Selecteer een pagina

Heerenveen – Friesland – Nederland

Heerenveen is een gemeente en dorp in Friesland. De plaats Heerenveen telde 29.505 inwoners in 2020. Heerenveen ziet er uit als stad, maar heeft nooit de stadsrechten gekregen.

Parochiekerk van de heilige geest

De Parochiekerk van de Heilige Geest is een rooms-katholieke kerk. Het ontwerp is van architect H.C.M. van Beers en de kerk was klaar in 1933 gereed. De kerk is een rijksmonument.

Heerenveen - collage Parochiekerk van de Heilige Geest

Crackstate

De Crackstate is een prachtig gebouw dat in 1648 is gebouwd op de plaats waar al een state uit 1608 stond. Het gebouw is omgeven door een gracht, de brug over de gracht stamt uit 1775. De poort voor de brug is afkomstig uit de buurt van Hoorn en vermeldt het jaar 1819. Tot 1833 deed de state dienst als woonhuis van de geslachten van de familie Crack. Daarna werd het gebouw eigendom van het Rijk. In 1890 werd een gevangenis bijgebouwd. Meer dan een eeuw diende het pand als gerechtsgebouw en als Huis van Arrest (gevangenis). In 1949 werd Crackstate eigendom van de gemeente. Sinds 1952 doet het pand dienst als gemeentehuis van Heerenveen. In 1993 werd een nieuw gemeentehuis naast de state gebouwd. De twee panden zijn wel met elkaar verbonden. De trouwzaal is in het monumentale pand.

Heerenveen - Crackstate
Heerenveen - Gemeentehuis

Grachten

Heerenveen heeft mooie grachtjes door het centrum heen lopen. Hieronder zie je een foto van de Kolk met daarnaast een mooi kunstwerk met lampen dat op de kruising van de Kolk en de winkelstraat ligt.

Heerenveen - De Grachten
Heerenveen - Lampen Standbeeld

Pand Echte Bakker

Achter het ‘lampenstandbeeld’ ligt een prachtig oud pand waar nu de Echte Bakker in zit.

Heerenveen - Mooi Pand Echte Bakker

Boutiquehotel ‘t Gerecht

Aan de andere kant van het centrum van Heerenveen ligt het boutiquehotel ’t Gerecht. Dit pand heeft een rijke geschiedenis. De grietman (plattelandsburgemeester) Amelius van Oenema liet rond 1632 een stins (middeleeuwse, verdedigbare, bewoonbare toren) bouwen. De stins werd in 1640 verbouwd tot landhuis en kreeg de naam Oenemastate. Vanaf 1828 deed het pand dienst als gemeentehuis.

In 1876 vond een grootscheepse verbouwing plaats. Vanaf dit moment kreeg de voorgevel het uiterlijk zoals we het vandaag is. In 1951 werd Oenemastate aan het Rijk verkocht, waarna het tot 1963 dienst deed als kantongerecht. In 1966 werd het ingericht als kantoor en twee jaar later nam de Inspectie der Belastingen het gebouw in gebruik.

Het Rijk verkocht de Oenemastate in 1993. Hierna kwam het gebouw, na enkele eeuwen, weer in particulier bezit. Op dit moment zit er een hotel in het pand.

Heerenveen - Boutiquehotel 't Gerecht

‘t Postkantoor

Naast het hotel staat het oude Postkantoor. Hier is het restaurant en de bar van het hotel in gevestigd.

Heerenveen - Het Postkantoor

Centraal Station

In 1982 werd het huidige station ontworpen door Jan van Belkum. Hierbij bevinden zich het trein- en busstation onder dezelfde overkapping. In 1984 werd dit station geopend en in 1985 kreeg het de Brunel Award, een designprijs voor het spoorbedrijf. In het donker is dit station toch wel erg mooi!

Centraal station Heerenveen in het donker

Heerenveen is een plaats waar ik vaak ben geweest, ik heb er zelfs 6 jaar gewerkt. Het is een vrij ‘nieuwe’ stad.