Deze twee kerken gingen samen verder als Gereformeerde Kerk. De jaartallen in de voorgevel van de kerk verwijzen nog naar de Afscheiding in 1834 en de Doleantie in 1886. Het kerkgebouw is in 1964 en 2008 grondig verbouwd.

Hoogeveen - Hoofdstraatkerk

Remonstrante Kerk

De zaalkerk van de Remonstrantse gemeente is gebouwd in 1894 naar een ontwerp van de regionaal belangrijke architect J. Carmiggelt in een rijke Waterstaatsstijl met Neorenaissancistische elementen.

Hoogeveen - Remonstrantse Kerk

Korenmolen de Zwaluw

Korenmolen de Zwaluw staat in Hoogeveen. De molen heeft tot tweemaal toe de pech gehad door een  fikse  brand  te  zijn  getroffen. In  1833  brandde  de molen voor de eerste keer af. Een jaar later

Hoogeveen - De Korenmolen

werd de molen in 1834 herbouwd. De stenen romp dateert nog uit 1787, het houten achtkant is van 1834. In 1947 werd de molen gerestaureerd. In 1956 werd de molen voor de tweede keer door brand getroffen. Vier jaar later werd in 1960 de schade van de brand pas hersteld. De gemeente Hoogeveen is per 1976 eigenaar van de molen. In 1983 kreeg de molen haar huidige naam en in 1999 werd de molen nogmaals gerestaureerd. Je kunt de molen individueel gratis bezoeken, maar een eigen bijdrage voor het onderhoud van de molen wordt niet afgeslagen. Je kunt de molen ook met een groep bezoeken. In dat geval krijg je een hele rondleiding met uitleg. Dit kost € 1,50 per persoon.

Dat was de plaats Hoogeveen. Een vrij ‘nieuwe’ stad met niet veel oude gebouwen. Het is allemaal wel vrij goed onderhouden, vooral het nieuwe centrum ziet er erg leuk uit.