Selecteer een pagina

Het Belfort in Gent is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Gent in België.

Belfort Gent – België

Het belfort van Gent is een 95-meter hoge belforttoren. De toren is de middelste toren van de beroemde Gentse torenrij, samen met de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal. Tegen het belfort staat ook de Gentse lakenhal. Jan van Haelst heeft de toren ontworpen in 1313. Tussen 1377 en 1380 werd een voorlopige houten torenbekroning opgetrokken. Daarop werd de legendarische ‘Draak van Gent’ gehesen. Het belfort in Gent kreeg in 1851 een neogotische gietijzeren spits. Een halve eeuw later werd de torenspits vervangen door een ontwerp van Valentin Vaerwyck. Sinds 1936 is het Belfort in Gent beschermd als monument en sinds 1999 staat het samen met de Lakenhal en de Mammelokker op de Werelderfgoed van de UNESCO.

Gent Belfort

Mammelokker

De Mammelokker is een beeldhouwwerk op het timpaan van de voormalige cipierswoning die aanleunt tegen de lakenhal bij het Belfort van Gent. Dit beeldhouwwerk stamt uit 1741 en is gemaakt door bouwmeester David ’t Kindt. Het beeldhouwwerk is een uitbeelding van het Romeinse verhaal van Cimon en Pero. Pero was veroordeeld tot de dood door uithongering. In deze legende redt Pero haar vader van de hongerdood, door hem in de gevangenis te zogenHet standbeeld Mammelokker beeldt die legende uit.

Gent Belfort

Lakenhalle

De lakenhal, die tegen het Belfort aanleunt, werd pas tussen 1425 en 1445 gebouwd. Van de elf geplande traveeën werden er toen slechts zeven gebouwd. In 1903 werden de vier ontbrekende traveeën bijgebouwd volgens de oorspronkelijke plannen. De Lakenhalle was het centrum van de wol- en lakenhandel waar men het belangrijkste Gentse exportproduct keurde, waardeerde en verkocht.

Gent Belfort Lakenhalle

Crypte/Kelder

De Crypte is nu de kelder, maar was vroeger de begane grond. Het straatniveau is later namelijk opgehoogd, waardoor dit nu dus de kelder is geworden. In de huidige crypte staan 4 torenwachters. Dit waren de 4 torenwachters die van 1339 tot 1870 op de toren hebben gestaan. Ze stellen een kruisboogschutter, een handboogschutter, een vleeshouwersnering met een bijl en een stadstrompetter voor. In 1913 kwamen er nieuwe torenwachters op de toren ter hoogte van de klok. 

Gent Belfort Crypte-Kelder

Trappen/Lift

De trappen zijn erg smal. Je kunt elkaar daar slecht passeren, daarom raden ze aan om de lift te pakken als je omhoog gaat en de trap als je naar beneden gaat. Ik was allang al blij dat er een lift was! Erg handig!

Gent Belfort Trappen

Torenwachterskamer

We gaan een verdieping hoger naar de Torenwachterskamer. Dit was de plaats waar de torenwachters samen zaten. Vroeger was het Belfort de alarminstallatie van Gent. De torenwachters bevolkten de toren en ’s nachts patrouilleerden ze door de straten met een dievenlantaarntje. In de huidige torenwachterskamer staan de draken die voorheen als torenspitsen hebben gefungeerd. De 1e draak werd in 1377 gemaakt. Deze draak was 3,55 meter lang en 455 kg zwaar en werd in 1853 vervangen. In 1980 werd ook deze 2e draak vervangen door een 3e draak. Deze laatste en huidige draak weegt 400 kg. 

Gent Belfort Torenwachterskamer
Gent Belfort Torenwachterskamer

Symbolisch beschermde de draak de gemeentelijke vrijheden in het sekreet (een versterkte zaal in het belfort waar de charters en privileges van Gent werden bewaard). De draak spuwde vroeger vuur bij feestelijkheden. In 2018, tijdens de Gentse Feesten, spuwde de draak op het belfort na 199 jaar opnieuw vuur, namelijk om 22:30 uur en om middernacht.

Torenspits

Op de foto hieronder kun je zien hoe de torenspits van het Belfort in Gent in de loop der jaren is veranderd.

Gent Belfort Torenwachterskamer-Informatiebord

Klokkenkamer

Op de 1e verdieping ligt de Klokkenkamer. Het Belfort krijgt halverwege de 17e eeuw 37 klokken van bekende klokkengieters.  Iets later komen daar nog 3 grote luidklokken bij. In 1913 komt er een volledig octaaf bij en in de jaren 1960 en 1993 werd er ook een klokje bijgehangen, wat het huidige totaal op 54 klokken brengt. In de Klokkenkamer zie je een verzameling klokken die ooit in de beiaard hebben gehangen, maar na jaren trouwe dienst werden afgekeurd.

Gent Belfort Klokkenkamer
Gent Belfort Klokkenkamer

Klok Roeland

Op de 2e verdieping staat klok Roeland. Klok Roeland stamt uit 1314. De klok werd vroeger geluid om de Gentenaren te waarschuwen bij dreigend gevaar, om hoog bezoek aan te kondigen, of een terechtstelling bekend te maken. De klok is vernoemd naar de trouwe legeraanvoerder Roeland, die Karel de Grote altijd waarschuwde voor naderend onheil. In 1659 had klok Roeland haar beste tijd gehad. Klokkenbouwer Pieter Hemony gebruikte het brons van klok Roeland om een nieuwe beiaard met 40 klokken te bouwen. De Gentse Grote Triomfante was daar de grootste basklok van. Zij werd de nieuwe Klok Roeland, die op haar beurt in 1914 barstte. Hierna kwam er in 1948 een derde klok Roeland van 2,15 meter hoogte, een diamter van meer dan 2 meter en een gewicht van 6.200 kg.

Gent Belfort Klok-Roeland

Muziektrommel

Op de 3e verdieping staat de Muziektrommel. Als de muziektrommel luidt (en dat deed hij toevallig toen we er net voor stonden stonden), dan klinkt er een muziekje. Dit wordt veroorzaakt door het moederuurwerk die de hefbomen in beweging zet die de hamerdraad aantrekt. Hierdoor valt de hamer op de buitenwand van de klok. Een veer trekt deze weer meteen terug, zodat de klok kan uitklinken. De 1e houten muziektrommel stamde uit 1377, in de 15e eeuw kwam een tweede ijzeren exemplaar en sinds de 17e eeuw staat deze koperen muziektrommel in het Belfort van Gent. Dit is 1 van de grootste en oudste trommels ter wereld. Om een muziektrommel te maken die 40 klokken kon bespelen, zijn er handmatig 17.600 gaatjes in de trommel geveild.

Gent Belfort Muziektrommel

De beiaard past het repertoire van de muziektrommel elke 2 jaar aan in de Stille week voor Pasen. De beiaard wordt overigens elk kwartier automatisch bespeeld door de muziektrommel en elke zondag tussen 11 en 12 uur speelt de stadsbeiaardier zelf op de beiaard. Naast de muziektrommel zie je overigens ook het uurwerkmechanisme dat nog iedere dag manueel opgewonden wordt door de torenwachters van vandaag om er voor te zorgen dat het uurwerk van het Belfort van Gent blijft lopen.

Circuit

Vanaf de 3e verdieping kun je ook het Circuit op. Dit is een soort van galerij die buiten rondom de toren loopt. Het loopt niet helemaal rond, maar je kunt wel een overgroot deel van Gent zien. Doordat je niet rondom kunt lopen, moet je dus nog wel terug over de smalle galerij, waar je elkaar niet echt kunt passeren. Gelukkig zijn er wel 3 hoeken waar je wel langs elkaar kunt. De zuilen van de galerij zijn ook mooi om te zien.

Gent Belfort Circuit uitzicht

Uitzicht Circuit

Het uitzicht vanaf het circuit is prachtig! Je kunt hier heel mooi over de stad kijken en de verschillende bezienswaardigheden zien liggen.

Gent Belfort Circuit uitzicht

Informatie Belfort Gent

Het Belfort van Gent is echt prachtig en dus zeker een aanrader om ook van binnen te bekijken. Het is allemaal keurig onderhouden.

Openingstijden

Het Belfort van Gent is alle dagen open van 10:00 tot 18:00 uur.

Entreetickets

Een volwassene betaalt € 10 (2023) entree voor het Belfort en een kind van 13 tot en met 18 jaar betaalt € 1,60. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Met een Gentse Citycard mag je ook gratis naar binnen. Je kunt dan gewoon je pas bij het poortje op het scangedeelte leggen. Verder zijn er nog tarieven voor groepen of voor studenten, Gentenaren en mensen met bepaalde ‘Uit’ tickets. Deze prijzen variëren van € 8 tot € 4,50 of € 1,60.

Website

Het Belfort in Gent heeft ook een eigen website met veel informatie. Hier kun je ook de meest recentste openingstijden en prijzen vinden. Kijk dus even bij ze op hun eigen website als je meer informatie wilt.