Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Bali - Ubud - Monkey Forest

Het Monkey Forest in Ubud is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia in 2018 naar Bali in Indonesië.

Monkey Forest Ubud

De Mandala Suci Wenara Wana, beter bekend als het Monkey Forest Ubud, is het heiligdom en de natuurlijke habitat van de Balinese langstaartmakaak. Het Monkey Forest ligt in het natuurreservaat Padangtegal in Ubud en heeft 186 verschillende soorten planten en bomen in (totaal) 12,5 hectare bos. In dit reservaat leven ongeveer 1049 apen. Elke maand komen ongeveer 10.000-15.000 bezoekers naar het Monkey Forest. Dat is zo’n 415 mensen per dag. Ik denk dat wij een rustig moment hadden, want zo erg druk vond ik het niet. 

Plattegrond

Hieronder eerst een plattegrond van het geheel:

Ubud - Monkey Forest - Plattegrond

Entree

De entree van het Monkey Forest ziet er meteen al knus uit.

Ubud - Monkey Forest - Entree

Ravijn

Door het parkterrein loopt een diep ravijn met aan de onderkant een rotsachtige beek. Via de paden kan je helemaal afdalen naar het ravijn en de beek.

Ubud - Monkey Forest

Tempels

Er zijn drie hindoetempels in het Monkey Forest, die alle drie rond 1350 zijn gebouwd:

⇒ De Pura Dalem Agung Padangtegal (Grote Tempel des Doods”), ook wel bekend als de Hoofdtempel, ligt in het zuidwestelijke deel van het park. De tempel wordt gebruikt voor het aanbidden van de god Hyang Widhi.

⇒ De Pura Beji, of Beji-tempel ligt in het noordwestelijke deel van het park. Deze tempel wordt gebruikt voor de verering van Hyang Widhi. Het is een heilige bron-badtempel, waar spirituele en fysieke reiniging en zuivering plaatsvindt voorafgaand aan religieuze ceremonies.

⇒ De Pura Prajapati, of Prajapati-tempel ligt in het noordoostelijke deel van het park. Deze tempel wordt gebruikt om Hyang Widhi te aanbidden. De begraafplaats naast deze tempel ontvangt de lichamen van overledenen voor een tijdelijke begrafenis in afwachting van een massacrematie-ceremonie die eens in de vijf jaar wordt gehouden.

De tempels in het Monkey Forest-gebied zijn geheiligd door de lokale gemeenschap en sommige delen zijn niet toegankelijk voor het publiek. De heilige delen van de tempels zijn voor iedereen gesloten, behalve voor degenen die willen bidden en de juiste Balinese gebedskleding dragen.

Ubud - Monkey Forest - Tempeltje

Rotsachtige beek

Zoals eerder gezegd kan je het ravijn in helemaal naar beneden. Hier stroomt een rotsachtige beek die erg mooi is.

Ubud - Monkey Forest

Brutale aapjes

De aapjes zijn verdeeld over 6 groepen in het Monkey Forest, namelijk de hoofdtempelgroep, de bosbeschermingsgroep, de centrale puntgroep, de oostelijke groep, de Michelin-groep en de begraafplaatsengroep. De apen zijn ook verdeeld naar leeftijd. Zo zijn er 63 volwassen mannen, 34 sub-volwassen mannen, 219 volwassen vrouwen, 29 sub-volwassen vrouwen, 167 juvenielen 1 (2-3 jaar), 118 juvenielen 2 (1-2 jaar), 63 zuigelingen oud (5-12 maanden) en 56 zuigelingen. Tot aan de brug heb ik echter nog geen aapje gezien. Op de brug komt er echter meteen een aapje over de leuning van de brug aangerend. Dit aapje vindt de ketting van mijn zus Sandra erg leuk en springt dan ook meteen bovenop haar om flink aan de ketting te trekken om zo lekker te kunnen sabbelen op de hanger van de ketting.

Ubud - Monkey Forest

De aapjes pakken trouwens alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Je kan hier beter geen sierraden, brillen of tassen mee naar toe nemen. Onderweg zagen we ook een aapje dat een flesje water had geritseld bij een bezoeker.

Ubud - Monkey Forest - Aapjes

Je komt de aapjes na de brug overal tegen. Ze zijn absoluut niet schuw en zitten gewoon op de leuning en lopen zelfs het museumdeel in. Prachtig om te zien ook hoe ze de bomen in klimmen en heen en weer zwaaien.

Ubud - Monkey Forest - Aapjes
Ubud - Monkey Forest - Aapjes
Ubud - Monkey Forest - Aapjes

Informatie Monkey Forest

Entreeprijs

Monkey Forest is een erg leuke locatie om eens te gaan kijken. De entree is niet duur, voor een kleine € 4 (50.000 IDR) voor volwassenen ben je binnen. De entree voor kinderen kost je € 2,50 (40.000 IDR) en kinderen tot 3 jaar zijn gratis. Bij de entree kun je ook bananen kopen om de apen te voeden, maar dat hebben wij niet gedaan. De aapjes komen toch wel naar je toe.

Openingstijden

Monkey Forest is dagelijks van 9:00 tot 16:00 uur geopend.