Selecteer een pagina

Skûtsjesilen – Evenement

Een typisch Fries evenement is het Skûtsjesilen. Skûtsjesilen is een zeilwedstrijd met oude vrachtschepen (platbodems). Deze platbodems werden aan het begin van de vorige eeuw gebouwd om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. Hiervoor moesten de schepen ondiepe vaarten in en daarom werden de schepen dan ook lang en plat gemaakt. De schippers van deze boten konden een paar centen extra verdienen met wedstrijden. Deze wedstrijden vonden vaak plaats in perioden dat er weinig werk voor de schippers was. Als er wedstrijden waren, werd alle huisraad uit het skûtsje gehaald, wat tijdelijk op de wal werd gezet.

Zo rond 1850 werd de organisatie overgenomen door clubs, wat het einde betekende van het zeilen om geldprijzen. De belangstelling voor het skûtsjesilen liep terug. Door de komst van de benzinemotor verdwenen ook vele skûtsjes. Een enkeling was echter zo verslaafd aan het zeilen met vrachtschepen dat zij de traditie in stand hebben gehouden. Tegen het eind van de tweede wereldoorlog kwam het skûtsjesilen langzaam aan weer terug.

Skûtsjesilen-Stavoren

De grote strijd bij het skûtsjesilen gaat om het kampioenschap. Dit gaat naar de schipper die het minst mogelijk aantal punten bij elkaar heeft gesprokkeld. Het eindklassement wordt berekend na een serie van elf wedstrijden. Van het puntentotaal wordt nog wel de slechtste wedstrijd afgetrokken. Strafpunten als gevolg van een protest, mogen niet meer als slechtste resultaat worden beschouwd, dus tellen altijd mee voor het klassement. Een protest houdt in dat een skûtsje protesteert tegen een ander skûtsje, omdat die de regels van het regelement overtreden zou hebben. Hier kunnen ze dan extra (straf)punten voor krijgen.

Ik ben in 2019 een keer bij een wedstrijd Skûtsjesilen geweest in Stavoren, zie de foto hierboven. Dit was toch wel een erg leuk evenement om een keer mee te maken! En ook leuk trouwens om (voor iemand uit Sneek) de Sneker Pan in actie te zien. Dat is wat anders dan deze boot aangemeerd te zien liggen bij de Waterpoort zo rond kerst en Oud- & Nieuw.